Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adatátvitel
 
Témaindító: histu1985, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 7
(#) coyotee hozzászólása Júl 24, 2011 /
 
üdvözletem!

felvetődött 1 ötlet: két 750 m távolságra lévő épületet hálózatba kötni wirelessel.minden kivitelezhető,csak a legnagyobb gondom a rálátás.ahhoz h az antennák lássák 1mást legalább 6-7m magassan kéne h legyenek a tető fölött.én meg villámfogot nem akarok épiteni belőlük.. :S

akkor jutott eszembe h a radio hullammal hátha meg lehetne ezt oldani.kb 2 Mbit-es adatátvitelre lenne szükségem mind2 irányban, tehát ugy képzeltem el h mind2 épület tudjon fogadni meg sugározni is.

kivitelezhető e az ötlet? ha igen megcsinalni nemtom mivel nem vagyok elektrós, igy hát ha létezik erre a célra kész modull akk arról kérnék bővebb infót:mi a neve, lehet e magyaro.találni...stb

előre is köszönöm!

üdv bandy'
(#) pucuka válasza coyotee hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Miért szerinted a WIFI (wireless) nem rádiós kapcsolat?
Az bizony az, és azzal is kell megoldani, olyan WIFI routerrel, ami tud Híd kapcsolatot. Ilyen sebességű kapcsolatot nem úszod meg átlátás nélkül.
(#) coyotee válasza pucuka hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
tudom h mi a wifi, de mivel problémás a megvalósitása, azért próbálom másképp megoldani. onnan jött az ötlet h pl ha rádiót hallgatsz, azt bárhova teszed a szobában van vétele..
(#) coyotee válasza coyotee hozzászólására (») Aug 3, 2011 /
 
na * talaltam valamit ami nekem kéne....csak az adatátvitele nem elég...

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=191556

az érdekelne * valaki látott e már ilyet működés közben, * akár próbált e ki.. .?!
(#) pucuka válasza coyotee hozzászólására (») Aug 3, 2011 /
 
Biztos, hogy használható, de nézted az adatátviteli sebességet? 4800 b/s, azaz 0.0048 Mb/s, a WIFI 54 MB/s (azaz 54×8=72 Mb/s) jával szemben. (kinő a hajad, mire átmegy egy oldal)
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Aug 3, 2011 /
 
Szia Pucuka!

Bocs, 54Mbit/8=6,75Mbyte/s.
Van egy történetem a 450MHz-es telefonadapterrel a neki megfelelő topicban! Hátha érdekel, érintett voltál benne!

Üdv
Inhouse
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 3, 2011 /
 
Valóban, osztani kellett volna, bocs, de akkor is jelentős több nagyságrend a különbség
(#) coyotee válasza pucuka hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
igaz, igaz. lattam en is mingyjart h nem lesz jo :| ugy h maradok tovabb a megoldas keresesnel na de ez a kis savszelesseg miert van?? lehet egyaltalan ezen a frekvencian nagyobb savot elerni?

Szerk . Az enter helyett, inkább a shift gombot ha kérhetem .
(#) Inhouse válasza coyotee hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Azért, mert soros porthoz van, ott ez a nagyságrend a sebességben...sajnos.
Esetleg lehetne USB-vel USB vezeték nélküli HUB, vagy wifivel párosítani a kütyüt...

Üdv
Inhouse
(#) pucuka válasza coyotee hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Sajnos nem lehet, az ebben a sávban használható RF sávszélesség nem tesz lehetővé több nagyságrenddel gyorsabb adatátvitelt. Nem véletlenül használnak 2,4; 5 GHz -et az ilyen nagysebességű adatátvitelhez.
(#) MaDLaB hozzászólása Szept 9, 2011 /
 
Heló!
Az a projektem hogy PC-ről soros porton keresztül irányítok DC motorokat. Addig eljutottam, hogy az RS232-t és a MAX232-t össze kötöttem és erre rákötöttem egy ATMega8-at.
Tudna valaki segíteni abban hogy mi a következő lépés ha a motorok és a gép közti kommunikációt távirányítással gondolom megoldani? Ilyen és Ilyen RF modulokat néztem ki.
Előre is köszi!
(#) pucuka válasza MaDLaB hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Ahogy az adatlapokból kitűnik, aránylag elég egyszerűen használhatod a modulokat. A megfelelő sebességű impulzus sorozatot az adó data vezetékére kötve, a vevő data vezetékén megkapod. Egyéb tennivalód nincs, (elvileg) nincs is semmi állítási lehetőséged.
Azért azt tudnod kell, hogy valamilyen hibatűrő vonali kódolást alkalmaznod kell, mert a vezetéknélküli átvitel nem egészen olyan mint két szál vezeték.
(#) MaDLaB válasza pucuka hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Köszi szépen a választ! De közben azon gondolkoztam kicsit elmélkedve Topi cikkén, hogy az adó konfigurálásához nekem nem kell oda egy mikrokontroller mert azt meg tudom oldani a PC-vel, viszont a vevőhöz fog kelleni az ATMega 168 (mint kiderült ilyenem van).
Azt szeretném megkérdezni, hogy tudsz-e valamilyen kapcsolási rajzot vagy bármilyen segédletet adni mind a vevőhöz mind az adóhoz, hogy hogy is kezdjek ehhez hozzá? Nagyon megköszönném!
(#) pucuka válasza MaDLaB hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Van (volt) jónéhány ilyen modul, meglehetősen különbözőek a felhasználásukat tekintve. Ezért én is csak az adatlapjukban leírtakra tudok hagyatkozni. Ezek a modulok az ún. 0key (van vivő-nincs vivő) modulok kiváltására készültek, megtartva egyszerűségüket, javítva azt a sok kellemetlenséget amit a nincs vivő állapot okozott. Ezek FSK modulációval működnek, tehát mindíg van vivő, nem kell a vevő felélesztésével foglalkozni. Vannak olyan modulok, amiket konfigurálni kell, de ez nem olyan. A konfigurálást végül is PC vel is meg lehet oldani, azoknál a moduloknál ahol szükség van rá, de a Tiednél nincs. (legalábbis az adatlapon szó sem esik róla)
A tapasztalatokat meg neked kell megszerezned, dehát ezért szép az élet.
(#) MaDLaB válasza pucuka hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Az lenne a kérdésem, hogy a PC-s soros portom és az említett küldő RF modul közé csak egy MAX232 kell ugye?

Illetve ha a vevő RF modult hozzá kötöm egy mikrokontrollerhez (AVR duino 168) és azt pedig egy ilyen-hez, akor az így működni fog? Nem különösebben értek hozzá, ezért kéne a segítségetek. Előre is Köszi!
(#) kemenygolya hozzászólása Szept 19, 2011 /
 
Sziasztok!
Létezik olyan megoldás, hogy DMX jelet továbbít egy eszköz WI-FIn keresztül.
Egy olyan eszköz állítólag több 100.000 Ft. Nem tud valaki esetleg olyan kapcsolást, vagy olyan ötletet, ahol erről írnak, vagy ennek a működéséről van szó?
(#) laszlokunstar válasza kemenygolya hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Microchipnek van DMX és WIFI fejlesztői rendszere is. Ott nézz szét. Hátha segít.
(#) Action2K válasza kemenygolya hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Szia! Én nem WiFi-vel oldanám meg, hanem egy sima RF-adó/vevő modullal. Bővebben: Link Az adó oldalon a DMX szimmetrikus jelét TTL, vagy hasonlóra alakítanám, amit vár az adó modul, s a vevőoldali jelet pedig vissza szimmetrikus DMX jelalakká.
Azt azért nem említetted, hogy mekkora lenne a távolság.
(#) kemenygolya válasza Action2K hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
köszönöm az információt.
Azért Gondoltam WI-FIre, mert már létezik ilyen eszköz, és szerintem biztonságosabb mint egy RF 434Mhz
(#) Action2K válasza kemenygolya hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
A modulok elég megbízhatóan működnek. Ha netán valami RF zaj ráül, akkor a DMX vevő esetleg egy pillanatra tévesen reagál, de a következő adatcsomag már pontosan érkezik, s kijavítja ezt a hibát. A kérdés az, hogy mennyi esélye van egy ilyen hiba előfordulásának, illetve, megengedhető-e egy ilyen hiba. Gyanítom, hogy a gyári WiFi-s is az ilyen hibák kizárása miatt is olyan drága.
(#) kemenygolya válasza Action2K hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
értem.
Köszönöm a segítséget
(#) kekbon hozzászólása Dec 5, 2011 /
 
Az az öteletem támadt, hogy PIC 16F676-tal vezéreljek egy NRF24L01+ 2.4GHz Wireless Transceiver Module-t. azaz a két pic között adatátvitelt valósítsak meg eme modullal. Van valakinek ebben a témában tapasztalata?
Első blikkre bonyolultnak tűnik a nRF24L01 felprogramozása.
(#) fullup hozzászólása Szept 25, 2012 /
 
Sziasztok!

Böngészgettem a fórumon, de nem találtam topikot, ahol megoldást találtam volna a kérdésemre. Részmegoldások voltak, de szeretnék biztosra menni!

Építettem egy párhuzamos porton vezérelt 8 relés lapot. Ám rájöttem, hogy nem szeretnék mindenhova kábelt húzni, ahol vezérelni szeretnék valamit.
Tehát mind a 8 relé külön kapcsol, ezért 8 különböző frekvenciára lenne szükségem.
Ha valaki tud egyszerűbb megoldást mint az rf adó vevő, szívesen meghallgatok mindent.

Például lámpát szeretnék kapcsolni ezekkel a szerkentyűkkel.

Mellékeltem egy "vázlat" rajzot, hogy átlátható legyen a gondolatmenetem!

Előre is köszönöm!

Dani

vázlat.jpg
    
(#) Novak válasza fullup hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
Valóban megoldható úgy is, ahogyan írtad, de az ágyúval a verébre eset. Teljesen felesleegs 8 különböző frekvencia.
Lehet nagyon olcsón RF modulokat venni. Egyet teszel az adó oldalra, és mindegyik vevőhöz egyet-egyet. Mindegyik reléhez (vevőhöz) hozzárendelsz egy kódot (számot), és az adóval a kapcsolni kívánt reléhez tartozó kódot adod ki. Ennek eredményeképp csak a saját kódját felismerő vevő kimenetén fog kapcsolni a relé, a többi csendben marad.
Így egy frekvencián akár többszáz relét is tudsz vezérelni, vezeték nélkül.
Egyedüli "hátrány", hogy mikrokontroller kell hozzá.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2012
(#) ih.he hozzászólása Szept 25, 2012 /
 
Ha csak 8 eszközt kell vezérelni, akkor egy 8 bites shiftregister soros be és párhuzamos kimenetekkel tökéletes megoldás, egy byte-ot küld el parancsként , amiben mindig csak egy bit lehet aktív egy eszköz vezérléséhez. Más kérdés a zavarvédettség, ellenőrző összegek, protokollok alkalmazása... de ahogy elnéztem a rádiós távvezérléssel vivódó emberek bejegyzéseit, azzal sokan megpróbálnak nem foglalkozni
(#) Novak válasza ih.he hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
A ma kapható, helyesen kiválasztott modulok esetén a zavarvédettséggel és hibajavítással nem nagyon kell foglalkozni, megoldják "házon belül". Neked csak a küldendő bitsorozatot kell átadnod, a kódolást/dekódolást/ellenőrzést/javítást már mind-mind a modul végzi. Nem is látsz belőle semmit.
Vételi oldalon vagy hibátlanul megjelenik az átvitt adat, vagy semmi Sőt NRF24L01 és társai vissza is jeleznek az adónak, hogy az infó épségben megérkezett.
(#) fullup válasza Novak hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
Tudnál nekem egy ilyen RF modul kapcsolási rajzot linkelni/adni, amelyik képes jelsort feldolgozni, és ez alapján kapcsolni?

Köszönöm a gyors választ!
(#) fullup válasza ih.he hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
a 8 eszköz csak azért volt, mert az elkészített lapon 8 relé van, természetesen tudnék/kellene többet is használni.
(#) Novak válasza fullup hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
Ezeket általában SPI buszon keresztül lehet vezérelni; ezért is írtam, hogy a mikrokontrollert és a programozásukat nem fogod megúszni.
Keress rá például arra a modulra, amit említettem is; NRF24L01. (pontosabban ez az IC, amivel az azonos nevű modulok felépülnek). 1000 Ft körül már meg lehet venni őket.
(#) fullup válasza Novak hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
Találtam egy ilyet: HopeRF RFM70
az, hogy 4 vezetékes, az azt jelenti, hogy 4 címbites?
Ha igen, akkor 4 címbiten elvileg 16 vevőt tudok megcímezni.
Akkor gyakorlatilag az lpt 8 bitéből felhasználok 4-et ehhez a modulhoz, és 4 bitem még mindig marad a reléknek esetleges helyi kapcsolásra.

Javítsatok ki ha tévednék!
Következő: »»   5 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem