Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   31 / 276
(#) fecameca válasza A.Norbi hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

A nagyfrekvenciás erősítő darlingtonnak néz ki, még a tranzisztorok közt levő 1 Kiloohm ellenére is. A rezgőkör meleg pontjáról direkt, teljesen veszteségmentesen, szerintem csak FET-tel lehet levenni a jelet, bár olyanom nekem akkor még nem volt, mikor ilyen rádiók építésével szórakoztam. Bár úgyse tudsz vele a Kossuth rádión kívül mást venni, akkor tök mindegy a szelektivitás.
(#) A.Norbi hozzászólása Szept 6, 2012 /

Hát ez nekem még magas,az egyik rádiós barátom segítségével raktam össze,de a sikerélmény megvan Na igen,a szelektivitás.A Kossuth-től kezdve kb 14MHz-ig minden benne van,direkt kikerestem az állomásokat a világvevőmmel...erre nem lehet kitalálni valamit?
(#) pucuka válasza A.Norbi hozzászólására (») Szept 6, 2012 / 1

Ez a kapcsolás egy egyszerű egyenes vevő, sem a szelektivitása, sem az érzékenysége nem világot rengető. Csak azt nem értem, hogyan sikerült vele ilyen széles sávot átfogni. Egy forgó kondenzátor kapacitás átfogása 50 - 500 pF -ig kb. tízszeres, ez kb. 3,3 szoros frekvencia átfogást jelent, ha a rezgőkör induktivitását nem változtatod. Ez 520 - 1600 kHz átfogását jelenti.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

A 100 kHz -es KF tulajdonképpen egy számláló típusú FM demodulátor. Elvileg köthetsz a kimenetére sztereó dekódert is, ha a jelszintek, és a frekvencia határolás (a demodulátor kimeneti szűrője) lehetővé teszik.
Azért jön be minden állomás két helyen, mert a vételi, és a KF frekvencia túl közel van egymáshoz, és így a tükör szelektivitás mint olyan, nem létezik.
Egyébként FM vevőknél az AGC mint olyan eléggé értelmetlen dolog, a KF erősítő határolása, és az AM elnyomása miatt, az AFC -re pedig az eredeti felhasználásában szintén nem volt szükség, mert a vételi frekvenciát kristály oszcillátor határozta meg.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Éppen ez az, ami nem tetszett nekem ebben a kapcsolásban. Rezgőkör meleg pontjára tranzisztort direkt soha nem szoktak rakni! Mindig körülbelül 1:10 - es tekercsleágazásról veszik le a jelet, hacsak az első tranzisztor nem egy FET. Nézd meg jól: Mi csatlakozik közvetlenül a rezgőkörre? 2 db sorba kötött E-B dióda, és egy 1 kiloohmos ellenállás. Ez a rezgőkör így le van terhelve, nem tud rezgőkörként viselkedni. Ugyanaz a példa, miért nem voltak szelektívek annak idején a detektoros rádióim? - Ugyanezért. Erre csak most jöttem rá, kb. 30 év szakmai gyakorlat után, de így van.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Az előző hozzászólásom az egyenes vevőhöz szólt. Hogy szerintem ezért nem lehet szelektív, még annyira sem, mint egy normálisan megépített detektoros.
A 100 Khz-es műsorvevőként, mert bizony varicapokkal hangoltam, kívánta volna az AFC-t, mert bizony melegedésre igencsak elhangolódott. Azt hiszem annak idején éppen ezért került a selejtbe, pedig az érzékenysége nagyon jó volt.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Mondjuk, ebben a kapcsolásban kissé más a helyzet. Ez alapból egy visszacsatolt audion, és az első két tranzisztor egy darlington kapcsolás. Ilyenformán meglehetősen nagy a bemeneti impedanciája is, és a visszacsatolás miatt a rezgőkör Q ja is jelentősen megnő. Mindazonáltal a szelektivitása nem túl nagy, (mai szemmel nézve) de mivel az érzékenysége sem egetverő, a szelektivitás sem túl lényeges.
(#) A.Norbi válasza pucuka hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Na megkérdeztem a haverom,egyenlőre ő sem érti.Viszont eszembe jutott,hogy a detektorosomhoz használt első tekercset(2cm átmérő,14 menet) tettem rá.Még a detektorosban használtam RH vételére,amit még itt írt valaki,hogy 1:10 arányban kell két tekercset kötni,és jönni fog az RH,ami működik is.Szóval lehet ez a baja?
(#) Bengali hozzászólása Szept 27, 2012 /

Üdvözletem!

A conrados rádióépítő készletekből épített rádióknak valóban kicsi a hangereje, vagy hozza egy normál kisrádió, tipikusan sokol 403 hangerejét?
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2012
(#) Vales válasza Bengali hozzászólására (») Szept 27, 2012 /

Üdv!

A KH-s modell mindössze egyetlen AA ceruazelemmel megy, de meg fogsz lepődni, hogy ehhez képest meglehetősen nagy hangja van jó elemmel és jó vétel esetén! Mindössze egy darab BC547 tranyó hajtja a hangszórót benne, a Sokol 403 hangerejét azért nem hozza.
Az RH-s modellek, a tranyós és a csöves audion is LM386 végfok IC-vel és 9V-tal megy, ott a hangerő is nagyobb, jó vétellel megvan a Sokol-hangerő is.
Az FM-készletről nincsenek tapasztalataim (azt még nem vettem meg)...
(#) pucuka válasza Bengali hozzászólására (») Szept 27, 2012 /

A Sokolban egy rendes push-pull végfok van, majd 1000 mW leadására képes. Az egyszem tranzisztoros végfoknál A osztályban 10 - 20 mW -nál többre nemigen lehet számítani. Az LM386 is 1000 mW körül teljesít. Azért a százszoros (20 dB) teljesítmény különbség hangnyomásban is jelentős eltérés. A hangszóró hangerejét lényegében a végfok határozza meg, a teljes kivezérlését erősítéssel meg lehet oldani.
(#) Atosbacsi válasza Bengali hozzászólására (») Szept 27, 2012 /

Szia!

Kolléga jól tudja, Sokolnak jóval nagyobb a hangereje. Ez egy nagy "hátulütője" a conrados készletnek. És a 20 mW igaz rá... Tehát halk.
(#) fecameca válasza Atosbacsi hozzászólására (») Szept 27, 2012 /

Ezek a KIT-ek még az én fiatal koromban is nagyon gyengén muzsikáltak. Egyetlen előnye, hogy van ház, meg panel, ami egy kezdőnél épp a legnagyobb nehézséget okozza. Most már vannak alkatrészboltban különféle műszerdobozok, régen nem volt ekkora választék.
Valaki egyszer hozott hozzám egy gyári orosz egyenes vevőt javítani, az tényleg nagyot szólt. De ez ahhoz képest, hogy egyenes vevő volt, tartalmazott vagy tíz tranzisztort. Na meg még az volt nagyon hangos, amit egyszer építettem. Egy kéttranzisztoros visszacsatolt egyenes reflexvevő kimenőtrafója helyett volt a fázisfordító trafó, és még egy ellenütemű végfok, mint a Sokolé. Ezt megvette tőlem nagyanyám nagyothalló volt társbérlője. Gondolom, a 9V-os telep, és a minden fokozat közti transzformátoros csatolás megtette a magáét ilyen kevés tranzisztorral.
(#) Bengali hozzászólása Szept 28, 2012 /

Köszönöm a válaszaitokat!

Mégis melyiket érdemes megvenni, ár/ érték arányát tekintve? Az árak 4000-26000 forintig terjednek. Ez utóbbit már túlzásnak tartom még akkor is, ha van benne egy cső.
(#) Kera_Will válasza Bengali hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Egyiket se !!!
Lehúzás a CONRADOS kitek bármelyike!
Számold ki az anyag árát irreálisan túl van árazva.
Lehet az anyacég területén még elmegy és ott megengedhetik maguknak a hobbisták azt a pár EURO-t .
Attól nem kell seggre esni , hogy van doboz és van nyák meg ez meg az és mindent alád tolnak.
Az összes alapanyagot 1 kidobásra szánt Középhullámú zsebrádióból ki lehet termelni.
Igaz ahhoz körbe kell nézni mit is rejt a rádió , melyik alkatrész micsoda ?
De már ezzel is rengeteg információt is nyertél magáról az alkatrészekről.
Felhasználási területükről.Pénzben nem megfizethető tapasztalatok információk ezek.
Sokkal kreatívabbá válhatsz sokkal olcsóbban,mivel nem tolják alád készen a megoldásokat se.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2012
(#) Kera_Will válasza Bengali hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Az URH rádió kit elemeit is meg találod bármely reklám/szóró tárgyként utánad dobált cuccok között.Avagy egyébb "ócó nem drága" helyeken töredék áron.
A kitben van 1 SMD panel arra csak pár szál drótot kell mócsingolnod pákával és lesz rajta hangszóró , teleptartó, kapcsoló antenna.
A kezdő tuti nem fog SMD alkatrészeket felrakni a panelra . De elmondhatja, hogy bedobozolt 1 rádiót ... he he he ... nagy kaland ... és akkor mivan be esik az eső ?!
Nem lenézni akarom a dolgot ... csak nehogy tévedésbe essen az aki ettől komoly elektromos áramkör építőnek érzi magát.
IGaz van a másik véglet ... sokan a dobozolást utálják a legjobban.
A saját tervezésű panel kész , működik az elvárásoknak megfelelően csak rendes dobozba nem kerül évekig vagy sohase .
(#) compaqamplifier hozzászólása Okt 9, 2012 /

Üdv, itt vannak a frekvenciák: Debrecen
Debrecen, 91,40 MHz (FM)
Nyíregyháza, 1251 kHz (AM,KH)

Győr
Mosonmagyaróvár, 1116 kHz (AM, KH)
Győr, 1350 kHz (AM, KH)
Szombathely, 1251 kHz (AM, KH)

Miskolc
Miskolc, 1116 kHz (AM, KH)
Miskolc, 102,3 MHz (FM)

Pécs
Pécs, 101,7 MHz (FM)

Szeged
Szeged, 93,1 MHz (FM)
Szolnok, 101,2 MHz (FM)
Szolnok és Debrecen van közel hozzánk, Szolnok csak 20 kilométerre van tőlünk, de nem jön be csak sisteregve a mamámnál, szeretnék neki meglepetésből csinálni egy olyan vevőt ami csak ezt az egy freki tudja venni de fixen. Végfokot hangfrekvenciára már megterveztem. Nagyon kérek valakit, aki tud az segítsen, nagyon örülne neki.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2012
(#) pucuka válasza compaqamplifier hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Idézet:
„olyan adót ami csak ezt az egy freki tudja venni de fixen”

Ez nem világos, egy adó nem vesz semmit. Szolnokon van középhullámú adás is. A kérdés csak az, hogy melyik műsort szeretnéd venni. Ha URH műsorszóró adót szeretnél venni, főleg helyi műsort sugárzót, külső nyereséges antennára lesz szükséged.
(#) compaqamplifier válasza pucuka hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Bocsánat vevőt, félreírtam.

A vevőt megépítheted egy TDA7000 FM vevő modullal, de jobban jársz, ha veszel egy komplett rádiót, 1 - 2 ezer forintért lehet kapni, még akár sztereót is. A 20 km, csak a helyi adó(k) vételénél okozhat problémát, ahhoz valószínűleg külső antenna fog kelleni.
(#) compaqamplifier válasza pucuka hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Sztereo ic nincs? antenna tipet is akarok várni.

De minden van, csak képes vagy-e megépíteni, beállítani. Az NXP választékában mindent megtalálsz amire szükséged van, apróka probléma, hogy mikrovezérlővel kell vezérelni őket.
Bővebben: Link
Antennát is legegyszerűbb, ha veszel, a hozzávaló anyagok beszerzése körülményes, és költséges is, és még rengeteg dolog van vele. A zolika60 adott egy linket a 3 elemes URH műsorvevó az általános antennás topikban.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2012
(#) marci1 hozzászólása Nov 7, 2012 /

Sziasztok!
Van nektek egy 12 v / 9 v -ról üzemeltethető jó hangos fm rádió kapcsolási rajz, amit be lehet hangolni? Kezdő vagyok elektronikában, rádióépítésben pedig 0 tapasztalatom van.
(#) ha9pi.feri válasza marci1 hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Szia!
Akkor először olvasgass szakirodalmat, mert így hiába a kapcsolási rajz...
(#) Vales válasza marci1 hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Üdv!

Csatlakoznék az előttem szóló HA9PI Ferihez, de hogy ne szegje kedved a 0 tapasztalat, itt van egy Conrad-féle kezdőkészlet, ami ugyan 3V-ról megy és 1W sincs a kimenő teljesítménye, de ha erősebb végfokot építesz hozzá - akár kittből azt is -, akkor ez is megoldható:
Conrad URH retro rádió sajátkezű összeállításra
Szakirodalomnak pedig itt van egy jó online-könyv a rádióvevőkről, sajnos csak angolul, de szép ábrákkal:
Radio Receivers, from crystal set to stereo
(#) szendi001 válasza Vales hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Tökéletes választás, az RH verziót megépítettem én is, és csak pár ezer Ft.
(#) Atosbacsi hozzászólása Nov 17, 2012 /

Üdvözletem mindenkinek!

Következő tervem egy rövidhullámú vevő lenne. Sokfélét nézegetek, eddig ez tetszik a legjobban szeretném a hozáértőbbek véleményét is: Bővebben: Link
Az mpf102 helyett bf245-öt lehet használni. Számomra lényeges, hogy "a", "b", vagy "c" verziót építem be?

Hozzászólásokat előre is köszönöm!
Szép napot!
(#) Atosbacsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Köszönöm!
(#) sz_ferko válasza Atosbacsi hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Kedves Atosbacsi!
A linken látható készüléket én már megépítettem. Jelenleg is működő képes állapotban van. Ajánlani tudom, mert kiválóan működik rövid és középhullámon is. Én az MPF102 helyett 2SK168-at használtam. Üdv. sz_f
(#) Atosbacsi válasza sz_ferko hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Köszönöm Önnek is!

Félreértettem valamit (nem teljes az angolom), vagy a készülék nem csak 3,5-12 Mhz-en vételkész?
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
Következő: »»   31 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem