Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Központi fűtés (vezérlés)
Lapozás: OK   3 / 28
(#) toro válasza pinterto hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
A vegyes tüzelésű kazán termosztátját kösd sorba a carborobot szobatermosztát pontjával.
Így ha lehűl a vegyes s hő igény van a lakásban a szobatermosztát is kapcsol és üzemelni kezd a carborobot.
(#) attilaka hozzászólása Dec 27, 2011 /
 
Sziasztok!

Először is annyit, hogy amatőr vagyok a villanyszereléshez (azért csőthermosztátot, villanykapcsolót-dugaljat bekötöttem már párat).

Szintén fűtéssel kapcsolatban kérdezősködnék. A napokban vásároltam egy ESBE VZB 152 típusú motoros irányváltó szelepet, amivel a radiátoros fűtést szeretném felmelegíteni a puffertartály felűtése előtt. Na, de ez nem is annyira lényeges. Észre vettem, hogy a szelep képes jelet visszaadni az aktuális pozíciójáról (mellékelek kapcsolási rajzot, szerintem egyértelmű).
A kérdés az lenne, hogy szeretnék összedobni hozzá egy kis dobozt, amiben egy-egy lámpa mutatja a szelep helyzetetét és azt szeretném megoldani, hogy a szelepet egy több állású kapcsolóval lehetssen kézileg is vezérelni. Na, most jön az amatőrség: A bekötés nagyjából megan a fejemben, csupán azt szeretném tudni, hogy ilyen esetben szoktak valami biztosítékot betenni ebbe a dobozba?

Megköszönöm, ha valaki hozzászól a kérdéshez!
(#) toro válasza attilaka hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Ha amatőr vagy, akkor azért ne nagyon bátorodj fel a villanyszereléshez! Bármilyen elkötés mások testi épségét és életét veszélyezheti! Pláne, ha egy régi rendszerben kötsz el fázist és földelést!

Ha megemésztetted felhívásom a veszélyre adom a tanácsot!
(#) toro válasza toro hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
A "2" nulla,
"3" állandó fázis, pl. zárás
"6" változtatható fázis pl. nyitás
"1" állandó fázis
"4" zárt helyzetben vissza küld egy fázist
"5" nyitott állapotban -"-

Még egyszer, villanyszerelés hozzá nem értő számára életveszély okozás szánt szándékkal!
(#) attilaka válasza toro hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
Kedves toro!

Köszönöm a tanácsot, de végül neki sem láttam a doboz elkésztéséhez, csak simán csőthermosztáttal bekötöttem és most szépen működik!
A további fejlesztésről már beszéltem a villanyszerelőmmel.
(#) toro válasza attilaka hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
Ok, sok sikert!
(#) TECH-77 válasza horcsab hozzászólására (») Jún 19, 2012 /
 
Szia!

küldök neked egy vezérlőtípust, ami megoldja a gázkazán és vegyeskazán átkapcsolását. Ha puffer is van, akkor az ST402-t ajánlanám.

Üdv.: Kiss István, szerviztechnikus. www.tech-reg.hu
(#) zolika60 válasza TECH-77 hozzászólására (») Jún 19, 2012 /
 
A hozzászólások dátumát is figyeld, mert ez például elég régi és azóta biztosan megoldotta. Az email címed ne tedd ki a fórumra,hacsak nem szeretnél sok spam-et kapni. Aki kíváncsi rá megnézi az adatlapodon.
(#) Kenderice hozzászólása Aug 28, 2012 /
 
Egy kis segítséget kérnék valakitől. Igaz, nem elektronikai, csak elektromos kérdés.
Van egy fali fég c24-es cirkóm és egy vegyestüzelésű kazánom. A fűtésrendszerem most lesz felújítva, áttérek etázsfűtésről zárt rendszerre.
A vegyestüzelésű kazánhoz fog kelleni egy keringetőszivattyú, amit csőtermosztát fog vezérelni.
Úgy gondoltam, hogy a csőtermosztát és a cirkó szobatermosztátja sorba lesz valahogy kötve, hogyha a kazánban kialszik a tűz, akkor bekapcsolja a cirkót a szobatermosztáton keresztül.
Ez így rendben is van, csakhogy szerintem még be kell építenem egy váltószelepet is, hogy a kazán szivattyúja ne csak a kazán és a cirkó között keringesse a vizet. Ezt a motoros váltószelepet is vezérelnem kellene, szintén a csőtermosztátról.
A kérdésem az lenne, hogy megoldható-e így, ahogy kigondoltam és hogyan kössem össze a három (csőtemosztát-szobatermosztát-motoros szelep) eszközt?
(#) isvarga válasza Kenderice hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Szia !
Az "etázs" fűtés egyszintes fűtést jelent.
Valószínűleg nyitott rendszerű tágulási tartályról ,térsz át zártra. Elektrotechnikailag meg lehet csinálni ,csak vezérlés kérdése . Az érzékelőt inkább a kazán vízterére raknám ,mint az előremenőre + biztonsági elemekkel is kiegészíteném .(főleg kazán véletlen túlfűtése ellen , a motoros szelep függvényében)
(#) Kenderice válasza isvarga hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Természetesen lesznek biztonsági eszközök a túlfűtés megelőzése érdekében.
Gyakorlatilag azt szeretném, hogy amikor a csőtermosztát bekapcsolja a keringető szivattyút, akkor a szobatermosztátot kikapcsolja és a váltószelep is átálljon a másik irányra.
Amúgy az etázsfűtés gravitációs fűtést jelent...
(#) isvarga válasza Kenderice hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
A leginkább az a rizikó ebben a rendszerben ,amikor befűtesz a kazánba és áramszünet következik be. Még ha nem is robban fel ,kiéghet a tagok közül a tömítő anyag. Nem egy leány álom megcsinálni .
Az etázs fűtés egyszintes fűtést jelent . Mivel ez is lehet gravitációs fűtés ,fokozottan nagy átmérőjűre kell méretezni a csöveket , hogy kicsi legyen az ellenállása.
Mivel nincsenek nagy magasságok .
Ha működik gravitációsan is ha kell akkor nem lesz vele gond.
(#) szerviz válasza Kenderice hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Néhány észrevételt engedj meg a fűtésterveddel kapcsolatban.
Az első az lenne, hogy vegyestüzelésű kazánt csak nyitott rendszerben szabad üzemeltetni. Zárt rendszerben csak visszahűtő berendezéssel ellátott vegyeskazán üzemeltethető. Ez a kazántípus nem olcsó, a meglévő, régi kazánod valószínűleg nem ilyen.
Ne higyj a szerelőknek, hogy ők majd biztonsági szelepet tesznek a kazánod elmenőjébe, oszt' az majd kinyit, ha felforr a kazán...........
Aki ilyent mond, az nem figyelt a fizikaórán!

Másodszor nem világos, miként tervezted meg az új fűtésrendszeredet! Leírásodból nekem valami vad elképzelés jött le.
A neked szükséges rendszerben a két hőtermelő párhuzamos kapcsolása jöhet szóba, az ellenáramú (fals) áramlásokat visszacsapószelepekkel meg kell akadályozni. Motoros váltószelepre nincs szükség.

A rendszer elektromos vezérlésére a csőtermosztát teljesen alkalmatlan. Pontatlan kapcsolás, nagy hiszterézis.
És akkor még nem oldottad meg a vegyeskazán szivattyújának indítását, előnykapcsolását.
(#) toro válasza szerviz hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Csatlakozom szervizhez
Idézet:
„vegyestüzelésű kazánt csak nyitott rendszerben szabad üzemeltetni”
.
S ha valami "gond van", még a biztosító sem fizet!
Javaslom, keress egy épületgépész tervezőt s beszéljétek át.
(#) Kenderice válasza szerviz hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Vannak kazánok, amelyek zárt rendszerben is üzemeltethetők, erre gyártási engedélyük is van. Ilyet fogok vásárolni, nem a régit fogom rákötni, az nem alkalmas erre.
Közben beszéltem a szerelővel és ő is azt mondta, hogy elég egy visszacsapó szelep, nem kell motoros.
Én úgy tudom, hogy általában csőtermosztáttal oldják meg a vegyestüzelésű szivattyújának indítását. Vagy van erre valamilyen más megoldás is?
Ha egy csőtermosztáttal nem lehet vagy nem biztonságos az elképzelésemet megvalósítani, akkor mit ajánlasz helyette? Az a lényeg, hogy ha leég a vegyestüzeléses, akkor bekapcsoljon a cirkó.
(#) Inhouse hozzászólása Aug 30, 2012 /
 
Sziasztok!

Házátalakításban vagyok, és a fűtés is átrendeződik a fél házban. Gyakorlatilag inkább csak az elhelyezés és a fűtőtestek változnak.
Anno egy Termotéka kazán lett lecserélve egy Ariston Premium Class 24-re. Nem volt gond, a régi is alacsony hőfokon ment, minimumon járt. Nem is volt gond a fűtéssel, csak átcseréltünk pár helységet és így változások lesznek.
Amivel mindig is gond volt, az az északi hátsó 2 helység, ami hidegebb. Nagyjából összelőttem a radiátor szelepekkel a helységek hőmérsékletét, csak hát, mivel a hidegebb helységek hamarabb hűltek, a termosztát meg nem ott volt, hidegebb volt, amíg el nem indult a fűtés. Lomos szoba volt eddig, nem okozott gondot. Eddig az ellenkező oldalon aludtunk, ezért ott volt a termosztát. Most viszont a hálószoba a hideg helység lesz. 2 zónában is gondolkodtam, Honeywell szelep és motor lett volna. A hideg helység termosztátja indította volna a szelepet, az abban levő mikrokapcsoló pedig a kazánt, a másik zóna ugyanígy a sajátjával. Ez eddig jó is lett volna, mehetett volna külön a hátsó és az első rész, vagy akár együtt is. Amire nem gondoltam, az az utánkeringtetés... Ha épp leáll a kazán, akkor nem lesz nyitott kör, nincs hova nyomnia a vizet. De a szerelőm azt mondta, hogy ezekben van erre egy bypass rész, nem teszi tönkre a keringtetőt. Megnéztem a leírást és valóban írja, hogy
Idézet:
„A Clas Premium kazánokat 2 sebességfokozatú , automata by-pass-szal ellátott eépített keringtető szivattyúval szállítjuk.”

Ez azt jelenti, hogy akár működhet ahogy gondoltam?
Amúgy egyelőre meghagyjuk neki a helyet és maradnak összekötve, minden szelep nélkül. A termosztát megy hátra (a hidegebb helységbe), elvileg sűrűbben fog menni a kazán, viszont ehhez talán könnyebb belőni az első melegebb helységeket, hiszen csak visszább kell venni a radiátorokat.

Üdv
Inhouse
(#) SzAndras00 válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Szia, nincs lehetőséged esetleg pl egy fürdőszobai radiátort úgy bekötni a rendszerbe, hogy a 2 motoros szelep előtt ágazzál el, ha bármelyik szelep nyit, és indul a kazánod, akkor ez is fűt, és erre le tud utókeringeni a kazán. Esetleg a fürdőben mindig egy kicsit melegebb lesz, de ez ritkán szokott problémát okozni.
András
(#) Inhouse válasza SzAndras00 hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Az összes cső a kazán alatt van, elvileg van lehetőség. De nem rakok most szelepeket, lebeszéltem magam. Megpróbálom így, aztán lehet módosítani. ha nem jó...
Persze lehetne késleltetni is a szelepek zárását, de akkor át kellene variálni az elektromos bekötést...
Igazából még át sem néztem, hogy a kazán mit tud ezzel kapcsolatban, mert mintha lenne hozzá modul, amivel tudja a több zónát...

Üdv
Inhouse
(#) nagyatis hozzászólása Okt 16, 2012 /
 
Sziasztok!

Egy új építésű családi házba egy magyar gyártmányú, 35kW-os használt apríték-kazánt szereltek be a fűtésszerelők. Ez a kazán -- bár mikrokontrolleres vezérlésű -- mindössze annyit tud, hogy -- a kézi begyújtást követően -- a beállításainak megfelelően őrzi a tüzet, illetve a kazántermosztát és egyéb külső jelzés (pl.: szobatermosztát, mely alapesetben át van hurkolva) hatására feléleszti a tüzet és fűti a kazánt, illetve megadott hőfok elérésekor be tud kapcsolni egy keringtető szivattyút.

A kiépített fűtési rendszer "durva" egyszerűsített kapcsolási rajzát mellékeltem "kockás" papírra, bocsi a minőségért.

A forróvíztárolóba belekerül majd egy villamos fűtőbetét is, azt sajnos elfelejtettem rárajzolni!
A beavatkozási lehetőségeket pirossal bekarikáztam.

A rendszer lényege:
* a kazán fűti a vizet, mely hőmérséklete beállítható, illetve egy hurok kikötésével kívülről is ki-be "kapcsolható"
* az előremenő átmegy a KSZ1 keringtető szivattyún
* az előremenő átmegy a MSZ1 motoros szelepen, mely szeleppel vagy a forróvíztárolóban lévő csőkígyó vagy a fűtőkör irányába tudom terelni az előremenő forró vizet
* az előremenő elágazik, egyik része a termosztatikus szelepes radiátorokhoz áramlik, másik része a padlófűtés felé
* a padlófűtés körét egy TSZ1 termosztatikus keverőszelepen keresztül a KSZ2 keringtető szivattyú forgatja meg

A Megbízó kívánsága, hogy a forróvíztároló mind a kazán vizével, mind elektromosan fűthető legyen pl. nyáron, illetve ha a kazán valamiért nem tud fűteni.
A fűtésszerelő azt mondta, hogy a fűtőkörben ha az előremenő víz hőmérséklete 40-45 fok fölött van, akkor keringtetni kell, illetve a forróvíztároló irányába nem terelhetek vizet addig, míg az nincs legalább 70-75 fokos.

Szerintetek hogy oldjam meg a feladatot?

Köszönettel:
nagyatis

futes.jpg
    
(#) berpetike hozzászólása Okt 24, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy báláskazános, puffertartályos , csőkígyós (használati meleg víz), hőcserélős, padlófűtéses és gázkazános rendszerem, összesen 5 db keringető szivattyúval. A rajzot mellékelem. A kérdésem hogy szerintetek hogyan kellene nekem ezt vezérelnem, mikor melyik szivattyút kapcsoljak,mivel.
Jelenleg nem túl jól működik szerintem, mivel a csőtermosztáttal indítom a szivattyúkat (1,2,3,) és bent egy szobatermosztát vezérli. A padlófűtés szivattyúja meg állandóan megy, (direktre van kötve) ami így vissza is hűti a rendszert. Az 1 -es elektromos szelep nyitott állapotban van elsőnek és a 2 es zárva, ezt a potival tudom szabályozni mikor nyisson, mikor zárjon. Azért lett így csinálva hogy elsőnek közvetlen tudjam fűteni a lakást, ne kelljen megvárni míg a puffertartály felmelegszik. De mivel az1 es szelep előtt van egy átkötés a puffer tartályba így amikor hideg a lakás a lehűlt tartályban lévő vizet is bekeringeti a kazán meleg vízével együtt. Hőmérőket tettem a csövekre így tesztelem.
Esetleg ha valakinek lenne jó ötlete hogyan vezéreljem akkor azt megköszönném.
A padlófűtés vezérlése is kérdés lenne?
Köszönöm előre is.
(#) nemcsa hozzászólása Okt 24, 2012 /
 
Sziasztok !
A segítségeteket szeretném kérni. Van egy családi házunk ahol a pincében van a kazán , a termosztát az alsó szinten , további radiátorok a tetőtérben.Szeretnénk úgy szabályozni a fűtést,hogy az alsó szinten éjszakára csökkenteni tudjuk a hőmérsékletet úgy ,hogy a kazán a tetőteret továbbra is fűtse. Nem egy közös felmenő vezeték van .Mi lenne a legcélszerűbb megoldás, milyen szabályozókat kellene beszerezni?
köszönettel :Csaba
(#) VIM válasza nemcsa hozzászólására (») Okt 24, 2012 /
 
Szia! Tedd abba a szobába a termosztátot ahol éjszakára is fűteni akarsz, az alsó szinten pedig "tekerd le" a radiátorokat vagy szerelj rájuk termosztatikus fejeket.
(#) Inhouse válasza nemcsa hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Esetleg VIM válaszán kívül megoldás lehet a zónaszelep külön termosztáttal vezérelve, mivel említetted, hogy külön van a csővezeték.
Ha nem akarsz külön vezetékelni, lehet kapni vezeték nélküli termosztátot is.

Üdv
Inhouse
(#) korbendallas válasza berpetike hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
üdv!
Én jól átalakítanám az egészet. Kapásból az első észrevétel: Felesleges közvetlenül fűteni a lakást először. Ha belenyomnád a báláskazán vizet a pufferbe, onnan simán ki is tudnád venni , mivel ugye rétegződik a különböző hőmérsékletű víz. Milyen gázkazánod van? Nekem pl. kondenzációs van, azzal kár lenne a puffert fűteni én közvetlen a padlófűtésbe nyomom a gázkazánból. Nyáron minek felfűteni a puffert, hogy hmv-d legyen? Nem lenne egyszerűbb egyből a hmv- tartályt fűteni a gázkazánnal? A hőcserélő is felesleges szerintem.
(#) berpetike válasza korbendallas hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Üdv.
Azért fűtöm közvetlen a lakást mert így nem kell megvárnom míg a puffer felmelegszik. és így én tudom kapcsolni hogy mikor kapcsoljon át hogy a puffert fűtse.
C40 es gázkazánom van és természetesen azzal nem fűtöm a puffert.
Nyáron nem használom és így nem is fűtöm a hmv -et.
A hőcserélő azért kell mert uni csővel a padlóba bebetonozva megy a radiátorokhoz a fűtéscső.

de azért köszi
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2012
(#) DkGrinder válasza nagyatis hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Van valami gépkönyved a kazánról? A legegyszerűbb megoldást vagy tökéletes megoldást keresed? Mekkora összegből akarod kihozni?
(#) berpetike válasza DkGrinder hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Nagyon keveset akarom használni a gázkazánt, mivel báláskazánom vanígy arra vagyok berendezve, és ezt is akarom használni a fűtésszezon 90 % ban, az összeg persze számít de azt az elvet vallom hogy egyszer kell megcsinálni normálisan és sokszor az olcsó a drága
(#) korbendallas válasza berpetike hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Értem, nekem 1m3 as pufferem van a vegyes kazán közvetlen belenyomja a vizet. Ha begyújtok előfordul, hogy a tetején 80Cfokos a víz a pufferben, alul 20C fokos. Így nem kell sok idő és máris tudom fűteni a házat.
ezt az uni csöves dolgot nem értem, nekem is ilyenen megy a radiátorhoz a víz.
tegyél be egy visszacsapó szelepet és akkor nem tudja hozzákeverni a tartály vizét a kazán előremenőhöz.
(#) berpetike válasza korbendallas hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
lehet hogy jó ötlet
(#) DkGrinder válasza berpetike hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Mi ilyen bonyolultságú rendszerhez, már mini PLC-s vezérlőt szoktunk készíteni, Általában olcsóbb mint relékkel és egyéb ketyerékkel megoldani, és ha valamin változtatni kell akkor csak a szoftvert kell átírni. A te eseted pont szerencsés, mert 7 kimeneted van ahhoz elég egy főmodul.

sz1.jpg
    
Következő: »»   3 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem