Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   331 / 782
(#) Zupp87 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
A legolcsóbbaknál azon is spórolnak. Amelyikben olyan EE19 segédtrafó van,hogy szélessége és magassága kb egyforma,abban nem nagyon van kúszóút. Kb ugyanez vonatkozik a meghajtó trafókra.
(#) voodoo válasza pimi9 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Szétszedtem most egy autós erősítőt és annak a konverterjébe van egy fain kis toroid. Felhasználható-e az gate trafóként?
(#) pimi9 válasza voodoo hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Az biztosan jó.
(#) voodoo válasza pimi9 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Rendben.
(#) Auf válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Köszönöm! Igen a cm az lemaradt. Fáradt voltam/vagyok.
A maximális terhelés ritkán lehet annyi, a feszültségnek kéne stabilnak maradnia, ha lehet.
Ha nem fér bele ekkora helyre, akkor megcsinálom külső dobozba, csak gondoltam "hátha.."
Köszönöm Kálmán bácsinak is. Megnézem a cikket, erre gondolt?
Viszont akkor felmerül a dobozolás kérdése is, az élet védelmével kapcsolatosan. Nem szeretném, ha baj lenne belőle.
(#) pimi9 válasza Auf hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Inkább ezt kéne megnézned.
Hogy beleférj a megadott méretekbe kellene hozzá egy jó mag, például egy EFD25, illetve egy szinkronegyenírányító a kimeneti graetz helyett, hogy stabilan bírja a 4.5A-t.
Először olvasd át a cikkeket, aztán dönsd el, hogy nekivágsz-e.
EFD25 meg IR-IC: tme.hu
(#) granpa válasza Auf hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Igen, erre. Szerintem egy kisebb trafóval (gyűrű, fekvő) megoldható a 2cm magasság, helyben meg biztos elférne, mivel nem 100W, ~30W (ha nem folyamatos a nagyobb áramigény). De akár lehet 'cimo'-féle is. Így is úgyis át kell számolni, méretezni. Várd a dörzsölteket, nem vagyok gyakorlatban. Bízz a tudásodban, megoldod az érintés(élet) védelmet, és jól le van itt írva a védelem is.Amit Imi ajánl, azt ha van türelmed(időd) végigolvasni, mindent tudni fogsz, minden benne van, és simán összerakod. Itt meg kérdezhetsz bármit, segítünk.
Jó éjt: Kálmán
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
(#) Ge Lee válasza Auf hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
A 7,5V/4,5A esetében egy félhidas rezonáns táp amolyan verébre ágyúval megoldás, mellesleg ha szabályozott akkor sem stabil (csak szabályozott).
A legegyszerűbb megoldás keresni egy gyárit, ami tudja 5 vagy 9V-on azt a 4-5A-t. Ebben már csak egy ellenállást kell kicserélni, és máris 5V-os lesz, stabil, és rövidzár védett (az 5V-osak trafóáttétele olyan, hogy általában 8-9V-ig fel lehet húzni). A másik megoldás, hogy valahonnan kukázni kell egy ilyen flyback (esetleg forward) trafót ami ezt tudja, és nem kell hozzá más mint egy UC38xx árammódú pwm vezérlő (nincs 100Ft sem), egy 800V-os FET, egy optó, meg néhány passzív alkatrész. Ha nem akarsz sok pénzt költeni és trafó tekeréssel bajlódni, akkor rossz monitor táptrafójával, illetve 1 tranyós forward PC táp trafójával próbálkozz. Előbbi záró, utóbbi nyitóüzemű, tehát a kapcsolást ennek tükrében kell összerakni. Fogok majd csinálni ilyet és talán közzé is teszem mert vannak bontott monitor trafóim, de arra lehet hogy éveket kell még várni.
(#) Ge Lee válasza kokozo hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Úgy már jobb, de a tuti megoldás az ez, ez volt a kísérleti példány. A trafó közvetlenül csatlakozik a fetekhez, nincsenek hosszú fóliák (azoknak ellenállása, induktivitása), és az erősáramú vezetékek is elkerülik a trafót. Mondjuk ez konkrétan elég bután néz ki mert nagy a trafó és ráadásul álló a cséve, de egy gyűrűvel, vagy egy 20mm-es fekvőcsévés E maggal egész kulturált.
A nyákon a plusz furatok azért vannak, mert a hegesztőmben is ugyanez a megoldás van, és azokban az IGBT-kben nincs belső dióda, így kaptak egy egy 6A-eset kivülről.
(#) lorylaci hozzászólása Jan 5, 2013 /
 
Ma élesztem a >1kW LLC konverteremet. A meghajtást már összeraktam és eddig úgy tűnik, hogy jól működik. Az UCC25600-as szenvedések után vissszaváltottam az IRS27951-re (tekintettel, hogy már a TME-ben is kapható, és jó áron), annyi különbséggel, hgoy kiegészítettem 2db NPN-PNP párral.
A meghajtás kimenetire 1-1db 22nF-os kerámia kondit raktam (ami a kétszerese a tervezett FET effektív gate töltésének). A cucc így 200-240 ns felfútási és 100-120 ns lefutási időket produkált, minimális túllövésekkel.
Most ezt 115 khz-en produkálja, még megnézem mit produkál 200 és 300 khz környékén.
(#) lorylaci válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Íme a szkópábra 185kHzen és 300kHz környékén, ugyanúgy nagyon szép. Nemsokára megy is be a modulba.
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Az IC belső áramkorlátja így már nem lesz jó hozzá, milyen más megoldás lesz benne? Illetve fogják bírni a fetek tartósan is azt a mondjuk 10A-t?
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Ez a legegyszerűbb megoldás, persze ez neked nem jó mert itt a cél IC durván bekorlátozza a kivehető teljesítményt, csak pár száz mA-re jó. A trafó egy monitor trafója (de bármilyen flyback trafóval működik), a betáp itt most 80V, és szépen tartja a kimeneti feszt, zárlat esetén pedig lekapcsol. A másik megoldással viszont (UC38xx+FET) már a céljaidnak is megfelel.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Elég sok féle FETből betáraztam, elsőnek a következő TO-247 tokúakat vizsgálom:
- STW42N65M5
- STW43NM60ND
- STW23NM50N
Majd később kipróbálom azt is, hogy 2 db TO220-as STP20NM50 párhuzamba kötve.
(#) lorylaci válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
És íme egy szkópábra, ahol a vezérlő a helyén, de még csak segédtápot kap egy adapterről. Most épp az STW42N65M5 FETeket hajtja,és még van egy 3,3 ohmos gate ellenállás is. Felfutás 140ns lefutás 100ns
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Amennyiért ezeket adják, annyiért csak nézegessék. 20-25A-es fetért még nem nagyon adtam 200-230Ft-nál többet, de vettem már 95Ft-ért is.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 5, 2013 / 1
 
Ajánlom vesd össze a meghajtás képét a gate trafós meghajtással. Ég és föld.
Ezt a meghajtást most úgy csináltam meg, hogy akár egy 300nC-os gate töltésű fetet is elvigyem (azok effektív gate kapacitásaa kb 22nF). Sőt most MMBT3904 és 3906 páros van benne. Vettem SMBT2222A és SMBT2907A tranyókat is, amik a szimulációban 1,5x gyorsabbak voltak. Majd azokat is kipróbálom (van 5 verzélőpanel, a msáodikat a taranyók kivételével már beültettem, azzal is hasonló tesztek végzek majd)
Most a félhíd átmene kb 80ns alatt lezajlik, így az sem lesz akadály, ha a sokkal nagyobb Cossú FETet használunk. Most ugyanis 330ns kb a holtidő, ami modnjuk simán felrakható olyan 500ns-ig (egy kondenzátor cseréjével).
A Rdsonra az egyetlen korlát az IC védelme, azonban van 3V-os változat is. De amúgy sem választanék sokkal nagy Rdsonú FETet a vezetési veszteségek miatt.

A FETek nagy részéért én sem adtam ki pénzt, nem is állítom hogy mindenképp ilyenek kellenek majd, de én most ilyennel kezdtem. Bubuflextől most is a (szerintem) legjobb FETeket szotkam használni, de majd körbenézek még SPafi bazárában is.

Mellékelek egy képet is a vezérlőről, ahogy látható baromi pici, csak épphogy nagyobb a cikkben lévő vezérlőjénél. Ekkora méretet lehetetlen gate trafóval elérni.

vezérlő.jpg
    
(#) voodoo hozzászólása Jan 5, 2013 /
 
Amúgy a primer oldalra is érdemes Low esr kondikat használni? Nem ajánlott sorba kötni a kondikat? (alacsony kivitel elérése érdekében)
(#) lorylaci hozzászólása Jan 5, 2013 /
 
Haladok az élesztgetéssel. A kapcsolások már nagyobb szépen, és a lágyindítás is úgy néz ki jó az 550kHz frekvenciával és 0,5s lágyindítási időállandóval.
Azonban a szekudner oldaló zénereket elméreteztem és szépen megadták magukat (túl sokat disszipáltak, és nem bírták).
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Akkorában szerintem nem fogsz low ESR-t kapni, de elég low az alapból is. Lomex-ben szokott lenni olcsón 680µF/400V-os Yageo (cikkszáma 12-08-38) ez elég jó, az ESR-je 0,07 ohm, 51mm magas, 35mm átmérőjű. El kell fektetni (de nem két szál dróttal bekötni, mert akkor megint B ábrás lesz). Nekem ebből van benne 2db.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Miért nem szabad, sorkötést alkalmazni, inkább kissebb feszültségűt és úgy bepakolászni? Általába minden erősítőbe amik újak úgy vannak a tápjukba. amúgy 2db 680µF-os 400V kondi nagyobb helyet foglal a nyákon elfektetve, mintha sorba kötnék inkább 8db 1000µF/100V-osból, és picit még drágább is. De azt még mindig nem értem miért nem tesz jót a sok kis kondi sorba kötése, és miért lesz B-ábra szerinti, ha végére kötöm a kondit? Honnan tudja a kondi, hogy az áramkörben ő csak a vezetéknek EGYIK végére került, és nem pedig közé. Tehát a fólia bal oldalán van és sem a jobbon kellett volna lennie, nem értem. Pl itt: PKN
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
(#) dB_Thunder válasza voodoo hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Sorba soha nem kötük semmit ha alacson ellenállás a lényeg! Szerintem ez eléggé egyértelmű. Össze lehet rakni a kívánt értéket párhuzamos kapcsolással is.
(#) voodoo válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Igen ez egyértelmű, de azért kérdeztem hogy a primer oldalra sem lehet rakni sima elkókat? Vagy számít a sorkötésnél összeadódó ellenállás? Mert ha igen, akkor párhozamosan kapcsolnék inkább 400Vos kondikat, de mondjuk csak 100µF-ost
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Nem mondtam azt hogy nem szabad. Ha többet kötsz sorba, annak jóval nagyobb ellenállása és induktivitása lesz, mellesleg szerintem drágább is (üzlet függő). Ha a gyártók valamit valahogy csinálnak, azt kizárólag anyagi megfontolásból teszik. Mivel ma már minden kínában készül, 5 cent megtakarítás is nagyon sokat számít.

A kondi nem tud semmit, de az elektronok mindig a rövidebb ellenállású utat fogják választani. Márt csak azért is mert mérgesek. Az erőműben szörnyű bűnt követtek el ellenük, hajléktalanná tették őket. Ezért mindent megtesznek azért, hogy otthont találjanak. Ha olyan áramkört építesz amiben nem arra mennek amerre szeretnéd, azért nem ők a hibásak, ők csak hazafele igyekszenek, a legrövidebb úton.
(#) pluto válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Ez jó volt!!!
(#) kokozo válasza voodoo hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Nézd meg ezt Bővebben: Link
Ebből 8 árhuzamosan kötve szerintem jó lesz, de majd megerősít, vagy cáfol valaki.
(#) voodoo válasza kokozo hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Igen ez jó lesz. Már közbe a kondipark a helyére került a rajzon. Nemsokára elkészülök és átnézzük együtt, vagyis remélem sokan segítenek hibát keresni.
(#) voodoo válasza kokozo hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Már csak megfelelő LOW esr kondi is kéne a szekunder oldalra, sehol se találok nagy feszültségűt.
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Hello Laci.

Fullhidas táphoz is lenne ilyen frankó vezérlő terved? Igazából elég lenne ha tudnál egy fullhíd driver-t ajánlani, ami esetleg ilyen tranyós tuningal le tudna menni 100-150ns-ra.
Nem boldogulok a fetek kapcsolási idejével. Most sajna 1.2us.
A fetek típusa: tsd4m450v
adatlapja alul lesz.
A gate trafó nem akar sikerülni.
(#) Zupp87 válasza voodoo hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Lomexben vannak olcsón 63V-os Yageo-k.. vagy annál nagyob kéne?
Következő: »»   331 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem