Fórum témák
» Több friss téma |
IRFP460-at használtam.
Idézet: „Nem mentem érte. Nem értek az ebayhez.” A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2012
Sajnálom, hogy nem értetted meg a lényeget.
Mellesleg ha a 12 voltos relé még mindig nem húz be először azt kellene megcsinálni szerintem.
Okés, de tanácstalan lettem. Nem tudom mit kell már még átnézni mikor minden át van nézve.
Hogy nincs pötty, annak a legfőbb oka hogy a buta Tina amivel rajzoltam, nem engedte oda rakni a pöttyöt ahova én szerettem volna csak ha fordítva rakom a tekercset. Akkor viszont elég rondán nézett volna ki az egész, ezért lehagytam az összes pöttyöt, viszont a szükséges két tekercs bekötését megfordítottam, hogy látható legyen melyik kettőt kell fordítva bekötni.
A másik ok, hogy nem gondoltam hogy aki nekiáll megépíteni, annak ez gondot jelenthet (azóta már tudom az efféle kérdésekből, hogy pl: "beköthetem fordítva ezt az ellenállást" és ehhez hasonlók). Ha egyáltalán nem értenék hozzá, akkor úgy állnék neki, hogy előtte jó sokat olvasnék a témában, illetve segítséget kérnék (mindenre kiterjedően). Ekkor már legalább annyi ismeretre szert tennék, hogy direktben nem indítom el a hálózatról csak valami áramkorláton keresztül. Szkópot pedig nem muszáj 22-ért venni, amin látod a működést olyat már kapsz 5000-ért is. Hogy a kérdésedre is válaszoljak a táp működik, ha erre jársz megnézheted. De benne van egy példány egy dobozban egy 2x400W-os végfokot hajtva, azt is kipróbálhatod mindenestől.
Ha ott hagytad abba ahol a múltkor befejeztük, akkor nézd meg hogy a relére eljut e a 12V és ha igen akkor miért nem húz meg!
A reléig nem jut el csak 6V, (terheli valami zárlat) de ha leszedem az egyik gate meghajtást akkor viszont bekapcsol és 11V van. Úgy gondolom, hogy a gate trafónál van nagyon elkötve valami. Kéne egy szkóp, hogy kiméricskéljem a "pöttyöket". Addig egyenlőre várok.
Másik kérdésem közbe: Ha a Fetek elszálltak amiért rosszul kötöttem a trafót, mi mehetett még tönkre amit át kéne nézzek?. A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2012
Mire kell még amúgy vigyázni? Átnézni? Értékek? Induktivitást hogyan tudok mérni? Csak RLC mérővel? Hol lehet venni olyat? Minden "alapot" tudni akarok! Mekkora legyen a gate trafó? Mekkora legyen a gate és a fő induktivitása? Miért lenne inkább jobb az IRFP460A mint a sima 460? Befolyásolja ez a működést? Inkább vegyek toshiba 2SK2837-et? 1-2 kábel át lett hidalva utólag de normál vastag vezetékekkel, ez mennyire zavarja be, vagyis okoz-e zavart, gerjedéseket?
Van kérdés bőven. Tetszés szerint aki akar válaszolgathat rá. Köszi.
Szakítsd meg a drájver-TL tápvezetékét és így próbáld.
Sok áramot szipákol el a meghajtó rész és nem győzi pótolni a Zeneres áteresztő stabilztátor. A segédtrafó kimenetén is így visszaesik a feszültség ha rákötöd a drájver részt?
RLC mérőt nagyon egyszerűen lehet csinálni ha van egy számítógéped és van benne hangkártya. Bővebben: Link
Ki is próbálom csak keresek hozzá megfelelő kondit. Amúgy az meg micsoda? 1k-s poti? Olyanom nincs most és mivel hétvége van nem is lesz... csak 47k-s van kéznél.
Vagy nagyon kis teljesítményű a trafód a relének és a meghajtásnak, vagy a meghajtó rész túl nagy áramot vesz fel és beterheli a segédtápot.
De az is lehet hogy a 4 tranyó vagy a 4 dióda közül valamelyik zárlatos, és azért van ez a jelenség.
STW20N60C3
Itt az adatlapja. A kapacitásai és a gate töltése is jóval barátibb. Találtam néhány ilyet is: STW20NM50
Nos elkészült a kis RLC mérő, de ez a progi nem ismeri a hangkártyámat. Próbáltam már a kompatibilitási megoldásokat is.
Win7 64bit, FSC Pi2530 laptop A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2012
A "túl nagy áram"-ba ezek a lehetőségek is beleférnek.
Az RLC mérőre nincs szükség, egy szkópra inkább. Hogy mekkora lesz a tekercsek induktivitása az szinte majdnem mindegy, mint ahogy az is, hogy mekkora a gate trafó. Túl kicsi nem lehet mert akkor nem fér el egy sorban egy tekercs, ha meg túl nagy, akkor nagy helyet foglal. PC tápból bontott meghajtótrafó megfelel ha elférnek a tekercsek rajta, de jó a főtrafója is. Úgy kell megtekerni, hogy egy szekunder alul -> rá a szigetelés -> következő vele együtt nyitó FET szekundere -> szigetelés -> majd a primer -> következő szekunder -> szigetelés -> végül a legutolsó szekunder. Tehát egy tekercs egy sorban, ügyelve a bekötésre.
A reléd pedig a leírtak alapján azért nem húz meg, mert zárlat vagy túláram van a meghajtásban, ami nem vehet fel kb. 250mA-nél többet normális működés esetén. A tiéd jóval többet vesz fel, ami miatt leesik a trafód feszültsége, illetve kiolvad a primer biztosíték. Meg kell nézni a FET-eket is, szerintem 2db ép maradt belőle. Ha elkészült az egész és mindent rendben találsz akkor se kösd egyből a hálózatra, hanem először adj a hídnak valami tápról 30-40V-ot és köss rá mondjuk egy 8 ohmos műterhelést. Ha úgy minden rendben van, akkor rákapcsolhatod a hálózatra. Idézet: „....szerintem 2db ép maradt belőle.” 2 db FET minden irányba vezet a másik két meg G-D között szakadás, D-S között dióda, G-S között pedig ismét szakadást mérek. Ezt a PC táptrafós-féle gate meghajtásos feltekerést most többször át kell olvassam, hogy megértsem. (Csak azért mondom, hogy itt vagyok még közbe)
Szerintem ennél bonyolultabb az ok, amiért használják. Ha csak számgombokkal kell kimeneti feszt állítani, az szerintem egy, a mikrokontroller OC kimeneteiből kialakított R-2R létrahálós D/A konverterrel megoldható, amit aztán a hibajel-erősítő referencia-feszültségeként használunk. Szerintem. Egy ilyen IC-nél valami komolyabb menedzselési feladatot sejtek. Mondjuk kapcsolóüzemű akkuőrnek/töltőnek, vagy pl. szolár inverterekhez, astöbbi.
Ezen felül nagyon könnyű vele pl. aktuális teljesítményt mérni, ami egy menedzselt készülékben lényeges szempont lehet.
Vagy pl. diszkrét áramkörökkel belőni, hogy az aktuális vonali feszültségtől és terheléstől függően hogyan alakuljon a kapcsolófrekvencia, az közel sem annyira egyszerű, mint ha szoftveresen olyan függvényt definiálok, amilyet akarok.
A számgombos csak egy ötletszerű alkalmazás lett volna, de persze ehhez is kellene egy segédkontroller. A számítógépes, PLC-s vezérlés viszont kézenfekvőnek látszik.
Van benne ún. "fixed off-time" PWM üzemmód is, egyszóval stabilizált ZVS is kihozható belőle, a kitöltési felbontása meg elég jó (1,1ns). 1000+ÁFA körül van a Chipcad-nél egy ilyen IC, lehet veszek belőle majd egyet, kipróbálásképpen.
Van benne ún. "fixed off-time" PWM üzemmód is, egyszóval stabilizált ZVS is kihozható belőle, a kitöltési felbontása meg elég jó (1,1ns). 1000+ÁFA körül van a Chipcad-nél egy ilyen IC, lehet veszek belőle majd egyet, kipróbálásképpen.
Először megnézzik nagyfezs nélkül a vezérlést, ha jó, akkor utána jöhet, de csak soros ellenállással vagy izzóval a cucc. Ilyen cuccoknál nem próba-szerencsérzünk.
A kapcsolás jónak tűnik, de sok buktató van. Egyrészt te más FETeket használtál, kitudja egymásra nyitnak -e vagy nem (elég -e a holtidő, azért 230nC az sok,és a meghajtás elég lightos)
G-nek midnen irányba szakadást kell mérned. És a D-S között pedig van egy dióda, de ellentétes irányban (antiparralel dióda), ilyen egy FET.
A gate trafónál arra kell figyelni, hogy egyrészt a megfelelő FETek megfelelő fázist kapjanak, másrészt arra, hogy a szór indutivtiás minél kisebb legyen, a mágnesező induktivitás meg ne legye túl kicsi. A gate trafós meghajtás sokkal nehezebb dolog, mint egy IR2110.
Mellékelek egy doksit, ami maga a IR2153 váltakozó frekvenciájú hajtása. Ha szeretnél softstartot, akor az időzítő elenállással párhuzamba kell kötnöd egy ellenállást és egy kondenzátort sorba.
Amíg a kondenzátor nem töltődik fel, addig az ellenállás párhuzamba van a korábbival, így magasabb frekvenciát diktál. A softstart időt a kondenzátor értékével lehet belőni. Érdemes egy diódát berakni a softstart ellenállás párhuzamosan mégpedig ellentétes irányban, hogy hirtelen ki és bekapcs után megint softstartoljon. (mint az IRSnél) Remélem érthető a dolog. |
Bejelentkezés
Hirdetés |