Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1432 / 2208
(#) Szpisti válasza mc-4 hozzászólására (») Szept 22, 2012
Mert a szórt kapacon és induktivitáson keresztól (szekunderről primerre visszahatóan) megszűnt a kártékony gerjedést előidéző visszacsatolásod.
Azt a Com. kivezetést ha visszacsatolás van a szekunderről, össze kell kötni galvanikusan a Gnd potenciállal. A neg. vcs-nek a mértéke a kimenőn létrejövő váltónak a meghatározott százalékának kell lennie, csak úgy a levegőben lógva elég kusza dolgok jöhetnek létre.
Az hogy azonos vagy ellenfázisban (pozitív vagy negatív vcs.) kerül az előző fokozatra vissza a jel, az meg attól függ, a szekunder melyik végét teszed Gnd-re. Ha elsőre eltalálod nincs gerjedés, ha nem akkor keményen oszcillál bemenő jel nélkül is.
(#) Szpisti hozzászólása Szept 22, 2012
Látom Mayky gyorsabb volt nálam

Pucuka megint mondott olyant amit nem tudom hány készüléken próbált ki - avagy csak olvasta valahol.
A készülék fém házát (ami egyben a védőföld is ugye) az áramkör közösített földjétől a kapcsolások 90%-ában eddig legfeljebb egy 10-22 Ohm "grund-lift" ellenállással láttam elválasztani.
Ez nekem eddig az összes félvezetős/IC-s esetén gond nélkül működött.
(#) mc-4 válasza mayky hozzászólására (») Szept 22, 2012
Akkor nyugodtan összeköthetem a GND-ket a hálózati földeléssel is?
(#) mayky válasza mc-4 hozzászólására (») Szept 22, 2012
Ugye az Audio Research úgy oldja, meg hogy egy 10 ohmos ellenállással köti össze, amiről itt Szpisti is írt.

Nézelődjél itt:

ARC
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012
(#) Szpisti válasza mc-4 hozzászólására (») Szept 22, 2012
Az összes ki-bemeneti nullpotenciált úgy alakítsd ki, hogy azok galvanikusan (fémesen) ne érintkezzenek a fémházzal. A csillagpontos testpont kialakításról biztosan hallottál.
Minden Gnd jelű pontot köss össze sugárirányú vezetékezéssel (tehát nem egyik folytatódik a másikban)... Az összes ilyen pontnak a tápegységed kondi hidegpontjára kell mennie.
Aztán majd amikor kész az egész, ezt a kondi-pontot kösd a fémházra egy ponton - ahogy írtam egy 10 Ohm körüli ellenállással.
(#) mc-4 válasza mayky hozzászólására (») Szept 22, 2012
Ezért szép ez a fórum... segítő szándék vezérel mindenkit.

Köszönöm a segítséget!
(#) Szpisti válasza mayky hozzászólására (») Szept 22, 2012
Idézet:
„A táp testje, pl. az első puffer negatívja. A jolida-n GND-nek (Ground) földnek hívják. Persze nem az Earth mind Föld bolygó.”

Több helyen is azt írják, hogy a legkisebb feszültségű szűrőelkó ( előfoké pl.) testjeit érdemes összekötni ha pl. két csatorna test közösítést kell csinálni.
(#) Tomi94 válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 22, 2012
Szia!
Erre nem is gondoltam... de a hangerő potit egyáltalán nem kötöttem be egyelőre, mert egy CS-M02 magnóról akartam tesztelni, annak az előerősítőjében pedig van egy kimeneti szintszabályzó potméter. A bemenettel párhuzamosan 1M ellenállás van kötve, épp az általad említett célból.
A zúgó-sípoló hangot úgy értem, hogy először csak ilyen földhurok-zaj szerű hang hallatszik, majd ez erősödik és közben egyre magasabb is lesz! Ha kihúzom, akkor pedig fokozatosan halkul és mélyül addig, amíg a próba hangszórón már nem hallatszik semmi.
(#) mayky válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 22, 2012
Igaz. Én is úgy szoktam földre kötni az NVCS-t hogy az a bemenet, vagy előfok földjénél van bekötve, ide szoktam kötni a fémházat is a már említett 10 ohmos ellenállással, és a nagykönyvtől eltérően itt földelődnek a bemeneti jelvezetékek is és nem a táp kondi negatívján. Egyfajta "hideg pontot" kialakítva.
(#) mayky válasza mayky hozzászólására (») Szept 22, 2012
Ha megnézzük az ARC VT60-as NYÁK-ját ők is a bemenet/meghajtó fokozat földjére kötik azt a bizonyos 10 ohmos ellenállást (R43)
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012

arcvt60.JPG

(#) Szpisti válasza mayky hozzászólására (») Szept 22, 2012
Ami valahol logikus is, hiszen ezeken a földpotenciálú panelrészeken már nem szaladgálnak a kimeneti fokozat nagyáramú hurokjai.
Emlékszem volt olyan tranzis végfokom, ahol a pufferelkók közös pontjai közt volt kb. 3-4 centi távolság. Ha nem a geometriai középpontból ment el a testvezeték (és a trafóközép) hanem egyik kondi forrpontjáról, a medve rendesen odamorgott...
De ezek már tényleg részletkérdések. Viszont nem elhanyagolhatóak
(#) misi89 válasza mayky hozzászólására (») Szept 22, 2012
Értem. köszönöm. hát majd egyszer ha kezembe akad egy ic akkor kipróbálom, de akkor jelenleg nem erőlködök majd vele.
(#) Orbán József válasza Hakkee hozzászólására (») Szept 23, 2012
Azt hiszem, hogy a Munkácsi Color tv hálótrafója, ezekkel végeztette a Hatalom a később betiltott földfelszíni kísérleti robbantásokat hazánkban. Mármint a tv-kkel.
2 emberes tv volt, így tudtuk felrakni a szerelő asztalra.
2x100W Quad 405-ot félkézből ellátta táppal.
Én nem értek hozzá, de nem használnám PP kimenőnek.
Nem autentikus vélemény.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2012
(#) crapgame hozzászólása Szept 23, 2012
Üdv Mindenkinek.

Látom szezonja va az új kapcsolási rajzoknak.
Mindjárt itt a tél, és ezzel együtt a maratoni barkácsolás is,
meg jól jönne egy közepes olajradiátor fűtőteljesítményével vetekedő erősítő, akinek kell, elküldöm a videón szereplő erősítő kapcsolását.

Bővebben: Link

Sikerült kiénekelni a tulajtól
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 23, 2012
Kipróbáltam bekötött potméterrel is, így már jobb a helyzet. Ugyan most nagyon gyengének hallom a hangerejét, viszont nem gerjed, csak némi búgás maradt a zajból (ami valószínűleg a 40 éves bontott elkó miatt lehet). 100k-s a potméter, emiatt lehet halkabb?
(#) misi89 válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 23, 2012
hi. figyi keresgettem a témában és ezt találtam:
12au7 irf510

vagy ez is érdekes csak nem 6n11 csővel hanem átépíteni 12ax7re.
link
itt is IRF mosfet van. IRF630.
állítólag gyönyörű hangja van. ez 24 voltról megy.
szerinted melyikkel érné meg foglalkozni? nekem a 12V-os előnyösebb lenne, valamint az 12au7-re van kitalálva, szóval ott nem lenne nagy gond csövet cserélni, mert nem tudom, hogy át tudnám-e tervezni a 6n11-es csöves cuccot 12ax7re. annyira nem vagyok pro.
(#) Szpisti válasza misi89 hozzászólására (») Szept 23, 2012
Én is nézegettem ezt a rajzot (első linked), és már ki is próbáltam volna hogyha ma nem a munkahelyemen kéne ügyelnem.
Az irf510-610 okés, de a 630-nak elég nagy a belső kapacitása, azt inkább kihagynám.
A felső határfreki ebben a kapcsolásban azzal nem hiszem hogy nagyon magas lenne.
A puding próbája ha megeszik Össze kell dobni gyorsan és kiderül mi a helyzet vele.

Egyébként van a HE-nak egy Fejhallgató erősítős topicja is, ott olvasgass, sok okosságot megtudhatsz.
Ha az ecc82-esre ilyen szép hosszú cikket szántak, olyan gyalázatos csak nem lehet!
(#) misi89 válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 23, 2012
értem. ha megépítetted, lécci írj egy véleményt. hangja, karaktere, minősége, zaj, stb. Köszi
(#) FordPrefect válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 23, 2012
Én az elejére ECC88-at tennék. A 81,82, a 83 meg különösen nem szereti az ilyen alacsony tápot. (igen rossz, görbült szakaszon dolgozik) A legalább 24V tápfesz szintén ajánlott.
(#) Hakkee válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 23, 2012
Ne szomoríts el. Már kettő is van belőle! Jó lenne, ha jó lenne!
(#) Szpisti válasza FordPrefect hozzászólására (») Szept 23, 2012
Köszönöm a tippet . Épp a paneljét tervezem, és megfordult a fejemben hogy 88-al is meg kellene próbálni. De pont a 12V-os táp amit az ecc82 fűtésre sorosan rá lehet küldeni , az e88cc-re meg csak 6,3V adható (csak párhuzamos bekötése van). Dupla áram, fél fesz
Most akkor mi legyen ?
Szinte látom, hálózati trafó tekerés lesz ebből 30V + 6,3+6,3V ???
A nagyimpedanciás fülesemnek úgyis kell a feszültség ...
(#) havranarpi válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 23, 2012
Régebben nekem ugyan ilyen gondom volt a fűtés megoldásával.
nekem ez jött be(Lehet sokan megszólnak a csöves technikában egy félvezetővel)
Így bekötve megfelelő feszültség jön létre.
Ha nagyon melegedne az IC a disszipálás miatt tegyél be elé egy 22 Ohm 2W-os ellenállást
Bővebben: Link
(#) Szpisti válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 23, 2012
Ez sem rossz megoldás, köszi... De hasonló esetben ha már el kell fűteni a felesleget, egy ZX6,2-es zenert szoktam sorbakötni.
Amúgy már átrajzoltam a paneltervet jumperes megoldásra, így csőcsere esetén csak át kell dugni a hidat .
De most hogy mondod betervezem a zenert is , és akkor nem kell 12,6/6,3V táp, csak rövidre zárom a zener két végét ha 12V kell fűteni. Ha meg 6,3 akkor leveszem a rövidzárt.

Nagyon örülök hogy pár értelmes kollegával ilyen módon együtt lehet itt gondolkodni!
(#) Orbán József válasza Hakkee hozzászólására (») Szept 23, 2012
Én használtam hangosításhoz - QUAD405-el - táptrafónak, meg 24V-os izzókkal objektum megvilágításhoz, olyan szereléshez, ahol a tartókar a széltől rezeg és a kisfesz izzó (autó) ezt jobban tűri.
Össze kellett ragasztani a vasakat, hogy ne zúgjon, iszonyú durva darab ez a trafó.
Saját készítésű finom dologra nem használnám, de te döntesz.
Kimenőnek inkább használnak köpeny típusú vasat, vagyis a középső oszlopon van a tekercs.
(#) Szpisti válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 23, 2012
Te Józsi, de ugye nem a 100 Folk Celsiusban hangosítottál és világítottál anno ?
(#) Hakkee válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 23, 2012
Ez mind oké, de sajna most csak ez van, és ez ingyéé! Bár még csak tervben van a megvalósítás, de nagyon tetszik a mérete!
(#) Orbán József válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 23, 2012
Nem, de én csináltam a Golf áramot... Az egy másik Józsi...
(#) FordPrefect válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 23, 2012
Akkor ECC99=E182CC is jobb, 12,6V. Kivéve az árát. De sokat nem nyersz, mert ezek dupla fűtőáramot igényelnek, mint a 82, csak nem az ellenálláson fűtöd el. Azonban kisebb torzítást adnak. Hab a tortán, hogy már önmagukban is képesek meghajtani a fülest. Nem is olyan egyszerű döntés.
(#) silent15 válasza FordPrefect hozzászólására (») Szept 23, 2012
Én a kisebb torzítás mellet állnék, ha ECC82 nél észrevehető a zavar. De a döntés ugyebár nem az enyém
(#) FordPrefect válasza silent15 hozzászólására (») Szept 23, 2012
Az a baj, hogy a "gombhoz szabjuk a kabátot" tipikus esete. 12V DC.
Következő: »»   1432 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem