Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion SE 260 erősítő
Lapozás: OK   8 / 21
(#) 13_Balu50 válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Szia !

Nagyon, nagyon köszönöm, ma meg is csinálom a nyák-ot , ha lesz rá időm.

Üdv,Balázs.

Szia scooby !

Ime itt a nyákod, egész jól sikerült, ezt már nem csesztem el a tükrözéssel. Amint tudom be is ültetem, de az alkatrészeket még ugy kell összeszednem.
Köszönöm, mégegyszer.

Üdv, Balázs.

IMG_1089.JPG

(#) scooby_ válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Szia!
Na, ez egy tökéletes panel lett! Gratulálok hozzá, nagyon szépen dolgozol!

Igen, lézernyomtatóval nyomtatom ki, maximális fekete tónussal, rávasalom és mehet a maratás. Szépnek szép, de sajnos 1-1 cm-el kisebb lett mint az enyém. A beültetésnél már a trimer potmétereket se tudtam rajta elhelyezni. Így az enyémen kezdtem el a beültetést, bár körülményesebb. Ha te is megakarod majd csinálni, egy jó tanács, kicsit vastagítsd meg a vezetősávot, és a forrasztási pontokat, kb 10 %-al nagyobbat nyomtass. Jelen állapotban fúrás után alig marad rajta valami, egy kis túlmelegítés forrasztásnál és el is válik.
De az is lehet valamit elrontottam nyomtatásnál .
Üdv, Balázs.
(#) scooby_ válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Nagyon valószínű, hogy valamit elronthattál, mert ezt egyszer már összeraktuk az ismerősömmel, a makrók -mint láthattad is a beültetésen- gyáriak, tehát mindennek stimmelnie kell! A PAD-ek 2mm-esek, tehát ha 1mm-es fúróval is fúrod, marad még legalább 1,5mm forrasztási felületnek. A NYÁK teljes méretének elvileg (és gyakorlatilag is) 130x105mm-nek kellene lennie.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2012
(#) 13_Balu50 válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Szia !

Igen, pontosan 1 cm- rel lett kisebb az enyém. De semmi gond, már a másik majdnem kész van, csak az a fura ellenállások, 27 R, 39 R, 68 R, nem találtam itthon. A közelben meg nincs elektronikai bolt. Köszönöm a beültetési rajzod, megerősített abban hogy, az enyém is jó lett.
Így neki mertem kezdeni a forrasztásnak.

Üdv, Balu.
(#) scooby_ válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Ha nincs otthon, akkor sajnos kénytelen leszel meglátogatni valami elektronikai szaküzletet. Ahogy elnézem budapesti vagy. Amiket tudok ajánlani, az a HRelektronika, Lomex, HEstore, esetleg az Arwill elektronika is szóba jöhet. Ez utóbbi itt van tőlem pár utcányira, de nem a legolcsóbb.
Szerk: Ja, és persze a mindenki kedvence: HQVideo.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
(#) 13_Balu50 válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 25, 2012 / 1

Helló !
Szinte teljesen kész van a 20 v-os zéner dióda és a 100mF/100V kondenzátor hiányzik még róla.
Az ellenállásokat megoldottam 3 ellenállás párhuzamos kapcsolásával.Valószinüleg a kondenzátorhoz is 4db 100mF/63 V-os (vegyes kapcsolásban) kondenzátort fogok felhasználni, amig kipróbálom.
A kapcsolási rajz alapján, 2X37 V-ról megy, én nekem 2X33 V van egy korábbi erősítőmben erről megy a két végfok. Ha ennyiről üzemelne, akkor is kell bele a 20 v-os zéner dióda, vagy egy kicsit kevesebb.
Ja és igazad van a te paneled méretarányos.
Üdv, Balu.
(#) scooby_ válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Szia! Jó lesz az úgy is, szólni-szólni fog. A 33V bőven elég lesz neki, annyi különbség lesz a dologban, hogy nem 80W, hanem mit tudom Én, csak 75W-os kimenő teljesítményt kapsz. De szólni fog, lakásba bőven elég!
(#) 13_Balu50 válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Szia!
Köszi, remélem fog müködni, nem néztem el valamit a tükrözés miatt. Ha mégsem, csinálok egy új nyákot és átpakolom rá az alkatrészeket.

Üdv, Balázs
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Helló !

Kész lett, a délutánom ráment, de nem sikerült beüzemelni, valami gond van vele. A kimeneten, 0 volt körül van, a tápfeszt megkapja csak nem szól. Gondolom valamit csak elnéztem a rossz(tükörképes) panel miatt, de nem sikerült rájönnöm.
A két testpontot is összekötöttem, Minden alkatrészt egyenként mértem, mielőtt beültettem.
Készítettem egy új méret és nézet helyes nyákot, ha lesz időm , újra ellenőrizve, átpakolom rá az alkatrészeket. Ha úgy se lesz jó, így jártam.
Balu
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Helló!
Elkészítettem a (scooby )méret és nézet helyes nyákját, beültettem, de sajna így se megy. Ha a T1404 és BD139 es tranzisztor lábát kézzel megfogom, valamelyik másik lábbal együtt, akkor megszólal.Ha a pozitiv, bemenőjelet, A T1401 tranzisztor emitterére adom, halkan szól.A hangszórós helyén stabil 0 volt van, a végtranzisztor emitter ellenállásán 14 mv-ot mértem.A panelt átnéztem nem találtam rajta összefolyást, alkatrészeket beültetés előtt leellenőriztem, de nem működik. Akinek van valami tippje szívesen fogadnám.
(#) reloop válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 28, 2012 / 1

Szia! Tudsz valami kapcsolási rajzot linkelni? Bejelölnék néhány ellenőrzési pontot. Ez nagyon kis felbontású.
(#) 13_Balu50 válasza reloop hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Szia!
Ezt használtam.
Előre is köszi a segitséget.
Balu

(#) reloop válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 28, 2012 / 1

Remek. A BD139 érintésre érzékenysége arra utal, hogy ott nem folyik az elvárt 8mA-es áram. Ellenőrzés céljából mérd meg hány volt esik az R1414 jelű 75 ohm ellenálláson.

Szia!
Ma már összepakoltam, de majd holnap előszedem, a tápot egy meglévő erősítőmből, kapta. azt most épp hallgatom.
Szerintem is valahol annak a környékén kell valami gondnak lenni. A BC639-640-es lábkiosztása is bekavart de azt is letisztáztam, BD 139-140-et tettem be helyette.
Még egy ha P1402 potit (1K) kivettem és úgy szólt, de szaggatva csak.
Ja és köszi a segítséget.
Üdd, Balu.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Egy biztos bele mértem a panelba, táp nélkül, a negatív tápfesz, és Bc639 emittere között jó az ellenállás érték, 68R+75 R odáig eljut a negatív feszültség.
(#) reloop válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

A poti kiemelése életveszélyes mutatvány, gyorsan tedd vissza, mert egymásra nyitnak a végtranzisztorok!

Csak egy pillanatra volt, meg a hangszóróval sorba volt kötve egy 100R kb 20 W-os ellenállás, meg a hálózati ágba sorba kötve egy 100W-os égő, ha erősítőt élesztek, ez a minimum. A saját káromon tanultam, pár éve egy HS 501 –es mélynyomóját leégettem.
Nem lett semmi baja a végtranyóknak. Meg az erősítőmben van koppanásgátló, lekapcsolta volna ha komoly gond van, Na meg bizti mindenhol, 3,16 A. + - ágban egyaránt. Saját építésű, adtam a biztonságra, összesen 5 db bizti van benne, meg a védelem.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2012

100R.JPG

(#) reloop válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Helyesen tettél óvintézkedéseket.
A poti rajzát elnéztem, büntetlenül kivehető R1412 kapcsolatban marad T1404 bázisával.

oké, köszi.
(#) scooby_ válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 28, 2012 / 1

A zéner dióda Anódja és a TEST között meg van a -20V? A BD139 nem nyit ki rendesen valamiért, vagy csak nagyon kevés áram folyik rajta....
(#) 13_Balu50 válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Szia!
Kicseréltem az 1 k trimert , az erősítő, működik, de kb. max 15W-al szólhat nem többel.
Megvan a -20 volt. Mérjem, meg mennyi áram folyik át, a C - E között ?
Balu.
(#) 13_Balu50 válasza reloop hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Szia!

AZ R1414-es 75 R ellenálláson kb 0,4 V-ot esik a feszültség. 31V-ról- 30,6 V-ra.
Balu
(#) reloop válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 29, 2012 / 1

Ez elég kevés feszültség, a másfélszerese lenne a normális. Az alacsonyabb táp miatt az 1N4148 diódákon túl alacsony áram folyik, az R1408-at javaslom csökkenteni 4,7k-ra. Az így megemelt áramnál nagyobb lesz a diódák nyitóirányú feszültségesése.
Minderre azért van szükség, hogy a T1405 áramgenerátor képes legyen a teljesítményfokozat meghajtására.
Az R1409-re is ráfér némi átméretezés, mert ennek a zener felé 10mA-t, a differenciál erősítő felé 6mA-t kell biztosítani. Az 1k helyén a +/-31V tápnál 680 ohm-ot javaslok.

Az a gond, hogy bc640 helyett Bd140-et tettem bele ennek teljesen más a szerepe mint a BD139-nek. A bétája kb 100-al kisebb. Keresek valamit helyette, mert olyan nincs itthon.
A BD 139 (T1404) bázisárama így 55 mikro A , a kollektor és emitter árama 10 mA.
csere után kíváncsi leszek, mennyi lesz..
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Helló !
Az a gond nem igazán tudom, mit tegyek be helyette, talán a 2SA1015-el megpróbálkozom, de lehet várok holnapig, és veszek bc640-est.Esetleg ha valaki tudná, mivel lehet helyettesíteni, szívesen venném, ha megírná.
Üdv, Balu .

Teljesen jó a BD139/140, nincs ez annyira kihegyezve. Ebben a pozícióban lehetne még MJE340/350-et használni, ha a BD nem volna ínyedre való.
A nagyjelű erősítőben aligha folyik 10mA áram, akkor a 75 ohm-on 750mV-ot mérnél.
Az összehasonlítás kedvéért itt az ST151 rajza, valamint a leírása.

Megmértem, 597-600 mV-ot mértem most a 75 R ellenállás sarkain.

Az jó érték. Tudnál mérni kimenti feszültséget a clippelés határán?
Következő: »»   8 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem