Fórum témák
» Több friss téma |
üdvözletem!
felvetődött 1 ötlet: két 750 m távolságra lévő épületet hálózatba kötni wirelessel.minden kivitelezhető,csak a legnagyobb gondom a rálátás.ahhoz h az antennák lássák 1mást legalább 6-7m magassan kéne h legyenek a tető fölött.én meg villámfogot nem akarok épiteni belőlük.. :S akkor jutott eszembe h a radio hullammal hátha meg lehetne ezt oldani.kb 2 Mbit-es adatátvitelre lenne szükségem mind2 irányban, tehát ugy képzeltem el h mind2 épület tudjon fogadni meg sugározni is. kivitelezhető e az ötlet? ha igen megcsinalni nemtom mivel nem vagyok elektrós, igy hát ha létezik erre a célra kész modull akk arról kérnék bővebb infót:mi a neve, lehet e magyaro.találni...stb előre is köszönöm! üdv bandy'
Miért szerinted a WIFI (wireless) nem rádiós kapcsolat?
Az bizony az, és azzal is kell megoldani, olyan WIFI routerrel, ami tud Híd kapcsolatot. Ilyen sebességű kapcsolatot nem úszod meg átlátás nélkül.
tudom h mi a wifi, de mivel problémás a megvalósitása, azért próbálom másképp megoldani. onnan jött az ötlet h pl ha rádiót hallgatsz, azt bárhova teszed a szobában van vétele..
na * talaltam valamit ami nekem kéne....csak az adatátvitele nem elég...
![]() http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=191556 az érdekelne * valaki látott e már ilyet működés közben, * akár próbált e ki.. .?!
Biztos, hogy használható, de nézted az adatátviteli sebességet? 4800 b/s, azaz 0.0048 Mb/s, a WIFI 54 MB/s (azaz 54×8=72 Mb/s) jával szemben. (kinő a hajad, mire átmegy egy oldal)
Szia Pucuka!
Bocs, 54Mbit/8=6,75Mbyte/s. Van egy történetem a 450MHz-es telefonadapterrel a neki megfelelő topicban! Hátha érdekel, érintett voltál benne! ![]() Üdv Inhouse
Valóban, osztani kellett volna, bocs, de akkor is jelentős több nagyságrend a különbség
igaz, igaz. lattam en is mingyjart h nem lesz jo :| ugy h maradok tovabb a megoldas keresesnel na de ez a kis savszelesseg miert van?? lehet egyaltalan ezen a frekvencian nagyobb savot elerni?
Szerk . Az enter helyett, inkább a shift gombot ha kérhetem .
Azért, mert soros porthoz van, ott ez a nagyságrend a sebességben...sajnos.
Esetleg lehetne USB-vel USB vezeték nélküli HUB, vagy wifivel párosítani a kütyüt... Üdv Inhouse
Sajnos nem lehet, az ebben a sávban használható RF sávszélesség nem tesz lehetővé több nagyságrenddel gyorsabb adatátvitelt. Nem véletlenül használnak 2,4; 5 GHz -et az ilyen nagysebességű adatátvitelhez.
Heló!
Az a projektem hogy PC-ről soros porton keresztül irányítok DC motorokat. Addig eljutottam, hogy az RS232-t és a MAX232-t össze kötöttem és erre rákötöttem egy ATMega8-at. Tudna valaki segíteni abban hogy mi a következő lépés ha a motorok és a gép közti kommunikációt távirányítással gondolom megoldani? Ilyen és Ilyen RF modulokat néztem ki. Előre is köszi!
Ahogy az adatlapokból kitűnik, aránylag elég egyszerűen használhatod a modulokat. A megfelelő sebességű impulzus sorozatot az adó data vezetékére kötve, a vevő data vezetékén megkapod. Egyéb tennivalód nincs, (elvileg) nincs is semmi állítási lehetőséged.
Azért azt tudnod kell, hogy valamilyen hibatűrő vonali kódolást alkalmaznod kell, mert a vezetéknélküli átvitel nem egészen olyan mint két szál vezeték.
Köszi szépen a választ! De közben azon gondolkoztam kicsit elmélkedve Topi cikkén, hogy az adó konfigurálásához nekem nem kell oda egy mikrokontroller mert azt meg tudom oldani a PC-vel, viszont a vevőhöz fog kelleni az ATMega 168 (mint kiderült ilyenem van).
Azt szeretném megkérdezni, hogy tudsz-e valamilyen kapcsolási rajzot vagy bármilyen segédletet adni mind a vevőhöz mind az adóhoz, hogy hogy is kezdjek ehhez hozzá? Nagyon megköszönném!
Van (volt) jónéhány ilyen modul, meglehetősen különbözőek a felhasználásukat tekintve. Ezért én is csak az adatlapjukban leírtakra tudok hagyatkozni. Ezek a modulok az ún. 0key (van vivő-nincs vivő) modulok kiváltására készültek, megtartva egyszerűségüket, javítva azt a sok kellemetlenséget amit a nincs vivő állapot okozott. Ezek FSK modulációval működnek, tehát mindíg van vivő, nem kell a vevő felélesztésével foglalkozni. Vannak olyan modulok, amiket konfigurálni kell, de ez nem olyan. A konfigurálást végül is PC vel is meg lehet oldani, azoknál a moduloknál ahol szükség van rá, de a Tiednél nincs. (legalábbis az adatlapon szó sem esik róla)
A tapasztalatokat meg neked kell megszerezned, dehát ezért szép az élet.
Az lenne a kérdésem, hogy a PC-s soros portom és az említett küldő RF modul közé csak egy MAX232 kell ugye?
Illetve ha a vevő RF modult hozzá kötöm egy mikrokontrollerhez (AVR duino 168) és azt pedig egy ilyen-hez, akor az így működni fog? Nem különösebben értek hozzá, ezért kéne a segítségetek. Előre is Köszi!
Sziasztok!
Létezik olyan megoldás, hogy DMX jelet továbbít egy eszköz WI-FIn keresztül. Egy olyan eszköz állítólag több 100.000 Ft. Nem tud valaki esetleg olyan kapcsolást, vagy olyan ötletet, ahol erről írnak, vagy ennek a működéséről van szó?
Microchipnek van DMX és WIFI fejlesztői rendszere is. Ott nézz szét. Hátha segít.
Szia! Én nem WiFi-vel oldanám meg, hanem egy sima RF-adó/vevő modullal. Bővebben: Link Az adó oldalon a DMX szimmetrikus jelét TTL, vagy hasonlóra alakítanám, amit vár az adó modul, s a vevőoldali jelet pedig vissza szimmetrikus DMX jelalakká.
Azt azért nem említetted, hogy mekkora lenne a távolság.
köszönöm az információt.
Azért Gondoltam WI-FIre, mert már létezik ilyen eszköz, és szerintem biztonságosabb mint egy RF 434Mhz
A modulok elég megbízhatóan működnek. Ha netán valami RF zaj ráül, akkor a DMX vevő esetleg egy pillanatra tévesen reagál, de a következő adatcsomag már pontosan érkezik, s kijavítja ezt a hibát. A kérdés az, hogy mennyi esélye van egy ilyen hiba előfordulásának, illetve, megengedhető-e egy ilyen hiba. Gyanítom, hogy a gyári WiFi-s is az ilyen hibák kizárása miatt is olyan drága.
értem.
Köszönöm a segítséget ![]()
Sziasztok!
Böngészgettem a fórumon, de nem találtam topikot, ahol megoldást találtam volna a kérdésemre. Részmegoldások voltak, de szeretnék biztosra menni! ![]() Építettem egy párhuzamos porton vezérelt 8 relés lapot. Ám rájöttem, hogy nem szeretnék mindenhova kábelt húzni, ahol vezérelni szeretnék valamit. Tehát mind a 8 relé külön kapcsol, ezért 8 különböző frekvenciára lenne szükségem. Ha valaki tud egyszerűbb megoldást mint az rf adó vevő, szívesen meghallgatok mindent. Például lámpát szeretnék kapcsolni ezekkel a szerkentyűkkel. Mellékeltem egy "vázlat" rajzot, hogy átlátható legyen a gondolatmenetem! ![]() Előre is köszönöm! Dani
Valóban megoldható úgy is, ahogyan írtad, de az ágyúval a verébre eset. Teljesen felesleegs 8 különböző frekvencia.
Lehet nagyon olcsón RF modulokat venni. Egyet teszel az adó oldalra, és mindegyik vevőhöz egyet-egyet. Mindegyik reléhez (vevőhöz) hozzárendelsz egy kódot (számot), és az adóval a kapcsolni kívánt reléhez tartozó kódot adod ki. Ennek eredményeképp csak a saját kódját felismerő vevő kimenetén fog kapcsolni a relé, a többi csendben marad. Így egy frekvencián akár többszáz relét is tudsz vezérelni, vezeték nélkül. Egyedüli "hátrány", hogy mikrokontroller kell hozzá. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2012
Ha csak 8 eszközt kell vezérelni, akkor egy 8 bites shiftregister soros be és párhuzamos kimenetekkel tökéletes megoldás, egy byte-ot küld el parancsként , amiben mindig csak egy bit lehet aktív egy eszköz vezérléséhez. Más kérdés a zavarvédettség, ellenőrző összegek, protokollok alkalmazása... de ahogy elnéztem a rádiós távvezérléssel vivódó emberek bejegyzéseit, azzal sokan megpróbálnak nem foglalkozni
![]()
A ma kapható, helyesen kiválasztott modulok esetén a zavarvédettséggel és hibajavítással nem nagyon kell foglalkozni, megoldják "házon belül". Neked csak a küldendő bitsorozatot kell átadnod, a kódolást/dekódolást/ellenőrzést/javítást már mind-mind a modul végzi. Nem is látsz belőle semmit.
Vételi oldalon vagy hibátlanul megjelenik az átvitt adat, vagy semmi ![]()
Tudnál nekem egy ilyen RF modul kapcsolási rajzot linkelni/adni, amelyik képes jelsort feldolgozni, és ez alapján kapcsolni?
Köszönöm a gyors választ!
a 8 eszköz csak azért volt, mert az elkészített lapon 8 relé van, természetesen tudnék/kellene többet is használni.
Ezeket általában SPI buszon keresztül lehet vezérelni; ezért is írtam, hogy a mikrokontrollert és a programozásukat nem fogod megúszni.
Keress rá például arra a modulra, amit említettem is; NRF24L01. (pontosabban ez az IC, amivel az azonos nevű modulok felépülnek). 1000 Ft körül már meg lehet venni őket.
Találtam egy ilyet: HopeRF RFM70
az, hogy 4 vezetékes, az azt jelenti, hogy 4 címbites? Ha igen, akkor 4 címbiten elvileg 16 vevőt tudok megcímezni. Akkor gyakorlatilag az lpt 8 bitéből felhasználok 4-et ehhez a modulhoz, és 4 bitem még mindig marad a reléknek esetleges helyi kapcsolásra. Javítsatok ki ha tévednék! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |