Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   259 / 581
(#) gkari válasza wadember hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

A kapcsrajz azonos az M10-el-mellékletekben.
(#) gkari hozzászólása Nov 9, 2012 /

Összevarázsoltam egy O779-t. KF-ek, mod.kőr, előkőr hangolva, vételkészség jó, előre-, hátraszabályzás, hangszínszabályzás (mérések szerint) működik, mégis van egy kevés keresztmodulációs brumm, vajon mi lehet még a bibi? A "Kádár" könyv sajnos hemzseg a hibáktól.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2012
(#) pucuka válasza gkari hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Próbáld meg az egyenirányító csövet pár nF kerámiával átblokkolni. A kondi 600 V -osnál nagyobb legyen.
(#) wadember hozzászólása Nov 9, 2012 /

Beüzemeltem az M14-0 ás rádiót! Meglepő hogy egy elpusztult 10µF os kondin meg a főkapcsoló kisebb zsírmérgezésén kívül nincs baja. Minden hullámsávon kitűnő a vételkészsége rengeteg adót fog tisztán. Két probléma adódott vele. Az egyik hogy URH-n meglepő módon 3 adó bejön ebből az egyik a NEO FM (miskolci vagyok) holott ez OIRT normás????? A másik nagyobb gond hogy kizárólag rövidhullámon ciklikus elhangolódás tapasztalható hol egyik hol a másik irányba elhangolódik de magától vissza is áll anélkül hogy hozzá érnék. Probléma ez vagy teljesen normális? RH-n elég sűrűn vanna az állomások pláne így este. Véleményeket segítségeket előre is köszi. Képek majd holnap.
(#) Janó bácsi válasza gkari hozzászólására (») Nov 10, 2012 / 1

A trafó hálózat felőli részét kell pár nF-al testelni, legalább 600V-os kondival.
Meg kell próbálni, hogy melyik oldalon jobb, vagy mindkét oldalra kell kondi.
(#) Janó bácsi válasza wadember hozzászólására (») Nov 10, 2012 / 1

URH-n valószínűleg "tükör" frekit fogsz, nem tudom ott milyen frekvencián, de ez valószínűleg nem hiba.
Egy kicsit bővebben a hullámterjedésről: a rádióhullámok közül a hoszú és középhullám, vagyis a viszonylag alacsony frekvenciák követik a föld görbületét, ezért nagy teljesítményű adókkal pár száz kilóméterre is lehet könnyen és üzembiztosan sugározni. Minél rövidebb a kisugárzott frekvencia, annál kevésbé "görbül" el, vagyis a fényhez hasonlóan viselkedik, így kialakul a vételárnyék. Van azonban a rövidhullámnak egy jó tulajdonsága, az hogy az ionoszféra visszaveri, vagyis viszonylag kis teljesítménnyel nagy távolságokat lehet így áthidalni. A rövidhullámú rádióamatőrök állandó problémája, hogy könnyebb Stokholmmal beszélni, mint 3 faluval arrébb. Az ionoszféra helyzete viszont nem állandó, folyton változik, napszaktól, légnyomástól, hold állásától stb. függően. Ezért hullámzik a rövidhullámú vétel, részben erősségében, részben frekvenciában (Doppler hatás).
(#) wadember válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Tehát a rádió tökéletesen üzemel! Köszönöm. Egyébként valami moszkvai rádiót is sikerült fogni egy méternyi antennával.
(#) pucuka válasza wadember hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Ha az OIRT normás rádiódat 70,3 MHz vételi frekvenciára állítod, akkor a tükörfrekvencia pont 97,1 MHz -re esik, mivel általában a jobb szelektivitási tulajdonságok miatt felső keverést használnak. Ezen a frekvencián meglehetősen nagy teljesítménnyel az Avasról sugározzák a NEO FM műsorát. A nagy tükörfrekvenciás jel miatt a bemeneti viszonylag egyszerű sávszűrő szelektivitása már nem elegendő. Ez a probléma (ha egyáltalán az) csak a "zavaró adó" közvetlen környezetében áll fenn.
(#) wadember válasza pucuka hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Köszi a választ így már értem. Azért rendeltem egy CCIR-OIRT konvertert biztos ami biztos aztán majd építek belőle párat. Apropó azt mi okozhatja hogy mély hangok csak a hangerő poti magasabb (hangosabb) állásánál kezdenek megjönni. itt nem kontakt hibára célzok hanem, folyamatosan így változik tehát alacsony hangerőnél szinte csak cincogás hallható, ahogy egyre hangosítom úgy jön meg a mély egyre jobban. A hangszín szabályozók minden állásban reagálnak szépen. Az a tippem csak még nem volt időm megkeresni, hogy a végcsőhöz csatoló kondi lehet hogy rossz bőrben van?
(#) gkari válasza wadember hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Szerintem nézd meg a (elég egyszerű-"fiziológiai")hangerőszabályzó csatolóelemeit!
(#) Janó bácsi válasza wadember hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

A készülékben pont az ilyen jelenség kiküszöbölésére úgynevezett fiziólógiai hangerő szabályzás van, vagyis a pot. méter 2 helyen is meg van csapolva, és oda R-C tagok, visszacsatoló elemek kapcsolódnak.
Legvalószínűbb, hogy a pot. méter kivezetése szakadt, ( szétszedhető, javítható) vagy valamelyik kondi, ellenállás, hibás. Üdv.
(#) Janó bácsi válasza gkari hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Bocs, egyszerre írtuk!
(#) gkari válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Alighanem a Te javaslatod lesz a nyerő, mert az anódsec.-re akasztott kondik alig javítottak (tudhattam volna, mert a Pacsirtában is így van), holnap megoldom, kösz!
(#) zolika60 válasza wadember hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Nem biztos, hogy a Neo FM nyerő. Bővebben: Link Ez pucukának ment volna.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2012
(#) wadember válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Köszi most irány a Puskás börze, de a héten ránézek.
(#) belaradio hozzászólása Nov 11, 2012 /

Örömmel látom, hogy sokan vannak , akik ezt a gyönyörű hobbit űzik. Én is szeretem a régi csöves rádiókat. Miskolcon lakom és , ha van a fórumozók között miskolci , akkor szívesen találkoznék vele. Tapasztalat , alkatrész csere , javítás.
(#) wadember válasza belaradio hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Hali! Én miskolci vagyok. Igaz nem sok szabadidőm van de valamikor összefuthatunk.
(#) belaradio válasza wadember hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Szia.Kösz , hogy jelentkeztél. Priviben megbeszéljük.
(#) frecsko válasza belaradio hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Szia!
Gyűjtöd a gyűjtőkét?
(#) belaradio válasza frecsko hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Szia. Jól jön ismeretség. Szerencséd van a 933-as Orionnal. Egyfelől , mert sikerült életet lehelni bele. Másfelől pedig , mert a tied.
(#) belaradio válasza wadember hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Szia. Küldtem e mailt.
(#) frecsko válasza belaradio hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Hát most na

Akkor, sörözés nálad?! Wadember és én visszük a mogyorót Te hozod a sört.
(#) wadember válasza frecsko hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Időpontot és megyünk max viszünk némi csiszolni vagy pácolni valót dumálás közbenre. A páchoz úgyis szesz kell
(#) frecsko válasza wadember hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

A páchoz külsőleg a pácolónak belsőleg
(#) fater0827 hozzászólása Nov 14, 2012 /

Üdv
Van egy Telefunken 241 V rádióm , Nincs meg a hálózati trafója ha valaki ismeri lesz szives megmondani a fesz értékeit ( egyen ) és ha van eredeti rajz az is jó volna . Szeretném meghallgatni olvasmányaim szerint lágy hangzást , videó oldalon megosztani . Pár kép róla .
Köszönet előre .
Üdv
(#) belaradio válasza frecsko hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Helló! Sörözés közben még segíthetnétek egy EAW Undin rádió javításában is. Hibája, hogy nagyon halk.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
(#) wadember válasza fater0827 hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Itt a rajz
(#) wadember válasza belaradio hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

A végfok környékén méricskéltél már? PU bemenetről próbáltad?
(#) belaradio válasza wadember hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Egy tunerrel próbáltam a PU bemenetet. Ugyan az a helyzet. Halk. Majd méricskélek az EL84 környékén.
(#) frecsko válasza belaradio hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Másik csővel próbáltad már?
Következő: »»   259 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem