Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   48 / 185
(#) Lüke Aladár válasza mp3maker hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Hát ez az, amit nem tudok elégszer megköszönni Valóban az a kis görgő esett le a fekete alátét szerűséggel együtt. Mindkettő meglett, nem is tudom, hogy kerülte el a figyelmemet, hogy valami kiesett. Megjavult! Köszönöm!

Még egy kérdésem lenne, de ez már csak kíváncsiság. Sok helyen olvasom, hogy ez a típus nem csévél. Gondolom itt hibásodik meg az a középső kis görgő (szerencsére az enyémben tökéletes...). Azzal mit lehet csinálni? Eszem ágában sincs bántani hiszen semmi baja, csak érdekel.
(#) mp3maker válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Idézet:
„nem is tudom, hogy kerülte el a figyelmemet”
Mert nem koppant
Idézet:
„az a középső kis görgő Azzal mit lehet csinálni?”
Cserélni kell(ene)
(#) Tomi94 válasza mp3maker hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

A görgővel kapcsolatban: a Vaterán szokott hirdetni egy ember, aki régi görgők felköszörülését, esetleg a gumifelület cseréjét is vállalja. Én Akai dörzskerekeket már csináltattam nála, azóta nem rángat a felcsévélés a magnómban. Szóval ha a későbbiekben nem lenne cseredarab, azért nem reménytelen a helyzet
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2012
(#) gmers hozzászólása Szept 22, 2012 1 /

Üdv

Ha valaki tudna segíteni abban,hogy a fent jelzett deck ajtaját mi nyomja,tolja,húzza ki a fészekből ,legyen kedves és ossza meg velem mert nem tudok rájönni.A behúzás ok.

Ha netalán fotó is lenne hogy mi hol van azt is megköszönném.

Köszönettel

MGézaZsolt

A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012
(#) efraim hozzászólása Szept 22, 2012 /

Itt biztosan találsz valamit
(#) gmers válasza efraim hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Köszönöm már nézem is.
(#) gmers hozzászólása Szept 22, 2012 /

Sajnos semmi .Tanácstalan vagyok.
(#) fecameca hozzászólása Szept 26, 2012 /

Jó napot kívánok - sziasztok! Van nekem egy régi barátom, aki gyűjti a retró dolgokat, és velem szokta megjavíttatni őket. Most hozott hozzám egy Pioneer CT-606 kazettás magnót, azzal, hogy az egyik oldal rosszul szól. Kipróbáltam a magnót, és nagyon furcsa dolgot produkál. Én URH rádiókat javítottam 30 évig, e mellett az összes kolléga magnóját is fusiban, de ilyet még életemben nem láttam. Ezért kérem, hogy olyan válaszoljon, akinek van szerviz tapasztalata e téren. A magnó, fejhallgatóval meghallgatva teljesen jónak tűnik, csak az a fura, hogy a jobb oldali műszer koppanásig, teljesen ki van tekeredve. Oszcilloszkóppal megvizsgálva a helyzetet, mindenhol 14000 Hz-es jelet találni a következő szintekkel: Fejhallgató kimenetek: bal: 0,1V színuszos, jobb: 1V négyszögjel, Line out kimenetek: bal: 1V színuszos, jobb: 12V! négyszögjel, műszerek: baloldali: 0,4V fél színusz, jobb: 6V túllövésekkel tarkított négyszögjel. Ez a jel a hangerő szabályozó potenciométerrel állítható, de nincs befolyással a jelalakra. A leírt szintek maximum hangerő állásban mérhetőek. Látott valaki már ilyet? Gerjedés, vagy valami zárlat okozhatja? Mi lehet ez a 14 kHz? Majdnem olyan stabil, mintha kvarcról menne. A törlő oszcillátor szerintem több kellene, hogy legyen. És ilyen nagy jelszinttel? Nem csodálnám, ha a kolléga, amikor beledugja az erősítőjébe, az is eldurranna tőle.
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Elnézést kérek, de a képeim lemaradtak: Megkérdezném a moderátoroktól, hogy milyen méretű képet, és hányat lehet feltölteni, mert akkor átméretezem őket. Please.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2012
(#) CHZ válasza fecameca hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Valószínű, felvételi átkapcsoló kontakt hibája okozza. Alapos tisztítása megoldhatja a problémád.
(#) fecameca válasza CHZ hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Erre gondoltam már én is, épp ezért jól megmozgattam őket, de semmi változás. Megpróbálhatom átmosni őket, hátha változik valami.

Azért egy képet mégis megpróbálok, hátha a Firefox a ludas, eddig mindig feltette, amíg IE-t használtam.

Megvan a hiba: A fényképezőgépem felbontása átállt 3264x2448-ra akkucserekor, ezért nincs kép. A magnó még nem jó, mindjárt átmosom.

Igazad volt, köszönöm. Valóban, csak az alapos átmosás segített. Előtte akármilyen brutálisan pengethettem azt a kapcsolót, nem változott semmi. De mi az a kereken 14000 Hz? Valóban ennyivel törölnének ezek??? És vigyázat! A 220 V-ot csupaszon hagyták ezek ittkép). Sajnos véletlenül belenyúltam. A dörzskerekek közötti húzórugó cseréje húzósabb lesz. Nem csévél visszafele, csúszik a dörzskapcsolat. Nagyon eldugott helyen vannak a mechanikus dolgok. A féket, meg amik az orsózó tengelyeken vannak, ehhez úgy nézem, el kell távolítani.
(#) CHZ válasza fecameca hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Sima gerjedés a kapcsoló hibája miatt. Törlés 80-100KHz, 14KHz, nem is lenne megfelelő. hallható tartományban nem működhet az oszci..
(#) Tomi94 válasza fecameca hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Bármilyen gerjedő hangnál, torzításnál, recsegésnél először ezt az átkapcsolót kell megnézni deckekben, rengeteg hiba forrása lehet... Találkoztam már olyannal, amit fejcserésnek hittem a tompa hangja miatt (a fejrés állítással nem volt javítható), aztán kiderült, hogy nem kapcsolta át a korrekciót.
A visszacsévélés hibájához: szinte soha nem a rugó, hanem maga a dörzskerék öregedik el. Inkább azt a görgőt kéne felújítani, ha érdekel tudok adni elérhetőséget, én már küldtem hozzá ilyen dolgokat, és megbízhatóan, nem drágán dolgozik. A rugó erősebbre cseréje időlegesen megoldhatja a hibát, de egyrészt növeli a dübörgést, később meg szétmállik a görgő, és akkor aztán tényleg darabjaira lehet szedni a futóművet, mire kitakarítod belőle.
(#) fecameca válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Esetleg a görgő beirdalása nem segítene? Nem tudom, miért fedezték fel ilyen későn ezekbe a fogaskereket, amikor a szélmalmokban, vízimalmokban, toronyórákban már több száz éve létezett.

Egyébként ki az az illető? Tud gumit méretre önteni? Fogaskereket viszont már én öntöttem műgyantából. Überfrankó lett.(Zárójelben jegyzem meg, hogy varrógéphez, de ha ahhoz sikerült, akkor tudok bármihez.)
(#) Tomi94 válasza fecameca hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Épp az a baj, ha érdes a felülete... Öregszik az anyag, hullámos lesz a futófelület. Aztán használat közben ez a hullámos, ráncos felület csúszik, darálódik, persze nem egyenletesen. Ezen házilag, ha még nem vált ragacsossá a gumi, egyenletes, finom polírpapíros csiszolással lehet esetleg segíteni, de a szabályos megoldás a felköszörülés, esetleg újragumizás lenne.

Amúgy, a fogaskerekekkel többnyire csak a baj van: a műanyag is ugyanúgy öregszik, csak cserébe többnyire már újkorában zajosabb, ha meg tönkremegy, 20-30 év távlatából, amikor már a gyártó is megszűnt, szinte lehetetlen pótolni. Épp egy pár évvel későbbi Pioneer deck volt az, aminek a hangja egészen jó volt, de itthon, pótalkatrész hiányában a mechanika előbb javíthatatlanná vált - egy gyenge fogaskerék miatt - minthogy pl. először szíjat, vagy fejet kellett volna benne cserélni. De hasonló okból nem szabad Grundig magnót sem venni ma már. Ezek az idleres gépek - pl. a hasonló korú Akaik is - meg a mai napig mennek, vagy legalábbis javíthatók. Szóval a fogaskerék nem mindig olyan jó, a dörzskereket sokkal egyszerűbb akár évtizedek múlva is legyártani, ha adottak a méretei, és a központi műanyag magja.

frissítés: Az elérhetőséget megadhatom privátban, nyomógörgő felköszörülést és újragumizást (gondolom ez a méretre öntés) hirdetett egy aukciós oldalon régebben.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2012

OK. Mert ez a tag sok ilyet hordott már ide. Eddig én általában erősebb rugóval tudtam ezeken segíteni, kérdés, hogy menyit hallgatja ezeket? Mert én már szinte egyáltalán nem halgatok magnót, pedig a hetvenes- nyolcvanas években minden nap nyúztam őket, de ma már a CD is elavult. Ott vannak azok a memóriát tartalmazó ketyerék, nem tudom, minek hívják, olyan, mint egy pendrive, szóval az ilyen elektronikus memóriát tartalmazó chip-eké a jövő, egy ma már restaurálásnak számító javításnál nem tudom, mennyire fontos a tartósság, majd megkérdezem a magnó gazdáját.
(#) megott hozzászólása Szept 28, 2012 /

Jó reggelt Uraim!

Tegnap kölcsönkaptam egy mérőkazettát (BASF 120+3180us) a motor sebességet és azimuthot sikerült tökéletesre belőnöm a Yamaha deckeimen, viszont a kimeneti jelszintet valamint a kivezérlésjelzőt nem sikerült értékre állítanom mert nincs dBv mérőm, tudtok esetleg valami megoldást arra, hogy miként tehetném ezt meg? Lehetséges multiméterrel valahogy megmérni? A számítógépemen van Scope és frekigenerátor valamint frekimérő program is, de a kimeneti jelszinthez nincs progim, előre is köszönöm a segítségeteket.
Üdv!
Megott
(#) david224 hozzászólása Szept 28, 2012 /

Sziasztok!sikerült megoldanom a sony deckem visszaeső fejproblémáját.nem tudtam mi lehet a baja végül az egész mechanikát befujtam kontakt sprayvel lesz ami lesz alapon.és lám minden funkció elsőr müködik .elindul meg áll nem marad fent a fej nem is esik vissza,hogy ötögyére elinduljon.mintha most hoztam ki a boltból.
(#) proli007 válasza megott hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Hello!
Hátha ez a kis cikk segít tájékozódni..
üdv! poroli007
(#) mapi65 válasza david224 hozzászólására (») Szept 30, 2012 /

Helló, nem biztos hogy jó ötlet volt az egész mechanikát befújni kontakt sprével,de a te dolgod. Javasolnám amit már egyszer (augusztusban) hogy,a szét kellene szedni azt a mechanikát mert az enkóder érnintkezési hibája miatt rángathatta a fejszánt. De! Még lehet az asyst motor szíjja is csúszhatott. Amikor befújtad akkor lehet hogy jutott mindkét előzőekben említett helyre. és emiatt javult a működés. Egy alapos tisztítás kenés ráférne arra a mechanikára.Próbálok majd képeket feltenni a szétszerelt mechanikáról.
(#) mapi65 válasza david224 hozzászólására (») Szept 30, 2012 /

A képek.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2012
(#) david224 válasza mapi65 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Szia!köszönöm ,a képeket és a segítséget.megpróbálom ha megint megadja magát,de most annyira örülök,hogy müködik.nem akarom darabokra szedni ,még a végén elcseszem.
(#) Gombi000 hozzászólása Okt 16, 2012 /

Üdv mindenkinek!
Segítség kellene! Sony TC-K711s magnóm gyors csévélése működik de a lejátszás már nem.
Ékszíj csere 1 évvel ezelőtt volt szervizben. Kérdésem lenne hogy mi lehet az oka és hogy megéri-e költeni rá? Nagyon jó kis magnó szerintem...
(#) zolika60 válasza Gombi000 hozzászólására (») Okt 17, 2012 / 1

Számtalan oka lehet. Nem hiszem, hogy bárki tutit tud írni. A költségek pedig hibafüggőek. Legelsőnek azt nézném meg, hogy lejátszás állásban kapcsolja-e a motort.
(#) Tomi94 válasza Gombi000 hozzászólására (») Okt 17, 2012 / 1

Szia!
Megnéztem a neten a típus képeit, ez már egy újabb, ,,Full Logic" vezérlésű gép, azaz nem mechanikus gombok, hanem mikrokapcsolók az üzemmódkapcsolók, és a mechanikát elektromágnesek, esetleg valamelyik motor kapcsolja a megfelelő üzemmódba. Ezekben a gépekben szokott lenni egy érintkező a kazettafészek felett, ami akkor záródik, amikor van kazetta a gépben - így kivédik azt, hogy üresen elinduljon a mechanika. Ha egyáltalán nem reagál semmit a lejátszásra (nem kattan, nem indul el egyik motor sem), akkor ez a rész gyanús. Egyébként lehet motorhiba, leugrott szíj, vagy vezérlési gond is akár - az utóbbit nem valószínű, hogy lehet javítani, a többi viszont nem is drága.

ui.: Gondolom úgy értetted, hogy egyáltalán nem csinál semmit, nem pedig arról van szó, hogy kihúzza a szalagot, de nem tekeri fel az ellenkező oldalon...
(#) Gombi000 válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 18, 2012 /

Szia! Köszönöm a segítséget! A kazettát érzékeli ha van benne. Teker jobbra is és balra is. De a play üzem nem működik. Olyan hangja van mintha akarná kissé erőlködve de mégsem indul el. A fej és a görgők play módban megindulnak felfelé de mintha nem érnének normális pozícióba...
Szerintem mind a három motor működik. A szíjak fent vannak mert megnéztem. Szíj csere volt szervizben... Elvileg szerviz előtt ilyent nem csinált. Az tény hogy megöregedett és azokat cserélni kellett. Az az igazság hogy nem bízok az itteni szervizben és ezért szeretnék infót a hiba okáról. Köszönöm mindenkinek aki segíteni próbál!
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2012
Következő: »»   48 / 185
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem