Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es clip áramkör

Témaindító: Dzót, idő: Dec 5, 2005
Lapozás: OK   5 / 15
(#) libertitas válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Tehát úgy mértem, hogy ugyanazon ellenállást (220Ohm) kötöttem be egyszer a +15V és a föld közé. Ekkor az ellenálláson a föld és a +táp között 14,8V-ot mértem.
Ezután kiforrasztottam ezt az ellenállást és átkötöttem a -15V és föld közé, majd hasonló módon megismételve a mérést a föld és a -táp között kaptam a 14,9V-ot polaritáshelyesen.
A trafó szekunderei NYÁKon kötöttek.
(#) libertitas válasza proli007 hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Úgy érted, hogy vegyem ki azt a TL072 IC-t, ami a clipért (és tunerért) felelős, és tegyek a foglalatjának +táp és -táp lábai közé 220Ohmot ?
Vagy pedig maradjon bent az IC és úgy csináljam mindezt ?
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
(#) reloop válasza libertitas hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Úgy gondoltam, csak befogatod a sorkapocsba.
A pozitív ágban hová kötötted a 220 ohm -ot. A 7815 közelébe?
(#) libertitas válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Végül is így volt, csak a befogatás helyett ráforrasztottam egy pöttyel az érvéghüvelyre. Amennyire csak lehetett, annyira közel volt a feszstabhoz az ellenállás.
(#) reloop válasza libertitas hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Akkor innen mérj ellenállást IC2 8-as láb felé. 0 ohm-nak kéne lenni.
(#) libertitas válasza reloop hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Igen, nulla Ohm.
(#) proli007 válasza libertitas hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Hello!
Nem kell az IC, de az ellenállást +15 és GND utána a -15 és GND közé tedd.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012
(#) libertitas hozzászólása Szept 22, 2012 /

Mértem most egy olyat, hogy bent volt az IC a helyén és befogtam a sorkapocsba (+15 és föld közé) az ellenállást. Így a föld és a +15V között 13,8V volt.
(#) libertitas válasza libertitas hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Érdekes. Ha bent van az ellenállás a táp és a föld között a sorkapcson, és így kapcsolom be az erősítőt, akkor egyelőre úgy néz ki, hogy nincs hiba. Eddig 3/3.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012

Hello!
A 13,8V elég gyanús. Vagy lecsökkent a 27V, vagy gerjed a stabi. Van 100nF a stabi bemenete-GND és kimenete-GND között?
üdv! proli007
(#) libertitas válasza proli007 hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

A stabik bemenetén páronként 1db 1000µF és 100nF, a kimeneten pedig 10µF van.

Hello!
Tegyél a kimenetre is egy-egy 100nF-ot, de általában nem a pozitív, hanem anegatív stabi szokott, gerjedni.
üdv! proli007

Megcsináltam a mérést, amit kértél. Ha az IC +táp lába és a föld, illetve a - táp lába és a föld közé rakom az ellenállást, akkor mindkét esetben 14,7-14,8V van.

Beraktam, de nem javult a helyzet sajnos.

Hello!
Elfelejtettem írni, hogy közben mérd a másik tápot is. Ha a pluszt terheled, akkor a mínusz is látható legyen. stb. De ha így jó, akkor már csak az IC terhelheti a tápot. Az meg csak úgy tudja megtenni, ha a kimenete zárlatban van valamivel GND vagy +15V vagy -15V. Máshova nem folyhat el az áram.
Még egy lehetőség van, ha benn az IC és nincs meg a táp, nem melegszik senki, hogy rossz helyre tetted a műszert a GND-vonalon, és ahhoz képest mértél. De ez már csak találgatás lenne.
üdv! proli007
(#) reloop válasza proli007 hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Egész idő alatt aggaszt, mely ponton történnek a mérések. El tudom képzelni, hogy a +15V csoki forrasztása laza.
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Hello! Na, szunya! Mert holnap szüret, és az hosszú nap.. üdv! proli007

Megcsináltam úgyis a mérést, hogy néztem az ellenállást nem tartalmazó tápvonalat is. Mind a kettőn megvan a kellő 14,8V és -14,8V. Kimértem az IC clip kimenetét szakadásvizsgálóval úgy, hogy nem volt bent az IC. Nem mutatott rövidzárat.

Minden egyes alkalommal ellenőrizni szoktam a forrasztást, hogy tart-e ott, ahol mérek. A csoki is oda van fogva rendesen és az eddig mért pontok kontaktja is megfelelő.

Köszönöm a segítséget. Jó szüretet!
(#) reloop válasza libertitas hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Egészen pontosan hol voltak a mérőcsúcsok amikor a pozitív tápot -1,2V-nak mérted?

A multiméter földje a föld sorkapcson, az érvéghüvelyt rögzítő csavarnak nyomva, a pozitívja pedig hasonlóan, csak a +15V sorkapcsán.

Ott van mindjárt hibalehetőségnek akkor az érvéghüvely. Volt egy 13,8V-os mérésed is az is gyanús.

Rendben. Nekem tényleg úgy tűnik többszöri átvizsgálás után, hogy nincs kontakthiba. Délután átellenőrzök mindent még egyszer és visszajelzek.

Csak annyi lenne a lényeg, hogy a +15V eltűnése esetén ténylegesen a 7815 alkatrész-lábán mérj feszültséget. Kellő körültekintéssel be lehet oda nyúli. Ott még nagy valószínűséggel meg lesz. Aztán már csak sorban kell haladnod hol tűnik el.

Sajnos nincs meg már ott sem a szükséges +15V. Gyors megmértem megint az előbb.
Nem lehet, hogy azzal az egy pár 1000µF-os elkóval van a probléma. Láttam olyan kapcsolást, ahol tesznek velük párhuzamosan egy-egy 10kOhm-os ellenállást is gondolom kisüttetés miatt.

Ezt a kisütést szoktad forszírozni, jelen kapcsolásban nincs rá semmi szükség.
Ha olyat tapasztalsz, hogy a 7815 kimenetén nincs meg a feszültség, akkor a testen lévő mérőcsúcsot a helyén hagyva mérd meg az IC másik két lábát is. A test ágban, vagy a stabilizátor be oldalán épp úgy lehet kontakt hiba. Mint proli007 is mondta valami nagyon egyszerűt kell keresni.
(#) libertitas hozzászólása Szept 23, 2012 /

Elvégeztem a méréseket, de nem találtam kontakthibát, ellenben kínomban csak beraktam azt a 2db 1kOhm-os ellenállást a táp pufferkondijaival párhuzamosan, amire megszűnt a probléma.
Természetesen beta módban van még az erősítő, mert a lámpa bent van és tesztelek, de ha holnap is többszöri próba után is működni fog az erősítő, akkor végre lezárulhat ez a projekt.
A kimenetektől függetlenül nagyon hálás vagyok az áldozatos segítségetekért (reloop és proli007), mert -bár nem találtuk meg a probléma tényleges (egzakt) okát- sok hasznos tanáccsal láttatok el, amely segített a továbbhaladásban.
(#) proli007 válasza libertitas hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Hello!
Ez a két 1kohm csak akkor oldhatja meg a problémát, ha a trafó középkivezetése és pufferkondik között szakadás van. Ekkor a két ellenállás biztosítja a GND-re nézett szimmetriát, míg az "ellenállás árama el nem fogy"..
üdv! proli007
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Okt 22, 2012 /

Udv! Elolvastam mindent, de akor sem tudom, hogyhogyan kell mereteznem ellenallas ohmikus ertekere mondom a meretezest. Segitenel nekem az atmeretezesben legy szives. Hetvegen lesz kb kesz az erositom, amihez szolgalna.
Következő: »»   5 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem