Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szerintem neked egy újraindítható monostabil multivibrátor kellene. Egy NE555-tel könnyedén megoldható.
Nézz szét az 555-ös időzítő körül. Monostabil kell neked.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
Erre gondoltam én is egy korábbi hozzászólásomban, azonban nem tudom hogy a teljes kapcsolás hogy nézne ki?
Van egy időzítős topic, ott Proli mester sokat tervezett.
12V a tápfesz és 12Voltos ledek, ezért sorba nem igazán tudom kötni egyesével meg macerás, szóval maradt ez. Nagyobb teljesítményű ellenállásom nincs itthon. Esetleg tranzisztorra nem lehetne átvinni a terhelést? Csak mert az van bőven.
Idézet: „és 12Voltos ledek,” Akkor én itt adtam fel...
Igen. Csakhogy nincsenek 12 V -os LED -ek. Vannak 20, 30, 300 mA és ledek, ahol majd beáll a feszültség valahova, körülbelül oda. Tehát áramgenerátor kell, amit tranzisztorral, integrált áramkörrel építhetsz, vagy egyszerűbb esetben egy ellenállással korlátozod az áramot. Ha disszipációs problémád van, kapcsolóüzemű áramgenerátort kell építened. De áramgenerátort.
Köszönöm a segítséged.
Javítottam a diódát, de az milyen típusú legyen, tudnál mondani típust, azzal nem vagyok tisztában. Maradok a 3 lednél, sajnos a tápom már nem bírná a többet, meg elég jó fénye van ennek a lednek, célnak szerintem 3db megfelel.
Tegyél már fel légyszi arról a 12V-os ledről egy képet vagy típust, nem egy ledes 12V-os égőről van szó?
Megint csak a tipikus itteni hozzáállás. Ennek az oldalnak a webáruházában is árulnak LED-et 12V jelzővel. Bővebben: Link És nem, nem egy égő. Mégis minek tennék az égő elé ellenállást? Egyébként ezek smd LED-ek, úgyhogy még véletlenül se lehet őket egy égővel összekeverni. Ezt a részt inkább hanyagoljuk is. Esetleg létezik egyszerű áramgenerátor ami képes 350mA áramot folyamatosan szolgáltatni a LED-eknek? (Ha valakit mégis érdekelnek ezek a LED-ek elmondom hogy pontosan én sem tudom hogy milyenek, úgy kaptam őket de nyilván nem szokványosak mivel még 200mA átfolyó áram mellet sem mennek tönkre 100mA-nél meg még csak nem is melegszenek.)
Amiket belinkeltél tartalmazzák az ellenállást, vagy áramgenerátort 12Vra, tehát inkább égők.
A tiedről viszont semmit nem tudunk, csak, hogy 100mA nem melegszik. Ha esetleg az itteni hozzáállás miatt nem ment még el a kedved, akkor azt tedd meg, hogy mérd meg a led kapcsain a feszültséget a 100mA mellett. 350mA áramgenerátort épp itt, épp most tárgyaltuk.
Próbálgatáshoz még meg is felelhet (Arduino tutorialokban látok néha közvetlenül bekötött közös katódost, katódellenállással, breadboardon), de azért a PIC terhelhetőségét nem árt figyelembe venni. Az Atmega328 ~100mA bír, a 7 szegmenses meg pl. szegmensenként 10mA-ra beállítva még el is megy.
Valószínű, amit írtak, hogy megtört a töltő kábele, vagy kiszakadt a töltőcsati forrasztása a gépben.
2,17V Neked volt igazad, mindenért elnézést kérek. Akkor négyet sorba és úgy kéne próbálkozni?
Igen, szépen sorban.
Ha még a típusát is ki tudnád deríteni, akkor azt is tudnánk mekkora az árama, mert kicsit kicsinek tűnik így a 100mA. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
Én azt a 100mA-t 1db LED-re írtam. Vagy úgy is kevés?
A 2,2V tűnik kevésnek, olyan 3 körül szokott lenni. Persze ha fehér a led, de most, hogy bele gondolok nem is emlékszek a színre. Viszont ha elég a fényerő, és nem melegszik akkor inkább ezzel ne kísérletezz, legfeljebb mellékhatásként tovább fog működni.
Na most, sorba kötöttem 5db-ot 30Ohmos ellenállásal 12V-ra kötöttem. 60mA folyik át összesen és nincs olyan fényereje mint volt ráadásul még melegszik is egy kicsit. Mit rontottam el?
Valószínűleg semmit. Tényleg jó lenne az adatlap. Bár már unalmas lehet, hogy ezt fújom. Mekkora egy(!) leden a feszültség?
Az adatlap nekem is jó lenne, de kéztől vannak és nincsen rajtuk semmi írás. 2V körül van. Pontosítok hoszabb idő után teljesen átforrósodnak a LED-ek és tényleg lényegesen kisebb a fényerő. Kezdem nem érteni az egészet.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
Sziasztok!
Bontottam monitoról Fénycsöveket és az invertert is, azonban nem tudom őket üzembe helyezni. 6-szál drót jön ki az inverterből 2 szál közösítve GND, 2-szál közösítve Vcc, a másik kettő nem tudom micsoda, ha rá adom a tápot akkor nem történik semmi, azonban ha az egyik szálnak adok feszültséget akkor felvillan világít 2s-ig aztán ki alszik majd csak akkor gyújt megint ha le veszem a feszültséget arról az egy szálról és vissza adom akkor megint 2s-ig világít majd elalszik. Hogyan tudnám állandó üzembe helyezni?
A kettőből az egyik az on/off, a másik a fényerő. Amelyikre 2s-ig világít, az lehet az on/off. A másikat próbáld meg földre, vagy Vcc-re kötni, akkor mit csinál?
Illetve nézd meg az inverter vezérlő IC adatlapját, ha van mintaáramkör, jó esetben az van ott megépítve, vagy hasonló. Abból kiderülhet, hogy mit is csinál az a 2 szál. Legrosszabb esetben építesz egy astabil multipüttyögőt, és az 1-2s-enként ad neki indítást A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
Szia!
Egy CCFL invertert nehéz rendesen működtetni a monitor vezérlőjelei nélkül. Ezért inkább vegyél egy ilyen univerzális invertert a kísérleteidhez.
Akkor lehet, hogy ez csak egy közönséges nagy fényerejű LED, és sok neki a 60 mA. Csökkentsd le az áramot (tegyél nagyobb előtét ellenállást) és figyeld meg a fényerő változását. A LED fényereje nem lineárisan függ az átfolyó áramtól. Ha ismeretlen a LED paramétere, akkor meg kell, lehet mérni. Fokozatosan növeled az áramot kis értékekről, és méred rajta a feszültséget. Az átfolyó áramot az előtét ellenálláson mért feszültségből számolhatod. Az áramot pedig a tápfeszültség változtatásával szabályozhatod.
Ha szerencséje van, kifogott egy régebbin invertert, azoknak csak táp, föld, ki/be, meg egy fényerőjel kellett. Pár ilyenből én is csináltam már PC világítást.
Esetleg készítek egyet a meglevő inventer trafójával ha lehetséges...
Szia! Most megint a 9db párhuzamba kötöttel kísérleteztem. Egy izzóval korlátoztam az áramot 300mA-re. Tehát ledenként valamivel kevesebb mint 30mA és sokkal erősebb a fénye mint sorba kötve volt, ráadásul nem is melegszik. Ezt kellene nekem elérni csak az izzó nélkül mert az hülyén nézne ki a motoron.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |