Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AWI-TIG hegesztő rajza

Témaindító: nyekk, idő: Feb 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 28
(#) mpisti válasza nzozz hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Ok,Ok értek a szóból... Bármilyen megfelelő teljesítményű trafó hegesztőgéppé alakítható, de kell hozzá nem kevés elektronikai alapismeret. Erre utaltam a kalandvágyra vonatkozó megjegyzésemmel. A hegesztőtrafó önmagában még tudná biztosítani a hegesztőív karakterisztikáját, de az AWI hegesztés az egy - az MMA(elektródás)technológiától is eltérő karakterisztikát kíván. Tehát ha szeretnél egy olyan AWI gépet magadénak tudni amelyik a gyári AWI gépek tulajdonságait követi, nem kevés elektronikai alkatrészt kell beépíteni a trafó mellé. Kell tudni az íváramot jól és reprodukálhatóan szabályozni, jó ha van felfutási és lefutási időszabályozás, Előmelegítési és kráterfeltöltési áram szabályozás a munkaáram szabályozás mellett. Persze ezek a lehetőségek nem létfontosságúak,de a gép komfortosságát javítják. A hegesztőáram ki-és bekapcsolhatósága viszont fontos lenne, nem beszélve a nagyfrekvenciás gyújtásról. Tehát a korábbi, kalandvágyra vonatkozó megjegyzésemmel nem azt akartam sugallni hogy lehetetlen dolog az átalakítás,hanem azt,hogy akinek nem szakmája az elektronika, annak igen komoly megpróbáltatás egy jól használható AWI gépet összehozni.
(#) nzozz válasza mpisti hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

A jelenlegi MMA hegesztő paraméterei: U_pri= 220V/380V, U_szek=65V, I_szek=180A/210A, P=7,2kVA, Típus: Rotor Senta - Varomat 180/210. A bekapcs. időhöz volt egy táblázat, ahol az I -nél és az U -nál 60% -nál volt 1-1db jelölés.
Egyenlőre a lehető legolcsóbban szeretném megoldani - már ha egyátalán belevágok - tehát a HF gyújtás is elhagyható, megelégszek a koppintásos gyújtással, tudtommal az is működőképes. A gáz adagoláshoz kell egy mágnesszelep egy állítható kikapcsolás késleltetővel. Na de ezen kívül mi az, amit mindenképp be kell építeni pluszba és mindez kb. mennyibe kerül?

Köszi
(#) mpisti válasza nzozz hozzászólására (») Aug 16, 2012 / 1

Most olyan dolgokat kérdeztél, amire nem biztos hogy tudom a pontos választ. A trafó az igen jó, az biztos. Az üresjárási feszültség is jó. Ha nem zavar,hogy a varrat befejezése után egy jó hosszú ívet fog húzni a volframcsúcs,akkor egész egyszerűen megoldható a problémád. Először egy megfelelő teljesítményű, mondjuk 200A-es graetz egyenirányító híd kell. Aztán egy jól méretezett fojtótekercs, aminek a vaskeresztmetszete a trafó vaskeresztmetszetének a 60-65%-a legyen . A szükséges menetszámot kísérletileg kell belőni, de kb. 40-45 menet kell a szekunder tekercs keresztmetszetével azonos keresztmetszetű huzalból. Majd a gázvezérlés a mágnesszeleppel és a gáz utánfolyást biztosító kikapcsoláskésleltetésű időzítővel.
Amit nem tudok, hogy ez neked mennyibe fog kerülni. Ez sok dologtól függ, elsősorban a beszerzési forrástól, másodsorban attól, hogy mi az amit magad meg tudsz csinálni, és mi az amit mással kell megcsináltatnod.
(#) nzozz válasza mpisti hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Tehát kell egy 200A körüli graetz egyenirányítás, aztán kell egy gázadagoló és egy fojtás. (Plusz AWI fej és hűtés, Ar palack és reduktor) Ha ennyi és kész egy működőképes AWI hegesztőgép, akkor öröm és bódottá. Bár ki tudja...
A fojtásnak EI vasmag kell vagy másfajta?
Mi az, amivel a felsoroltakon kívül erősen ajánlott kiegészíteni a rendszert?

Köszi
(#) Freedomocska válasza nzozz hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Ebben az AWI gépben amelyet a képeken láthatsz nagyobb a fojtó tekercs mint a főtrafó szekunder tekercse .
(#) nzozz válasza Freedomocska hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Nem tűnik egy könnyűsúlyú darabnak... csak így lehet megoldani a fojtást vagy van más módja is?
(#) mpisti válasza nzozz hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Fredomocskának köszönhetően láthattad, hogy kb. mekkora fojtót illik egy AWI gépbe tenni. A felsoroltak segítségével lesz egy koppintós géped, ami igen fapados, de már lehet vele avizni.Ami kellene hozzá,azt már korábban felsoroltam.
(#) nzozz válasza mpisti hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Értem, köszönöm a segítséget mindkettőtöknek, majd ha lesz valami előrelépés, akkor jelentkezem!
Szép napot!
(#) nzozz válasza Freedomocska hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Üdv!
Sajnos nincs előrelépés hegesztő ügyben, de viszont az a kérdés nem hagy nyugton, hogy az az elég emberes méretű fojtótekercs nem pótolható-e valamilyen elektronikával? Mert a fojtóhoz valószínűleg rengeteg rézhuzal és vasmag kéne és ezért nem túl szimpatikus...
(#) major696 válasza nzozz hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

50Hz-en a fojtó nem hagyható el AWI gépnél, mivel ez az alkatrész végzi az áram"kondicionálását"hegesztés közben. Inverteres gépeknél vannak lehetőségek trükközésre,de hálózati gépeknél a fojtó a legolcsóbb megoldás.
(#) fefe9 hozzászólása Okt 1, 2012 /

Egy probléma megoldás miatt keveredtem ide,sok jót láttam,de azt kell,hogy mondjam,az emberi tényező szerintem a legfontosabb,hisz egyik gép sem gondolat olvasó.Jómagam a cégnél minden hegeszthető anyagot az alutól a titánig mindent hegesztettem már,sok-sok éves tapasztalattal.Volt ,hogy évekig napi 15-18 kg huzalt tekertem le,sok csúcs kombi készüléket "teszteltem",de a mai napig ,csak a cloos robot dolgozik csak egyedül,miután megtanítottam,de az pedig csak másol...otthon volt ,hogy néhány órára "össze ütöttem"egy mikro sütö trafóból ,graetzből,maradt cuccból ideiglenes awit gázszelep stb nélkül,de a cél szentesíti az eszközt...probléma,hegesztés megoldva.....A túl sok beállítási lehetőség sem jó, például ha spéci munkához el állítok egy gépet vissza kell állítanom a munka végén ,mert szégyen de a többszörösen minősített hegesztő kollégáknak gőze sincs ,mit tekertem el...Ha valakinek otthonra kell az awi akkor minél egyszerűbbet építsen olyant mint amit néhány éve használtam a cégnél.:Szinte végletekig le volt egyszerüsítve allig volt bent elektronika,nagyfesz gyujtó,pedálos-bowdenes szabályzós mágeses sönt,ac-dc kapcsoló,fokozat kapcsoló...de a legszebb varratokat ezzel tudtam produkálni,szebbeket mint egy programmozható Varstrojjal,vagy kempivel,froniusszal....nem vicc!!!!Ezeket a sorokat azért írtam,mert a legtöbb ember nem tudja mi a baja a hegesztöjének,mert nincs tapasztalata,nem tudja min kéne javítani...pedig vannak akik akkuról is tudnak hegeszteni (veszélyes),de müködik...Valahol olvastam az egyik legnagyobb orosz kutató szerint a hegesztés ninősége 50% mulik a gépen 50% a hegesztőn múlik....ez sem vicc...Én pedig az után kutatok,hogy tudnék" impulzust" varázsolni a migatronik co2-mre,ha lenne valakinek ötlete?
(#) mpisti válasza fefe9 hozzászólására (») Okt 1, 2012 /

Szervusz fefe9!
Az írásod nagy részével egyetértek, de azért azt sem szabad elfelejteni,hogy a komoly gyártók hegesztőszakemberek százainak véleménye és gyakorlati tapasztalata alapján építi a gépeit, azért,hogy kizárja azt a hibát amit a hozzá nem értés okozhat. Ezért készülnek olyan gépek, ahol csak a huzalátmérőt, a hegesztendő anyag fajtáját és a védőgáz összetételének megfelelő fantázianevet kell beállítani, és már hegeszthet is a mester.
Azt is tudom, hogy a több mázsás primitív gépekkel lehetett és lehet csodás varratot csinálni. A kérdésedre viszont kérdéssel válaszolnák: milyen Migatronic Co géped van? Elektronikus, vagy sima fokozatkapcsolós? Mert egyáltalán nem mindegy, hogy mi a kiindulási alap.
(#) fefe9 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

Három oszlopos,3 fázisú,hagyományos építésü,6 csoportos dioda hid,normál méretü folytóval,párhuzamos csillapító ellenállással a folytón.Fokozat kapcsolós,stabil ipari kivitel....nagyon jó paraméterekkel...egyszerü idö kapcsolóval,vonal,pont,szakaszoshoz,egy-kétszeres müködtetéshez.Szóval hagyományos...Itt az oldalon évek óta regisztrálva vagyok,építeni is szoktam,meg javítani,ha van rá idő,csak csak az itteni téma erőssen zsebbe vágó alkatrészekből áll,hibázni meg sokba kerül,időm sincs sok rá,úgy hogy ha lehet fix dolog érdekelne,ami működik.Fogalmam sincs hogy oldjam meg,ráadásul a pneumatiuks fröcsektelenítőm is nem rég lesett és elrepedt a szelepnél....egy újabb ok,hogy gondolkozzak az impulzon....a cégnél meg minden gépben benn van.....nekem is kell....de hogyan csináljam...A coos impulsnál max 250A,anélkűl 350,A varstroj,fronius,kempi,nem gyengűl ,valószinüleg máshogy van meghajtva,talán a cloosnál szaggatják a "tápot",a többinél esetleg kondival operálnak,nem tudom,nem kellett szétszedni...de érdekelne ....
(#) mpisti válasza fefe9 hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

Ahány gyártó, annyiféle megoldás. Feltételezem, a gépeitek inverteresek, ahol csupán szabályozástechnikai kérdés az impulzusüzem. A Cloos GLC 403 PA-TS típusú gépnél pl. az egyenirányított hegesztőfeszültséget egy nagy teljesítményű vízhűtésű FET tranzisztoron vezették át, és mint az áramszabályozást, mint az impulzusüzemet ez a tranyó vitte. A vezérlése vagy 7-8 db ,kb. 120x160mm-es kártyán volt kialakítva. A hegesztők nagyon szerettek vele dolgozni,mert rendkívül szép és jó varratot lehetett vele készíteni. Aztán a Rehm is készített hasonló megoldással gépet, de már közel sem olyan jó eredménnyel mint a Cloos. Közvetlen tapasztalattal rendelkezem a Fronius Transarc 500 impulzusüzemével kapcsolatosan, mivel ilyen gépem van. De a Cloos említett típusától ez is elmarad. A hagyományos 50Hz-es gépeknél még számításba jöhet a szabályozott egyenirányítás. Tehát, -viszonylag egyszerűen- a te gépednél sem oldható meg másként, mint egy szabályozott egyenirányítóval. Nem akarom kedvedet szegni, de egy jól működő impulzusüzemet is tudó egyenirányító nem túl könnyű feladat, de ezen felül még az adott géptípushoz illeszteni is szükséges az optimális eredmény elérése érdekében. A soros tranzisztoros szabályozásnál viszont a fojtó paraméterei igencsak kritikusak, tehát azt nagyon precízen kell méretezni ha kiváló eredményt szeretnél elérni. Az Esab némelyik gépében van olyan megoldás, ahol a fojtót egy vele párhuzamos tirisztor segítségével bizonyos idő pillanatokban söntölik, ezzel is javítva a hegesztési tulajdonságait a gépnek. Sajnos a pontos működését még nem sikerült megismernem, de ha lehetőségem lesz rá, akkor kivesézem a működésének a lényegét. Hát, nem egyszerű feladatot tűztél ki magad elé, csak szerencsét és sikert kívánhatok neked.
(#) fefe9 hozzászólása Okt 3, 2012 /

Azt hittem megáll bennem az ütő,nézd mi jött be reggel a kapun....Szegény figura épp ma vizsgálta át a gépeket,én meg a doksijait.De ugy jött ki,hogy semmi használható rajz nem volt nála,csak tömb rajzok.Náluk a hibás gépet csak graz-ba javítják,igy szinte semmi nem volt nála hasznos infó.sok a véletlen,mégis csak bele kéne vágnom......

PH_144.jpg

(#) fefe9 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 3, 2012 /

Egyébbként selytettem,hogy ez lesz,az álltalad leírt fél graetz-tirisztorost életem elsö trafolyánál megépítettem,emlékeim szerint a hobby elektronikából,de nekem kissé durva volt,aztán az eszembe jutott,hogy a régi munkahelyemen egy cloost megbontottam,ott az azt hiszem Gls sorozatú volt,hagyományos trafóval ,sok kis diodával a hütön,meg ezen a panelen volt sok kisméretü puffer elko,de ott egy fekete FET szaggatta a táp madzagot,nem emlékszem a vizhütésére,csak a vezérlés volt bonyolult,mert a robot vezérelte,106 volt a tipusa,szintén cloos öskövület.ÉN paraszti ésszel olyanra gondoltam,hogy 555-tel meg kéne hajtanom egy IGB-t mert azzal szemezek itt az asztalon,nem kitöltés szabályzót készíteni,hanem állítható hangfrekivel szaggatni a kábelt.de nem tudom hogy lehet illeszteni a kettöt,meg azt sem hogy megoldható -e.Remélem nem írtam hülyeséget....
(#) mpisti válasza fefe9 hozzászólására (») Okt 3, 2012 /

Szó sincs róla,hogy butaságot írtál volna. Alapvetően úgy működik ahogy leírtad, de az impulzusfrekvencia és a kitöltési tényező adatait nem tudom. Talán még annyit érdemes megemlíteni, hogy a Cloos-ban a FET után, de a fojtó előtt egy nagy teljesítményű boosterdióda volt a két pólus között ellenpárhuzamosan. A fojtó előtt és után több tagból álló R-C tag volt beépítve, minden bizonnyal a fojtó lengéseit volt hivatott csillapítani.
Egyébként a hibás Fronius gépeket a Froweld javítja Budapesten, javarészt-gondolom- panelcserével. Majd a hibás panelt elküldik a gyárba, ahol vagy javítják, vagy nem,-de a hibákról egészen biztos hogy alkatrész szintű statisztika készül.

Gyors magyarázat.:Itt osztrák a tulaj,a gépek,a nyersanyag,és a főnök,persze ha nagy a baj a szakszerviz is ..... A pénzét is haza viszi a labanc... 50 kilméterre szlovénia felé van a Varstroj,a másik irányba meg a fronius.... Itt a csücskön mindkét országba simán átgyalogolhatok...Jut eszembe: Kellemesen csalódtam a varstrojba,olyan mint a nagyok,szinte mindent tud,kevesebb a baj vele mint a többivel,szoftveresen okosítható,Toshiba a bele...és olcsó...
Ha ujbol maszek lennék biztos vevö lennék rá.Köszönöm,hogy időt szakitottál rám mpisti.

Megtaláltam ezek azok.:http://varstroj2.graficom.si/index.php/vs-3200.html
(#) mpisti válasza fefe9 hozzászólására (») Okt 3, 2012 /

Tudom, ismerem néhány gépüket. 10km tőlünk a gyár, itt van a szomszédban Lendván. Való igaz, csinálnak komoly gépeket is, de azok sem sokkal olcsóbbak mint hasonló tudású, Európában gyártott konkurens termék. Csak a szabályzóelektronika Toshiba, a teljesítményfokozat már nem. A kínaiakat most szándékosan nem veszem számításba az összehasonlításnál.

Való igaz,akkor mi sem vagyunk távol egymástól....
(#) JZoli hozzászólása Okt 4, 2012 /

Az öcsémtől hozzámkerült javításra egy JASIC TIG200 AC/DC hegesztő. Aluhegesztés közben füstölt azóta nagyon kevés áramot ad csak ki. Leszedtem a burkolatát, és kiderült, hogy kettő darab IXT050N25T tipusú, valószínűleg IGBT vagy FET lába égett el. Teljesen nem szedtem szét, ez csak a "vizuális" átvizsgálás eredménye. Nincs valakinek rajza erről a gépről? Esetleg ötlet, hogy mi okoz ilyen hibát? Eddig alut még nem hegesztettek vele, mióta használtan megvették, így erről nem tudok semmi részleteket!
(#) ati790731 hozzászólása Dec 8, 2012 /

Sziasztok! Olyan problémám lenne, hogy építek egy awi gépet, amiben az áramerősség szabályzás 1kohmos potival történik, viszont olyan munkakábelt sikerült venni ami 2 nyomógombbal tudja szabályozni az áramerősséget. A kérdés az : kiváltható -e pic nélkül két nyomógombbal egy potméter?
A segítséget előre is köszönöm!
(#) mpisti válasza ati790731 hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Röviden: nem. A két gombos vezérlésnek igazából más a funkciója, de ha valaki kellően agyafúrt és van kedve mikrovezérlőt programozni, akkor e két gomb segítségével sok funkció megvalósítható. Hagyományos kábeleknél a két gomb közül egyik a bekapcsolást,-azaz az áram felfutást vezérli,a másiki a lefutást. De van olyan verzió is,ahol háromféle áramot lehet vezérelni vele(kezdőáram;munkaáram;kráterfeltöltő áram) plusz a lekapcsolást,- a két gomb egyidejű megnyomásával.
(#) ati790731 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Köszi a választ! Hát igen, ez is egy olyan kábel van rajta a markolat két oldalán egy-egy nyomógomb, és a tetején egy kétirányú billenős nyomógomb, gondolom az utóbbi az áramerősséget hivatott szabályozni, a két másik pedig a fel-le futást.
(#) nyekk válasza ati790731 hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Üdv .
A rajzot megoszthatnád velünk ,amiből építkezel,lehet mást is érdekel,rajtam kívül.
Kösz.
(#) ati790731 válasza nyekk hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Szia! Ha a gugliba beírod, hogy "tig welder project 180A home buit" meg fogod találni az egész cuccot leírással mindennel! Bár a hozzá tartozó nyákrajz számomra használhatatlan,mert nincs hozzá beültetés, ha az általam készített nyákrajzok működni fognak, meg fogom osztani a itt fórumon!
(#) maszek0005 válasza ati790731 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Szia! a gugliba hiába írom be az idézőjeles szöveget, sort, semmit nem ad ki. Köszi előre is.
(#) nyekk válasza maszek0005 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Tig Welder Project - The section you are trying to access no longer ...
www3.telus.net/public/a5a26316/TIG_Welder.html.
Mindjárt kidobta a Google.
(#) maszek0005 válasza nyekk hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Köszi a segítséget!!! Jani
Következő: »»   9 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem