Fórum témák
» Több friss téma |
Szia !
Nagyon, nagyon köszönöm, ma meg is csinálom a nyák-ot , ha lesz rá időm. Üdv,Balázs.
Szia scooby !
Ime itt a nyákod, egész jól sikerült, ezt már nem csesztem el a tükrözéssel. Amint tudom be is ültetem, de az alkatrészeket még ugy kell összeszednem. Köszönöm, mégegyszer. Üdv, Balázs.
Szia!
Na, ez egy tökéletes panel lett! Gratulálok hozzá, nagyon szépen dolgozol!
Igen, lézernyomtatóval nyomtatom ki, maximális fekete tónussal, rávasalom és mehet a maratás. Szépnek szép, de sajnos 1-1 cm-el kisebb lett mint az enyém. A beültetésnél már a trimer potmétereket se tudtam rajta elhelyezni. Így az enyémen kezdtem el a beültetést, bár körülményesebb. Ha te is megakarod majd csinálni, egy jó tanács, kicsit vastagítsd meg a vezetősávot, és a forrasztási pontokat, kb 10 %-al nagyobbat nyomtass. Jelen állapotban fúrás után alig marad rajta valami, egy kis túlmelegítés forrasztásnál és el is válik.
De az is lehet valamit elrontottam nyomtatásnál . Üdv, Balázs.
Nagyon valószínű, hogy valamit elronthattál, mert ezt egyszer már összeraktuk az ismerősömmel, a makrók -mint láthattad is a beültetésen- gyáriak, tehát mindennek stimmelnie kell! A PAD-ek 2mm-esek, tehát ha 1mm-es fúróval is fúrod, marad még legalább 1,5mm forrasztási felületnek. A NYÁK teljes méretének elvileg (és gyakorlatilag is) 130x105mm-nek kellene lennie.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2012
Szia !
Igen, pontosan 1 cm- rel lett kisebb az enyém. De semmi gond, már a másik majdnem kész van, csak az a fura ellenállások, 27 R, 39 R, 68 R, nem találtam itthon. A közelben meg nincs elektronikai bolt. Köszönöm a beültetési rajzod, megerősített abban hogy, az enyém is jó lett. Így neki mertem kezdeni a forrasztásnak. Üdv, Balu.
Ha nincs otthon, akkor sajnos kénytelen leszel meglátogatni valami elektronikai szaküzletet. Ahogy elnézem budapesti vagy. Amiket tudok ajánlani, az a HRelektronika, Lomex, HEstore, esetleg az Arwill elektronika is szóba jöhet. Ez utóbbi itt van tőlem pár utcányira, de nem a legolcsóbb.
Szerk: Ja, és persze a mindenki kedvence: HQVideo. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
Helló !
Szinte teljesen kész van a 20 v-os zéner dióda és a 100mF/100V kondenzátor hiányzik még róla. Az ellenállásokat megoldottam 3 ellenállás párhuzamos kapcsolásával.Valószinüleg a kondenzátorhoz is 4db 100mF/63 V-os (vegyes kapcsolásban) kondenzátort fogok felhasználni, amig kipróbálom. A kapcsolási rajz alapján, 2X37 V-ról megy, én nekem 2X33 V van egy korábbi erősítőmben erről megy a két végfok. Ha ennyiről üzemelne, akkor is kell bele a 20 v-os zéner dióda, vagy egy kicsit kevesebb. Ja és igazad van a te paneled méretarányos. Üdv, Balu.
Szia! Jó lesz az úgy is, szólni-szólni fog. A 33V bőven elég lesz neki, annyi különbség lesz a dologban, hogy nem 80W, hanem mit tudom Én, csak 75W-os kimenő teljesítményt kapsz. De szólni fog, lakásba bőven elég!
Szia!
Köszi, remélem fog müködni, nem néztem el valamit a tükrözés miatt. Ha mégsem, csinálok egy új nyákot és átpakolom rá az alkatrészeket. Üdv, Balázs
Helló !
Kész lett, a délutánom ráment, de nem sikerült beüzemelni, valami gond van vele. A kimeneten, 0 volt körül van, a tápfeszt megkapja csak nem szól. Gondolom valamit csak elnéztem a rossz(tükörképes) panel miatt, de nem sikerült rájönnöm. A két testpontot is összekötöttem, Minden alkatrészt egyenként mértem, mielőtt beültettem. Készítettem egy új méret és nézet helyes nyákot, ha lesz időm , újra ellenőrizve, átpakolom rá az alkatrészeket. Ha úgy se lesz jó, így jártam. Balu
Helló!
Elkészítettem a (scooby )méret és nézet helyes nyákját, beültettem, de sajna így se megy. Ha a T1404 és BD139 es tranzisztor lábát kézzel megfogom, valamelyik másik lábbal együtt, akkor megszólal.Ha a pozitiv, bemenőjelet, A T1401 tranzisztor emitterére adom, halkan szól.A hangszórós helyén stabil 0 volt van, a végtranzisztor emitter ellenállásán 14 mv-ot mértem.A panelt átnéztem nem találtam rajta összefolyást, alkatrészeket beültetés előtt leellenőriztem, de nem működik. Akinek van valami tippje szívesen fogadnám.
Szia! Tudsz valami kapcsolási rajzot linkelni? Bejelölnék néhány ellenőrzési pontot. Ez nagyon kis felbontású.
Szia!
Ezt használtam. Előre is köszi a segitséget. Balu
Remek. A BD139 érintésre érzékenysége arra utal, hogy ott nem folyik az elvárt 8mA-es áram. Ellenőrzés céljából mérd meg hány volt esik az R1414 jelű 75 ohm ellenálláson.
Szia!
Ma már összepakoltam, de majd holnap előszedem, a tápot egy meglévő erősítőmből, kapta. azt most épp hallgatom. Szerintem is valahol annak a környékén kell valami gondnak lenni. A BC639-640-es lábkiosztása is bekavart de azt is letisztáztam, BD 139-140-et tettem be helyette. Még egy ha P1402 potit (1K) kivettem és úgy szólt, de szaggatva csak. Ja és köszi a segítséget. Üdd, Balu.
Egy biztos bele mértem a panelba, táp nélkül, a negatív tápfesz, és Bc639 emittere között jó az ellenállás érték, 68R+75 R odáig eljut a negatív feszültség.
A poti kiemelése életveszélyes mutatvány, gyorsan tedd vissza, mert egymásra nyitnak a végtranzisztorok!
Csak egy pillanatra volt, meg a hangszóróval sorba volt kötve egy 100R kb 20 W-os ellenállás, meg a hálózati ágba sorba kötve egy 100W-os égő, ha erősítőt élesztek, ez a minimum. A saját káromon tanultam, pár éve egy HS 501 –es mélynyomóját leégettem.
Nem lett semmi baja a végtranyóknak. Meg az erősítőmben van koppanásgátló, lekapcsolta volna ha komoly gond van, Na meg bizti mindenhol, 3,16 A. + - ágban egyaránt. Saját építésű, adtam a biztonságra, összesen 5 db bizti van benne, meg a védelem. A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2012
Helyesen tettél óvintézkedéseket.
A poti rajzát elnéztem, büntetlenül kivehető R1412 kapcsolatban marad T1404 bázisával.
A zéner dióda Anódja és a TEST között meg van a -20V? A BD139 nem nyit ki rendesen valamiért, vagy csak nagyon kevés áram folyik rajta....
Szia!
Kicseréltem az 1 k trimert , az erősítő, működik, de kb. max 15W-al szólhat nem többel. Megvan a -20 volt. Mérjem, meg mennyi áram folyik át, a C - E között ? Balu.
Szia!
AZ R1414-es 75 R ellenálláson kb 0,4 V-ot esik a feszültség. 31V-ról- 30,6 V-ra. Balu
Ez elég kevés feszültség, a másfélszerese lenne a normális. Az alacsonyabb táp miatt az 1N4148 diódákon túl alacsony áram folyik, az R1408-at javaslom csökkenteni 4,7k-ra. Az így megemelt áramnál nagyobb lesz a diódák nyitóirányú feszültségesése.
Minderre azért van szükség, hogy a T1405 áramgenerátor képes legyen a teljesítményfokozat meghajtására. Az R1409-re is ráfér némi átméretezés, mert ennek a zener felé 10mA-t, a differenciál erősítő felé 6mA-t kell biztosítani. Az 1k helyén a +/-31V tápnál 680 ohm-ot javaslok.
Helló !
Az a gond nem igazán tudom, mit tegyek be helyette, talán a 2SA1015-el megpróbálkozom, de lehet várok holnapig, és veszek bc640-est.Esetleg ha valaki tudná, mivel lehet helyettesíteni, szívesen venném, ha megírná. Üdv, Balu .
Teljesen jó a BD139/140, nincs ez annyira kihegyezve. Ebben a pozícióban lehetne még MJE340/350-et használni, ha a BD nem volna ínyedre való.
A nagyjelű erősítőben aligha folyik 10mA áram, akkor a 75 ohm-on 750mV-ot mérnél. Az összehasonlítás kedvéért itt az ST151 rajza, valamint a leírása.
Megmértem, 597-600 mV-ot mértem most a 75 R ellenállás sarkain.
Az jó érték. Tudnál mérni kimenti feszültséget a clippelés határán?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |