Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1433 / 2208
(#) silent15 válasza FordPrefect hozzászólására (») Szept 24, 2012
Nos hát igen; én sohasem támogattam a csöves erősítőket, amiket 12-24V ról működtetnek, mert az szerintem kevés...
(#) Szpisti hozzászólása Szept 24, 2012
Nos ma elkészült a panel a fejhallgató erősítőhöz, amiről nemrég szó volt (12/24V ecl82+irf510).
Tudom ez nem a fejhallgató erősítős topic, mégis úgy gondolom ez is csak egy csöves erősítő, és mégiscsak ide járnak leginkább azok akiknek komolyabb tapasztalataik vannak ilyen téren .
Tehát a panelgyártás közben elkezdtem körülnézni a trafókészletemben... és kezembe akadt egy gusztusos kis darab. Szekunder : 10V AC 300mA ; 200V AC 25mA .
A 10V-ot egyenirányítva-puferelve és a két csővel sorosan terhelve remélhetőleg összeáll a fűtés, a 200V-ból meg lehet terheletlenül 270V körüli anódot csinálni, és pár C_R_C szűréssel a rajzon jelzett tápfeszt előállítani.
Ezen felbuzdulva, meg a korábbi hozzászólásokon és az alacsony anódfeszen elgondolkodva tovább kutakodtam.
Mint korábban említettem, egy 800 Ohmos elektretnek titulált Philips fejhallgatóhoz keresek megoldást.
Amire ráleltem az az alul látható SRPP egyszerű kapcsolás.
Érdekelne a véleményetek, érdemes-e egyáltalán vele foglalkoznom . Az átvitelével nagy gond nem lehet, de pl. torzítás és zajok szempontjából vajon mennyire kényes lehet?
Holnap remélem sikerül pókhálóban összerakni ... de addig is kíváncsi lennék a szkeptikusok véleményére így előlegben.
Ígérem hogyha használható eredményre jutok, megosztom a fejhallgatós topic látogatóival is.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2012
(#) FordPrefect válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 24, 2012
800 ohm-hoz nagyon jó az srpp. Pár Kohm terhelésnél van a tozítás minimuma (E88CC). Kisebb impedanciával terhelve drasztikusan nő a torzítás (valszeg az SRPP OTL-es végfok kapcsolások ezért nem nagyon terjetek el, csak rajzban). Előnye az optimális terhelés feletti üzemmódban nem annyira felszökő torzítás, és a kivehető jel nagy amplitúdója.

A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2012
(#) mofesa hozzászólása Szept 25, 2012
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy gitár erősítőt,és szeretnék kérni egy kapcsolási rajzot,ha valakinek lenne.A következő csöveim vannak:2xECC83 előfoknak,1xel84 vagy 2x6Aq5 a végére,AZ1 egyenirányítóval.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) Szpisti válasza FordPrefect hozzászólására (») Szept 25, 2012
Igen úgy tűnik jó ez az egyszerű kis srpp megoldás.
Érdekes meglepetések érnek időnként.
Tegnap megígértem hogy összedobom pókhálóban azt a kapcsolást amit linkeltem.
Annak rendje-módja szerint szépen (na jó egyenelőre nem külalakra) összeállt .
A kis trafó amit találtam mintha csak erre lett volna kitalálva!
A meglepetés a kipróbáláskor ért.
Az ésszerűséggel ellentétben nem szkópos méréssel kezdtem, de mikor kezdett az egyik fülesemmel muzsikálni el is hagytam egyenlőre a méricskézést.
Az első tesztalany egy Sennheisser HD455 volt.
Ennek 52 Ohm körüli az ellenállása, és meglepő módon durva torzítás nélkül szól vele. Kicsit kevesebb magassal és leheletnyivel mosottabban mint egy másikkal - meg alacsonyabb hangerővel.
A meglepetés akkor ért, mikor a neten mindenhol 800 Ohmosként emlegetett EM6721 Philips elektrosztatikus szinte meg se nyekkent vele. Egyenlőre félre is tettem (de csak egyenlőre!).
Ekkor jutott eszembe, hogy van nekem egy régen félretett Sennheisser "nagyohmos" fejhallgatóm is.
Megmértem - 600 Ohm oldalanként.
Na ezzel megszólalt ám gyönyörűen!!! Szép kiegyenlített az alsó és felső taromány, és hosszan hallgatható kellemes közepek. Semmi búgás vagy zaj. (Pedig nem pakoltam tele sem fojtóval, sem többszáz mikró elkókkal.) Tehát hiába mégsem dolgoztam!

Visszatérve az elektrosztatikushoz: azért nem hagyom ám annyiban, mert ehhez hasonlók a 3000 euros kategóriában kaphatóak manapság.
Érdekessége hogy egy 7,5 Ohm/2500 Ohm trafó található benne, aminek a feszültségáttétele 25. Hogy ez így miként 800 Ohmos azt nem értem. Elvileg ideális lenne hozzá egy ilyen Stax adapter - de valószínű maradok annál az egyszerűbb megoldásnál amit sok helyen javasolnak (és ilyen adaptereket is lehet kapni) : egyszerűen az erősítő hangszóró kimenetéről kell direktbe meghajtani.

Ha esetleg OFF-nak ítéli az admin, tegye át nyugodtan ahová jónak tartja.
(#) sturbi válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 25, 2012
Nagyfeszültségű előfeszítést hogyan oldottad meg? A 800 ohm minden bizonnyal a trafó nélküli füles impedanciája, a trafó primer oldalán 8 ohm, ezért kell hangszórókimenetről hajtani, de nagyfesz mindenképpen kell a sztatikus fülesnek szerinem....
(#) silent15 válasza mofesa hozzászólására (») Szept 25, 2012
Ez a csőmennyiség lehet hogy kevés, amúgy AZ1 helyett használhatsz egy újabb fajtát ,mondjuk EZ81 -et és akkor a fűtéssel sincs gond, (bár így fejből nem tudom mennyi az AZ1-nek.)

Nem éppen gitárerősítő :
Kapcsolás
Cikk

Üdv!
(#) mofesa válasza silent15 hozzászólására (») Szept 25, 2012
Az AZ1-nek 4V 1.1A a fűtése.Szerinted mennyire lenne ez jó az EZ81-nek?EZ81-em nincs.Helyette nem jó az EZ4?Olyan a hálózati trafóm,amin van 6.3V és az AZ1-nek is fűtés.Van még ecc82-is egy pár darab.Ezt a kapcsolást nem lehetne ezekből valahogy kihozni?
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2012

GA-5T.jpg

Mivel a végfok pentóda ezért nem. Az előerősítő részét átszámolva (ellenállások stb.) az jó lehet.
(#) Szpisti válasza sturbi hozzászólására (») Szept 25, 2012
Szia Sturbi!

Érdekes egy állatfajta ez a füles. Zsibin pár száz forintért vettem.
Igazából nem is elektrosztratikus, hanem "elektret".
Itt van egy leírás róluk.
Ezen gyárilag is csak egy sima 6.3 jack dugó van , amiről a jel direktben a trafó primerre megy .
A szekunder meg a nagy (kb. 7cm átmérőjű) első és hátsó perforált lemezekre. Köztük pedig egy vékony sík fólia, ami a membán is egyben.

Holnap meghallgatom az el84-es végfok kimenetéről direktben.
Remélem az 1K ellenállás megkíméli a hangszóró nélküli terheletlen állapotban a kimenetet - amíg átkapcsolásra kerül. Mert ha jó lesz vele, még egy 6,3 jack és egy átkapcsoló kerül a dobozra .
A 2db 6aq5 megvan és hozzá a kimenőtrafó.6eu7 helyett használhatnék ecc83-at és az egyenirányítást megoldanám az EZ4-el.A kérdés az,hogy az EZ4nem baj,ha egy fűtőkörön van a többivel?
(#) pucuka válasza mofesa hozzászólására (») Szept 25, 2012
Az egyenirányító csöveknek külön fűtés dukál. Ennek az az értelme, hogy az egyenirányító cső katódja pozitív tápfeszültségen van, a fűtést pedig földpotenciálra kell hozni az erősítőben. Az egyenirányító csövek fűtés katód átütési feszültsége véges, bár általában elegendően nagy, nem illik a többi cső fűtésével összekötni. Az AZ1, AZ4 ráadásul közvetlen fűtésű.
(#) mofesa válasza pucuka hozzászólására (») Szept 25, 2012
Gondolom az EZ4-nek meg sok lenne az AZ1 fűtése.?Diódás egyenirányítással(bár én csővel szerettem volna)?
EZ4 Vf 6.3 Volts / If: 0.9 Ampere /
AZ1 Vf 4 Volts / If: 1.1 Ampere /

Nem sok kevés ! Bár a trafó így kevésbé melegedne, bár lehet hogy működne, PY88-ot fűtöttem már kevesebbről mint kéne, működött, kérdés , hogy ez mit eredményezett a cső működésére (bár ahogy a csőműködés diktálja, kevesebb lesz az elektronkilépés a katódból)
Amúgy 100K poti , közepe földrehúzva, és beállítod a 4V -ot
EZ4 -nek kevés az AZ1 fűtőtekercse. 6,3 V -os fűtésű csövet nem lehet 4 V -ról működtetni, ez jelentős aláfűtést jelent. Az pedig az egyenirányító csőnek elég kritikus.
(#) silent15 válasza silent15 hozzászólására (») Szept 25, 2012
ÓÓ bocsáss meg, kevertem, a potis hozzászólást vedd figyelmen kívűl, az ha egy 6,3V os fűtésről akarnál járatni egy AZ1-et.
(#) pucuka válasza silent15 hozzászólására (») Szept 25, 2012
A 100k -s poti a fűtőkörbe sehova sem jó.
Akkor így nyugodtan használhatom az AZ1-et?
Hát ha van AZ1 és EZ4 -re is trafód, akkor nézd meg mekkora szuflát akarsz kihozni a rendszerből (mA - Anódfesz stb.) és nézd meg melyik cső lenne ideálisabb.
Nem.Sajnos,csak az AZ1-hez van trafóm.Azért is kérdeztem.Ha nem jó az AZ1 és az EZ4,akkor marad a diódás egyenirányítás?
(#) pucuka válasza silent15 hozzászólására (») Szept 25, 2012
Az EZ4 használatához legalább két 6,3 V -os fűtőtekercsnek kell lennie a hálózati trafón.
Nézd meg:
AZ1:

500V 60mA
400V 75mA
300V 100mA
Az sajnos nincs,mert ezt az AZ1-hez csinálták és így csak egy 6.3 v-os tekercs van.Nem igazán szeretnék még egy trafót belerakni az egyenirányító miatt.Ha más nincs,marad a dióda.
AZ1 helyett berakhatsz AZ4 -et, azt könnyebb szerezni. De jó a diódás egyenirányítás is.
Köszönöm a segítségeteket.Az AZ4-en még elgondolkodom.

GA-5T.jpg

(#) mofesa válasza mofesa hozzászólására (») Szept 25, 2012
Az azért érdekes,hogy itt is egy fűtőkörön van az összessel a 6X4.Ezért gondoltam én az EZ4-re.
(#) bakos13gab válasza mofesa hozzászólására (») Szept 25, 2012
Honnan szereztél 6EU7-est?
(#) mofesa válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 25, 2012
Nekem sincs,bár lenne,én is ECC83-al szeretném helyettesíteni,egyedül a 6aq5 miatt lenne érdekes,mert ahhoz van kimenőm,meg hangfalam.
(#) petikkkeee hozzászólása Szept 26, 2012
sziasztok. Remélem tudtok nekem segíteni. Valaki megtudná nekem mondani, hogy hol lehet beszerezni transzformátor szerelvényeket??... Az teljesen mind1, hogy hyperszil vagy EI magra, csak a lényeg annyi lenne, hogy több féle méretben lehessen kapni. Előre is köszi.
Következő: »»   1433 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem