Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   260 / 581
(#) belaradio válasza frecsko hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Evidens. Másik EL84 , EF85, EABC80 csövekkel is ezt csinálja. Valahol lehet egy zárlatos kondi és esetleg lehúzza az anódfeszt. De még mindíg nem mértem feszültségeket. Persze korábban igen , de nem írtam fel miket.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
(#) gkari válasza wadember hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Talán ez jobban megnyitható.

T241V.djvu

(#) gkari válasza belaradio hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Nézd meg pl. az EABC trióda rácskomplexumát(pl. a 10Mohm rácslevezető lehet szakadt, stb.), a hangerőpoti is lehet "megnyúlt" ezek a hibák a munkaponti feszejek mérésével behatárolhatók.
(#) belaradio válasza gkari hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Köszönöm . A hétvégén elő veszem megint és méregetek majd.
(#) wadember válasza belaradio hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Vagy szakadt csatoló kondi, esetleg megnyúlt ellenállások.
(#) frecsko válasza belaradio hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

A "PU" bemenettől kezdve nézd végig az össze ellenállást és kondenzátort. A multi métereken (már amelyiken) van kondi vizsgáló, azzal nézd meg a kondikat. 85%-ban megbízhatsz a multiban.
(#) Lázár Péter hozzászólása Nov 17, 2012 /

Nem tudom mennyire illik a témába, de segítséget szeretnék kérni. Szeretnék keresni képet az interneten egy írásvetítőről (de nem lelek), vagyis az sem biztos, hogy az a hivatalos neve. Régebben gyártottak csak ilyeneket. Nem olyan kialakítású mint a mostani iskolai írásvetítők, hanem fektetett formátumú. Régebben nekünk is volt egy, jó nagy készülék, mai napig őrzöm a lencséit, és az 1500W-os izzóját is. Tulajdonképp úgy néz ki mint egy felnagyított diavetítő. Lehetett alá becsúsztatni kinyitva könyveket, és azt kivetítette a falra. Jó lenne ha valaki tudna szolgálni egy képpel, márkától függetlenül.
(#) Lázár Péter válasza Lázár Péter hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Időközbe kiderült a hivatalos neve: episzkóp. Ki gondolta volna. De ha akad kép régebbi típusról szívesen elfogadom.
(#) Gafly válasza Lázár Péter hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Az nem (teljesen) úgy működik.

Rajtunk próbálkoztak vele oktatásilag, mint most digitális táblával meg minden.

Lencsékre nagyon vigyázz (ami azt illeti kár volt szétbarmolni) mert a lencse azért örök érték...
(#) Lázár Péter válasza Gafly hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Amikor azt szétszedtem, még erősen tizenéves voltam, hol van már az. Lényeg, hogy ellentétben a valódi írásvetítőkkel ennek a fő lencséje 3db külön álló tagból áll. Ami egybe van egy esztergált alumíniumban. Két félével találkoztam eddig, 11cm és olyan 8cm-es átmérővel. És ezek olyan jól meg voltak csinálva anno, hogy nem torzít a lencsék széle, azaz felhasználható csillagászati célra, ellentétben a mai írásvetítőkkel. Nos mikor szétszedtem már öreg volt a készülék, és ráadásul mivel a fotólaborban állt sokáig, valami végett sajnos a lencse kékes bevonata megfoltosodott. Persze ez nem nagyon zavaró. Lényeg, hogy azért kellene a kép, hogy ne kelljen elmagyarázni a készülék kinézetét. Ugyanis lehet sikerül beszerezni belőle.
(#) fater0827 válasza wadember hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Üdv Wadember
Köszi a rajzot a csövek passzolnak , a végfok nem igazán mivel gerjesztett hangszóró van benne . Itt van tápfesz érték kezdésnek elég , 240 V - 6.5 V g1 . Trafótekerés .
2+1-es rádiónak nevezett készülék .
Még egy hét talán , kitakarítom (pók) és lerajzolom a végfokot .
Üdv
(#) wadember válasza fater0827 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Üdv! Örülök ha segíthettem. A 240V kicsit alacsony ám csöves egyenirányítás miatt nem tűnik nagyon kevésnek, működnie kellene vele. Én most álltam neki az R325-nek, kiderült azért selejtezték ki mert meg sem mukkan! Hogy is szólna, mikor kicserélték a gerjesztett hangszórót állandó mágnesesre, persze ellenállással nem hidalták át a gerjesztő kört. Anód feszültség persze sehol nincs a szűrőelkó 1 körét kivéve . Kérdés: a képen látható hiányzó árnyékoló serleget és forgatógombokat nem tud valaki nélkülözni? Megvásárolnám. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2012
(#) belaradio válasza wadember hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Szia. Az árnyékoló serleget megnézem neked. Akár még találhatok is a lomok között.
(#) horváth lajos válasza wadember hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Szia nekem van originált új zsírpapírba csomagolt kf itt a kép róla ha érdekel küldj egy pm-et üdv lali

Kép0077.jpg

(#) belaradio válasza wadember hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

"Kérdés: a képen látható hiányzó árnyékoló serleget és forgatógombokat nem tud valaki nélkülözni? " Találtam neked serleget. Egy néprádióban volt.Remélem jó a méret. Van még R 646 Velencéhez, Terta 422-höz, Videotonokhoz. Gombot sajnos nem találtam.Ment egy mail.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2012
(#) wadember válasza belaradio hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Kössz! Megtaláltam a postafiókban a csomagot.
(#) fater0827 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Üdv Wadember
Kerestem , találtam valami hasonló rajzot ECHO nevű , itt transzformátor fesz értékek is vannak . Emlékeztem , hogy nekem van valami gerjesztett hangszórós rajzom . Előveszem az ablaktörlős tekerőgépemet és hajrá , mivel a hálózati trafó hiányzik .
A rajzon még hangszóró bekötési útmutató is van . A biztonság kedvéért mostani (eredeti ? ) bekötést lerajzolom .
Üdv
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
(#) horváth lajos hozzászólása Nov 20, 2012 /

Sziasztok van egy orion 449 g rádióm de csak egy ebl21 van benne létezik hogy anno kicserélték benne a belsejét űdv lali
(#) wadember válasza horváth lajos hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Miért kellett volna kicserélni? Eleve az van benne Bővebben: Link
(#) horváth lajos válasza wadember hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

nem tudom de netten meg talátam az orion 449g nek a rajzát is ott két ebl 21 van fel tüntetve Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2012
(#) wadember válasza horváth lajos hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Amit én belinkeltem az lemezjátszó nélküli de érdekes hogy más az elektronikája. Lehetséges hogy G-s kávába sima 449 sasszit építettek be.
(#) Janó bácsi válasza horváth lajos hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Az Orion 449-nek két változata van, egy sima végfok 1 EBL-lel, és egy ellen ütemű végfokkal, 2 EBL-lel. Mindkét változatban gyártották, csak a kimenőtrafó, a pluszvégcső, és a hál. trafó-ban különböznek egymástól. (Meg árban, gondolom.) 1. Kádár könyv 247,248-oldal.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Utánanéztem kicsit, szóval a második EBL egy kis plusz panelon, lemezen volt hozzácsavarozva az eredeti panelhez, és egy szokatlan egyedi megoldással az az első végcső kitrafó felőli végéről kapott jelet. Ezt erősítve dolgozott vissza ugyanarra a trafóra egy plusz tekercsen. Ez a megoldás, nem hasonlítható össze a rendes fázisfordítóval kivitelezett Phuss-Phull végfokokkal, a második végcső csak hozzáerősített az elsőhöz, így lett nagyobb a hangerő. Valószínűleg ezt a kis plusz panelt szedték csak ki csővel, foglalattal, amivel nagy kárt nem csináltak, mert így a készülék az eredeti egy végcsöves kapcsolás paramétereivel működik. Le tudod ellenőrizni, úgy hogy megnézed a kitrafót, ha van rajta nem használt kivezetés, akkor ez a helyzet. Üdv.
(#) horváth lajos válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Szia megnéztem úgy néz ki hogy nem barkácsolt a trafó de nekem gyanús az egyik puffer elko testre van kötve üdv lali
(#) wadember hozzászólása Nov 21, 2012 /

No sikerült egy kicsit dolgoznom, kis csiszolás gittelés...
(#) belaradio válasza wadember hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Szia . Alakul ez kérem szépen. Jó lett hozzá a serleg? Nekem egy Orion 325-ösöm van. Néhány kép a felújításról. Az eredeti hangszóróját egy egér rágta meg. Fészket rakott a rádióba. Szerencsére nem tet nagyobb kárt benne. Most nem csak szép , de működik is.
(#) wadember válasza belaradio hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Az enyém is R325 kissé nehézkes beazonosítás alapján. A hangszóró nekem hibátlan de már nem a gerjesztett típus mint írtam. Betettem egy 1,5kohmos ellenállást a kondi közé, be is indult gerjed mint az állat. Igaz találtam 2 leszakadt kondit, meg egy raklap széthasadozott szurkos kondit. A csőfoglalatokon is fekete koromszerű por van az érintkezőkön, olyan mintha az ezüstözés elbomlott volna rajta kissé kénes levegő hatására. Szerintem az egészet újra fogom horganyozni. A skála mögött neked miért piros a háttér?
(#) gkari válasza horváth lajos hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

A 2x16µF negatívja nem lehet a sasszira kötve!
(#) belaradio válasza wadember hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Az eredeti háttér is bordós pirosas színű volt (előző hsz. 1. kép) . Az idő folyamán kifakult. Próbáltam hasonló szinűvel pótolni. Az utolsó kép nem adja vissza a színt rendesen. Nem ennyire piros. Már ez sem gerjesztett hangszórós. Itt egy kép egy másik 325-ös rádióról. Netes kép . Ebben sem fekete a háttér.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2012

orion 325.jpg

(#) Lakatos Andras válasza belaradio hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Nekem is van egy hasonló kubatúrájú 324-es. Egyenlőre még nem szól, viszont már legalább szép... Az enyémnek fekete a skálaüveg mögötti takarólap....

Orion 324.jpg

Következő: »»   260 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem