Fórum témák
» Több friss téma |
Nálam is ilyen teljesítményt tudnak az EI 33-as RC trafó magok. Jó lenne még vagy 100W és akkor tudnék bika akksis gép tápot csinálni. PC tápom van vagy 25db. Donor lenne bőven.
Hali!
Gate meghajtó trafónál is figyelembe kell venni melyik a tekercs eleje és vége?
Van egy olyan érzésem, hogy nem szeretsz tekercselni...?
Pedig találtam valami nagyon érdekeset:
Oké, és mely a tekercs eleje és vége? Van valami ábra valahol amely szemlélteti ezeket?
köszi.
A kapcsolási rajzokon pötty jelzi az indulást.
A valóságban? Jobban jársz ha egy kisebb váltakozó feszültséggel az egyik tekercset be indítod és meg méred ha sorba kötsz vele egy másik tekercset akkor nő, vagy csökken a feszültség rajta. Vagy ezt el lehet játszani induktivitás mérővel is. Ha növekszik az érték, akkor sikerült a két tekercset sorba kötni. Ha csökken akkor fordítva van.
Pedig szeretek. Több trafót csináltam már. Ehhez is készülök tekerni egy sajátot. Tekertem már flyback trafót is, 1T forward trafót is reset tekerccsel, valamint félhidas cucchoz is. Az előző önrezgő tranzisztoros tápomhoz, amit PC táp panelen alakítottam ki, ahhoz is én tekertem a trafót: 10V/20A. 18A-rel már teszteltem huzamosabb ideig is. Az az igazság, hogy azért 10V, mert elszámoltam a meneteket Viszont nincs szívem megbontani, abban ugyanis csodaszépen megcsináltam a kúszóutakat, meg mindent. ERL-39-es magra tekertem, hajdan az is PC táp vas volt. Van még szétfőzve egy tucat vasam, mindenféle, van vagy több mint egy kiló 0,2-es, jó minőségű, '88-as gyártmányú orosz zománchuzalom (az tényleg pöpec cucc, nagyon jó minőségű a lakkozása), és van 0,4-es magyar huzalom, valamint egy fórumtárs révén mylar szalagom is.
Közben kicsit megnyúztam a tápot: 350W leadott teljesítmény mellett az említett, 6V-ról járatott venti langyosan tartotta az egészet, és a nagy, szabályzott AC táp szerint 394W-ot vett fel ekkor. Az úgy 89% körül mozog, ami szerintem nem is olyan rossz. A kimeneti fesz a közben beépített NTC miatt kicsit esett, 100W-on 56,4V, 350W-on 54,4V. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2012
Íme pár kép a mai nyúzásról. Ez még csak 300W. A 350-et ezután toltam még rá.
Közben megnéztem pontosan, milyen tranzisztorokat is tettem bele: 2SC2625 (10A, 400V, 80W). Adatlapja alapján csak 2A-rel teljesíti túl a 13007-est. A Pd meg egyforma. 350W-hoz lehet kissé karcsú lesz? Bár alig melegszik. Majd ha elpukkan, kicserélem Ez egyelőre úgyis csak egy barkács-táp. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2012
Ilyenről szoktam tesztelni(max. 270V AC, 9,5A). A másodikról meg éleszteni (a képen 35V 10A-es van, amit én használok, az 250VDC, 2,5A). Mindkettőtől könnyű szerrel lehet sérvet kapni
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2012
Miért pukkanna el? Legyen mondjuk 5 A kollektoráram. Ez 2 x 150 V tápfesz mellett 750 W. Nyilván, ennyi nem jön ki, de legyen csak 600W. Tehát, a 10 A még nagyon messze van. Persze, ha nagyobb az áram, akkor nagyobbak a kapcsolási veszteségek is és végül is a tranyó a veszteségektől, a melegedéstől száll el. Tehát, ha nem hullámzik nagyon a réteghőmérséklet, akkor azért egy jó hűtéssel igen nagy teljesítmény jöhet ki. Azt nézd meg, hogy a tranyó fall time-ja minél kisebb legyen. ( annál kisebb lesz a kikapcsolási veszteség )
Egy másik példa az IRF 740. Ha szabályozatlan a táp, akkor ugye nem túl nagy gond egy félhídból 1 kW DC teljesítmény. És a két tranyó nincs 300,- Ft. Nekem nincs kis tolóellenállásom, de van nagy. Kétszer ilyen hosszú, néhány darab. Tápom is van, a súlya 100 kg felett van, még tirisztoros, Hewlwett -Packard, 0...40V és 110 A. Komoly darab. A nagyfesz 3 kW-os DC táp egy megszakító, szigetelő trafó, aztán egy toroid, graetz, jó nagy puffer 400V-ig, aztán két kismegszakító. Műszer kívülről ráaggatva. De van ugyanez 3f-ú kivitelben, az tud 20 kW-ot, 0...900V-ig. Eszközök nélkül nehéz...
Hogy érted fordítva van-e? Oké, sorba kötök vele egy másik tekercset de azon belül melyik az induló ? Sőt amelyikre rá kötök azt se tudni melyik az induló pont. Amúgy, meg a kapcsolási rajzon nem jelzi semmi melyik az indulás. Hogyan lehetne kideríteni?
A trafókat amúgy én tekertem. Csak még kezdő vagyok. Lehet tök alap kérdések de nekem még ez is magas. Köszi a segítséget. Idézet: „de azon belül melyik az induló ?” Az egyik. Kipróbálod. Ha sorbakötöd őket, akkor vagy összeadódik a két tekercs feszültsége (ha ABAB sorrendben sikerült őket összekötni), vagy kivonódik (ha ABBA sorrendben sikerült). Amelyik kapcsolásnál lényeges, ott általában egy-egy pont jelöli a tekercsek "induló" végeit a kapcsolási rajzon is, vagy szimplán egyértelmű a rajzból, mert mondjuk sorba vannak kötve, márpedig annak ritkán van máshogy értelme, mint ugyanolyan orientációval (ABAB).
Fu hát én értem az egészet, csak alapjába véve nem értem.Gyökerestül. Nos, én bökök rá hogy ha össze adódott a feszültségek értéke akkor jobban tetszik pl bal oldal felőli legyen a kezdő? Vagy mi ? Nem értem már komolyan...??
Kicsit magas.
Igen! Nem lényeges, hogy a balt választod, vagy a jobbat.
A tekercseknek csak egymáshoz képest van "egyik" meg "másik" vége. Ha az egyik tekercsnek kiválasztottad az "egyik" végét indulónak, akkor már a többi tekercsnél is csak ugyanazt a végét választhatod.
Köszi szépen. Így már világos. Biztos fel fogok még tenni jópár agysorvasztóan alap kérdést amire eddig csak azthittem, hogy tisztába vagyok vele. Egyenlőre a gate trafón vagyok még elakadva, hogy jól tekertem-e fel + ezen kívül a fő trafón is. Kis modem +15v töltővel próbálgatok, de túlmelegedett. Addig várok. Még egy kérdés. Sokat olvasgattam itt, hogy nézni kell az induktivitást is. Mi is ez pontosan?
Hi
Nagyon jó kis tápot építettél. A nyáktervedet ha megkérlek fölteszed? Érdekelne a dolog. A fojtó melletti kis zöld mag az micsoda? Az az önrezgőhöz való kis mag?
Az önrezgéshez való mag pici fekete, a tranyómeghajtó trafó mellett van. Az a kisebb zöld mag differenciál-zavarszűrőként szolgál. Szkóppal nézve a kimenetet, nem csak vezetett, hanem szórt zavarai is vannak, amiket összeszed a szkóp fej. Ha megfogom egyik vagy másik bordát (a nagy táp természetesen leválasztott), némileg csökkennek. De azt gondolom, nem árt a fém, árnyékolt ház neki + még a védőföld sem. Ki akarom nemsokára próbálni egy sima AB végfokkal (amit még én tervezgettem-méretezgettem régebben). Ekkora feszültségre (kb. +/-27V, ami a 350W mellett kijön a PC táp trafóból) összehidalom a két végfokot, és megnyúzom úgy, kíváncsi vagyok, mit alkot. A következő próbálkozásom FET-es önrezgő lesz, szórótrafóval, rezonáns kivitelben. És majd tervezem összehasonlítani a kettőt.
Ez a tranyós kapcsolás amire szerintem jó: "Építsünk egyszerű 300W-os tápegységet B osztályú végfoknak 100%-ig roncs PC tápból" /jó.. a szekunder puffereket máshonnan kell beszerezni/ Nemsokára felteszem majd a paneltervet, meg a kapcsolási rajzot. Ja, védelem az egyelőre nincs benne Kipróbáltam egyébként 13007-es tranyókkal is, azokkal is bírja a 350W-ot, kicsit jobban melegszenek a tranzisztorok, cserébe a diódák kevésbé: kisebbek a szekunder tüskék, csökkent a dU/dt. 2SC2625-ösökkel nem változott annyira a kapcsolási frekvencia, 13007-tel jobban változik. [OFF]Az ELGAR AC tápból ki van vezetve a védőföld is, de elég sok zavart termel rá a táp önmagában is, a labornak meg nagyfrekis szempontból gyenge a földhálózata kissé. Élesztettem már róla UC3842-es IC-vel működő forward tápot, és egyszer csak agyonvágta az IC-t. Most meg menet közben földeltem le a szekunder GND-t, ami össze volt kötve a primer GND-vel már egy Y kondival (4,7n), és az összekötés pillanatában agyonütötte az egyik 2SC-t. Tulképp ezért is volt a csere Tehát ebből a szempontból nem szeretem azt a nagy tápot, vagy lehet, hogy csak a védőföldhálózatnak nagy az impedanciája a nagyobb frekin. A nagy táp meg kapcsüzem+egy nagy trafó, gyanítom, hogy D osztályú inverterként működik, és jó sok zavart termel a földre.
A fetes is érdekes lehet. Ez viszont azért tetszik, mert (szinte) minden meg van hozzá egy kiszuperált PC tápban.
Várom a nyáktervedet
Igen.. a szekunder puffereket vettem, a kis gyűrű meg kompakt fénycsőből bontott. A többi PC táp. (látom van még valaki, aki hozzám hasonlóan gondolkodik :p)
Én már régóta hegyezem a saját pc tápos alapokból épített tápomat, de nem az igazi. Ha a tiédből ki tudtad szedni a 300W-ot, akkor van esély az enyémmel is kezdeni valamit. Eddig 200W-nál meg állt a dolog. Elkezdtek a jelek szőrösödni és a vége tranyó halál lett. Aztán félre tettem és jöttek az önrezgők. Azok nagyon tetszettek, mert nagyon kicsi a terheletlen fogyasztásuk. Alig 1W! Az IR2153-as tápjaim üresben kajálták a 4-6W-ot. Na mindegy az önrezgősömnek az a baja, hogy nem stabil a kimenete. Ezt te nagyon frappánsan megoldottad. Ezt biztos meg fogom építeni.
Igazából ez se kőstabil, 100W-on 57V, 350W-on meg 54,2V a kimenőfesz, de főként a primer pufferek miatti fesz-hullámosság növekedése miatt. Annyi a különbség a hagyományos önrezgő tranyóshoz képest, hogy beletettem egy PC táp tranzisztormeghajtó trafót, az gondoskodik az áramvisszacsatolásról, és a feszültségvisszacsatolásról is, a telítéses kis magon így 3 db 1:1:1 áttételű tekercs van, így megfelelő bázisáram/kollektoráram arány mellett szélesebb tartományban lehet a frekin variálni. De érthetőbb lesz ha lerajzolom teljesen.
Egész jó ez. Esetleg meg kellene próbálnod szorosabb csatolást a főtrafónál. Meg ha belegondolsz, talán az is jó lenne, ha a terhelés növekedésével csökkenne a freki. Akkor kevesebb lesz a szórt induktivitásokon eső feszültség, illetve talán valamennyire kompenzálva lenne a kieső fesz-idő terület. Itt már az is számít, hogy a kimeneti diódákon mekkora fesz esik...meg, hogy a tranyókon, stb. Sok kicsi, sokra megy. Azért azt is figyelembe kell venni, hogy az lehet, hogy kicsit jobb lesz, de előfordulhat, hogy már sokkal drágábbak lesznek a hozzáillő alkatrészek, tehát elvész az előnye. Az azért biztos, hogy nagyon okos kis tápot lehet így is csinálni, egy végfok meghajtásához kiváló. AB osztályhoz meg különösen, a nyugalmi áram az előterhelés...
Nem tudom, sikerül-e a gyári PC táp trafónál szorosabbra tekerni. Egyébként PC tápja is válogatja, mi lesz az eredmény, ezért szerintem pici kísérletezést mindenképp igényel. A szimmetrikus esetet először egy AT táp átalakításával próbáltam ki, annak trafójából 47-54V-ig vettem ki, igaz, kisebb pufferekkel. Ez a mostani ATX főtrafó, ezzel közel üresen 58V is kijönne. A tranzisztormeghajtó trafók se viselkednek egyformán. Egy AT és egy régebbi ATX meghajtótrafójával csak áramvisszacsatolással is szépen beindult, ez a legutóbbi egy újabb, FSP táp (bármég tranyós) trafója, és ezzel csak áram visszacsatolással se kicsi, se nagy terheléssel nem rezgett be rendesen, pár ütem után leállt, és a diak gyújtogatta. Mondjuk lehet a 2SC-k miatt.. 13007-tel lehet ezzel is berezgett volna, de azzal nem iktattam ki a feszvisszacsatolást. Sőt, tapasztalatom szerint a snubber is befolyásolja a működést. Tehát ezért is tetszik, mert rengeteget lehet rajta kísérletezni, kvázi ingyen
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem, nem tudom jó topicba tegyem-e fel a rajzomat, vagy inkább a segítségkérősbe? Ha lehet megkérnék valakit átnézné a tápomat minden megfelelő-e? Mellékesen megvan már minden alkatrész véve a trafók startra készek, rajtvonalhoz állítva. Mi melegszik még ezen kívül amire bordát kéne rakni, mit mi mellé nem kellett volna rakni és még időbe át beszélnénk ezeket. A mellékelt fotók szemléltetik körülbelül hogyan nézne ki. Nagyon megköszönném! Üdv. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
Szia!
Számomra az a furcsa a kivitelezésben, hogy a meghajtó tranyóktól igen messzire került a gate-trafó, az erősáramú vezetősávok vékonyak (1mm) és nagyon a gate-meghajtás vezetékei között vannak. A primer pufferblokk szervezése sem előnyös a sorbakötött 100V-os elkók miatt és a szekunderen is jobb lett volna szűrőfojtóval kiegészített puffert kialakítani, legalább 63V-os low ESR kondikkal, a lehető legkevesebb sorbakötéssel és elkónként X7R kondis hidegítésekkel. Nem néztem át részletekbe menően, de még akadhat benne olyan megoldás amit legközelebb jobban át kéne gondolni. Persze ez csak az én véleményem, ha jól működik akkor gratulálok hozzá A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2012
Így nézett ez ki annak idején. Azóta kapott még egy tranyót és egy opto-t, ezek néhány s után végleg letiltják a 494-et ha a szekunder fesz 70-75% alá csökken, mondjuk túlterhelés vagy zárlat miatt. A rezonáns változattal még kísérletezem csak egyelőre nem volt rá időm.
Annak a szép nagy Graetz-nek el fog kelleni a hűtés...
Azok a kondik pedig, akik így "rásimulnak" a hűtőborda nélküli hídra, tuti nem lesznek hosszú életűek.
Ki kéne cseréljem a kondikat low esr-re? Az is baj lenne, hogy alacsony a doboz méretem, muszáj alkalmazzak sorba kötést.
Okés, viszont vastagabbra szedem a sávokat a Feteknél, a külső légkötéseket meg megfelelően vastag huzallal áthidalom a gate trafó és a meghajtók között, + dobok egy megfelelő "L" alut a graetz kockára. Egyenlőre ennyit tudok tenni Szűrőfojtót +X7R ? Picit kérlek részletesebben. (annyira nem vágom ezeket). + Még az is zavar, hogy nem tudom mennyire fogja befojásolni a megfelelő működést, nem low esr kondik vannak...
Ha még nincs kész a panel, akkor tervezz egy új nyákot! Ez nagyon "első verziós" jellegű...
Az ícét, meghajtótranyókat, gate-trafót próbáld egy blokkba építeni, rövid vezetősávokkal. Mellőzd a keresztül-kasul vezető átkötéseket! Ha sima elkókat használsz, ráadásul sorba kötve, akkor az nem lesz jó hosszabb távon, pláne ha terhelve is lesz a táp. A 7XR az egy kerámia kondi, kiválóan alkalmas az alább leírt célra. Én 100n/100V (smd 1206)-okat használok, Lomexnél veszem. Primer puffernek tervezz bele pl 1000u/400V-os elkót, ezt nem muszáj állítva, a lábait rövid drótokkal is bekötheted.Vagy ha már mindenképpen több kisméretűből akarod csinálni, akkor pl 8db Rubicon photo-flash 120u/330V párhuzamosan. A 35A vagy (?) 50A-es Graetz melegedésétől nem kell annyira félni, 10A-ig nem jelentős, de tehetsz rá hűtőt ha akarsz. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |