Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion HS 500
 
Témaindító: daggerty, idő: Márc 31, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 12
(#) kekedilevi válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 1, 2013 /
 
A SAl-al nem is érdemes foglalkozni, azok még rosszabbak az eredetihez képest is. Mellesleg elég nagy a gyártási szórás, csak reménykedni tud az ember, hogy épp milyet fog ki.
(#) bakos13gab válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Mivel úgyis magas csere következik, ezért szétszedtem a hangfalat. a kérdésem az, hogy mit érdemes benne változtatni. Van benne ez a rongy szerű izé, gondolom a csillapítás végett. Ezt érdemes cserélni vagy hagyjam benne és mondjuk töltsem fel csillapító vattával?
Nézegettem a hangváltót. Elég vékonyka vezetékek vannak rajta (nemtudom, hogy lehetnének-e ennél vékonyabbak egyáltalán). Ezeket gondoltam kicserélem valami combosabbra (pl. 1,5-es hangfalkábelre). Megmérem a kondikat, bár azok elég jó mínőségűnek tűnnek (ROE meg REMIX). Ötletek, tapasztalatok?
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Próbából kicserélem az egyik hangváltóban lévő ELKO-kat. Van itthon pár 1µF/250V-os REMIX kondi. ezekből készítek pakkokat.

P1130284.JPG
    
(#) Bonanza02 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
A HS500 doboza sajnos nem jól van eltalálva a 30-as hangszórókhoz. Egy belső terelő lapot kell beragasztani, kivenni persze a csillapító filcet, és nem árt egy 50mm-es bass-reflex csövet betenni a magas és közép közé. Teljesen más hangzás lesz, a hatásfoka is jobb. Ha persze valaki az "eredeti" HS500-at akarja megőrizni, akkor eredeti hangszórók kellenek bele.
Ha a magas tekercse leugrott a papírcsévéről, akkor meg lehet próbálni ügyesen visszaragasztani. Sokat nem vesztesz vele, legfeljebb másik pillét kell majd venned. Lehet kapni azt s külön, de meg is tekerik jó pénzért újra neked.
(#) bakos13gab válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Köszönöm a tippet. Nem az enyémek (már) a dobozok, szóval csak minimalista variálást szeretnék. A kondik kéznél vannak, azért ügyködöm velük. Nem láttam még sok hangdoboz belsőt, de ezek a redős filcek nekem nagyon furcsák. Lehet, hogy korszakalkotó volt a dolog...
Ez a terelőlap hogy nézne ki?
(#) Bonanza02 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
A terelőlap elég macerás és kell egy sinus hangokat előállító cd hangforrás is a pontos beállításhoz. Kondit ha lehet ne elkót, hanem bipolárt tegyél bele. Vannak hangfal bipolár kondik is gyárik a boltokban. Igazából a filcek nem lényegesek bele. Én anno vattát tettem bele úgy, hogy széthúzgáltam szellősre a vattát. Meg is jártam vele ifjúkoromban egyszer, amikor leégett egy buli közben a hangszóró tekercse leégett és begyújtotta a vattát. Ki kellett gyorsan szedni a mélynyomót a helyéről, és kidobni a parázsló vattát. utána mindig tettem a hangfalba egy soros biztosítékot, ha véletlen az erősítő zárlatos lenne, ne okozzon kárt a hangfalban.
(#) bakos13gab válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Akkor hagyom a dolgot. A vattát viszont megpróbálom. Tudom, hogy létezik bipoláris elko (a váltóban három elko van, egy polarizált 10uF, mint a képen, egy bipoláris 22µF-os és egy polarizált 220uF, de utóbbi a védelem körében). Ez a csere kísérlet. Az elkók nem igazán hangútba valók.
(#) Bonanza02 hozzászólása Jan 6, 2013 /
 
Ott csak a 10 µF-dal van gond. Az helyett fólia kondi kellene. 10 µF 160V nekem is van fekvőben, sárga színű Remix. Az is jó lenne.
(#) bakos13gab válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Erre készítettem ezt a kondipakkot.
eredmény meg szerdára várható, akkor jönnek meg ugyanis az új magasak.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
(#) kekedilevi válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Bass-reflex?? Jajj..... :O Ez az a dolog, amivel még jobban lehet rontani az amúgy se túl rózsás helyzeten. Az a 30-as mély csak zárt rendszerben működik megfelelően, a doboz meglékelésével csupán annyit érünk el, hogy 80-100Hz környékén hatalmas rezonanciák keletkeznek. Nem így kell megközelíteni a dolgot.
A terelőlap meg éppúgy hasznos is, amilyen haszontalan, szóval semmi értelme. A fő hibák a váltónál keresendők/ott keletkeznek, ott érdemes a dolgokat korrigálni.
A gyári csillapító tényleg nem sokat ér, érdemes még egy kevés vattával lazán kitölteni a dobozt középen.
Bakos13gab, ha gondolod, írj privátban, és tudok neked segíteni a váltó kijavításában.
(#) pjg válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Építettem egy 90 literes zárt kockát. Abba tettem az 500-as mélynyomóját. Gyönyörű basszus jön belőle.
(#) kekedilevi válasza pjg hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
A 90l sem hiszem, hogy a legjobb. Abban a dobozban már szintén megnőnek a rezonanciái. Ettől lehet többnek/jobbnak hallod a mélyet, de ez nem így van, csupán a kiemelések miatt hallhatod így. A T-S paraméterekből meghatározható, hogy mi a maximális dobozméret, amiben még jól használható.
(#) pjg válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Lehet igazad van, de nekem 5-6 W-tal meghajtva szobában igazán szépen muzsikál. Vannak rezonanciái. Mérő CD-vel próbáltam. Zenével jó.
30W-tal megküldve, már beremegnek a belsőszervek is.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2013
(#) kekedilevi válasza pjg hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Azért vigyázz azzal a 30W-al!! Nálam nem kellett sokkal több, hogy az egyik LB megadja magát. A gyári hitvány ragasztások miatt hullanak szana-szét. Én már 20W-al sem merem megkínálni, mert sose tudom már, mikor jön el a vég....... Eredetileg sem volt túlságosan terhelhető a gyenge lengőrendszere miatt, az a gagyi lakkozás a tekercsen meg teljesen szétmálott mostanra. Van egy másik nagy hátránya is a nagyobb dobozaidnak: csökken a terhelhetősége a hangszóróidnak jócskán.
(#) pjg válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
10W alatt hajtom. Inkább 5W-tal.
(#) bányaman hozzászólása Jan 23, 2013 /
 
üdv!
Az orion hs 501-es mély hangszórója hány wattos lehet? (lb1221) 4ohm
Van itthon egy rég óta, vadonat új, a gyári csomagolásában van.
Mekkora ládát építsek neki? Nyílt láda legyen?
Egy mélyláda lenne belőle
Ha kell valakinek a hangszóró, esetleg a kék színű magas (2db), az szóljon!
(#) pjg válasza bányaman hozzászólására (») Jan 23, 2013 /
 
Azt mondják, hogy ez a régi hangszóró nem hajtható ki a gyári 60W-ra, mert a tekercs lakkozása, ragasztása megöregedett, kiszáradt. Legfeljebb 20, max. 30 Wattal érdemes terhelni.
Ha 8 Ohm -os lenne lecsapnék rá. Nem régen vettem egyet. 90 literes zárt kockába építettem be. Nagyon szépek a mélyek.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2013
(#) bányaman válasza pjg hozzászólására (») Jan 23, 2013 /
 
Nálam nem laza zenehallgatásra lenne teremtve, szóval akkor lehet megválok tőle.
Gyári kartondobozában van még
(#) pjg válasza bányaman hozzászólására (») Jan 23, 2013 /
 
Mit szeretnél érte?
(#) bányaman válasza pjg hozzászólására (») Jan 23, 2013 /
 
Egy 25-30cm-es mélyet.
Van kék membránú közepem vagy magasom is, holnapra megnézem.
(#) bányaman válasza pjg hozzászólására (») Jan 23, 2013 /
 
Írtam privátot, Pribó
(#) kekedilevi válasza bányaman hozzászólására (») Jan 24, 2013 /
 
"Nálam nem laza zenehallgatásra lenne teremtve"

Ennek fényében tényleg nem érdemes használni ezt a hangszórót, amúgy se érdemes, alig bírja már ki a szobahangerőt is, sajnos......
(#) bányaman válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 24, 2013 /
 
Akkor cserés lesz
(#) pedav hozzászólása Jan 26, 2013 /
 
Sziasztok!

Megtudnátok nekem mondani, hogy az Orion HS 500-as hangfalban a három eredeti hangszóró külön-külön hány Ohmos?
Köszönöm, Üdv!
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
(#) kekedilevi válasza pedav hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Ezt a kérdést nem értem. Ha a hátsó címke még meg van, akkor az azon lévő impedanciaszám szerinti értékűek a hangszórók is (elvileg). Mert voltak sajnos esetek, amikor épp azt tettek bele, ami kéznél volt......
Ha nagyon szeretnéd tudni, akkor mérd meg őket egyenként egy egyszerű multiméterrel a semmi híján. (persze úgy, hogy a váltóról le vannak kötve a hangszórók)
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
(#) golem hozzászólása Márc 31, 2013 /
 
Sziasztok!

Hoztak máma egy Orion HS501 képen látható hangváltó van benne a hangszórók pedig videótonok mert túlettek hajtva.
(#) pedav hozzászólása Ápr 8, 2013 /
 
Üdv mindenkinek!

Megtudná nekem valaki azt mondani, hogy mi okozza a HS 500 hangváltójának problémáját olyan szempontból, mert úgy kerültek ezek a dobozok hozzám eleve, hogy már a mély+magas sem voltak eredetiek benne ezért nem vagyok benne biztos, hogy a hangváltójába se alakítottak át valamit. Tehát az a problémám akad velük, hogy a 3 sáv közül a mély borzasztóan csendesen szól a középpel együtt ( jelzem a közép az eredeti 8 Ohmos) a magas a legjobb talán az egészben legjobban elfogadhatóan szól és ez is a leghangosabb. Az erősítő már majdnem max. hangerőn van és már a mélyben hallható a torzítás pedig halkan szól. Kipróbáltam mindhárom sáv szűrőalkatrészeit kiforrasztva együttesen a védelmi áramkör nélkül mert gondoltam az csinálhat valami galibát a dologban, de a helyzet ugyanaz volt. Vajon mi lehet vele a gond cserélt alkatrészekből eredhet? Segítsetek már légy szíves!

Köszi!
(#) kekedilevi válasza pedav hozzászólására (») Jún 2, 2013 /
 
Már lehet nem aktuális a dolog, azért válaszolok. (:
Szinte bármi lehet a probléma, végig kell mérni mindent, aztán kiderül. Ha a váltó teljes mértékben ki lett iktatva, és továbbra is jelentkezik a probléma, akkor valószínűleg a hangszóróknál keresendő a hiba. Meg kell nézni.

Egyébként gyári, "hibátlan" állapotában is a magas a leghangosabb mindhárom közül.
(#) Hx-2 hozzászólása Szept 27, 2014 /
 
Hi!
Minap kaptam 2db HS 500-ast. Meg mielott rakotnem valamire is beleneztem biztos ami biztos, es talaltam egy levegoben logo ellenallast a szuron.
A kerdesem ez most direkt van igy vagy? A melynyomon 4ohm van a tobbit nem szedtem le.A szuron
HL 778H-1 felirat van, az ellenallas R21 van jelolve erteke 47ohm. Probaltam keresni hozza rajzot vagy leirast de nem igazan (magyarul semmi).
(#) scooby_ válasza Hx-2 hozzászólására (») Szept 27, 2014 /
 
Nekem régen megvoltak a rajzai, de mostanra elkeveredtek. Az orionra nem vall a levegőbe lógatott ellenállás. Kis vagy nagy teljesítményű??
Szerk.: Lásd kivel van dolgod, megtaláltam! Csatoltam a rajzát... Szerintem maradhat az az ellenállás. Ha feszültség jut a hangfal bemenetére, akkor elhallgat.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
Következő: »»   7 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem