Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
"KINEK/MINEK higgyek? " - Magadnak. Vagy is ne szenvedj ezzel a szimulátorokkal. A Spice moduloknál sok esetben a tápfesz nem jól van definiálva. Fogj egy szerencsétlen 555-öt és próbáld ki egy dugipanelen egy Led-el. Már is látni fogod az eredményt. - Ha egyből adással szeretnéd kezdeni, akkor a kondit ne a GND-re kösd, hanem a tápra. Bekapcsoláskor a kondi kisütött állapotban lesz, így a 2-6 magas szinttel kezd, így a kimenet alacsony. Az első adás ciklus hosszabb lesz, mert a kondi normál astabil helyzetben a táp 1/3-ada és 2/3-adsa között "jár". Most meg fel kell töltődnie a tápról, a táp 1/3-adáig, ez kb. kétszer addig tart. Ha ez gond, az időzítő kondit oszd hárommal el, és 2/3-ad részét a táp és 2-6 közé, az 1/3-ad részét a 2-6 és GNd közé tedd. Ekkor bekapcsoláskor feltöltődik a két kondi, és a feszültség a kapacitással fordított arányban oszlik meg.. (Amúgy nem tudom mi jelentősége van, hogy bekapcsoláskor kicsit várni kell, mikor ez után ciklikusan ad majd..) - Tranyókkal lassú időzítésnél, csak szenvedni lehet, legfeljebb Fet a megoldás. - Egy szimulátor arra való, hogy kipróbáld az időzítést, frekimenetet, sorozatszámítást végezzen helyetted. De szimulátort kezelni mindig gond, mert ahhoz is plusz alkalmazkodni kell, és ismerni előnyeit-hibáit. Mint minden másnak.. - A Cont lábat agyon szűrni értelmetlen.. üdv! proli007
Az egész időzítés ehhez kell: LINK
Illetve ennek az adó részéhez. Most pontosabban is megmértem, hogy egy csengetés meddig szól a vevő oldalon, úgy 5 mp.-ig. Egy adás pedig 200ms helyett elég lesz 70ms is azt hiszem, ezért picit állítottam az egészen. (az elején a kondifordítás miatt 70ms helyett 110ms, de az bőven belefér) Lecsökkentettem a 2-6 lábon lévő kondit 1µF-ra, így elvileg mindkét kondi lehet egy sima kis kerámia SMD kondi is, nem kell elkó. Persze emiatt meg kellett többszöröznöm a másik két ellenállást. Ennek eredménye látható a PSpice-TLC555-6s-70ms.png -n. Amúgy a két ellenállás lehet sima <1W (1%) ellenállás mert annyit nem mászkál el a kinti hideg/meleg -ben sem, hogy komoly változást okozzon az időzítésben? Vagy inkább Precíziós fémréteg ellenállás (DIP) -t használjak helyettük? "Amúgy nem tudom mi jelentősége van, hogy bekapcsoláskor kicsit várni kell, mikor ez után ciklikusan ad majd.." - Sok. ![]() Fontos, hogy ha a vevővel egy szobában vagyok, akkor azonnal észrevegyem, hogy elkezd adni az adó. (ciklikusan ugye; +egy "kapcsoló" lesz az egész elé kötve) Ciklikusnak pedig azért kell lennie, hogy ha mégsem lennék a szobában, akkor amint visszaérek a szobába, azonnal észrevegyem akkor is. (és akkor mehetek "intézkedni" ![]() "A Cont lábat agyon szűrni értelmetlen.." - Sima 555-tel az Orcad/PSpice az pedig úgy reagál rá, hogy elkezdi sűrűsíteni a hullámokat az egésznek az elején. Ezért én azt hittem, hogy ez a kondi pont erre is való. Még csodálkoztam is, hogy TLC555-nél miért nem lehet ezzel sűrűsíteni. * ezek szerint akkor ez inkább egy amolyan bug féleség. A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
Üdvözletem,
azért nyitottam ezt a topikot, mert kerestem, de nem találtam megoldást a kérdésemre, bár szerintem alap ötlet. Elnézést, ha mégis lenne, csak a figyelmemet kerülte volna el. A kérdés végül is az lenne, hogy 556-os IC-t hogyan lehet használni arra acélra, hogy: Adott idő után, adott ideig legyen feszültség kimenet. Azaz: A tápfeszültség ráadása után X másodperccel, húzza meg a relét, majd Y másodperccel később ejtse azt. Példa: Megnyomok egy gombot, ami által rövidre zárom az áramkört, majd ezután 3 másodperccel, megszólal egy sziréna. Ez a sziréna szól 2 másodpercig, majd elhallgat.
Na megvettem végre, és megépítettem az előbbi hozzászólásomban lévő ábrát.
Sajnos nem úgy működik, ahogy kéne neki. Ugye 6.5 mp.-enként kéne neki 70 ms időre megszólaltatnia a fogyasztómat. Ezzel szemben mire megépítettem, ezek helyett csinál kb 2 mp.-enként nem tudom pontosan mennyi időre, de elég kevésre, mert nem szólal meg a vevő oldalon egynél többször. ![]() Gyanítom, hogy nem csak a szünet lett rövidebb, hanem a 70ms is kevesebb. ![]() Ampermérőt kötöttem be, úgy állapítottam meg az időt, persze olyan rövidke ideig kapcsol be (70ms-nél tuti kevesebb), hogy a műszeren alig van kiugrás. (84 mA-ig ki se ugrik, legföljebb olyan 10mA-ig, nyilván azért mert valahány ms átlagát méri a műszer) MIÉRT? Mit csinálhattam rosszul? Esetleg sikerült forrasztás közben megsütnöm az IC-t? Vagy valamelyik másik alkatrészt? Akkor szokott ilyet? Vagy a TLC555 más kondi-ellenállás összeállítással megy? Mit csináljak most? Hogy javítsam a hibát? Cseréljem az 1µF kerámiakondit nagyobb értékűre? Vagy mit? Légyszi segítsetek!
Ja közbe rájöttem, hogy picit hülyeséget írtam, mert a 84 az nem mA hanem mW. 7.5 mA-ig kell csak kiugrania, az meg párszor megvolt.
Persze ettől még a probléma ugyanúgy fennáll, és nem tudom mi az oka, és mi a megoldás. ![]()
Ma vettem egy 1µF-os kondit, és párhuzamosan bekötöttem a másik mellé, ez ugye elvileg pont meg kell, hogy duplázza a ciklusidőt.
Rámértem, most azt csinálja, hogy elején egyet megszólal, aztán 6-7 mp. után elkezd KONSTANS 7mA (!!!)-rel fogyasztani!! Méghozzá az 555-ös! Nem is a fogyasztóm, ugyanis rámértem a fogyasztómra, és 0V van rajta. (nem is szólal meg) Hát mi a *** Légyszi valaki segítsen már! A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2012
Próbáld meg sima 555-el, a TLC alacsony fogyasztású, c-mos változat, annak minden előnyével, és hátrányával együtt.
Ha még nem írták volna, itt az oldal fejléce alatt találsz segédprogramokat, köztük lesz az 555 astabil mód ellenállásértékeinek számolóprogramja is. A fogyasztód mekkora terhelést jelent? Az időzítőkondenzátor fólia típusú legyen, az elkóval csak a baj van, de legalábbis pontatlanabb mint a többi. Hosszabb időzítések esetén pedig fel sem tud töltődni, mert a szivárgóárama esetleg meghaladja a töltőáramot. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2012
Argh...
![]() Szal kezdhetem előlről a forrasztgatást egy másik panelen. ![]() Időzítőkondinak kerámia SMD-t használtam (1uF), ez ugye nem baj? Amúgy ennek az oldalnak az elején ott van a hsz-omban a teljes rajz, amit megépítettem. Ismerem az oldalon az astabil kalkulátort, éltem is vele, aztán Orcad/PSpice -szal csináltam tovább.
Ne forrasztgasd, hanem dugdosd.
![]() De a terhelés mibenlétére nem válaszoltál. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2012
Hova dugdossam?
A terhelés az igazából ott van a korábbi hsz-aimban. Egy kis rádiós jeladó, mivel ez egy "vezetéknélküli csengő" (elemes) Rf-adó része. 12V-on eszik olyan 7.5mA-t, kb 85mW-ot, kb 1700 ohm-nak felel meg.
Dugdosós próbapanelen könnyen összerakhatod, módosíthatod, majd a végleges alkatrészek számára készíthetsz nyákot.
Wow, ilyen is van?
![]() Most nézegettem Hestore kínálatában, ez királyság. Csakhogy egyetlen helyen sem láttam olyat, hogy a kis SMD cuccokat is bele tudnám rakni. ![]() SMD alkatrészeket hogy lehet vele használni?
Sehogy, ha csak nem forrasztasz nekik lábat.
Érdemes lenne megnézni a rádió adót, gondolom van a tápján egy elkó, ez a CMOS555-t könnyen tönkreteszi, ez az egyetlen hátránya a cmos-nak, hogy kis terhelést bír csak, amúgy meg kisebb a fogyasztása, nagyobbak a komparátorok bemenő impedanciái, és nagyon kicsi a késleltetése... A rádióadóban a tranzisztort előfeszítő ellenállást kéne kapcsolni az 555 kimenetével.
SMD alkatrészekhez lehet csinálni kis adapterpanelt, amire felforrasztod az alkatrészt, és valami tüskesoron keresztül meg bele tudod dugni a próbapanelbe. De árulnak is ilyesmit készen, pl. TQFP, SSOP, meg SOIC tokozású IC-khez.
Ez mondjuk nem SMD, de hasonló okból készült (a csatlakozó lábtávolsága miatt nem passzolt a dugdosós panelba): Bővebben: Link
Nem látok rajta klasszikus elkót.
És ha a fogyasztómat leforrasztom ideiglenesen, és helyette rámérek (feszkót) az időzítőm kimenetére? Úgy helyes értéket kell kapnom? (azaz terhelés nélkül)
Dehát nem pont az lenne a próbapanel lényege, hogy az eredeti alkatrészemet ne forrasszam meg?
Inkább olyan adaptert kéne csinálni, aminek tüske lábai vannak, és bele lehet szorítani egy SMD alkatrészt. ![]() Vajon gyárt ilyen adaptert valaki? (amúgy nem is értem miért nem olyanok az újabb próbapanelek, hogy van rajtuk néhány hely SMD alkatrészek befogásához is) A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2012
Ok, SMD IC-khez van. De én SMD0805-ös kondikat szeretnék befogni. (forrasztás nélkül)
Azt mivel lehet? Mert ezen a linken sem látok olyat, amivel lehetne.
Most kipróbáltam, hogy lekötöttem a fogyasztóm, és méricskéltem picit.
2µF és 100k meg 9100k ellenállások mellett kb 5 mp.-enként felugrik 3mA-re az időzítőm fogyasztása. Tehát a ciklusidő már nem jó, mert legalább 12 mp-nek kéne lennie. Aztán rámértem a kimenet és a VDD közötti feszre, kezdetkor picit felugrik, aztán utána 7.5mV (vagyis gyakorlatilag 0) marad örökre. Akkor ezekből már következik, hogy megsütöttem az IC-t? (esetleg vmelyik kondit/ellenállást?)
Hopp, kitaláltam hogyan tudnék SMD kondit befogni próbapanelbe. Most lementem a pincébe, és megnéztem egy régi alaplapot, a rajta lévő régi ISA slotba csipesszel simán bele tudom rakni, a rugós érintkezői szerintem megtartják.
Csak ki kéne forrasztanom az ISA slotot az alaplapból. ![]() Amúgy nem értem miért nem lehet egyetlen elektronika üzletben sem kapni sem ISA sem PCI slotot...
Szia.
Tegyél még egy próbát, az eredeti TLC 555-el. A kimenetére sorosan rakj egy diódát, jó az 1N4148 is. Anód a 3-as kivezetésre, katód a rádiós adó pozitív kapcsára, és az adó negativ pontját közösítsd az 555 testpontjával, ezután próba. Ha mégiscsak van tápszűrőkondi a táplált áramkörben, (nem feltétlenül elkó, lehet az kerámia is néhány µF értékű), akkor előfordulhat, hogy az 555 reteszelődik, és az istennek sem akar újraindulni az első ciklus után. A javasolt dióda ezt kivédi, és ha az 555 még működőképes, akkor ezután fog is. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
Ja, ha volna épp kéznél 1N4148. De nincs.
![]() Hétfőn tudok csak szerezni. ![]() "és az adó negativ pontját közösítsd az 555 testpontjával" - ??? Dehát ez így rövidzárlat!! (mivel a TLC555 outputja és a VDD közé van kötve a fogyasztóm!) Amúgy mit gondoltok, ezzel a kettővel már le tudok tesztelni rendesen egy TLC555-t? LINK1 LINK2 (kevesebb, olcsóbb átkötőhuzal nincs valahol olcsóbb? mert én nem találtam) Igen. Ezen kéne változtatnod, vagyis az adód táplálását a TLC, (továbbiakban 555) kimenetéről kellene biztosítanod. Ezért írtam, az előző hsz-t. Magyarul az 555 arra az ominózus 70ms-ra biztosítaná a tápfeszültségét, ezután pedig a beállított ideig szüneteltetné. A dióda meg majdnemhogy tökmindegy milyen,(legjobb lenne valami schottky) csak úgy kösd ahogy írtam. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
Hát akkor komolyan nem értem mire gondolsz, hogy hová kössem a fogyasztót. (merthogy éppen így van most ahogy írod, sztem)
Lerajzolnád hogy mire gondolsz?
Nem így gondoltam először, de próbáld ki így is:
Nem lehet, hogy azt kéne csinálni, hogy a TLC555 kimenete ne direktben táplálja a fogyasztót, hanem egy tranzisztoron vagy FET-en keresztül?
Na ez már ismerős, korábban proli007 javallott először v.mi ilyesmit, aztán visszatértünk a sima verzióra.
Jaj nee. Először én is ezt akartam, de végül éppen proli007 meg mások beszéltek le róla, mondván, hogy ilyen kis terhelést simán elbír a TLC555 tranyó nélkül is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |