Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   304 / 782
(#) Zupp87 válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Kísérletezni jó lesz. Szerintem hasonló lehet a kommersz PC táp vasakhoz. Azok 50kHz-en, 0,2T-val kb. 50 fokosak.
[OFF] Pár oldallal visszább belinkeltem az önrezgő tranzisztoros tápom, egy szétbontatlan ATX PC táp trafóból meg két 2SC2528-as tranzisztorral sikerült kicsikarni huzamosabb ideig 350W-ot, alig-hűtéssel, 89%-os hatásfokkal (hard-switch+BJT.. tudom, ijesztően hangzik , de Katt-tal kicsit górcső alá vettük a dolgot, és én is elkezdtem vele kísérletezni.. még van pár ötletem, csak most leköt a szakdoga).
(#) Zupp87 válasza kokozo hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Ha közvetlen a tekercs lábainál van a kondi lába, és nem kell hozzá hosszú vezetősáv, akkor nem kell ilyenre csinálni.
(#) kokozo válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Fél centire van! 6-os vezetősávval.
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Mondtam már hogy addig ne foglalkozz a főkörrel, amíg a a vezérlés teljes egészében nem lesz jó, és utána is először csak alacsonyabb feszről, áramkorláttal. Egyébként tényleg nem értem hogy ezen mi annyira bonyolult. A kondi elkezd töltődni az ellenálláson keresztül, ha a feszültsége eléri a darlingtonná alakított tranyó nyitófeszét az bekapcsol, és a kollektorkörében lévő relé tekercsén áram folyik, amitől az meghúz. Ehhez kb. 3-4s idő kell. Ennyi.
(#) Ge Lee válasza kokozo hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Azért így oldották meg, hogy be legyen tartva a tekercs-kondi-tekercs sorrend a fólián. Ha a két tekercs vége össze lenne kötve és onnan menne egy fólia a kondira, akkor az már nem ez a kapcsolás (még ha ránézésre az is), már nem igazán lenne hatékony zavarszűrő.
De ezt katt is ecsetelte már elégszer, ha jól emlékszem valahogy így "a kondira rámegyünk, majd a kondiról elmegyünk a vezetősávval".
A kettő közti különbség nagyon jól érzékelhető pl. "hozzáértő" által bekötött autó végfok puffer (0,5-1F) esetében, amikor párhuzamosan kötik a kondit a végfok táp kapcsaival egy dróton keresztül. Aztán csodálkoznak, hogy olyan mintha a kondi ott sem lenne.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2012
(#) kokozo válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Köszi!
(#) proksa1 válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Ime néhány kép a tápról.

Újratekertem a trafót, a vezérlés elemeit újraszámoltam.

Lsz: 30uH Crez: 94nF

Fmin: kb. 70kHz , Fnévleges: 100kHz , Fmax: 200kHz , Fstart: 250Khz

Ha a vezérlésnek külső tápról adok 15Vot akkor tökéletesen megy a vezérlés mindenhol azt mérem aminek lenni kell. De ha rákötöm a 230at a bemenetre nem hajlandó elindulni. Gondolom valamelyik védelem működésbe léphet.

Mielőtt újra számoltam és tekertem a trafót akkor pedig azt csinálta hogy csak úgy indult be ha a bemenettel sorba bent hagytam a 60Wos égőt. Ha kivettem nem indult. Beraktam egy 100uFos kondit még a vezérlés tápjába, így már égővel sem indult el(így 2,2µF maradt benne, Cbs 1uF).

A segédtáp 300K-s ellenállás a pufferkondiról + segédtekercs ami indulás után fenntartaná.

Próbaképpen berakok egy 2153-at az IRS helyére, hogy mi történik.

Fetek: IRF740

1.jpg

2.jpg

(#) lorylaci válasza proksa1 hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Mekkora softstart időt választottál? Mekkora a számolt csúcsáram? Nem lépi túl a 2V-ot, aminél bekapcsolna a védelem ?
Az IR2153-nak más a z osczillátor bekötése!

Softstart idő 50mS! ennek bőven elégnek kellene lennie. 4,77A a számolt csúcsáram terhelt állapotban. A kimeneten 1000uFos lowesr kondik vannak, szerintem nem kellene a túláramvédelemnek bekapcsolnia.

Dehogynem:
4,77A x 0,55 Ohm az 2,63V tullépia 2V-ot
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Bizony. Ugyanis, így a következő fokozat ( vagy alkatrészek ) a kondi feszültségét fogják látni. Ha csak úgy bekötünk egy kondit, akkor az a minimum, hogy a kondi ESL, ESR értéke a bekötéssel megnövekszik. És ezt célszerű betartani a legnagyobb kondiktól a legkisebbekig. Vagyis, az elkóktól a nagyfrekis hidegítőkondikig.

[off] Az a baj, hogy pláne a kezdők, nem olvassák el a topicot, csak építeni akarnak. Pedig itt nagyon sok okosság le van írva... van mit tanulni. Egyébként, én is valahol így olvastam és nagyon találónak véltem, ezért írtam így. Meg könnyű megjegyezni.../off]

De terheletlenül indítok, hosszú softstartal úgy már nem kellene neki. 250kHz a softstart frekvencia 50mSig. Beraktam a 2153-at azzal gyönyörűen megy most.

Az IRS védelem nagyon érzékeny (ez bizonyos szempontból jó is). Amíg a kondi nincs 100-ra feltölve, addig végig rövidzárat jelent. Meg amúgy is az van, hogy a softstartja az nem olyan, hogy 250kHz végig 50ms-ig, hanem folyamatosan megy vissza... Ráaádsul nem a fmay-ra, hanem az fminre.
Szóval még jobban növeld meg a softstartot, vlamaint jobb fet is fog kelleni, mert normál terhléseknél is ezzel a FETtel le fog tiltani a védelem.

Ezek a számítási értékek 500W-ra lettek méretezve, de a valóságban 200Wnál nagyobb terhelés nem érné, egy 300Wos aktív hangfalba lesz és ott is D osztályú erősítő üzemel. Van itthon 20N60C3 fet, azzal meg fogom próbálni, csak ezen a panelen a fet még csak TO220ra lett csinálva, TO247est nem tudok belerakni.

A kimeneti pufferkondi még 1V-ra sem töltődik fel induláskor, ezért gyanakodtam rá, hogy lehet a segédtápnál lesz valami. Van itthon IRS27952 is annak már 3V a küszöbszintje, hátha azzal menni fog.

Ha az sem lesz jó akkor az eredeti terv szerint 2153 lesz benne, és a stabilizálást hasonlóképpen oldom meg, csak nem lesz soft start csak egy fmin meg fmax.

Hmm végfok, az igaz, hgoy az erősítő 300W-os, és az átlagos terhelés nem lesz 100W felett, de azért leszenk szép kis csúcsok, amik betrigerrelhetik a védelmet.

Próbáld meg a 3V-osat. Ott valósíznűleg nem lezs ilyen problémád.

Amúgy IR2153-nál is ugyanúgy meg tudod oldani a softstartot egy plusz kondival és egy ellenállással. Persze figyelj a két IC eltérő bekötésű oszcillátorára.
(#) Ge Lee válasza proksa1 hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Az nem lehet, hogy a kis (30uH-t írtál) szórás miatt folyamatosan tilt az IC áramkorlátja? Ekkora szórással induláskor brutális áramcsúcsok vannak, csak számolj utána.
Pl. egyszer megnéztem szimulátorban egy hasonló rezonáns tápot mint amit itt többen építgetnek 80uH szórással. Teljesen kizárt hogy az plusz védelem nélkül rövidre zárva ne pukkanjon el, ezt mutatta a szimulátor, és azt hiszem küzdött valaki egyszer itt is már ezzel a problémával.

Mivel gyorsan kellett a táp és a frekvencia nem túl nagy ezért most ide beraktam a 2153-at, szépen működik, viszont így nincs benne védelem.

De marattam több panelt és működőre fogom varázsolni IRS-el is nemsokára mert idegesít, hogy nem működik, viszont ekkora teljesítményre szeretném az IRF740et meghagyni, mert olcsó és a feladatra egyébként tökéletesen alkalmas FET leszámítva hogy nagyon befolyásolja a védelmet. Köszi a segítségeket!
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

A 30uH miatt a minimumfrekvencián biztos betilt neki
Ő azt feltételezte, hogy nem lezs minimumfrekvencián, csak pont az a baj, hogy lesz. Ennyi az egész. A 3V-osnál valsóíznűleg nem lesz ilyen problémája.
(#) proksa1 hozzászólása Okt 21, 2012 /

Elképzelhető, mivel a kimeneti kondik semennyire sem töltődnek fel. 24 menetes a primerem, 2x6 menet a szekunder, légrés nélküli azthiszem ER35-ös magon. Mekkora légréssel tudnám kellően nagyra növelni a szórási induktivitást?

A légrésnek nincs köze a szórt induktivitáshoz. A szórt induktivtiás attól függ mennyire tudod a primert és a szekundert elválasztani.
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

35mm körüli ETD-vel szenvedtem egyszer, 70-80uH nél nagyobb szórást nem lehetett csinálni. A jó megoldás nagyobb tápok esetében (csak jönne már meg a kedvem a kísérletezéshez ) szerintem az lesz, hogy marad a pici 10uH körüli szórás, árammódú vezérlővel hajtva, hogy ne tudjam véletlenül sem kinyírni a feteket.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Árammódú vezérlő? gondolom te most elejsenmás topológiákról beszélsz.
Ha nem tudunk pakolgatással megfelelős zórt induktivitást elérni, akor amrad a szokásos soros tekercs.
Ugyanúgy ha nem tudunk (vagy nem akarunk) légréssel alacsony mágnesező induktivitást elérni, akkor marad a párhuzmaos tekercs.
Csak ez mind plusz alaktrész, plusz hely, plusz költség és persze plusz hibaforrás.
(pl a párhuzamos rakott tekrcs betelít, és fűt, vagy a sorba rakott tekecs betelít és nem korlátoz)

Jah igen a légréssel mágnesező induktivitásra tudok hatni. Viszont ezen a magon nem tudok ennél nagyobb szórási induktivitást kialakítani, most is van pár milliméter a szekunder és a primer között, ha jobban összezsúfolom a tekercseket akkor olyan magas lesz, hogy nem tudom a vasmagokat a csévébe belerakni. Viszont most olyan keresztmetszetű huzallal van tekerve, hogy 500W nem okoz neki gondot, ha csak 200W-ra tekerem amennyi maximum lesz az átlag teljesítményfelvétel akkor esetleg valamennyivel lehetne növelni. Kipróbálom....
(#) Zupp87 válasza proksa1 hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Akkor az arányokon változtass. Nagyobb legyen a primer magassága (több részt foglaljon el magának a rendelkezésre álló magasságból), és kisebb a szekunderé. Ha úgy van, ahogy annak idején nekem Laci magyarázta, hogy a szórás tulajdonképpen az, amikor a szekunder által elfoglalt helyre légrést képzelsz, és úgy méred a primert, akkor helyes az elméletem. De ez csak feltételezés.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Oké, de tényleg tegnap estétől ma hajnalig ezzel szüttyögtünk kokozoval és nem sikerült rájönni a relé miért nem működik. Minden lehetséges variációt kipróbáltunk.
(#) lorylaci válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Most már túl sokat nem tudo variálni tényleg proksa, ha a tekercsek között tényleg elválasztó van, így amit mondasz neki az nem nagyon használna.
(#) kokozo válasza voodoo hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

A relét megnézted hogy 11 voltnál miért nem hajlandó kapcsolni?

Más lehetőség nincs a szórás növelésére?

Idézet:
„Ha nem tudunk pakolgatással megfelelős zórt induktivitást elérni, akor amrad a szokásos soros tekercs.
Ugyanúgy ha nem tudunk (vagy nem akarunk) légréssel alacsony mágnesező induktivitást elérni, akkor marad a párhuzmaos tekercs.”

Sok a helyesírási hiba, bocsi, de akkor inkább részletezem:
Szóval beraksz egy kis tekercset a trafóval sorban. Mondjuk 20uH. Számold ki hogy mekkkora lesz ilyen össz "szort induktivitás" esetén a primer csúcsáram. Nézd meg hogy a tekercs kibírja -e ezt az áramot telítődés nélkül. És akkor ennyit
(#) fordkapcs válasza proksa1 hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Ha nagyobb menetszámokat tekersz fel (tehát kisebb indukcióra méretezel) akkor nagyobb lesz a szórási induktivitás - legfeljebb vékonyabb huzal használsz, hogy a nagyobb menetszám el is férjen....

De egy soros tekercs is megoldást jelenthet.
Következő: »»   304 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem