Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Ezen a beültetésen a Q3 fordítva van feltüntetve. Nézd meg adatlapból hova esik a bázis, annak kell a 820 ohm-ra csatlakozni!
Nekem jónak tűnik, ECB tokozású az adatlap szerint.
Meglehet. Akkor a párja van bent rosszul.
Mind a négy BC tranzisztornak egy irányba kell nézzen a lapolása, mert a bázisuk a rajzon bal-kézre esik.
Illett volna korábban jelezzem. Kíváncsi vagyok milyen lesz a rendbe-rakás után.
Az a pláne, hogy én egyszer ezt már elvileg kivettem és átnéztem. Igaz nem volt nyugodt a környezetem, és meggyőztem magam hogy de így van jól... Illetve, nem is hittem, hogy az Eagle rosszul ismeri.
Túlélhették vajon? A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
Na így már egyforma a két oldal áramfelvétele. De az a bizonyos 150Ohmos ellenállás még most is ki akar gyulladni, és a műv. erősítő tápfesze most sincs meg.
A B-E és a B-C diódákat ellenőrizd zárlat szempontjából. Kiforrasztani sem létkérdés. Az MJE tranyóknál úgyszintén.
Nincs zárlat egyiken se.
Most mennyi a VM1, 2, 3? Bővebben: Link
mindjárt mérek, csak most jobban melegszik az az ellenállás mint eddig... úgyhogy egy egy mérés közt várok hogy hűlhessen.
Negatív ágban 16V a 150 ohmoson és 20v a 820R-oson
A P4-et állítsd úgy, hogy a legnagyobb ellenállást (2,2k) adja. Akkor a végtranzisztorok minimális áramot vesznek fel. A későbbiekben is ügyelj, hogy ne tekerd 0 ohm-osra, mert akkor egymásra nyitnak a végtranyók.
a tranzisztor B-E lábai közt most 7-800 mV van a P4 maxon van, de nem okozott változást
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
Mekkora a T6 (BC640) emitter feszültsége testhez képest és milyen polaritású?
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
-1.12V De szerintem mára elég, majd holnap folytatom.
Hellón !
Van nekem egy tda2616q IC-m, és mono kapcsolásban ki szeretném használni mind a két felét. Hogyan érdemes ezt megcsinálni ? Valami fázisfordító kapcsolással és mindkét bemenete kapna jelet, úgy mint egy PP erősítő ? Szóval a legjobb hatásfok érdekelne. (Persze azért normálisan szóljon.) Kösz !
Sokat dolgoztál, tényleg elég ennyi mára.
Azon a ponton 640mV-nak kéne lenni pozitív előjellel. Lehet megviselte a félvezetőket a fordított beültetés.
A fene.... Bocsi a bénázásért.
Idézet: - pontosan így van, 1 csatornára, ehhez az IC hez fázisfordító kell. Google és HE a barátod .Pl Bővebben: Link „Van nekem egy tda2616q IC-m, és mono kapcsolásban ki szeretném használni mind a két felét. Hogyan érdemes ezt megcsinálni ? Valami fázisfordító kapcsolással”
Szia! Ez egy működő képes kapcsolás. A bemenet és a jelforrás közé csatoló kondenzátort kell beiktatni, ezt a rajz nem ábrázolja.
Ha nem működik, sőt egy jelforrást sikerült vele tönkretenni, akkor nem jól építetted meg, vagy nem jól kötötted be. Fotózd le a művedet, hogy össze tudjuk hasonlítani a tervrajzzal.
Köszönöm a segítséget Mindenkinek! Arra jutottam, hogy ez a nyavalya végfok nem az orion se1025B hanem egy a BKV buszokban használt végfok. Mi volt ennek a típusa?
Kösz !
Akkor ezek szerint, a belinkelt bekötésen SE üzemmódba van állítva az IC. Ha PP-ben használom akkor ellenállást tehetek a 3,8 lábára, hogy ne legyen akkora a nyugalmi árama ?
Nem. Az ic -ben munkapontot nem tudod kívülről állítani. Ebben egy ellenütemű végfok van, gyárilag optimális beállításban. Ilyen módon nem értelmezhető az SE beállítás. Másról van szó. Az IC -ben erősítő fokozat van, aminek a felhasználását tudod változtatni. A két erősítőt külön-külön használva sztereo erősítőt kapsz, de a teljesítmény növelésének érdekében a két erősítőt hidalhatod is, ekkor a hangszóró a két erősítő kimenetei között van. Ekkor azonban gondoskodni kell a két erősítő ellenfázisban való vezérléséről. Ez azonban nem azonos a PP vel, amire gondolsz. Az ellenütem (PP), és az ellenfázis sem azonos fogalom.
Helló!
Sajnos még mindig nem működik az erősítő. Most már nincs egyenfeszültség a kimeneten, de jel sem jön ki rajta. A bemenetnél rajta van a jel a kondenzátor után, de az utána levő ellenálláson már nincs meg a jel. Pedig most minden alkatrész új. Én a némító áramkörre gondolok, de nem tudom hogyan működik. Alapesetben -5V-ot mérek a csatlakozónál. Ha 0-ára kötöm akkor sem változik semmi. Bővebben: Link Köszi a segítséget!
A némítás feltételezésem szerint abból áll, hogy a V231 tranzisztorból álló áramgenerátor a V211 felől nem kap bázisáramot, az 5,6V-os Zener-en nem jelenik meg a névleges feszültség.
Nem írtál pozíció számot, de gondolom R234-ről írod, hogy elvész a jel. A C215 (181pF) kondenzátor lábai között nincs rövidzár véletlenül?
Na itt vagyok, lelkesedés megvan... De mivel kéne folytatni?
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2012
A bemeneten lévő BC640-est is rendbe raktad?
Igen, most elvileg minden tranzisztor a megfelelő módon van beültetve.
Ott hagytuk abba, hogy T6 emitterén testhez képest -1,12V-ot mértél, valamint ugyan ezen tranzisztornál B-E között 7-800mV-ot. A B-E feszültség polaritását nem tisztáztuk. A bázison testhez képest -0,3V, vagy -1,9V mérhető? Valamint az erre a pontra kötött 3,9k ellenálláson (R16 az IC-ről) esik-e feszültség?
Tisztázni kell, hogy a 820 ohm-os R23-ra honnan kerül a 24mA-nyi áram. Egyik lehetőség T6 kollektora, másik T8 bázisa. Egyik sem szívderítő, de ki kell deríteni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |