Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Csak azt nem értem, hogy miért nem torzul a szinusz jel, ha a trimmert max-ról az említett 130mA-re változtatom, mondjuk most 150mA-ert állítottam be, de ugyan az a jelenség, 46,5V-nál feljebb lep fel a torzítás!.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
Nálam illyes fajta jelenséget nem produkálta a végfok.
Akkor milyen jelenséget produkált?
Azt én sem. Az enyémen ahogy tekertem a potit vissza, úgy tűnt el a szinusz alsó fele. Csinálhatnál egy olyan képet is a szkópról, ahol mondjuk 15 vagy 18kHz-en hajtod ki teljesen.
Ez az hogy sem-milyet, tokéletes a szinusz jel 46,5V-ig, attól feljebb már vágja a szinusz jelnek a tetejét alját, de tettem már fel képet erről feljebb. A gondom az, amit le írtam már Ge Lee fórumtársnak.
Megyek, és meg csinálom!
Azt az oszcilloszkóp képet mutasd meg, ahol a kis kivezérlésnél jelentkező torzítás látható.
Meg csináltam a tesztet 18KHz-is, az elso három képen látszik az mikor még nem torz a jel, a műszert is inkább egy analógot választottam, nehogy a digitális csaljon, a műszer 100V-os állásban van AC, és itt 44,5V-nál még nem torz a szinusz jel, DE 46,5V-nál már elég furcsa jelenséget produkál a szinusz jellel, és ha jobban ki vezérlem akkor már a szinusz jelből háromszög jel lesz!.
Illyes fajta jelenséget nem produkál, a probléma az az hogy állítólag nem lehet teljesen ki vezérelni az erositot!
Szerintem ez a harmonikus torzítás képe Bővebben: Link
És ezt mi produkálja az erősítőben, mi lehet rossz benne?.
Reloop-nak, tegnap mondtad hogy mérjem meg az erősítőt a be tápjánál, hogy mennyire esik vissza a feszültség, most ezt is meg mértem!. Az erősítőt 50Hz jellel mértem meg!, üres járatban a feszultség +-74V, le terhelve pedig +-69,6V-ra csökken le, akkor elvileg ennek jónak kellene hogy legyen, mert azt írtad 5V-a max amit vissza eshet a feszültség. Ami fontos hogy a digitális műszer csalt mert nem 46,5V jött ki a végfokból, 50Hz-en, hanem csak 42,5V!, itt is látszik hogy be csapot a digitális műszer, az analóg műszer a valós érteket mutassa! 42,5V-nál 8ohmos terhelésen 225,7W-jon ki a végfokból ha jól számolom, 4ohmon már a dupláját kellene hogy produkálja.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
Az erősítő átviteli karakterisztikája nem lineáris, tehát például kis bemenő jelnél nagyobb az erősítés, mint nagyobb bemenő jel mellett. Jobban megtervezett (bonyolultabb), jobb munkaponti beállítású áramkörökkel lehet csökkenteni a torzítást.
A szavaidból azt veszem ki hogy akkor egy másik végfokot kellene hogy építsek hogy ne legyen ilyen problémám?.
Slew-rate problémák vannak, vagyis a kimeneti jel emelkedési sebessége kicsi. Ezért nagy frekvenciákon nem tud akkora amplitudójú jel kijönni a végfokból, mit amennyit a bemeneti jel meghatározna. Vagyis lassú. Nem tudom melyik rajzot csináltad meg, tedd be mégegyszer. Biztos lehet rajta gyorsítani.
Szevasz, a MONSTER-t csináltam meg 4ohm-ra.
Egy kérdés, a MONSTER VF2-ö mennyi jelet visel el a bemenetelén max, ahol még nem torzít be?.
Szia! A mellékelt kapcsolásodon látszik a 47k/1k visszacsatolás. Ez azt jelenti, hogy a bemenő jel 48-szoros erősítést kap. Például 45V kimenő feszültséghez 938mV bemenő jel szükséges.
A nyugalmi áram beállítás szempontjából az általad épített VF2 másként viselkedik mint Ge Lee kollégáé. A tranzisztorok emitter-áram beállítási tartománya jelentősen eltér, ezért a járulékos hatások nem jelentkeznek egyformán. A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
Ez most így megint nem mond semmit. A szemem már nem a régi, de akárhogy nézem az ott a műszeren 27V (és nem 44 meg 46), ami 4 ohmon 180W. Hogy a frekvencia növekedésével torzul (lassul) a szinuszjel az ennél a kapcsolásnál természetes, ahogy katt is írta. A kis áramú meghajtás a frekvencia növekedésével egyre kevésbé tudja a fetek (pláne minél több van párhuzamosan) gate kapacitását töltögetni (lásd az enyémről készült mérést). Egyre több idő kell hozzá, vagyis a FET egyre lassabban fog tudni kinyitni (ezért kell a gyors kapcsolóüzemű áramkörökben jó erős, néha több A-es meghajtás).
Csinálhatnál végre egy normális mérést. Itt most megint fogalmunk sincs arról hogy mekkora jel van a szkópon, illetve hogy a műszeren valóban 27V van, vagy csak azért csal mert nem 50Hz-et hanem kHz-eket mérsz vele. Nekem van erre a célra egy öreg ruszki műszerem ami az adattáblája szerint 15kHz-ig pontosan mér, a műszerek többsége viszont nem, lehet hogy a tiéd sem. Ami (elvileg) pontos az a szkóp (ezt le tudod ellenőrizni), arról kellene valami hitelesebb ábra.
Szevasz, te meg figyelted rendesen azt a műszert, 100V-os állásban van, és ott nem 27V-van, hanem 44,5V!, figyeld meg jobban és rá jössz!. Nekem is van egy jó öreg ruszki műszerem (lásd a képen) , ezzel csináltam a méréseket, mivelhogy a digitális csalt!, ez így már hitelesebb. Nem értem hogy csináljak már ettől hitelesebb mérést. Csináljak újabb merést azokkal a frekvenciákkal amivel te is tesztelted az erősítődet?, 200Hz, 2KHz, és 20KHz-en?.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
Próbáld meg a 39 pF-os kondit a visszacsatolásban csökkenteni, mondjuk 27 pF-re. Ezt elvileg úgy kellene, hogy közben négyszögjelet teszel a bemenetre és mondjuk akkorát, hogy 5...10 W legyen a kimeneten. Ezt a kondit úgy kellene beállítani, hogy a négyszögjel fel- és lefutó éle a leggyorsabb legyen, de még ne legyen túllövése egyik irányban sem. Persze, óvatosan, mert elkezdhet gerjedni és akkor gyorsan elszállhatnak a végtranyók.
Egyébként, ha a 18 kHz-es jel így kijön belőle, mint ahogy a fotódon látszik, akkor az már bőven elég, a zenei jelben legalább 10-szer kisebb amplitudójúak az ilyen nagyfrekis jelek, mint mondjuk a középhangok. Vagyis, abban a teljesítménytartományban még biztosan szinusz lesz és nem háromszög a kimenet. Ha a kondi változtatásával továbbra is háromszögesedik a jel 18...20 kHz-en, akkor gyenge a meghajtás, ahogy Gee Lee is írta. Ha egyébként minden jó a végfokon, én nem csinálnék vele semmit, jó úgy, ahogy van.
Szevasz!, sajnos négyszög jelet nem tudok most jelenleg elő állítani, mert nincs olyan generátorom, és ha volna is nem tudom milyen alakja kell hogy legyen a négyszög jelnek, mivelhogy soha nem mértem, illyes fajta jelet!. A másik dolog meg az hogy én már írtam hogy le akarom cserélni a meghajtást erősebb tranyókra BD241C, BD242C párosra, de reloop fórumtárs nem helyeselte, mert ha le cserélem egy lassabb tranyóra a BD139-140-es tranyókat akkor gerjedni fog, ennek ellenére én meg vetem a BD241C-242C típusú tranyókat, és nagyon gondolkozok azon hogy próbáljam e ki vele az erositot vagy sem?!, elvégre ezek a tranyók a meghajtok.
A négyszögjelnek négyszög alakúnak kell lenni.
Akkor csak a kondit csökkentsd le, ahogy írtam. Ha nem gerjed, nézd meg, hogy mit csinál 18 kHz-en.
Bocs, azt nem is figyeltem de most megnéztem jobban. Ha viszont 100V-os állásban van, az akkor sem 44,5V hanem az első esetben 50V a másodikban meg 54V. Ez ha jól számolok akkor 625W illetve 729W lenne 4 ohmon. Azt írtad hogy a 74V-os tápod eközben +/-69,6V, tehát valami mégiscsak nagyon nem van jól. 54Vx gyök2 az 74V, tehát több jön ki a végfokból mint amennyi bemegy. Megint csak arra jutottam hogy valamit nem jól mérsz, vagy feltaláltál egy olyan végfokot ami energiát termel.
Na jó ennyit én is tudok, csak azt nem tudom hogy mikor kezd el torzulni egy négyszög, mit kell rajta figyelni, és ha torz is az miért van. Itt ezt írta katt--Ezt a kondit úgy kellene beállítani, hogy a négyszögjel fel- és lefutó éle a leggyorsabb legyen, de még ne legyen túllövése egyik irányban sem-- na ezt nem értetem én. egyáltalán miért kell négyszogjelelel tesztelni egy erősítőt?.
Attól hogy nagyobb teljesítményű tranyót teszel bele, attól azon még ugyanakkora áram fog folyni. Lehet a benne levőn is nagyobb áramot folyatni de akkor hűteni kell, mert így is elég meleg már. Gerjedni nem a lassabb hanem a gyorsabb tranyótól fog.
Úgy sem lesz jobb, viszont nagy valószínűséggel gerjedni fog. Nagyobb áramot kell a tranyókon áthajtani. Kísérleteztem ezzel annak idején, de aztán arra jutottam hogy többe kerülne a leves mint a hús. Jó ez így is ahogy van, ahhoz hogy valóban jó legyen jóval nagyobb disszipációra kellene kényszeríteni a tranyókat, emiatt viszont hűteni kell őket. Aztán arra is figyelni kell, hogy az OPA sem terhelhető akármeddig.
Igen, az opa sem bír ki akármit. Ezért gondoltam, hogy 2...3 db-ot párhuzamosan kell kötni. A kimeneteikkel sorba, a párhuzamos kötés előtt legyen egy 100 ohmos.
Na jól van fiuk hagyjuk az egészet a fenébe, ahogy mondod Ge Lee többe fog kerülni a leves mint a hús!. A műszer leolvasásába meg hibáztam, de NAGYOT, ahogy írtad, most már bele zavarodtam az egészbe!, az elsőn 50V-van, a másikon pedig meg 54V ,ahogy írod!, akkor ez azt jelenti hogy ez a műszer sem tokéletes, egyes frekvenciákon csal!. Amúgy ezt írja a hátulján, ez mindent meg magyaráz, csak eddig nem vetem figyelembe!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |