Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
ÉÉn is jobbnak tartottam az encodert, csak a lehetőségeket írtam...
Idézet: Nem is oda kell, hanem pl. az 1,1-1,3V közé, ami már egyszerűbb, amit persze még jobb, ha visszajelez valami ! Egy 5 V-os referenciával rendelkező 8 bites AD-nek ez 10-es eltérés, ezt illik észrevennie !„a 24 állás mégha 200 mV-t is ad ki állásonként a potit igen nehéz pontosan oda állitani, ahol pl. ismét 1,2V lesz” Steve
Nem az ADC pontosságával van a gond, hanem a poti csuszokája nem hozza ezt a pontosságot (ha mindkét iránybol tekered). S még mindig nem tudom, hogy akarod lefedni a 360 fokot (körbe kell mennie).
A poti -0-5v ig " mozog " ha byt es változót használsz akkor 255 érték adódik .Egy 3,6 deg -es léptetőmotor 100lépést tesz meg 360fok szögelfordulásnál ,tehát még korlátozni is kell programban a lépésszámot !
A dolog nem ilyen egyszerü. A potit alapvetöen nem tudod körbeforgatni, akár milyen a felbontás, a motornak viszont körbe kell mennie. Azaz amit a kezelö a gomb állásán lát annak meg kell egyeznie a motor pillanatnyi állásával.
A másik dolog, hogy precizios szerkentyüröl van szó, aminek 768 lépés kell egy 360 fokos fordulathoz. (Ezzel eddig nem akartalak untatni, mert ha megvan az elv, hogyan lehet körbeforgatni a motort a kézi vezérlövel, akkor ez a lépésszám csak egy konstanssal bonyolitotta volna a dolgot). A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
Hello!
Bocs hogy beleszólok, de felmerült bennem, hogy mindenképpen körbeforgós jeladó kell? Ha már egyszer proci van a vezérlésben, a helyzetet lehet adni két nyomógombbal is és nem kell küzdeni. Főleg ha kijelzés is lesz.. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
Az elv már kb 6-8 hsz el ezelőtt megvolt : de én nem láttam még olyan enkodert aminek ilyen elvarázsolt lépésszáma lenne , egykét számítást bele kell taposnod a programba
Miért kérsz bocsánatot, beszélgetünk, minden uj ötlet jol jöhet.
Mindenképpen körbeforgos valami kell, mert a kezelö számára ez a legegyszerübb oda forditani a hordozótányért (amit a motor hajt) ahova kell. Neki nincs ideje meg nagyon lehetösége sem pl. bepötyögni, hogy forduljon a tányér mondjuk 20 fokot jobbra, vagy mondjuk a 12. poziciora. Neki a legcélravezetöbb az, ha van egy gombja, és ki vannak jelölve az állások, és a gombot egyszerüen oda forditja ahova éppen kell, a motor meg szépen követi. Az enkoder tetszik. Megyek is keresni olyant, amin vannak reteszek (mert legalább éreznie kell a kezelönek, hogy forgatja - hasonloan az otthoni HIFI berendezésemen a hangeröszabályzó nagy gomb, annak 60 állása van egy körben). Valami ilyen kellene, de amilyen enkodereim vannak azok mind simán forognak. Legfeljebb majd szerelek rá valamilyen fogaskereket meg reteszt. Lehet, hogy nem is fog kelleni abszolut kod a helyzetre, a régin sem volt, hanem egy optokopler számolta a tárcsa fogait (stroboszkop tárcsa), azaz ha elforditottam a kezelögombot 10 fokkal kaptam 10 impulzust (a z impulzusok száma nem volt lényeges, csak össze kellett hangolni a motorral), azaz a motor is tudta, hogy 10 lépéssel kell elfordulnia. Ma már persze ide berakhatok egy számitási müveletet (szorzot) igy könnyebb igazitani a motor helyzetét a gomb helyzetéhez. De ez már másodlagos kérdés. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
Ha lesz kijelző akkor lehet nyomógombos beállítás , két gombbal a kijelző a fok értéket mutatná és folyamatos gomb nyomáskor mondjuk 11 et lépne másodpercenként , így kb 3 s alatt körbe lehetne forgatni .
Tényleg "csak" beszélgetünk...
Az előbb írtam, hogy áttétellel gondoltam a potit van egy tárcsád, amin 36 fog van ( ezt forgatja a kezelő ) és van egy 24 fogas ( 240 fokos forgatáshoz ), ami a potit. Ennek az elrendezésnek az a hátránya, hogy nem lehet körbeforgatni a potit ( így csak mondjuk 350 fokot lehet forgatni )! A gomb ( ill. nekem 24 gomb ) nekem is eszembe jutott, csak én is elvetettem a kezelők hozzáállása miatt! A potit én még nem próbáltam mérve, de mivel használnak ilyen jellegű jeladót még szabályzásoknál is, nehezen tudom elfogadni, hogy "ugyanoda" tekerve nem férek bele a 200 mV-os lépcsőbe! Még egy dolog jutott eszembe: reed relék v. hall szenzorok ( 24 db ) és a kezelő egy elég hosszú mágnest forgat a tányér alján ?! Steve A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
Ilyen megoldás van most, sajnos nem vált be (egyszerüen a benyomja egy 10-s számpadon az állást, ahova menni akar, de nem szeretik, mert nem látják, hogy hol áll a korong).
Most azzal zaklatnak, hogy a pultra is szereljek egy forgo mutatot ami szinkronban a motorral mutatná, hogy hol áll a korong. Gyakorlatilag 2 motor kellene (ami nem lenne baj), egyik ami a korongot forgatná, egy meg a mutatot az asztalon. Szerintem (ismerve egy kicsit az embereket ) ezzel sem lesznek megelégedve. Már arra is gondoltam, hogy szerzek 2 egyforma motort. Az egyik lesz a vezérlö, azaz ennek a tengelyét kellene forgatni, a tekercsekböl jövö impulzusokat felerösitve (kezelve) alkalmas lenne a másik motor tekercseit meghajtani. Ezt már régen kis is probáltam, gyakorlatilag szinte elektronika nélkül (kivéve az erösitöket) ment is azokkal a motorokkal amikkel probáltam. Sajnos ezzel az uj nagy pontosságu motorral ezt nem lehet megcsinálni, mert ennek az ember nem tudja elforditani a tengelyét (a belsö speciális áttétel miatt).
Ez a sok gombos megoldás (minden álláshoz egy gomb nem is lenne rossz).
Majd még elgondolkodunk ezen. Persze azért ez sem léányálom, mert itt meg sokkal több intelligencia kell a vezérlésbe (na majd megprobálok kitalálni egy algoritmust). Hogyan kell majd kiolvasni a gombokat és szinkronizálni a korongot az indulás után, illetve hogyan kezelje a rendszer a forgásirányt. De ez az ötlet valoban jonak látszik. Kösz. (A korongról nincs semilyen visszajelzés, azaz csakis a motor állása garantálja, hogy a korong valoban ott van, ahol lennie kell. A szenzorok - voltak ilyenek - nagyon bonyolitják a dolgot, hiszen akkor akár 30 eres kábel is kellene a vezérlés meg a korong közé. (4 a motornak, 24 meg az állásokhoz stb.)
A "36"gombra csinálsz egy ellenállás létrát akkor 3 vezetékkel összekötheted az elektronikával , és megint csak elég az adc kezelés!
Szerintem "csak" 24 gomb !
Massawa: De ha ennyire "nyűgösködsz" és van rá keret, akkor akár mindegyik gomb kapcsolhat egy dallas 1-wire eszközt és parazita táplálással 2 vezeték is elég lehet ! Steve A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
Megmondom öszintén nem vagyok nagy hive az ilyen vezérlésekbe bevinni az ADC fokozatot (megvan a privát gondom ezzel ), de ha más nem jut az eszembe, akkor nem igen lesz választás.
360 fok miért 24 gomb ? És még mindig nem értem miért nem jó az enkoder ?
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
Ha mátrixba kötöm a 24 gombot - pl. 6x4 -be már akkor is egyszerübb és kétséget kizárolag tudom dekodolni a 24 gombot, 10 bemenet meg bármelyik közepes AVR-en van.
Elvileg 24 állás a maximum (azaz 15 fokonként van egy).
Ja értem , én 10 fokra számoltam (nekem ez így kerek)
Ez is szoba jött, de akkor meg a motorral van gond, mert az 768 lépésre osztja a kört (ami 21,33 impulzust jelentene 10 fokra - ez meg nem olyan egyszerü dolog....)
Ez valami áttételes motor ? egy combosabb léptetőmoci nem bírja el közvetlenül a "tárcsát"? Akkor sokkal egyszerűbb lenne az életed 100 vagy 200 lépés egy kör .
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
Amugy most, hogy belegondoltam, lehet, hogy mégis jo ez az ADC verzio.
A 24 gomb közé berakok egy-egy mondjuk, 100 Ohmos ellenállót, és az ADC-böl az irányt is ki tudnám olvasni, hiszen ha növekedik az érték a korábbitól, akkor az egyik irányba kell fordulnia, ha meg csökken, akkor a másikba. Ezzel gyakorlatilag 2 legyet ütnék egy csapással! Már kezd alakulni! Kösz mindenkinek az ötleteket.
Elbirná, de azzal meg az volt eddig a gond (és ezért használtam sima DC motort) mert az indulási nyomatéka a léptetömotornak olyan nagy, hogy a cuccok a fordulo korongon megmozdulnak, ha magasabbak el is dölnek. És azt nem tudod kezelni, mert a legkisebb lépés is sok volt.
Ezért vettem ezt a speciális motrot egy belsö hézagmentes áttétellel, mert igy van idö gyorsitani meg fékezni (a cél elött), hiszen 32 motorlépés van minimum állásonként. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
Igen az 96 lépésü és 1/8-as a belsö áttétel.
Idézet: Ezért is javasoltuk !„és az ADC-böl az irányt is ki tudnám olvasn” Számomra az AD-val az volt a probléma, hogy valószínűleg zajos (ipari) környezetben van és azzal ne legyen gond ! Steve
Nem kellett számolni, Massawa írta, hogy
Idézet: Steve „tegyük fel 24 állásból egyet egy körben,”
Ezzel már szivtam a régi konstrukcioban is, abban nem volt ADC, csak sima TTL logika, és mégis naponta többször meghülyült a rendszer.
De azt hiszem a 100 Ohmos létra még elég alacsony impedancia lesz az ADC bemenetén (az egész csak 2,4 k Ohm)
A zajt el lehet felejteni mert ekkora lépésköznél , elég csak tartományokat figyelni ! ha 24 részre osztod a tápfeszt durván 100mv egy lépés ha azt mondod a változónak hogy PL x > 80 & <120 akkor van 40mv diferencia amibe még a zaj is bőven belefér ha a bemenetre teszel még egy 100n -s kondit is
Hát igen, legfeljebb több mérés és átlagolsz...
Steve
A próbaasztalon így van, aztán nézd meg az üzemben, amikor xA-s relék csattognak !
Írtam korábban én is, ha utána számolsz kb. 200 mV a lépcső ! Steve A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |