Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Időkapcsoló

Témaindító: vari11, idő: Nov 20, 2007
Lapozás: OK   5 / 9
(#) Pixi hozzászólása Dec 19, 2012 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy egy 220-as LCD kijelzős konnektorba dugható időkapcsolót, hogy tudok 12 voltról működére bírni? Autóban szeretnék vele időzítve állófűtést működtetni!
Valaki tudna ez ügyben segíteni?

üdv
PIXI
(#) proli007 válasza Pixi hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Hello!
Legfőképpen, hogy megnézed hogyan van kialakítva benne a tápfesz, és az mekkora. Egy váltós nagy 220..330nF-os 250..275V-os X2-es kondi lesz benne (általában sárga vagy szürke), azon keresztül táplálják. (Ez majd nem kell) Ezt után, nagy pufferkondinak, valami zénernek, vagy stabilizátornak kell következni. De általában a 230V-os táplálású cuccokba, 24V-os relét alkalmaznak, legfőképpen a kisebb áramfogyasztása miatt. Azt jó tisztázni, mert lehet cserélni kell a relét is.
Ha nincs gyakorlatod, akkor óvakodj a méréseknél, mert mindenhol hálózati feszültség van benne!
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
(#) Pixi válasza proli007 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Hali!

Köszi az infót, akkor majd ha lesz olyan időzítő amit be tudok áldozni bontásra, akkor írok, hogy mik vannak benne!
A relé nem gond, van 12 voltos, és gondolom át lehet könnyen alakítani, hogy a 24-es helyett 12-es relét kapcsoljon!
Némi gyakorlatom már van, így talán nem lesz gond!
Remélem majd sikerül megoldani!

üdv
PIXI
(#) roland9 hozzászólása Jan 8, 2013 /

Sziasztok!

Nekem egy olyan időkapcsoló kellene ami 5-12V-ig működik és 12óránként kapcsol egy relét ami 5-10másodpercig behúzva marad.
Tudna valaki segíteni?
(#) proli007 válasza roland9 hozzászólására (») Jan 8, 2013 / 1

Hello!
Van fent már ilyen rajz, például, vagy egy másik.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
(#) roland9 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Köszi szépen!
(#) Gabiorsi hozzászólása Jan 13, 2013 /

Hello!
Van egy digitális időzítő kapcsolóm és gond van vele.
Az a hibajelenség, hogy ha kapcsol, elmegy róla a kép és újraindul. Pl. ha manuálban oda nyomkodom, hogy ON, behúz a relé kb. 0,5 másodpercre és elenged, a képernyő meg abban a pillanatban, mikor húz a relé, már eltűnik. Mintha a relé elszippantaná az áramot.
Lehet ezen segíteni, vagy kuka?
(#) proli007 válasza Gabiorsi hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Hello!
Vélhetően összeesik a táp, a relé húzásakor. Van benne egy (általában sárga vagy szürke) méretes kondi (pár száz nF) azt kell cserélni. De, X2 típusú 250Vac vagy 275Vac legyen.
üdv! proli007
(#) Gabiorsi válasza proli007 hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Igen, van benne egy sárga kondi. Én is arra gyanakodtam, de arra is gondoltam, hogy valamelyik zeener, vagy a kis külön kondi haldoklik, vagy az ellenállások eresztenek, de az ellenállásokon meg egyforma volt szín szerint, a diódák se engednek vissza. Akkor a relé tekercse elszippantja a tápfeszt, mert a kondi kiszáradt, vagy behalt. Tök jó hír, köszönöm!
(#) Gabiorsi hozzászólása Jan 13, 2013 /

Szétnézek, van 15 PC tápom, hátha találok valamelyikben
(#) Gabiorsi válasza proli007 hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Cseréltem.
Nem sikerült ugyan akkorát találni hirtelen, mert az eredeti 0,33K, én meg 470n-t találtam.
Most már behúzva marad 5 sec-ig, de a kijelző bezavarodik, majd ki-be húz a relé egyszer és megint eltűnik a kép.
A kondi előtt van egy varisztor, lehet, hogy az enged túl hamar?
(#) Gabiorsi válasza Gabiorsi hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Bocs, már látom, hogy az a 230 V között van, nem a kondi felé. Abba az irányba egy ellenállás van párhuzamosan a kondival.
(#) Bonanza02 válasza Gabiorsi hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

A tápod nem terhelhető árammal, ez a gond. A 470 nF mehet a helyére. Én a mezei diódákat kicserélném gondolkodás nélkül. Nekem is volt ilyenem, és nálam az egyik dióda lavinás volt. Csere után oké lett. A zéner max zárlatos lehet, de azt ki lehet mérni könnyen. Ha ez nem segít, akkor forrassz rá még egy puffert az eredetire próbaként. Ha akkor működik, akkor lehet a puffer is szegényes.
A kondival párhuzamos ellenállás a 470 nF-ot süti ki, az kell bele.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013
(#) proli007 válasza Gabiorsi hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Hello!
Na, ez elég érdekes. Úgy látom van benne egy 230Vac/28Vdc kapcsolóüzemű tápkocka. De akkor mi a bánatnak bele a sárga kondi? Mert hogy érintkezőt szűrni ekkora nem kell, az biztos. Ha meg ez a fekete kocka van benne, akkor elé lesgyanús hogy az pusztult meg, ha a táp összezuhan. Minden esetre kellene mérni valami nagyobbacska elkón a feszt, hogy tényleg a táppal van-e baj..
üdv! proli007
(#) Novak válasza proli007 hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Szerintem az nem tápkocka, hanem a relé...
(#) Gabiorsi válasza Novak hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Lehet, hogy hüleséget írok, de nem lehet, hogy félig táp, félig relé?
Felraktam a teljes képet róla.

DSCF3164.JPG

(#) Gabiorsi válasza Gabiorsi hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Félig táp, félig relé Van róla Link , ahol még én is látom, hogy kapcsolóüzemű táp.

Hello!
Ebből a szögből tényleg határozottan relének néz ki. De a feliratok, bámulatosan viccesek, nem lehet tudni mi mire vonatkozik. Kontaktus/tekerecs. Mert van rajta minden, Lehet a felső szöveg a tekercs, az alsó meg a kontaktus. De akkor tuti nincs benne táp. De hogy azok a négyszögjelek mit keresnek ott? Bár lehet, "hogy ha valaki keres rajta valamit, az mindent megtaláljon meg rajta.."
(Egyébként kicsit csodálkoztam is rajta, ha egy ilyen "tömegárú olcsó valamiben" DC-DC konverter lenne manapság?)
üdv! proli007
(#) Novak válasza Gabiorsi hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Én akárhogy nézem a képet és a linket, ez bizony egy mezei relé.
Vagy miből látod te ezt tápnak (is)?

Bocsánat, nem vagyok még szakmabeli, csak kóstolgatom.
Ha a jobb alsó képet nézed, ott a kapcsolt szál mellett lévő két pólus, közte egy négyszög. A kis jobb alsó ábra bal oldalán. Nekem ez tűnik a tápnak, a másik végén meg ugye egy kétállású kapcsoló, azaz relé. Nem? Vagy az csak a behúzótekercs?
Amit írok, hogy a két szál között négyszög, onnan van a panelemen a két vég elvezetve, az egyik ág egy zeeneren keresztül megy a tranyó bal lábára, a másik fele meg a diódás graetz-hez.
(#) Novak válasza Gabiorsi hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

A kis négyszög a két vezetőszál között a relé tekercse. Minden más csak a kapcsolt kontaktusok.
Ez annyiból jó hír, hogy a relével nem nagyon szokott gond lenni, ahogy egy fórumtárs is írta, jó eséllyel vagy dióda, vagy kondi probléma.

Ha mondjuk nem táp, csak relé, akkor honnan kap tápot? Csak arról a zöld akkuról a sarokban?

A belerakott 470 n kondiból 2db is van. Mindkettőt belepróbáltam, semmi különbség. Azt is próbáltam tegnap, hogy mindkét 470 nkondit rátettem egyszerre. Akkor az lcd már olyan kontrasztos volt, hogy minden karakter egyszerre látszódott, nem különült el az aktív karakter. Akkor mondjuk tartotta a relét, nem indult újra.

A diódákat amikor mértem ellenállásra, egy irányba mutatott csak és egyforma volt mind.
Van még ott egy 63V 47 mikrofarád kondi, esetleg az lapít, vagy az ellenállások gyanúsabbak?

Hello!
Lehet,hogy csak egy kis türelem kell hozzá és a konnektorba kell tartani holnapig, hogy az aksi fel tudjon töltődni. Mert az aksi arra szolgál, hogy hálózatkimaradás esetén se feledje el az időt.. Bár még nem mértél semmit.
üdv! proli007
(#) Gabiorsi válasza proli007 hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Volt már több napig is a konnektprba hagyva, semmi
Az akku 1,15 Voltot mutat.
Van ugyan multiméterem, de "mérni" nem tudok. Mit mérjek? Tudsz segíteni?
Leszaladok a multiméterért, pillanat.

Hello!
Az 1,15V nagyon soványnak néz ki, még ha NiCd aksi is az a zöld. De meg kellene nézni, egyáltalán mi van ráírva.
Az elkókat, zénert relétekercset kellene mérni, ha nem húz, és ha húz a relé. Hogy mi változik esetleg drasztikusan.
üdv! proli007
(#) Gabiorsi válasza proli007 hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Rá van ponthegesztve az akksira az érintkező, csak annyit látok, hogy NI-MH.
2M-el mérjem az ellenállást és a zeenert?

Ha 200-al, a legkisebbel mérem a diódát, akkor egyirányú, de 2M-al mérve 3 dióda oda-vissza mérhető. De nincs kiforrasztva, lehet, hogy bekavar valami.

Hello!
Ha NiMh a cella és csak egy cellából áll, akkor az 1,15V egy kimerült cella feszültsége. Ha volt töltve (és volt is töltőáram) akkor az nem jó.
A "2M" mit is jelent? Feszültség alatt kellene mérni, de nagyon óvatosan, mert mindenütt hálózati feszültség van a panelen. Meg ne rázzon!!
üdv! proli007
Következő: »»   5 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem