Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el
 
Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   59 / 274
(#) witti válasza Pafi hozzászólására (») Okt 6, 2007 /
 
Szia Pafi! Örülök, hogy újabb ötleteket is hallok tőled!
Igazából a kettős tápon azok a kék körök akarják modellezni a 2 darab 2200µF-es puffert.
Viszont a gitár hangszedőit nem akarom szétburítani (csak max a legvégső esetben), van két dupla meg egy szimpla is benne. Tehát a műanyag burkolatból ki kell vennem a tekercset? És nem baj, hogy a rézhuzalhoz hozzáér a fólia vagy pont az a lényege vagy közé kell valami elszigetelni? Amúgy sima "háztartási alufóliára" gondolsz? De felcsigáztál, úgyhogy lehet asszem bele fogok nézni a gitárba, mert 12 éve egy öregebb hangszeremnél is volt régebben ilyen gond és (Apám csinált vele valamit, igazából nem ért hozzá Ő sem, ott is fólia gondok voltak), de jobb lett!
Egy zenész-barkács fórumon is érdeklődtem, ahonnan az előfok származik, akik (gitárerősítőket is szoktak építeni), páran ezt a puffertól való GND szétágaztatást javasolták, vagyis hogy úgy kellett volna csinálnom.
Ezt a részét nem értem: ha kéttekercses hangszedőd lenne ellenfázisú bekötéssel, Ezt nemtom, mert 5 állása van a kapcsolónak (dehogy mitől ellenfázisú azt nem értem) és szimmetrikus bemenetű előerősítőd. Sajnos azt sem tudom, hogy valami mitől szimm- vagy aszimmetrikus egy ilyen cuccban.
Még egy fontos dolog! A nagyobbik trafóhoz hozzátartoztak az alkatrészek (kapcsoló, biztosíték+trató+ 110V/230V kapcsi) és a szokványos három ágú hálózati dugasz aljzat, amin a kék és barna vezeték rámegy trafóra, és egy zöld-sárga ami nem volt sehova kötve, valószínű az lenne a védőföld? És azzal kellene összekötni a bemenet árnyékát?
Lehet hülyeség, de nem értek hozzá és nem merem összekötni a "konnektorral" magam, jó lenne ha megnyugatanátok, hogy ez a föld azért van hogy megvédjen és nem azért, hogy megcsapjon az áram....... :eek2:
Tudnál Te is egy tök egyszerű átlátható rajzot pontosan mit is csináljak a hangszedőbekötéssel, ha van 2 Humbucker és 1 single coil a gitárban?
(#) Pafi válasza witti hozzászólására (») Okt 6, 2007 /
 
Hogy a hangszedőd pontosan hogy néz ki, mit kell szétszedni, azt nem tudom, mindenesetre a tekercstől elszigetelve kell rátenni a fóliát, ami akár alufólia is lehetne, csak ahhoz nagyon nehéz vezetéket kötni, ezért ha tudsz szerezni réz fóliát, az jobb!

Idézet:
„dehogy mitől ellenfázisú azt nem értem”

Úgy kell bekötni a két tekercset, hogy amikor az egyik vége épp + jelet ad ki, akkor a másik vége - jelet adjon. (Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy ha összekötöd őket egymással, akkor meg kell szűnnie a jelnek.)

Idézet:
„Sajnos azt sem tudom, hogy valami mitől szimm- vagy aszimmetrikus egy ilyen cuccban.”


Hát akkor ennek valahol utána kellene nézned!

Idézet:
„egy zöld-sárga ami nem volt sehova kötve, valószínű az lenne a védőföld? És azzal kellene összekötni a bemenet árnyékát?”


Igen! Már csak az a kérdés, hogy vajon a fali aljzatban ténylegesen be van-e kötve a védőföld! De mostmár kezdünk totál távol lenni a topic témájától.

Idézet:
„Tudnál Te is egy tök egyszerű átlátható rajzot pontosan mit is csináljak a hangszedőbekötéssel, ha van 2 Humbucker és 1 single coil a gitárban?”


Ez már nekem sok látatlanban, meg nem is szeretek szabad kézzel számgépen rajzolni.

Kéteres a gitárhoz menő árnyékolt kábeled?

Idézet:
„5 állása van a kapcsolónak”


Na ezt meg én sem tudom, hogy mit csinál.
(#) witti válasza Pafi hozzászólására (») Okt 6, 2007 /
 
Ok! Köszi, ezeknek utána nézek.
(#) punkkazy hozzászólása Okt 6, 2007 /
 
Üdv!
Már negyedszer megcsináltam...Ugyanaz a hiba. Tesztnél megy. Tök jól szól. Kikapcsolás, és utána (ha bekapcsolom) bruuuuuuuuuum és IC ammen. Mi lehet a baj??
(#) punkkazy válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Valaki segítsen má!!
(#) Pafi válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Talán ha elárulnád, hogy mégis milyen kapcsolást építettél meg? (Táppal együtt!) Ez a minimum, amit magadtól, azonnal közölnöd kellett volna! Ezután lehet hogy még egyéb infókat is el kellene árulnod. Így ne csodálkozz, hogy senki sem segít!
(#) Kovidivi válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Ellenőrizd le a hangfalat,amit rákapcsolsz. nekem volt már olyan, hogy a kábel volt zárlatos, és legutóbb pedig valahogy a teszthangszóró halt meg(R=1ohm), pedig semmi oka nem lett volna rá (mikor legújabb erősítőmet teszteltem vele, kicsit megijedtem, hogy valamit elszúrtam, de szerencsére TDA2052 tartalmaz védelmet, így baj nem lett)
(#) punkkazy válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Ba---meg!
Lemaradt a kapcsi.
Tehát a kapcsi, az ami a topic elején zip-ben van(csatoltam). A táp egy 80W-os 1x24V-os trafó+híd+puffer(1000uF;tudom kevés). A hangfalat én csináltam(SAL:SR1620+piezo). Arra emlékszem, hogy egy 6 ohmos sz.r hangszórón teszteltem mindíg, a második indítás a SAL-os hagfallal volt...Lehet ez a probléma? De másik erőlködővel meg műkszik a hangfal. Nem értem.
(#) Kovidivi válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
A trafó 24VAC vagy 24VDC? mert ha AC, akkor könnyen lehet, hogy azért hal meg az ic.
Esetleg pont lehet, hogy ekkora tápfesz mellett csak 6ohmos hangfalat tud meghajtani, 4ohmosat nem(bár ez nagyon ritka eset lenne). Próbáld ki kisebb trafóval! Az hátha segít!
(#) punkkazy válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
A fesz 24VAC azaz kb.35 VDC, DE a TDA2030A(amit használok) az adatlap szerint több mint 40 Voltot kibír. A hangszóró meg 8 ohm-os!
Tehát más ötlet? Én is giondolkodom, de fáj.
(#) Kovidivi válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Akkor ezek szerint mindenféleképpen bírnia kellene.... az én sejtésem a hangfal, ha másikkal működik tökéletesen. bocs, h nem tudtam segíteni.
(#) patexati válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Én építettem pár tda2030-as véget régebben,hogy mekkora tápfeszt bítraz az ic gyártójától függ hiába nézed az adatlapot igen sok a gagyi tda én 18-22v-ot javasolnák tápfesznek 35v extrém tapasztalataim szerint ennek a végfoknak!Nekem az álltalam megadott feszültségen kivétel nélkül tökéletesen üzemeltek a kapcsolásaim!Ha nagyobb teljesítményt akarsz ne egy ilyen kis végfokkal próbálkozz!Végy le a feszből legalább 10v-ot és nem lesz gond!A linkelt rajzon is a max 28 v nem mindíg a maxra kell törekedni a megépítéskor nemhogy túl is lépni!Kipróbálás elött szereld fel a hűtőbordára mert ha nem teszed magasabb fesznél még mielött kipróbálnád elsül!Mindenképp rakd bordára élesztés elött!Remélem segítettem valamit!Valószínű az ic-id mit próbáltál már elhaláloztak!
(#) titi válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Idézet:
„a második indítás a SAL-os hagfallal volt...Lehet ez a probléma?”


Csak kiváncsiságból...hány ohmos a Sal?
(Nem maga a hangszóró, hanem a komplett doboz.)
(#) patexati válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Bocs Kovidivi nem neked akrtam címezni hanem punkkazy-nak és már nem tudom szerkeszteni
(#) neomur hozzászólása Okt 8, 2007 /
 
hy mindenki
most kezdtem el építeni egy TDA2030 alapú végfokot (azt ami itt a kapcsolások között van
egész pontosan ezt

megvettem hozzá az alkatrészeket, csak egy nyák kéne még hozzá.
szóval ha valakinek van ehhez a végfokhoz egy nyákrajza az megoszthatná velem, mert amiket eppen a témában találtam szerintem nem teljesen ezeket az alkatrészeket használták (legalábbis amiket én néztem)
(#) idavid válasza neomur hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
szerintem ehhez akár te is tudnál tervezni nyákot egy kis gyakorlás után...nincsenek benne bonyolul alkatrészek, és valószínűleg lesz olyan alkatrész a neten található nyákokon, amin a lábtávolság nem egyezik meg az általad vásároltéval...sprint layout, eagle - nem nehéz őket kezelni...én mindig előbbm egveszem az alkatrészeket, aztán méricskélek, és tervezek hozzá olyan nyákot, ami kell - a neten található nyákrajzok szerintem általában csak kiindulásnak jók, hogy hogy is kéne elrendezni...
(#) neomur hozzászólása Okt 9, 2007 /
 
ok köszi akkor megpróbálkozok a tervezéssel
(#) Pafi válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 9, 2007 /
 
Szerintem tegyél bele jóval nagyobb puffert! Nem biztos, hogy ez a baj, de lehetséges. A kis puffer nagyon gyorsan kisül, és a + bemenet a tápfesz fölé kerülhet, amit nem biztos hogy szeret az IC. Szimmetrikus táppal nem lenne ilyen probléma.

1 µF helyett pedig 0,22 µF is elég lenne a bemeneten.
(#) witti válasza Pafi hozzászólására (») Okt 9, 2007 /
 
Kedves Pafi! Elvégeztem a pufferkondi negatívos átalakítást amit ajánlottak és Neked lett igazad... Ohh ohh! Az eredeti "szinte minimális percegés", ezzel a operációval egy elég erős brumm-á alakult, ami a volume hangosításával erősödik, mint állat.
De sajnos megmaradt az, hogy a gitár fém részeit megérintem és pattanik a hangszóró! :15:
Tehát a pickup-jaim nincsenek rendben.
Ajaj, beraktam ma a második világítós Power kapcsolómat, és ez sem műxik, a 230V átmegy rajta, mert működik az erősítő, de nem világít a kapcsi! Miért nem világít? Valamit rosszul kötöttem? Csupán az eredetileg sima kapcsolót kicseréltem világítósra, de nem alakítottam rajta...:46:
(#) JOJO hozzászólása Okt 10, 2007 /
 
szasztok tudnavalaki 2030 nyákot küldeni tranzisztorral megtámogatva
(#) valve válasza JOJO hozzászólására (») Okt 10, 2007 /
 
JOCO Mire van a kereso??? Keress utana cepen!! Hanem valaszd a konnyebik megoldast! Itt van csatoltam az alabbi kepen:
(#) JOJO válasza valve hozzászólására (») Okt 10, 2007 /
 
végig néztem mind az ezernéhány hozzászolást de nyákot nem találtam csak beültetési rajzot .Köszi a képet ,de ebből nem tudok nyákot csinálni
(#) valve válasza JOJO hozzászólására (») Okt 10, 2007 /
 
Abbol mar nem is kell,.. az kesz nyak
Hat utanna keresek en is,.. es ha kapok akkor, megmondom h kaptam,.. de linket nemadok, keress utanna te is,.. Ha meg nemkapok akkor keritek egyet es csatolom,..
(#) punkkazy válasza titi hozzászólására (») Okt 10, 2007 /
 
Hát majd megmérem, de egy piezó + egy 8 ohmos hangszóró van benne (párhuzamosan 1000 ohm+8 ohm, az, ha jól számolok 120 ohm-körüli).Lehet, hogy ez a sok????
(#) punkkazy hozzászólása Okt 10, 2007 /
 
Szóval ha beteszek egy 24V-os stabkockát, akkor jó lesz??
(#) szabi83 válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 10, 2007 /
 
120ohm

nem stabkocka kell, hanem normális magas... 4 v 8 ohmos...
(#) punkkazy válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 10, 2007 /
 
mármint?
A piezzó nem jó erre a célra???
(#) titi válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 10, 2007 /
 
Szerintem rosszul számolsz.
Párhuzamosan kötve kisebb kel legyen az eredő, mint a kisebb ellenállású.
Tehát valamivel 8ohm alatt van.
De nem hinném, hogy a piezó itt a gond. Habár legalább egy kondit sorbaköthetnél a piezóval.
Azért érdemes lemérni, hogy kiderüljön, nem kevesebb-e az a 8.
Láttam már hangszórót, amire rámértem, és hát alig több mint 2 ohm volt.(valszeg tekercszárlatos volt)
Szóval, ha az impedancia rendben, akkor ott valami más lesz a bibi, nem a hangfal.
(#) Pafi válasza titi hozzászólására (») Okt 10, 2007 /
 
Mondjuk egy piezó kitűnően be tud gerjeszteni egyes erősítőket. Nem soros kondi, hanem soros ellenállás kell. Pl. 10 ohm nem okozhat semmi bajt.
(#) Kovidivi válasza Pafi hozzászólására (») Okt 10, 2007 /
 
Hali!
A kondival frekvenciaszűrés lenne a cél (piezó ne kapja meg a mély hangokat)
Következő: »»   59 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem