Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró probléma
Lapozás: OK   3 / 42
(#) chipi hozzászólása Aug 23, 2007 /
 
Csináltam pár képet most mindehogyan az emlitet Philips hangszórómról ahol nincs mély érzés
Kép1
Kép2
Kép3
Kép4
Kép5
(#) zsoltee0001 válasza chipi hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
csak szólok, hogy gond van a linkel
(#) chipi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
Már javítottam
(#) zsoltee0001 válasza chipi hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
ok
nincs mély?
nem nagyon látok csillapító anyagot
(#) chipi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
Ezt hogy érted? Csillapitó anyag.
Amúgy az egéz hangszoró tökre könnyű és a membrán része papírból van.
(#) zsoltee0001 válasza chipi hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
úgy értem, hogy belőrrül nincs kibélelve vattával.
a hátlap az ami a kép3. on mellé van állítva a hangfalnak?
attól mert papírmembrános azért még jól kéne szólnia.
asszem subwoofer kérdezte, hogy fel van e akadva a membrán? én már jártam úgy hogy gyári hibás volt a hangszóró és nem mozgott, te ezt megnézted?
(#) chipi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
Igen a 3. képen az a hátlapja és van rajta egy szép nagydarab filc ami pont akkor mind a hátlap
Igen, mind a 2 hangfalon megnézhet a hangszoró membránját én nincs felakarva, mozognak randessen, ovatosan megtapiztam is.
Meg itt valaki írta is, hogy meg le esetleg nagyon hajtva.
Hát én nem nagyon hajtottam meg, igaz az erősitő 50w-s ez meg csak 20w.
(#) szamóca válasza chipi hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
Szia. Próbáld a következőt. 1) kösd le a magasat és próbáld úgy. 2) Ha továbra sem jó, mérd meg az ellenállását a mélynyomónak. (4ohm-osnál ha 3ohm alatti értéket kapsz lehet menetzárlat) 3) Ha ez is rendben, hallgasd meg milyen intenzív a leadott hangfrekis tartomány,(Ha halk lehet lengőcséve leválás) 4) Végül mérd meg a spagóca végén az eredő ellenállást.(vezeték vagy contacthiba kiszűrése miatt) Ha ez is rendben irj, majd kitaláljuk.
(#) chipi válasza szamóca hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
Hát szerintem inkább öreg a hangszorú.
De szerencsére ismerem a műszaki bolban itthon az ottdolgozó emberkét és kértem tőle kölcsönbe egy SAL 60W 8oHm mély hangszórót, kipróbáltam, és egyszerűen majdnem hátraestem, ezt a rohat nagy külömbséget.
Van mély .
Csak 1 gond, a dobozom zárt és kéne egy reflexcső bele, csak nem tudom, hogy milyen és mekkora.
SAL ról mi a vélemény?
Adatlapja
(#) Topi válasza chipi hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
Nem vagyok audiofil, baráti összejöveteleken zene üvöltetés és otthoni zenehallgatáskor használt hangfalaimban SAL van. Sőt, egy 300W-os aktív subwóm is van SAL hangszóróval. A gyári Videoton hangfalam mellett elbújhatnak, de házi használatra kitűnő...
Ár / teljesítményben verhetetlen...

Szerk: Vállalnak rá garanciát, simán kicserélték a cégünknél a srácnak is a hangfalat ami kiment bulinál...
Ha nem úgy megy tönkre, hogy szétégetted a tekercset helytelen használat miatt, akkor kicserélik, ez az azt hiszem nem elhanyagolható előny.
Pl kiszakad a membrán...
(#) chipi hozzászólása Aug 24, 2007 /
 
A következő gondom most meg az lenne, hogy a hangfaldobozomon nincs nyilás, vettem reflexcsövet. 50x105mm-s darab, és hova célszerű tenni, a dobot elejéra, vagy hátuljára?
Vagy mérési adatok kellenek?
(#) unicorn hozzászólása Aug 30, 2007 /
 
Most találtam egy scannelt könyvet a hangdobozépítésről (akit esetleg érdekel):
http://hangszoro.net/download.htm.
(Klinger: Hangdobozépítés)
(#) Zupp87 hozzászólása Okt 20, 2007 /
 
Sziasztok! Egy jó ideje böngészgetek hangszóróadatlapokat és kísérletezgetek hangdoboz-tervezési segédprogramokkal, ugyanis végre (amatőr kísérleteim után) majdan a közeljövőben szeretnék egy úgymond profibb hangdobozpárt megépíteni. Ebben kérek tőletek segítséget, főként hangszóróválasztás terén. A profibbat azt nem úgy értettem, hogy stúdióhangfal, ugyanis anyagi költségvetésem az egyetem miatt korlátozott (lakbér, rezsi, utazás, stb.), viszont szeretnék egy olyan hangdobozpárt, ami ha úgy adódik, kisebb házibulikban is megállja a helyét, viszont odabent a szobámban, szolid hangerővel is viszonylag szépen szól. Ha már a költségvetést említettem, nézegettem a hangszórógyártókat, karakterisztikákat, és próbálgattam tervezőprogramokban különféle dobozméretekkel őket, két tipus jött szóba: SAL SBX sorozat (konkrétan SBX3040) és a HA-31, (a Videoton gyártósoron készült, ma a Hangszóró2000Kft a tulaj). Tapasztalataim: adott doboztérfogat esetén (80L): a Somogyi kevlár mélyebbre megy(30Hz:-3dB), mint a HA, viszont karakterisztikájában vannak töréspontok; a HA karakterisztikája ugyan kicsit fentebb van (kb 10 Hz difi), viszont szép egyenes, ami a csökkenő ágát jelenti az alacsony frekiken. Ja és nem utolsó, hogy a HA-31 kb feleannyiba kerül. Szóval ha valakinek van eme két sugárzóval kapcsolatban tapasztalata, vagy akár abban, mit érdemes: reflex/zárt dobozt az én célomra, várom válaszát
(#) Zupp87 hozzászólása Okt 20, 2007 /
 
És még abban is várom véleményeteket, hogy közép-és magassugárzók, valamint hangváltók tekintetében mi a véleményetek a két gyártóról, a kettő közül melyikhez húz jobban a szivetek, ugyanis a tervem 3 utas doboz. Tudom, nem a legprofibb hangszórók ezek, de nem is a legdrágábbak, ugyanis már említett okok miatt nem nagyon engedhetek meg magamnak pl. JBL vagy Hertz-hangszórókat. Köszi minden hozzászólónak!
(#) Zupp87 hozzászólása Okt 20, 2007 /
 
És még egy fontos apróság: a majdan elkészülő dobozoknak 2db TDA7294 fogja majd adni a kraftot (ami már kész van és működik, csak még a kisebb dobozaimat kínzom vele finoman, de egész jol bírják), LM1036-os előfokkal.
(#) Árpy válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Helló! nekem egy SBX3040-es hangszóróm van egy tölcséres ládában, mélyládaként üzemel. A hangszóróval nagyon meg vagyok elégedve, strapabíró cucc, csak ez a láda nem a legjobb számára. Korábban egy TDA7294 vot hidalva, ami elméletileg 150 wattos teljesítményt tud leadni, de a quadom sokkal jobban ki tudja hajtani, ami elméletileg 100wattos. Nem ismerem ezt a videoton hangszórót, ami említettél, de az SBX3040-est csak ajánlani tudom.
(#) Zupp87 hozzászólása Okt 20, 2007 /
 
Hát igen, strapabírás szempontjából én is erre gondoltam, csak hát azért jutottak eszembe a HA hangszórók, mivel a régi videoton dobozokról sok jót hallottam (az igaz, hogy az újabbakról már kevesebbet), és kíváncsi lennék, ezek hogyan szólnak. Valamiért közelebb áll a VIDEOTON a szivemhez, lehet csak pusztán érzelmi ok, mert kedvelem a régi tipusu cuccokat. Szóval esetleg ha valaki épített már 3 utas hangdobozt pl. HA-31 mély, HB-10 közép, HG-1,9 dóm összeállításban, vagy hasonlót, várom a tapasztalatait. Ugyanis nekem ez a három hangszóró tetszett meg. Nyugodtan irjatok akkor is, amennyiben inkább lebeszélnétek erről a választásról.
(#) Zupp87 hozzászólása Okt 20, 2007 /
 
Az elöbb a HA-31-421-- az a 4 ohmos verzio.. itt a 8as is

ha31-422.jpg
    
(#) shalafi66 válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Videoton hangszórók már nincsenek, a H2000 egész más szint. A régi vidivel vagy a sallal öszemérni értelmetlen.

Hangsugárzót építeni pedig ne így kezdj, annak más módja van.
(#) Zupp87 hozzászólása Okt 25, 2007 /
 
Köszi a választ. Pont ezért is kérdeztelek meg titeket, mivel eléggé amatőr vagyok még a dologban.
(#) Zupp87 válasza shalafi66 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Még egy kérdés: hogyan érted azt, hogy a Hangszóró 2000 hangszórói egy más szintet képviselnek mint az egykori VIDEOTON hangszórók? Jobbak vagy roszabbak?
Én a karakterisztikákat böngészve és szimulálgatva egész jó eredményre jutottam, de ettöl a fültapasztalat teljesen más eredményt is mutathat, azzal én tisztában vagyok.
(#) Zupp87 hozzászólása Okt 25, 2007 /
 
Egyébként a jelenlegi hangdobozaim is saját készítésűek. 2db 28 literes reflex doboz (20 cm szélesség, 60cm magasság, 28cm mélység), MNC 30206-os mélyközép és SAL DT1 dóm van bennük. Aránylag szépen szólnak, azonban van egy két égbekiáltó hiányosságuk, amiket anno pénz, mostanában pedig idő híján nem tudok megoldani (pl. hangcsillapító textil hiánya (egy halálos bűn - hallatszik is egyes közép és magasabb mélytartományokban, valamint hangváltó híján minden megy a mélyközépre, onnan pedig egy 1µF-es fóliakondin keresztül megy a dómra), de ezeket hamarosan pótolni fogom, biztosan szebb hangja lesz sokkal Egyébként a hangváltó keresztezési frekvenciáját mire lenne érdemes méretezni? A mélyközép vagy a magas ajánlott keresztezési frekvenciájára?
(#) shalafi66 válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Azt a nem egy szintet úgy értettem, hogy sokkal magasabb használati értékkel bírnak, mint az áruk, amit kifizetsz érte. Az olcsóbb vifa hangszórók szintjét súrolják egyes produktumai(n)k. Ezért fölösleges salhoz meg vidihez viszonyítani.

A cemende-sal páros elég érdekes. Mivel nincs róluk használható adatlap, elég nehéz nyilatkozni. Az importőr által közölt adatokkal nem lehet sokra menni, igazságtartalom híján. Amit a DT1-ről tudok, hogy az egyik legrosszabb somogyis dóm, ha az átvitelét megnézem, pl. futva menekülök (pedig nem is szeretek futni). Ker. frekinek kb. a 3000Hz-et kéne eltalálni, de ez az egész nem vagyok benne biztos, hogy olyan egyszerű, mint ahogy gondolod. Egyébként én inkább amennyire lehet, hallgathatóvá tenném, és valakinek eladnám...
(#) Zupp87 hozzászólása Okt 28, 2007 / 1
 
Köszönöm szépen Shallafinak a tanácsokat Egyébként egy jótanács mindenkinek: Sose add kölcsön hozzá nem értőnek a hangfalaid.Én most adtam kölcsön öcsémnek a hétvégén mindkettőt, amiket az általam ráhagyott Universum rádiós erősítőről (2x25W!!) hajtott meg egy házibuliban, ahol ő is jólérezte magát, és a végefelé már csak a maxhangra koncentráltak: mély+magas fel, hangerő csutkán Meg is lett az eredménye: egyik oldali végfok biztosíték kiment, és mindkét dóm elszállt Szóval kénytelen voltam kicserélni a dómokat az egykori, szintén SAL papír magasaimra (SM 05). Kicsit furcsa őket újra hallani, élesebbek mint a dómok, de egyelőre megteszik
(#) shalafi66 válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Hát talán, ha 2*100 Wattos az az erőlködő, nem történik ez...
(#) Zupp87 hozzászólása Okt 28, 2007 /
 
Lenne még egy hangfalas kérdésem: mostanában tervezem hangfalaimba a hangcsillapító anyagot, és ugye az ilyen finom szővésű műszálas vataszerű anyag. Nos, itthon pont ilyet találtam anyu szekrényében egy nagy nejlonzsákkal Csak hát az eléggé összevissza halmazállapotú, nem úgy, mint a bolti cucc. Ha zárt ládám lenne, nem is lenne gond, viszont íg, hogy reflex... em igazán van ötletem, hogy lehetne a cumót 2-3 centi vastagon felragasztani. Vagy vegyem meg mégis a boltit? Mondjuk az se olyan nagyondrága..
Ja, és közben készülnek a hangváltók is Szóval... lassacskán hallgatható lesz remélem a cucc Úgy néz ki, nincs olyan ember egyelőre, aki legalább legalább azt az értéket, ami pénzt meg munkát eddig belefektettem... szóval ezek szerintem ilyen hagyatékhangfalak lesznek Meg egy ideig ezeket fogom használni... családi okok miatt a nagyok nem jöhetnek egyelöre szóba, plusz az albiban sem lenne sok értelme, panelház...
(#) Zupp87 válasza shalafi66 hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Egyébként régen ugyanezzel az UNiversum erősítővel, meg már a dómokkal 3-4 ilyen sörözős bulit csináltunk, ugyanigy full hangerőn, csak közben folyton piszkálgattam a hangszint, hogy ne legyen sehol túl torz. A fülem sajna olyan, h nehezen tűri a torz hangot.. és mostanában egyre jobban kezd vájt lenni. Ezért is tökéletesítgetek, amennyire ezeket lehet. Az egyikről amugy van valahol fényképem, felteszem, amint megtalálom
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Nos, találtam képet, csak ez eléggé ősrégi. Kb 3 éves. Azután készült nem sokkal, miután kész lett a hangfal. Hát igen, itt egy piezo van benne... az első magasa, ugyanis akkor haver ezt ajánlotta, én meg tudatlanul megvettem (690ft nem volt olyan sok érte). Először egy mikros kondi sorba, nagyon harsogott... aztán 680nano.. igy már szebb volt egy kicsit, de volt a magastartományban egy lyuk.. kb két hétig tűrtem, aztán kapta a papír magasakat, majd egy éve a dómot.

hangdoboz.jpg
    
(#) punkkazy hozzászólása Okt 31, 2007 /
 
Üdv!
Van egy érdekes problémám:
Nemrégiben építettem egy hangsugárzót. SR1620 és egy piezo, ahol a szűrőkondi 1 uF. A hangja nekem megfelelő. A gond az, hogy amikor egy házilag készített erősítőre kötöm az erőlködő vagy kipurecan, vagy óriási áramot húz (a hifimen ment szépen, gondolom az is melegedett!!). Namármost, lekötöttem a magasat (piezot) és akkor minden OK. Szépen szól a mély! Ezt magyarázza meg valaki.
Mive tudnám megoldani??
Gondolom egy dóm hangszóró+egy hangváltó.
(#) punkkazy válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 



elég ennyi is szabi83
Következő: »»   3 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem