Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   147 / 376
(#) Davidson18 hozzászólása Dec 22, 2012 /

Azt írtam hogy egydzerut szeretnék olcsón osszerakni
(#) tiggersoft válasza Massawa hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Így van. Kísérletekhez tökéletes.
6-os menetes szárral én is próbálkoztam.
(#) _vl_ válasza Davidson18 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

De azt még mindig nem találtad ki, hogy mire is szeretnéd tudni használni... Mert alapvetően az határozza meg azt, hogy milyen alkatrészeket kell használni hozzá.

Persze lehet a válasz az is, hogy egyáltalán nem szeretnéd használni, pusztán az építés maga a cél...
(#) Zozi85 válasza Davidson18 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Fából már egész pontos gépeket lehet építeni, egyedül azt kell belőnöd, milyen pontos gépet szeretnél, és mekkora sebességgel akarsz megmunkálni ( és mit ). Ez már az árat is megmutatja. 0,5mm pld kihozható 20-30 ezerből de a 0,1 mm már nem biztos, hogy 6 jegyű...
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) Massawa válasza tiggersoft hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Az elsö házi esztergapadomon is M10-s menetesszár mozgatta (söt a mai napig teszi) a szupportot, és sok évig remekült ment, aztán eladtam.
Az uj tulaj ma is használja.
Igaz az anya speciálisan - kardánnal lett felfüggesztve, de állithato volt, igy elég nagy pontosságot lehetett elérni.
A menetesszárakat elég gyakran használom mindenféle szerkezetekbe, nincs azzal különösebb gond.
(#) Massawa válasza Zozi85 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Az még egyáltalán nem jelenti azt, hogy egy kartonból épitett gép egyszerübben vagy olcsobban megépithetö. Az árba itt nagyon belejön az idö, amit a kisérletezgetésekkel, átépitésekkel eltölt az ember. Az ilyen szerkezeteken rendszerint pontosan azt nem látod, ami a lényeg.

Az elvekkel nagyon tisztában kell lenni, mielött akár egy ilyen gép épitéséhez hozzáfoghatsz.
(#) Zozi85 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Tanulni, első géphez szerintem nem kell sok elvi és gyakorlati ismeret, minden szükséges infó elérhető. Inkább a megoldások sokasága zavaró, mit miért érdemes használni.

Ha az ember nagyon nekikezd két hétvége alatt már összehozhat egy működő gépet, olcsón tanulni, igaz nem azzal fogja legyártani a másodikat....
(#) SALáta válasza orcika70 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Az én gépem is használható, bútorlapból van, pénzt keres, árát már párszor visszahozta. Így sem 4 nullás a vége. Csak a vezérlő volt 30.000 , marómotor 8000, rendes szár 11000, csapágyház egy ezres, lineárok 30.000 , motorok kábelek, táp, relé. A legolcsóbb része most egy 30 kilós 4. tengely tokmánnyal, eddig 750 forintomba volt, ez 6 darab csavar ára, igaz hogy megyénkbe 3 helyen lehet ilyet venni . Ha jó gépet akarok akkor még egy majd 5 nullás összeget ráköltve csinálok normális vázat, még lineárokra, orsókra majd 5 nullás összeget költve, és még marómotor meg miegymás hol van.

Új gépem egyik másik alkatrésze. Ezt kaptam melóhelyről. 5. tengely volt, sose lesz már 5. tengely. A nagy vasra ma kerüt egy tokmány, de még hol a vége? Beállítás az nem lesz két perc. Most járok 8 század ütésnél, ezt le kellene vinnem pár századra mondjuk 300 mm re a tokmánytól. Egy kolléga vezérlője hajtja majd, ez jó cucc, amúgy 10 fordulat percre képes kb.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) bankimajki válasza tiggersoft hozzászólására (») Dec 22, 2012 / 1

Nem tudom, de szerintem itt a fő ktg. az nem csak a váz anyagában rejlik, hanem a motorokban, a vezérlésben a sínekben az orsókban.....stb. (A váz alapanyaga csak töredék részét képezi a valós össz. ktg-nek. Ennél csak fel kell keresni egy fémipari céget leadni hogy milyen méretű anyagból mennyi és milyen összetételű kell, ők dobnak rá egy ajánlatot. De az orsóktól és szánszerkezeteknél már sok minden eldől. Illetve nem elég a jó anyag ha silány a terve vagy az összerakás. Az is leronthatja a végeredményt. (Én is sokat próbálkoztam eszterga építéssel, de amennyi energiát és munkaórát beleöltem, ha csak 500 Ft-tal szorzom is fel, akkor már egy egyetemes esztergát vehetnék használtan a munkadíjból. És a végeredmény meg se közelíti a gyári gépet. Igaz megérte, mert rengeteg tapasztalatot szereztem sok mindenben, anyagfajták, csavarok, szíjak, forgácsolás...stb) Vagyis nem azt mondom hogy nem lehet jó gépet építeni házilag, de vagy komoly tapasztalat, vagy nagyon alapos utánaolvasás, vagy egy jól működő gép precíz és pontos lemásolása szükséges. (De ált. ez utóbbi gépek nem fából meg hasonló anyagokból készülnek.) És még annyi hogy egy komoly és jól működő gépet megfelelő szerszámpark nélkül nehéz jól elkészíteni. Ha meg mindent mással készíttet valaki, akkor meg többe kerül, mintha venne egy gyárit. Szóval elég komplex feladat egy ilyen gép elkészítése. És egyetértek veletek abban hogy olcsón csak gyerekjátékot lehet készíteni épeszű időtartamon belül és megfelelő források nélkül.

Üdv.: Miki
(#) nagy hoho válasza Davidson18 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Kezded lejjebb adni.
(#) Davidson18 hozzászólása Dec 24, 2012 /

Gravirozni szeretnék vele, egy black and decker gépet akarok rá rakni, amibe 3,5 milis fejek mennek...nekem mar az is jó ha egy milimeteres pontossagu
(#) SALáta válasza Davidson18 hozzászólására (») Dec 24, 2012 /

Azért annyira ne add alá, nem lesz sok örömed azzal géppel, kihúzódik majd a szerszám belőle. De van remény, motornak jó, már csak egy er11 szár patronokkal pár csapágy csapágyház kell, egy méter 6.7 mm átmérőjű átlátszó cső. Gépem építése elejétől végéig: Bővebben: Link
És egy új játékszer, eddig 750 kemény magyar forintba-csavar, és sok sok köszönetbe került munkahelyem felé. Kidobták egy időre és hazahoztam: Video
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2012
(#) Mdavid hozzászólása Dec 25, 2012 /

Sziasztok!

Elkezdtem tervezni egy gépet, fából készíteném, de nem tudom, hogy miből célszerűbb? Először 20 és 25 mm-es mdf lapra gondoltam, majd találtam olyan CNC-t is, ami rétegelt lemezből készült. Szerintetek a mellékelt képeken látható géphez melyik lenne jó? A szerkezet még elég hiányos, aki valami hibát lát benne, megkérném, hogy jelezze. A munkaterület kb 600×450×150 mm-es.
(#) Davidson18 válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

A rétegelt lemez sokkal tartossabb es erosebb, strapabirobb anyag mint az mdf...de hat kerdes hogy mihez jutsz hozzá egyszerűbben
(#) l48 válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Szia Dávid!
Ez a konstrukció még fémből is sok sebből vérzik. A Te helyedben én az álló hidas mozgó asztalos vagy az álló asztalos megoldások közül választanék.Mindkettöre találsz követhető példát.
(#) Mdavid válasza l48 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Szia!

Ezzel a megoldással mi a probléma?
(#) Medve válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Szia, szerintem a hídra elég lenne a hosszanti borda is, de a hidat tartó falra mindenképp tennék egy függőlegeset, avagy ferdét. A rajzprogramban meg kapcsold be a perspektívikus nézetet, nincs benne a menüben alapból: jobb klikk a menün, testreszabás, megjelenítés. Szebb lesz a kép. l48: Melyek azok a sok sebek, hagy tanuljunk! (Ez egy álló asztalos megoldás (?))

A hidat tartó fal bordáiról még annyit, hogy én ugyan még nem láttam sehol ilyet, de gondoljuk át, az egy lemez és a lemez hajlik, így a híddal párhuzamos erőkre nézve kicsi lesz a merevsége.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2012
(#) Sir-Nyeteg válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Nem rossz, látványos!
De nagyon bonyolult!
Felesleges ennyi elemből összerakni, mert ha fából készíted, akkor az illesztések miatt nem lesz merevebb.
Ajánlanék egy mozgó asztalos fa gépet. Itt látszik milyen egyszerűen meg van oldva. Az egész van vagy 40kg, Merev és stabil, minden tengely külön állítható. És ugyanígy kivitelezhető akár fióksinekkel, akár normál sinekkel is.
A hídon a hátsó lap adja a merevséget, ami miatt nincs oldalirányú kilengése.
(#) l48 válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

http://www.fangletronics.com/2010/08/cnc-machine-build-part-ii.html
Abban a munkaterületben amiben gondolkodsz ezt a konstrukciót javasolnám. A linken lévő megoldások inkább egy asztalos megoldásai mint egy gépészé, de ki-ki eldöntheti, hogy lehetőségei és szakmai hozzáállása szerint melyik utat kövesse.
Medve!
Valóban! ez egy állóasztalos megoldás. Félreérthető voltam. Igazából nekem a linken lévő az.
Most nincs időm minősiteni a kérdéses konstrukciót. Már jó sokszor megtette elöttem néhány ember.
(#) Mdavid válasza Medve hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Akkor a híd függőleges bordáit szedjem le?
A híd függőleges tartóelemét nem tartjátok elég erősnek? Azt hogyan lehetne megerősíteni?

Arra gondoltam, hogy annak a falát megdupláznám és egészen a gép aljáig érne, ott pedig egy sínen futna

A küldött linkeket köszönöm szépen, a karácsonyi rohanás után áttanulmányozom őket!
(#) Mdavid válasza l48 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Ha időd engedi, azért érdekelnének a hibák, hiszen azokból lehet tanulni.

Amúgy amit linkeltél, egész jónak tűnik, szép nagy munkaterülettel, bár én kicsit "gyengének" tartom. De lehet, hogy bennem van a hiba, és túl akarom tervezni, mint anno szovjet barátaink minden terméküket.
(#) l48 válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 26, 2012 / 1

Nagyon sok hobbistának van ilyen gépe és épp ezért nem akarok elinditani egy lavinát. Amennyiben komolyan érdekel a gépépités Te magad fogsz rájönni.
Erősiteni ésszerű határok között egy fa gépet lehet.
Nagyon jó komromisszum lehet ha 2 vékonyabb rétegelt lemez közé egy duplavastagságú MDF lapot teszel. Ez a szenvics mind tömegében mind merevségében meghaladja az elvárt követelményt.
(#) Medve válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 26, 2012 / 1

Idézet:
„Akkor a híd függőleges bordáit szedjem le?”
Igen, ld. két példát a mellékletben...vagy ha rácsavarozol sűrűn egy szögvasat, az is sokat fog jelenteni
Mínősítéseddel egyetértek, merevségből sosem elég.

cnc fal.jpg

(#) Mdavid válasza Medve hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Ááá, már értem. Köszönöm szépen, ezzel ki is bővítem a szerkezetet. Amúgy az az ötlet, hogy a gép aljáig ér a híd oldalfala, és ott egy sínen fut, felesleges?
(#) Medve válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

nem tudom, rajzold le, hogy mit s hogyan változtatnál. (ha már meg van vezetve, vélhetőleg az asztal alatt valahol, akkor felesleges még egy pár)
(#) udmurt hozzászólása Dec 29, 2012 /

Nem tudjátok, hogy mi a helyzet a HobbyCNC oldallal? Aktualizálódott egy CNC projekt nálam és itt sok infó volt. Nincs esetleg valahova tükrözve az oldal?
(#) udmurt válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Ezt a fórumot ismerem, de nem erre gondoltam. Ezen az oldalon rengeteg konstrukcióról volt részletes leírás, talán még CD-t is lehetett rendelni tervekről.
(#) Mdavid válasza udmurt hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Ezt én is kerestem, de már letörölték a korábbi tartalmakat. :/ Vaterán árulják a licenszeket...
(#) zebra85 hozzászólása Dec 29, 2012 /

Sziasztok!
Minimálisan mennyiből lehetne összehozni egy olyan CNC-t amit csak panelek készítésére használnék gravír fejjel és nyák fúrásra?
Üdv!
(#) Zozi85 válasza zebra85 hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Attól függ milyen pontosan akarsz nyákokat csinálni. Meg persze, hogy mit tudsz hozzá összeszedni. Ha jó alapot találsz egy vastelepen vagy lomtalanításkor, akkor megúszhatod 50 alatt.
Következő: »»   147 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem