Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem tudom mi a B1.
Ezt próbáld ki. Vigyázz, meg ne rázzon az áram! A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2012
Sziasztok!
Elektromos dobókockát szeretnék készíteni,csak azt nem tudom hogy: - kell-e hozzá PIC-et programozni - és hogy hol találom a legegyszerübb kapcsolási rajzot.
Üdv!
Jól számoltam? U = 230V R = 6KOhm = 6000 Ohm I = U / R = 230 / 6000 = 0.038 Amper P = U * I = 230 * 0.038 = 8.81 Watt Így egy 6KOhm -os 10W -os ellenállásra lenne szükség? Megvalósítható ez gyakorlatilag hogy ha 230V -ra (hálózati váltóáram) rákötök egy ekkora ellenállást akkor az 8.81W ot fog fűteni a fentebbi számítás alapján? Ha igen, akkor ha párhuzamosan kötök 4db -ot ebből az ellenállásból, akkor ezzel lehetne egy 35W -os fűtést csinálni? A keletkezett hőt egy ventilátorral hajtanám
Jól számolsz. De mit szeretnél? Mert ez a 35 W egy kisebb pákához elegendő, de fűtésnek nudli!!
Köszi, most már megnyugodtam
Csak egy kis dobozkába szeretnék meleg levegőt fújatni. Eddig egy 40W os izzóval oldottam meg, de hamar kiég ezért gondolkozok valami más megoldáson. Szerinted ez jó megoldás? Ezek szerint akkor váltóáramra is rakhatom az ellenállásokat? Nem kell egyenirányítani előtte?
Még annyit elfelejtettem, hogy ha csak 1K 10W -os ellenállásaim vannak és ha azokat sorba kötöm (6db -ot) akkor az olyan mintha 1db 6K 10W -os lenne?
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
Rakhatod, persze. Az ellenállásnak mindegy milyen "alakú" villanyt kap. Jobb hatásfokú lenne ilyen fajtát rácsavarozni hővezető pasztával:Bővebben: Link
De a 230V nem játék, nagyon vigyázz!! Szerk: Igen, olyan. Pontosabban még jobb is, mert nem 10W-ot bír, hanem 60-at. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
Köss sorba két izzót, azt kapcsold 230V-ra, az sose ég ki. Hogy mekkora teljesítménye lesz két sorbakapcsolt 40W-os izzónak, azt a nemlieáris karakterisztika miatt nehéz megmondani, ki kell próbálni.
És ne 40W-osat, hanem 100W-osat, az talán fűt annyit, mint egy negyvenes.
Hello!
Két feladatot tud ellátni. Leválassza az egyenfeszültséget, ha az előtte lévő meghajtó áramkör kimenetén az is lenne. (Pld. egy csöves anódjáról hajtod.) Felül-áteresztő szűrő, amely meghatározhatja (az utána lévő ellenállással együtt) az erősítő alsó határfrekvenciáját. De értékét nem a szokások határozzák meg, hanem a megkívánt alsó határfrekvencia értéke. fa=1/(2*Pi*R*C) alapján. Ha egyik feladatára sincs szükség, akkor nincs rá szükség. Ellenállásra igen, mert nyitott bemenet esetén az fogja a rácsfeszültséget bevezetni. üdv! proli007
A múltkor azt olvastam, hogy létezik valamilyen ipari kivitelű (vastagabb búrás, vagy szélesebb feszültségtartományú, vagy valami), azt állítólag még lehet forgalmazni, csak a háztartási kivitel forgalmazása van betiltva.
(Pl. itt árulnak, igaz, jó drágán..
Rendben, köszönöm. Én inkább erre gondoltam Bővebben: Link
Ennek szögletes a felülete így gondoltam egy alumínium lapra ragasztom őket, vagyis két lap közé amiket kifurkálok hogy a levegő könnyebben átmenjen rajta és jobban le tudja adni a hőt. kendre256: miért nem ég ki ha sorba kapcsolom? Ezt nem értem. De sajna nincs nagyon hely még egy izzóra így más megoldás kell. Nem kell nagy fűtés, a kis dobozkába így is van akár 40C° is. Ja, és lassan már nem nagyon lehet venni ilyen izzókat, ezért mindenféleképp valami megoldás kell.
Köszi. Kérdés, hogy a postai szállítást hány éli túl?
Azért nem ég ki soha, mert csak 115V-ot kap egy -egy égő.
Azért nem ég ki, mert fele feszültségen jóval kevésbé izzik fel (meleget azért természetesen termel), és emiatt az izzószál sokkal kevésbé párolog.
A halogénben ugyanúgy izzószál van, csak halogén elemekkel van töltve a búrája (van egy belső vastagabb búrája, ha jól megnézed).
Hello!
Köszönöm a segítséget! Egy X-Fi Titanium Fatal1ty Pro hangkártyáról hajtom, tehát feszültség leválasztásra nincs szükségem és úgy gondolom, hogy frekvenciavágásra sem. A képlet Hz-ben adja meg a frekvenciát? Milyen mértékegységekben kell behelyettesíteni az R-C értékeket? Más kérdés: a mellékelt ábrán a tárgyalt erősítő egy részlete látható. Ha az E$8 jelű sztereo potmétert ellenállásokkal szeretném helyettesíteni (mert a hangerőt a számítógépről állítom) akkor hogyan kell bekötnöm őket?
Hello!
- Egy képletbe mindig alapegységben kell behelyettesíteni. (Ha erre más nem utal.) Vagy is ohm és farad, az eredmény pedig Hz. - Egy potméter, egy állítható feszültség osztó, ami tulajdonképpen két ellenállásból áll. Vagy is a tetejéről a közepére, és a közepéről az aljára. De ha az erősítő érzékenysége azonos a PC kimeneti jelével, nem kell osztó. (Fogalmam sincs róluk mekkora.) Mivel itt sztereó négy ellenállás kell. üdv! proli007
Hello!
Köszönöm a gyors választ! Ha jól számolok: fa=1/(2*pi*0,0000022*100000)=0,7234Hz Ennek gyakorlati hasznát frekvenciavágás szempontjából nem igazán látom, vagy rosszul számoltam? A leírás szerint minél magasabb a kondenzátor értéke, annál több mély lesz, de 4,7µF-nál nagyobb nem lehet.
Hello!
Jól számoltál. Valóban nem sok értelme van, maximum ha DC feszültséget kell leválasztania. Egyébként egy 100kohm ellenállás esetén, egy 220nF bőven megteszi, akkor is az alsó határfreki kb. 10Hz környékén van. Bár egy láncban nem csak egy frekvencia meghatározó elem lehet, hanem több is. Az alsó határfrekvencia ezek egymásra hatásából jön majd aztán ki. üdv! proli007
Sziasztok szükségem lenne néhány SMD alkatrészre de nem akarok még egy ezrest fizetni a futárnak értük ha valaki tudna ebben segíteni szóljon legyen szíves 2gratc híd és 2db áram stabilizátorról lenne szó!!
sziasztok szeretnék csinálni egy elektromos roller de valami nagyon egyszerüt tudna valaki segiteni ??
Sziasztok!
A fiamat szeretném beavatni az elektronika csodálatos világába, ehhez majd mindenféle hülye kérdésekkel fordulok hozzátok, ugyanis nagyon bánom, de az én iskolás időmben apám nem áldozott figyelmet eme törekvéseimre és nem kaptam meg a megfelelő oktatást. Vagyis nem értek hozzá (de szeretnék). Szóval a fiamnál is felfedeztem az érdeklődést, neki szeretnék egy gyakorló áramkört (breadboard). És hozzá néhány ellenállást, krokodil csipesz, diodákat, vezetékeket. Hol vehetem meg ezeket? Köszönöm előre is! |
Bejelentkezés
Hirdetés |