Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   306 / 1210
(#) kissi válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

A kondit a táp hidegítésére szoktuk használni, közvetlenül az IC lábaihoz forrasztva ( a lap oldalán felső, kiemelt sárga "hirdetés" elolvasása nem árt!), a digitális impulzusok hirtelen áramfelvételének "kompenzálására". Rejtélyes hibák forrása lehet ez ( pl.néha lefagy, bizonytalankodik az áramkör ), de én több áramkört is raktam össze próbapanelen, amikor nem volt ott a kondi és mindig működtek ( nincsenek hosszú vezetékek és megfelelő, stabil tápról járatom őket, akinek nincs, az készítsen!). A további viták elkerülése végett ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne tegyünk oda kondit, hanem azt, hogy ha egy áramkör nem indul el, akkor azt nem ez az 1 v. 2 kondi hiánya okozza ( ha bizonytalankodik, akkor OK !)!

Steve
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
(#) aroxol válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Szia!

Köszönöm, igy letisztitottam a progimat és müködik az "55" tárolás. Csak azt nem tudom még hogy az imei számot miért nem tudom eltárolni.
(#) aroxol válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Szia!

Köszönöm, müködik a tárolás, hogy miért sikerült még nem látom.
(#) hbal válasza pjg hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Nekem is sikerült leszednem a harmadik kiadást, azonban abban PIC programozás C nyelven van.
Nekem, illetve az egyik kedves ismerősömnek a "sárga színű" könyv melléklete kellene.

konya.jpg

(#) pjg válasza hbal hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Ezt tudom adni. Próba szerencse.

A mellékletet töröltem. --moderátor
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
(#) silent15 hozzászólása Szept 20, 2012 /

Sziasztok PIC C nyelven való programozásra melyik a legjobb program, és milyen könyvek vannak a Kónya könyven kívül? Nekem az angol is jó.

Köszi!
(#) icserny válasza silent15 hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Idézet:
„Sziasztok PIC C nyelven való programozásra ... milyen könyvek vannak?”

PIC16F887-hez Milan Verle: PIC Microcontrollers - Programming in C könyve ajánlható. A szépséghibája az, hogy ez a MikroC-hez való, nem a Microchip fordítójához.

PIC18-hoz:
1. Robert B. Reese: Microprocessors: From Assembly To C with the PIC18FXX2, Delmar Learning, 2006, ISBN 13: 9781584503781, ISBN 10: 1584503785
2. Han-Way Huang: PIC Microcontroller: An Introduction to Software & Hardvare Interfacing, Thomson/Delmar Learning, 2005, ISBN 10: 1-4018-3967

PIC24-hez:
1. Robert B. Reese, J. W. Bruce and Bryan A. Jones: Microcontrollers: From Assembly Language to C Using the PIC24 Family, Delmar Learning, 2009, ISBN 13: 9781584505839, ISBN 10: 1584505834
2. Lucio Di Jasio: Programming 16-bit PIC microcontrollers in C: learning to fly the PIC 24, Newnes, 2007, ISBN 0750682922, 9780750682923
(#) silent15 válasza icserny hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Köszi!
(#) Tom-ee válasza kissi hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Olvastam, csak nem sikerült átültetni a gyakorlatba. Sorry, benéztem. Kipróbálom, amit ki tudok...
(#) aroxol hozzászólása Szept 21, 2012 /

Sziasztok!

Az eeprom irás jol müködik, köszönöm mindenkinek a segitséget.

Közben rájöttem hogy az a problémám hogy a AT+CIMI parancsot ki tudom küldeni,

soros porton látom is hogy válaszol a modul, de ugy néz ki nem tudom fogadni, vagy

hogy milyen parancsal tudom letárolni/mozgatni. Ha valakinek van jo ötlete kérem segitsen.
(#) styl3wow hozzászólása Szept 21, 2012 /

Sziasztok!

Teljesen kezdő vagyok a PIC-ezéshez, de lenne pár kérdésem. Olvasgattam a PIC-es cikkeket itt a hobbielektronikán, plusz egy pár oldalt a fórumokból, de maradtak kérdéseim.

Most szeretném elkezdeni a PIC-ezést, még abszolút semmim nincs, és nem alkottam semmit a témában. Találtam egy USB PICkit-klón-t, gondolom ez ahhoz kell, hogyha megépítem, akkor ez köti össze az USB-t az esetleges PIC-ekkel. Szóval egyfajta interface az egész áramkör, igaz?

Továbbá látok mindenhol 5V Vdd-t. Namost az USB 5V-ot ad, de sok helyen látom, hogy Vdd és Vdd_usb. Szóval amit a belinkelt oldalon található kapcsoláson van Vdd, azt honnan állítsam elő?

Esetleg nincs valami oldal, ahol step-by-step elmagyarázzák, hogy mit hogyan csináljak?

Nemrég volt szerencsém egy FPGA-t programozni, és tudtam kezelni az egészet, és gondolom a PIC is hasonló, csak áramkört nem tudok összepakolni, mert nem tudom, merre induljak.

Előre is bocsánat, ha már lefutott köröket hoztam fel, vagy érthetetlen, esetleg tök amatőr dolgokat hoztam fel, és köszönöm, ha elolvassátok/válaszoltok rá!
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
(#) icserny válasza styl3wow hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

A PICkit2 vagy valamelyik klónja programbeégetésre és hardveres nyomkövetésre való készülék. A klón megépítésével az a bibi, hogy a benne levő mikrovezérlőt is fel kell programozni.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012

Idézet:
„Szóval amit a belinkelt oldalon található kapcsoláson van Vdd, azt honnan állítsam elő?”
Nem kell előállítani. Rá van kötve az USB csatlakozóra.
(#) styl3wow válasza icserny hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Értem, köszi!

Így viszont már tényleg nem tudom, hogy merre induljak el. Tudnál valami támpontot adni, hogy egy full amatőr mivel kezdjen?
(#) nedudgi válasza styl3wow hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Az egyszerűség kedvéért: Érdemesebb olyan országból keresni egy klón tervét, ahol az alkatrészbeszerzés hasonló a Te lehetőségeidhez. Szerintem inkább itt a HE-n keress egy klónt, a tervezők rendszeresen elérhetők, és szívesen segítenek, az anyanyelveden.
(#) Hp41C válasza styl3wow hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Szia!

Vásárolj PICKit2 vagy PICKit3 programozót. Ha nagyobb a kalandvágyad készíts PICKit2 klónt, a 18F2550 -et majd valaki felprogramozza neked. A PICKit2 -vel nem csak programozód lesz, hanem nyomkövetőd, jelgenerátorod, jelvizsgálód, 3 csatornás logikai analizátorod és TTL/CMOS szintű uart -od. Igen jól használható eszköz.
A legelső lépés az adatlapok olvasgatása.
Egy alkalmas típus kinézése. 16F1827, 18F2520, 18F2550, 18F4550 sok mindenre felhasználható, kezdőknek ajánlható.
(#) styl3wow válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Szóval inkább EZT nézegessem? Csak mert ez egy kicsit bonyolultabb kapcsolásnak néz ki.
(#) styl3wow válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Köszi, így már érthető, miért ajánlgatja mindenki a PICKit-eket. Ha jól látom, akkor pont Te tettél fel cikket egy klón készítéséről. Vannak PIC-es ismerőseim, csak sajnos nincs arra idejük, hogy "beletanítsanak". De szerintem felprogramozni fel tudnák nekem. Kezdésnek egy PIC 16F877-et néztem ki, mert arról bőven láttam cikkeket.
Amatőr szinten mennyire nehéz megépíteni a PICKit klónod?
(#) vilmosd válasza styl3wow hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Induloban csinalni kellene valami probapanelt, amiben lakik egy PIC, tartalmaz egy par nyomogombot, ledet, csatlakozokat, ICSP feluletet. Talan segithet ez a csomag. Van benne 40 labas demo panel doksi, amihez ajanlanam a 16F887 hasznalatat. A programozashoz termeszetesen kell valami programozo, pl PicKit2 nagyon jo valasztas lehet, a CHPCD arulja. A programirashoz eloszor le kell tolteni a MCHP ingyenes MPLAB fejlesztoi kornyezetet. Ez tartalmaz egy ASM forditot, es mar lehet is kezdeni a programirast. Segitseg gyanant ebben a csomagban talalsz par peldat indulashoz. Talalhato meg egyeb jo doksi, a PIC-ek megismeresehez. Persze ugye induloban nem atomeromu, vagy urraketa vezerlest csinalunk, hanem a szokasos PIC-es "Hello World" projektet, a LED villogtatast. Mert ugye lattunk itt egy-ket ujhus kollegatol, hogy tegnap meg nem tudta mi a PIC es a programozas, de ma mar szines LCD-t szeretne vezerelni erintokepernyos vezerlessel. Amig valaki eljut erre a szintre, azert sokat kell programozni. Lehetoleg (messzire) keruld el a klf grafikus fejlesztoi kornyezeteket, es kezdokent a C programnyelv sem ajanlott.
(#) mate_x válasza styl3wow hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Szia!
Amint láthatod van hozzá nyákterv, ráadásul furatszerelt, minden alkatrésze beszerezhető, és egy részletes leírás is, szóval még amatőr szinten is viszonylag egyszerűen megépíthető
(#) Hp41C válasza styl3wow hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Szia!
Egyoldalas panelre vasalható, az átkötések alkatrészlábakkal, vezetékdarabokkat megoldhatók. A soklábú alkatrészek foglalatba tehetők. A FET-ek védelmére szolgáló ellenállásokat is tartalmazza a terv. Egyetlen SMD elem van benne, a SO8 tokozású IRF7314. Egy kis segédpanellel DIP8 tokká alakítható. A többi alkatrész helyettesíthető egyszerűen beszerezhetőkkel. Sokaknak sikerült az utánépítés.
Az EEPromok elhagyhatók, de a hely adott volt a panalan...
(#) styl3wow válasza vilmosd hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Köszönöm a segítségeket vilmosd, icserny, nedudgi, mate_x, Hp41C! Minden hozzászólás hasznos volt számomra, sokat segítettetek, így már szerintem el tudok indulni!

Idézet:
„egy full amatőr mivel kezdjen?”
Az adatlapok tanulmányozásával, a mikrovezérő programozás alapjaival, és az első programok szimulátorban történő kipróbálásával. Emellett hasznos körülnézni a fejlesztőeszközök terén. Én sokat nézegettem a Microchip fejlesztői kártyák kapcsolásait is.

Egyébként "full kezdőként" az sem biztos, hogy pont a PIC mikrovezérlőkkel, ráadásul a 8 bites családdal érdemes kezdeni, az olyan nyűgök miatt, mint a fejlesztőeszköz házi készítése, a konfigurációs bitek beállításainak rejtelmei, a Harvard felépítés megértésének nehézségei, vagy a memórialapozással járó buktatók. Érdemes tehát alaposan körülnézni, s megfontoltan dönteni.
(#) zoltán bak hozzászólása Szept 21, 2012 /

Helló tudna valaki segiteni hogy kel futófényt csinálni?.(ugy hogy több portot hogy kell haszni porta, portb stb..)
(#) vicsys válasza zoltán bak hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Hivatkozz rá a nevével.... Az, hogy ez mi, attól függ milyen környezetben- fordítóval dolgozol.
(#) morzsa15 hozzászólása Szept 21, 2012 /

Na proli007 itt a program és megnéztem a pic 16f877/A akkor bukkot ügy ez az egész kapcsolási rajz ?

LED Cube.HEX

(#) morzsa15 hozzászólása Szept 22, 2012 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne hogy van ez a kapcsolási rajz amit feltöltöttem pdf fájlba kapcsolási rajzot az működő képes lehet?? Nekem olyan pic-em van hogy 16f877/A ez nagy probléma?Az előző hsz-t nem tudtam szerkeszteni!
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Szept 22, 2012 /

Szép napot!
c-ben kezdeném az alpokkal. Írtam egy egyszerű gomp feltétel vizsgálatot, de nem teszi amit kérnék. Mi lehet a baj?
[/code]int main(void) {

TRISA = 0b00000010;
TRISB = 0b00000001;

for (; {

if (RA1 == 0) RB1=1;
else RB1=0;
}}[/code]
(#) Tom-ee válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Sziasztok!

Kipróbáltam 1-2 dolgot:
- a táp stabil, égetés közben sincs ingadozás
- a config szón variáltam kicsit, kipróbáltam pár kapcsoló hatását, különösen a belső oszcillátor konfigurálását próbálgattam (google-n találtam egy leírást, hogy mi micsoda)
- a WDT-t és BOR-t minden esetre kikapcsoltam
- betettem egy kondit a sárga leírásnak megfelelően
A jelenség még mindig ugyanaz, nem indul a program. Ki lehet valahogy szűrni a rossz reset, illetve rossz kondi lehetőségét? (programhibát kizárnám, mivel nem én írtam)
Szinte biztos vagyok benne, hogy valami pofon egyszerű dolgon bukik a mutatvány, de lassan kifogyok az ötletekből.
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Szept 22, 2012 /

Közben kiderült, hogy az RB-ről megy a program, tehát valamiért az RA port- tal van valami, de bben nincsen ANSEL regiszter. pic 16f716.
Ennyi lenne a kód:
  1. int main(void) {
  2.        
  3.         TRISA =         0b00000010;
  4.         TRISB =         0b00000001;
  5. //      ADCON0= 0b00000000;
  6.  
  7.  
  8.         for (;;) {
  9.        
  10.         if      (RA1==1) RB1=1;
  11.         else    RB1=0;         
  12. }
  13. }
Következő: »»   306 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem