Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   48 / 119
(#) Ge Lee válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Ezzel sehogy. Erre a célra kell egy ESR mérőt építeni. Egy nagyon egyszerű és olcsó, ámde mégis jó rajzot tettem fel az erről szóló topikba. Van benne egy TL084, egy műszer amin módosítottam a skálát, meg néhány passzív elem. Az ESR-ről, annak méréséről találsz a neten magyarul is szakirodalmat, érdemes azt is átolvasni.
(#) lacimbi válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Köszönöm a hozzáértő választ.Ma be is vallotta a szaki,hogy soha nem csinált még ilyet.(Na köszi,jókor mondod)
Igen ez a táp 3éves 2 hónapos
Esetleg tudtok valakit aki megjavítaná nem barkács módon Kecskeméten,közelében esetleg kedves _vl_ ???
Üdv:Laci
(#) SzZoli hozzászólása Nov 29, 2012 /

Sziasztok,

Egy kis problémám van egy 420W-os tápegységgel. Terhelés nélkül próbálva csak megmoccan a venti és le is áll, viszont ha egy vinyót rárakok akkor már rendessen leindul és a feszültségek is meg vannak. Ezt követően beaktam a gépbe és próba, de szintén csak a venti moccant meg egy kicsit és meg is állt. Kipróbáltam úgy hogy plusz terhelést (12V-os auto izzó) rakok a +5V-ra akkor simán szépen indul a táp és a gép is működik. Ilyen esetekben mi lehet a probléma merrefelé keressem a hibát?

Segítségeteket előre is köszi.
(#) Ge Lee válasza SzZoli hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Első körben a kondik ESR-jét mérd végig, főleg a picikét (1µF/50V, 47µF stb.) az IC tápjában illetve a meghajtásban. Utána jöhetnek a szekunder oldalon lévők.
(#) exorcist hozzászólása Nov 29, 2012 /

Sziasztok!
Találkozott már valaki PC tápban ezzel a DIP14-es tokozású IC-vel: HP1001WA-1. Mi ez az IC, mit csinál? Egy Hipro gyártmányú PC-ATX tápegységben van, HP A2307F3P a típus. Kép az IC-ről itt.
(#) ventihu hozzászólása Nov 30, 2012 /

Sziasztok! Van egy 350 W-os FSP tápom, amiben a mai nap találtam 2db enyhén púpos kondit. Azért kellett szétszednem, mert a gép a következőt csinálta: menet közben újraindult, majd már be sem bootolt, sötét képernyő. Ekkor ki lett húzva, visszadugva, de nem kapcsol be. Illetve annyit azért csinál, hogy bekapcsolás után jópár másodperccel elindulnak a ventilátorok, de csak épphogy pörögnek. Vinyó nem pörög fel, monitor nem kapcsol be. Az alplapi pici led pulzálva világít, amikor a ventik pörögnek. A kondik lehetnek a ludasak?
(#) _vl_ válasza ventihu hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Idézet:
„A kondik lehetnek a ludasak?”

99.9%
Ne csak azokat cseréld, amik látványosan púposodtak... Ha van műszered, megmérheted őket, de ha szimplán mindegyik elkót kicseréled, az a legegyszerűbb.
(#) ventihu hozzászólása Nov 30, 2012 /

Köszönöm. Sajna nincs ilyen finom cuccom a cseréhez, majd kicseréltetem valahol.
Egyébként lehet olyan, hogy a táp kinyírja a videokártyát? 2 kártyám is tönkrement a nyáron ebben a gépben. Ami benne volt, meg a gariba kapott vadi új is. azóta az integráltay használtam.
(#) _vl_ válasza ventihu hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Lehetséges.
(#) martin96 hozzászólása Dec 2, 2012 /

Sziasztok!
Újból tönkre ment a tápom. ezelőtt is már vagy 3-szor, de akkor elég volt csak kicserélni a primer oldalon a Tranzisztorokat. Most leégésnél durrant egyet. A biztosíték volt az. Megnéztem mik mentek tönkre, a greatz híd volt meg a 2 tranzisztor. Kicseréltem mindkettőt erősebbre, mint a régi. Addig jutottam el, hogy már leadja az 5VSB-t. De nem kapcsol be.
(#) exorcist válasza martin96 hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Helló!
A púpos kondikat kicserélted? Terhelés nélkül sem indul el, vagy csak terhelve? Viszont ha terheled, akkor műterhelést tegyél a 12V-os ágra, mondjuk autós izzót, ne a PC-vel próbáld élesben, mielőtt abban is tönkretesz valamit.
(#) martin96 válasza exorcist hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Púpos kondik nincsenek benne. Terheléssel sem indul.
(#) sanyabacsi válasza martin96 hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

A tranzisztorok környékén az ellenállásokat és diódákat is méregesd ki. Pár ohmos ellenállás szokott meghalni ilyenkor, de lehet, hogy dióda is.
(#) 1984white hozzászólása Dec 4, 2012 /

Sziasztok!

Van egy zalman zm600 hp 600w activ pfc-s tápom a következő hibával:

Ha számítógépet kötök rá, akkor nagyon változik az összes kimenő feszültség (serceg a főtrafó) és nem indul az alaplap, mert a power good kimeneteten nincs meg az 5v.

DE! ha leterhelem a lila drótot a vsb-t úgy, hogy kötök rá egy 12v 10w izzót, akkor a táp tökéletes megy rajta a gép is. Asztalon is akkor jó ha, a vsb-n minimum 10w terhelés van. Ez esetben műszeresen megvan minden feszültség, stabil és a powergood is jó.

Tehát a táp akkor jó ha 10w terhelés van a vsb-n, ha nincs alaplappal sem indul.

Ez mitől lehet?? (elkókat cseréltem, szemre nem voltak púposak egyik sem)

Köszönöm Üdv!

A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
(#) SzZoli válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 5, 2012 / 1

Szia,

Jó volt az ötleted, a 12V-os ágon volt egy kicsi (100µF) kondi amin nem volt látható semmi (nem volt kinyilva még pupos se volt) de a cseréje után a táp elindult és mostmár rendeltetésszerűen üzemel.

Köszi a segítséget.
(#) zaza99 hozzászólása Dec 5, 2012 1 /

Sziasztok!
BlueStormII 500W tápegységben tökrement a 420uf 420V capxcon kondi melyik lenne bele a jobb?
méretileg ekkora van benne: /tudom itt nem ez számít/
Bővebben: Link
vagy ez:
Bővebben: Link

aktív pfc-s a táp

Köszönöm.
(#) 1984white hozzászólása Dec 14, 2012 /

Sziasztok!

Az mitől lehet, hogy a pctáp (atx 300w) nem kapcsol ki teljesen.
Ha a ps-on nal indítom, akkor minden rendben(feszütlségek jók), terhelhető stb. (pgood is jó)

Ha kiveszem a drótot a ps-on-ból a táp megy tovább, de kicsi lesz a kimeneti feszültség mindenhol, olyan 1,5-4,5 voltig minden kimeneten.

A táp ps-on részét egy wt7510 ic vezérli. Azért kéne megjavítanom, mert egyedi kialakítású a táp ,nem szabványos.

Pufferelkókat már cseréltem, más hibát egyelőre nem találtam.

Köszönöm!
(#) cooper85 hozzászólása Dec 21, 2012 /

Sziasztok!

Ma került hozzám egy PC táp. A segédtápján az 5V megvan, a 12V helyett viszont 45V felett van a feszültség. Ilyenkor merre induljak el hibakeresésben? A segédtáp meghajtása lehet a rossz?

A másik kérdésem, hogy a gate trafón nézek egy jelet, akkor elég ronda csúcsok vannak benne, a négyszöghöz meg köze nincs. Ha kiszedem a gate trafót, akkor mindkettő meghajtó tranzisztoron viszonylag szép a jel. Ez mitől lehet?
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
(#) Ge Lee válasza cooper85 hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Milyen IC van benne és az mekkora tápfeszt kap? A meghajtás kialakítása olyan, hogy ott sosem fogsz szép négyszögjelet látni, de nem is kell. Ha a 45V-ot az IC tápfeszeként méred akkor az akár lehetne "normális" is (bár nem lehetne 30-35V-nál több). Voltak olyan standby megoldások amiknél a kialakításukból adódóan ekkora tápfeszt kapott a 494. A kimeneten semmiképpen nem lehet a 12V helyett 45V, maximum 28. Vegyél magad elé egy rajzot (nem nagy eltérés van köztük), és méricskélj.
(#) cooper85 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

TL494-es IC van benne. Az IC-ből jövő meghajtójel az szép négyszög, csak a tranyóktól van ronda.

A 12V helyett, azt a segédtápon értettem, ott most úgy van 45V, hogy a pufferkondi ki van véve. Csak eddig az összes tápomba 15V körül volt a feszültség ott (nem tudom miért írtam 12-t).
(#) zoli0078 hozzászólása Dec 27, 2012 /

Sziasztok,

Volna egy kis problémám a gépemmel és a tápra gyanakszom mert egy kondit már cseréltek benne. A hiba a következő: tápkábel bedug gép indul és megy is rendessen majd kikapcsolom és pár óra állás után nem indul el csak ha kihúzom a tápkábelt a gépből és ha várok kb egy órát akkor újra indul a gép.
Valóban a táp lehet, ha igen mi lehet vele a probléma?

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) mugab válasza zoli0078 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Táp és kondi lesz 90%
(#) _vl_ válasza zoli0078 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Idézet:
„a tápra gyanakszom mert egy kondit már cseréltek benne”

Ha egy tápban egy kondi meghal, jó eséllyel követi őt a nagyja a kondiknak. Szóval egy kondit sosem érdemes magában cserélni. Vagy ki kell mérni, hogy melyik jó, melyik nem, vagy lehet rögtön az összeset kicserélni méricsgélés nélkül.
(#) cooper85 hozzászólása Dec 28, 2012 /

Sziasztok!

Van egy tápom aminek a gate trafó meghajtásával nem tudok előrébb jutni. Ha csak az egyik meghajtó tranzisztort teszem bele, akkor viszonylag szép a jelalak, de ha mindkettő benne van, akkor torz lesz (lásd kép) (100us/cm, 10V/cm, földhöz képest mértem). A tranzisztorokat cseréltem, másik (jó) tápból lévő C945-re, diódák, ellenállások ott jók. A primer oldalon most nincs semmi.

DSC08663.JPG

(#) Ge Lee válasza cooper85 hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Nem tudom hogy mit és hol mértél, de tedd bele a primer tranyókat, és azok B-E között nézd a jelalakot. A trafóval és a meghajtással nem szokott gond lenni, legalábbis még sosem találkoztam ilyennel.
(#) Barret hozzászólása Dec 29, 2012 /

Hali!
Kaptam egy gépet,ami rossz.Nemrég még ment,szétszedtem,az alaplapon az összes 1000 mikrós kondi púpos! 10 db pontosan. Ha cserélem őket megmenthető a lap? Vagy ilyenkor más is tönkremegy? A tápja indul, 5-és 12V is megvan.
Hibajelenség: Bekapcsolom a gépet semmi,kikapcsolom,10 mp múlva felpörög a táp venti,és megáll.
(#) _vl_ válasza Barret hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Van rá esély, hogy megmenthető. De más kondik is elfáradhattak, nem csak azok, amiken messziről látszik.
(#) kamaro hozzászólása Dec 29, 2012 /

Sziasztok! Van egy tápom amiben megégett az egyik tranzisztor a primer körben. Ha kivettem és más hibája nincs a tápnak akkor áram alá helyezve gyakorlatilag semmit nem kéne csinálnia igaz? Ez csak azért kell hogy tudjam hogy csak tranzisztort kell keresnem.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
(#) kamaro válasza kamaro hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Mod.: Találtam most egy tranzisztort, nagy frekis talán fénycső elektronikából van de csak 40W. Beleraktam adtam neki egy pillanatra áramot és hangos zúgó hangot adott. Ez mire utalhat? Mi zúghat egyáltalán egy ilyen panelen?
(#) cooper85 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Visszatettem és ilyet mértem az alsó tranyón B-E között. 30V/cm, az idő 20-100us/cm között van.

Azért nem mertem belerakni, mert terhelésre eldurrantak a fet-ek és egy másik tápon mértem a meghajtáson a jeleket, ott nem tapasztaltam az előző képen látottakat.
Következő: »»   48 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem