Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Középhullámú adó

Témaindító: Bolfi81, idő: Jan 17, 2009
Lapozás: OK   2 / 3
(#) szakács hozzászólása Feb 1, 2009 /

sziasztok!lehet nem idevágó a téma de rádió lenne keresek egy ojan vevő leírást rajzal ami a 430-470mhz sávokat fogja ez a pmr sávok kb. ha van ijen!előre is köszönöm!
(#) NeoCorteX válasza szakács hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Ilyen! LY mint a lyuk. Vagy gólya, sirály, harkály, komoly, tavaly, ilyen, olyan, milyen, melyik, valamelyik. Tettem vesszőket is. Láttad? Ha az ember felsorol vagy összetett mondatot ír, vesszővel választja el.
(#) szakács hozzászólása Feb 1, 2009 /

nagyon rendes vagy tanárbácsi de ez még nem válasz a kérésemre!
(#) pucuka válasza szakács hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Üdv!
Akkor tedd fel a kérdésedet a megfelelő helyen!
Van PMR, URH, CB topik!
(#) gg630504 válasza szakács hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

A PMR446 nem 430-470 mhz sávban van.
(#) kendre256 válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Ilyen helyesírás mellett a kisbetű-nagybetű már csak apróság
(Azt meg sokan mások sem tudják, hogy az a betűkülönbség mekkora frekvenciakülönbséget jelent.)
(#) NeoCorteX válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

millihertz
(#) silent15 hozzászólása Júl 27, 2012 /

Sziasztok, van egy régi-régi Orion 115A rádióm (3 gombos) és ehhez szeretnék egy KH adót , amivel a gépról vagy bármely jack csatlakozás lejátszómról átjátszhaok zenéket, a rádió áthangolását én megoldanám , csak nem találok a régi szabványra kapcsolást.
Köszi!
(#) pucuka válasza silent15 hozzászólására (») Júl 27, 2012 /

Milyen régi szabványra gondolsz, és mit, hova akarsz áthangolni?
Készíts egy oszcillátort a középhullámú sávra, és azt amplitúdóban megmodulálod a lejátszódról jövő jellel. AM et legegyszerűbben "anódmodulációval" készíthetsz, ami gyakorlatilag a KH oszcillátor tápfeszültségének kismértékű változtatását jelenti.
(#) frank tibor válasza silent15 hozzászólására (») Júl 27, 2012 /

Szia
Két kapcsolást találtam neked amiről pucuka irt. Próbáld ki.
(#) pucuka válasza frank tibor hozzászólására (») Júl 27, 2012 /

Ez ugyan nem anód, hanem rács modulációnak megfelelő, de ugyanolyan jó lesz. Elkészítheted Si PNP, vagy NPN (fordított polaritás) tranyóval is.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Szept 25, 2012 /

Sziasztok!
Nagyon rég jártam már erre... Lenne egy kérdésem ami talán sokakat érdekelhet. Nem tudni a Kossuth meddig sugároz még AM-en, de ha befejezi akkor mind a 4 rádióm (Terta T328, Orion 520A, Orion AR205, Orion 115B) elhallgat. Gondoltam építek egy kis teljesítményű AM adót, amivel tetszőleges line jelet szórhatnék a rádióimnak középhullámon. A gondom az, hogy egész sok kapcsolási rajzot találtam kondenzátor mikrofonra, de line jelről üzemelőt egyet sem. Van esetleg itt valakinek tapasztalata ilyesmiben?
A csatolt képen az eddigi legesélyesebb megépítendő kapcsolás.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) frecsko válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Szept 25, 2012 /

Kösd a mikrofon helyére a jeledet egy csatolókondin keresztül. Egy tesztet megér.
(#) (Felhasználó 20218) válasza frecsko hozzászólására (») Szept 25, 2012 /

Köszi! Így gondolod?
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 25, 2012 /

Köszönöm! 1-2hét és lesz is időm összerakni.
(#) pucuka válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Szept 25, 2012 /

Ezt az 555 -ös kapcsolást el ne kövesd! Csak hangolt körös kiadót építs, mint az előző cikkben is látható.
(#) (Felhasználó 20218) válasza pucuka hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Igen.
Az gondoltam megépíteni amit korábban Skori linkelt be, konkrétan ezt.. Egyszerű és nem látom miért ne működne. Transzformátort már sikerült is kitermelnem egy SOKOL-ból, de oszcillátort még nem sikerült találnom otthon. Ha végképp nem találok akkor megpróbálok venni, ha az sem sikerül akkor ez lesz egy BC212-vel, mert ahogy olvastam erről is van pozitív tapasztalat.

Ezer bocsánat a lassú válaszidő miatt, de mióta átalakult az oldal hiába állítom be a témafigyelést, nem jönnek meg az e-mailek...
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2012
(#) Gafly válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Azt azért nem értem, hogy ha már ott van a sokol és abból bontasz alkatrészeket, akkor miért nem csinálsz egy kutya közönséges egy tranzisztoros oszcillátort?
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Mondjuk valahogy így: Bővebben: Link
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Végül is ez is az, csak van előtte egy erősítő fokozat, mert némileg modulálni is szeretné.
De Sokolban van oszcillátor tekercs is, meg a KF tekercs is jó, ha kiszedi belőle a hangoló kondit.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Gafly hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Szerintem maradok a "lemezjátszó távadapter" nevű történetnél. Ahhoz szinte mindent össze tudok kukázni itthon. Ez az egész rádiós témakör még nagyon új nekem, nem kísérletezek ha van bevált, kipróbált változat is.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Gafly hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Ezt a linket azért elmentem, hátha később még jól jön valamire. Köszi!
(#) Tomi94 válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Ehhez a trafós megoldáshoz honnan tudok ilyen 1 MHz-es kvarcot szerezni? Vagy egyáltalán hogy keressek rá? HQvideo-nál csak kétlábúakat találok a 'kvarc 1 mhz' keresésre...
(#) wadember hozzászólása Márc 14, 2013 /

Sziasztok! Megépítettem az alábbi kapcsolást, működik is ahogy kell és ott ahol kell (1100Khz) mert ha a bemenetet kézzel megérintem, a rádióból egyértelműen hallható a brumm. Viszont ha jelforrást kötök rá süket mint az ágyú. Mértem az áramkör áramfelvételét nyugalmi állapotban szabad bemenettel 5uA ha kézzel fogom a bemenetet felmegy 1mA-re, ha jelforrást akasztok rá szintén 5uA. Nem igazán értem mit csinálok rosszul. Az kimaradt hogy a jelforrást próbáltam testhez és a pozitív ághoz is kötni de ugyanaz.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2013
(#) wadember válasza wadember hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Meglett a hiba! Kissé rosszul értelmeztem a rajzot mivel nem túl szabványosan van rajzolva. A bázist nem kötöttem össze a 47k-s ellenállással és a 10nF-os kondival. Így már működik, de azt azért megkérdezném miért van az hogy, ha az antennának használt kb 5cm-es szigetelt drót fém részét megérintem akkor jóformán elhallgat (gondolom leterhelem a rezgőkört) viszont ha a drót szigetelését fogom meg akkor jelentősen megemelkedik a rádió hangereje és az addig kissé zúgós vétel is teljesen kitisztul. próbáltam kisebb nagyobb dróttal is de az 5 cm tűnik ideálisnak.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2013
(#) (Felhasználó 20218) válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Sajnos fogalmam sincs, még nekem sem sikerült beszerezni... Elméletileg bontani lehet régi hálózati kártyákról talán, de nagyon nagy szerencse kell hozzá.
(#) wadember válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Igen már közben meglett a hiba, hogy a srác kifelejtette a kapcsolódást jelző csomót.
(#) llax válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Első nekifutásra itt találtam, de lehet még több helyen is, illetve erre hajlandó kereskedő nagykerből beszerzi Neked, ha szépen kéred...
Tokozott kristályoszcillátor a neve, nagyon sokféle frekvenciára készül (10MHz-enként, 2 hatványai ill. azok kombinációi, szokványos kf értékek különbsége, stb...), olcsó, hobbi célokra elég stabil és pontos, a hasonló kinézetű tokok bekötése már-már szabványnak tekinthető.
(#) wadember hozzászólása Márc 15, 2013 /

Amit fentebb beillesztettem kapcsolási rajzon, elég a rezgőkör 1nF-os kondiját 1,5nF-ra cserélnem hogy kissé csökkentsem a frekvenciáját? Mert akkora mázlim van hogy pont telibetaláltam a Kossuth illetve most már dankó rádió frekijét.
(#) (Felhasználó 20218) válasza llax hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Köszi! Meg is rendeltem, majd beszámolok az eredményről.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem