Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
A vásárlás helyén nem tudnak információt adni a LEDről?
Kétlem, hogy laptop tápot adtak volna vele, legalábbis átalakítás nélkül. A LEDeket áramgenerátoros üzemmódban kell használni, nem fix feszültséggel. Javaslom, köss vele sorba egy 100Ohm ellenállást, és mérd meg, hány volt esik a LEDre. A kapott feszültséghez közeli értéket kell kitotózni a 3.xV és 350mA valamelyik többszöröséből. Az alap teljesítményLED 3.3V, 350mA - ebből többszörözik ki a nagyobb teljesítményű egyedeket. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2012
Szia Ha lesz tapasztalatom vele akkor megírom De most még csak sötétben tapogatózok sajna. Ezt egy sráctól vettem és ő sem tudta megmondani a típusát.
Aha értem. Akkor a kapcs.üzemű táp sem jöhet számításba ??? csinálok egy fotót a ledröl.
Feszültséget mérni nem tudsz? Az az egyetlen üdvözítő megoldás. Kapcsoló üzemű táp szóba jöhet, ha tudjuk, hogy milyen paramétereket kell kielégíteni.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2012
Az a baj hogy a laptop táp az egyetlen ki indulási pontom 19vdc A kapcs.üzemű tápomat meg max 21 vdc re tudom leállítani 2.5 amper max!! De ha csinálok egy fotót a ledről?? Az nem tudna segíteni neked(Nektek) ?
Fussunk neki mégegyszer.
1) Feszültség mérésére alkalmas műszered van? 2) Fogod a 19V tápot, és rákötöd a LEDet egy ellenállással sorban. Az ellenállás 22Ohm és 150Ohm között legyen. 3) Megméred a LEDen eső feszültséget, és a tápfeszültséget. 4) Az eredményt elmondod nekünk, és akkor már tudunk valamit mondani a LEDedről, feltéve, hogy tényleg 30W-os. A LED fotója nem érdekel. Ugyanolyan kinézettel kismilliót lehet találni. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2012
oksa Nem vagyok fogyatékos ! Vagy mégis Holnap megcsinálom Bent a cégnél bár ott csak egy labortápom van
csak egy nagyon buta kérdés ! az ilyen led modulokat 1 wattos ledekből pakolják össze?? Vagyis ha 30 db van benne 30 watt ha 50 db van 50 watt??
Valószínűleg körülbelül talán. Ez gyártófüggő. Párszáz adatlap és specifikáció átfutása alapján mondom.
A 30W valószínűleg 27 vagy 32 ... Egész kis áramnál meg lehet számolni, hány egyedi csip alkotja. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2012
Az enyém 10x 5 ös ebből gondolom hogy 50 watt
Arra ne vegyél mérget. Az biztos, hogy a maximális teljesítményen használt LED élettartama drasztikusan lecsökken.
Persze ezt vágom Akkor valahogy megpróbálom kinyomozni a típust. Sajna otthon hagytam a ledet szóval még meg sem tudom mérni Láttam egy videót hogy valaki egy pc tápról hajtotta a ledeket! Létezhet??
A LEDed tápfeszültsége elméletileg 3.2 és 160V közé eshet.
Ugyanígy az árama is 350mA és 17,5A között lehet. Ezért kell megmérni a feszültséget rajta, hogy meg lehessen saccolni, milyen áram kell neki. A kapott tápegységen nincs felirat? Láthatóan utólag beépített alkatrészeket találtál? A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2012
semmi sem vólt rajta plussz alkatrész vagy bár mi !!! Sima leptop táp vólt. 19vdc 3,16Amper
Egy Acer tőltő!! http://www.pchub.com/uph/laptop/46-28353-5886/LITE-ON-PA-1600-06-AC...p.html Pont ilyen!!
Nagyon nehezen tudom ezt elkepzelni, de harom eset lehetseges:
1. Vagy pont akkora volt az Acer tolto aramkorlatja, hogy eppen jo volt ide 2. vagy a ledben van valami aramkorlat (meg kevesbe valoszinu) esetleg a 3. a legvaloszinubb, hogy magasrol tett mindenre, aramigenyre, tularamra, csak vigye valaki a cuccot. Erositi ezt a teoriat, hogy azt sem tudta, mekkora aram kell neki... Mennyi ideig tudtad hasznalni a tappal a LEDet?
Nem volt szétszedve? Nincs semmi ilyen nyom rajta?
Semmi az első bemeccést én végeztem el rajta mután elpukkant a cucc
Nem is tudtam kipróbálni a laptop tápról mert csak bedugtam a konnektorba és el pukkant. szerencsére a led nem volt rákötve.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2012
Attól félek, hogy egy tockos jár az eladónak...
én ezt másként fogalmaztam volna meg de akkor v.színű , hogy ki tiltanának a fórumról
Hali Na akkor ma van időm méricskélni Szóval 19 vdc sórba egy ellenállás hirtelen egy 120 ohm jött a kezembe Bekapcs méricskélés feszko esés stb?
A LEDre jutó feszültség az érdekes.
A LED karakteriszikája hasonló a Z-diódához, ezért az ismert? teljesítmény alapján meghatározható az üzemi árama.
A karakterisztikájában négy fő tartományt különböztethetünk meg:
I. Nyitó tartomány: karakterisztikája a hagyományos szilícium diódáéval megegyezik. II. Zárótartomány: kis zárási áram folyik, a dióda ellenállása nagy. III. Könyöktartomány: itt kezdődik meg a letörési jelenség. Az erősen szennyezett dióda 6V-nál kezdi a letörést. IV. Letörési tartomány: kis feszültségváltozás nagy áramváltozást eredményez, ezek határozzák meg az rz differenciális ellenállását a diódának. r_z = {\mathcal{4}U_Z \over \mathcal{4}I_Z} A maximális áram IZmax lehet, mely után a dióda hőhalált hal. Az áramhatárolást egy párhuzamos ellenállással lehet megoldani. A Zener-diódák tulajdonságai erősen hőmérsékletfüggőek. A Zener-diódákat az elektronikában feszültségstabilizálásra és feszültséghatárolásra használják. Nagyobb áram elérésére párhuzamos kapcsolás nem lehetséges, mert ez tökéletesen egyező karakterisztikát igényelne a két diódától, ami a gyakorlatban nem létezik, ezért ezt különféle áramkörökkel oldják meg.
Ha erre gondoltál akkor ismerős a dolog
Igen, a Wikipédia jól tudja.
Ugye 21 század nagy nagy csodája
Nincs táp csak 12 vdc! Max 14 voltig tudom megpumpálni
Annyi az eltérés, hogy a könyöktartomány nyitóirányban található, záróirányú feszültségtúllépés pedig maradandó károsodást okozhat.
Az kevés lesz, valószínűleg. Egy működő notebook táp nincs kéznél?
De van otthon persze A céges laptop tápját nincs pofám meghekkelni
|
Bejelentkezés
Hirdetés |