Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Kösd össze az anódot a katóddal egy 100nF-al, ettől garantáltan leáll az oszcillátor. Leállt oszcillátornál elviekben csökkennie kell az anódáramnak.
Sziasztok!
Először is Boldog Új Évet kívánok mindenkinek! Hála az év végének és az ünnepeknek volt időm a rádióimra végre. Ennek köszönhetően az Eumigette és a Velence rádióim megkezdték új életüket. A Velencével kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni. A rádióban egy Orion matricás hangszóró volt, ez normális? Esetleg ha van valakinél épp szétbontva pihen egy eredeti, megköszönném, ha küldene képet a hangszóróról és a hálózati csatlakozóról is (az nem volt rajta). Egyébként a kondik cseréje és az antenna soros rezgőkörének leszakadt tekercsének visszakötése után megszólalt. Másik kérdés, rövidhullámon adnak még valamit? Egy adót nagyon gyengén hallani véltem, de lehet csak odaképzeltem. Középen jött egy-kettő, nem a legtisztábban. Köszi előre is.
Az enyém ilyen. Biztosra nem tudom hogy eredeti-e.
A VT sok Orion hangszórót épített be, lehet az is eredeti. Atosbácsi által mutatott villásdugót ne sajnáld, mert a mai aljzatokba úgysem dugható, nem tartom szentségtörésnek, ha HT dugvillát teszel rá. Pár m.-nyi antennával elég sok RH adónak illenék jönnie, ha mégsem, akkor a rábigót (KF, osc, mod.) szerintem újra kellene hangolni.
Köszönöm mindkettőtöknek. Egy ilyesmi villásdugó került rá.
Az enyémben a kimenő a sasszin van, de akkor nem életidegen az orion, ennek örülök. gkari: Csináltam egy kis dobozkát direkt a régi rádiókkal való játszadozás kedvéért, régi típusú és süllyesztett csatlakozó + vészgomb ![]() Ez kevésbé jó hír abból a szempontból, hogy van még mit javítani rajta. Ám így még van mit javítani rajta ![]()
Az akusztika miatt. Volt olyan rádió, amelyikben két db nagy ovális hangszóró volt + 2 db magas hangszóró. Gyönyörűen szólt monóban. URH-s volt, ami csodának számított a csöves világban.
Valakinek kellett Jupiter sorkimenő. Kinek is? Van komplett panelem.
Nekem kellene, vettem is egyet, de arról kiderült, hogy nem jó nekem, valójában 11 lábas, mert valószínű, hogy gyártáskor kiszakadt az egyik drót, és 10 lábasként került eladásra. Mikor sehogy se indult el a TV, akkor alaposan átnéztem, és megtaláltam a kiszakadt láb csonkját.
A komplett panel milyen állapotban van? Az enyém elég ramaty, sehogy se bírom működésre, tele van kontakthibákkal, se kép, se hang, nem felel meg egy feszültség se. Az is lehet, hogy meg is ázott, bár nem biztos. Mennyiért adnád a panelt, hol vagy helyileg? írj privátban, jól jönne, ha jobb állapotú, mint az enyém.
Holnap teszek fel képeket. Van 3 db csöves panelem komplett sorkimenőkkel.
Junoszty-al nem akarsz foglalkozni? Van egy rakás képcső, káva, panel. Nekem sikerült megcsinálni a Junoszty P603-asomat, a hangot is kétnormásítottam. Fekete-fehér, de azért jó. A kazán tetején van, és ott működik most napi 2-3 órát.
Köszi a választ, engem a Jupiter TV érdekel, de elfogadom a Junoszty cuccot is, ha nem vagy túl messze. 31LK3B képcsöved nincs véletlenül?
Nem tudom, hogy ugyanaz-e, de van hasonlóm. A VT román változata. Méretben kb. ugyanaz, lehet hogy a képcsövet a Vt szállította a románoknak is. Meg kell néznem majd. Ha van itt egy guru, hátha meg tudja mondani fejből. Én kb. 2 hét múlva találkozok az ilyen elfekvő anyaggal, ahol tárolva vannak jelenleg. Szóval van esély rá, a egy elfogadató összegben meg tudunk egyezni. Viszont a tévét kompletten adom oda. Majd te kiműtöd a képcsövet belőle. (lehet, hogy működik is az a tévé)
maci80-nak
Hangfrekis és RF (KH) jelet is tud generálni. Garit nem tudok adni rá, de 20 éve csak a port fogta.
Tisztelt uraim!
Egy Velence rádióból származó kimenőtrafót méregettem ma ellenállás szempontjából. A primer tekercsnek 3 kivezetése van, a pontos értékeket nem jegyeztem meg, de középről az egyik végre mérve kohmos nagyságrendű volt, míg a másik végére csak néhány ohm. A kérdésem az lenne, rendben levőek lehetnek ezek az adatok, és ha igen, akkor ugye a jóval nagyobb ellenállású tekercsvéget kell az anódra kötni?
Nem igen értek hozzá, de szerintem a K ohm az túl nagy ott valami hiba van.
Lehet hogy rosszul fogalmaztam, akkor inkább helyesbítek, az egyik oldala a multiméter kohmos állásban volt mérhető, a másiknál meglepetésemre 200ohmosban. Aztán félre kellett tennem más dolog miatt, de holnap megmérem pontosan. Csak meglepődtem a különbségen, így felmerült a kérdés, hogy vajon ez így van-e rendjén.
Igen ez így van (volt) rendjén. A nagy ellenállású tekercs a végfok anódkörében volt, a kisebb ellenállásúról negatív visszacsatolást vezettek vissza. A kapcsolási rajzon ez vissza is követhető.
Nagyon köszönöm, akkor ez így akár jó is lehet.
Engem a különbség mértéke lepett meg. Eddig csak egy csöves szerkezettel kerültem kapcsolatba, az egy Elprom Budapest rádió volt, annál a tekercsen fel is voltak tüntetve a menetszámok kb. 700-300-300-700 körüli értékekre emlékszem (PP), és az ellenállásmérés is ezeket az arányokat hozta, tehát ott is volt különbség, de nagyságrendekkel kisebb.
A Budapestnek egy nagy teljesítményű ellenütemű végfokozata van 2 db EL 84-el
ezért más a kimenő trafója, nagyobb a vasmag, vastagabb huzalból készült, a két oldal szimmetrikusan van tekerve, így nem lehet őket összehasonlítani. Üdv.
Sziasztok. Keresem Telefunken operett hifi 301 es rádió kapcsolási rajzát.Főleg a végfok része érdekel. köszönöm üdv szepi003
Sziasztok!
Meg szeretném mutatni az én kis szépségeimet! Terta A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2013
Gyerekkoromban ilyen rádiónk volt.
![]() A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2013
Én is teljesen kibeleztem, de utána újra össze is szereltem, kis javítás és nagy takarítás után.
Elárulnád ennek a csodás lakkozásnak a titkát?
"A gyermekek a dobozban a bácsit keresték,
s a nagymamák a POLITÚRJÁT szépre vikszelték...." ![]() ![]()
Jó előkészítés, sok réteg modern lakk. Szebb mint az eredeti.
![]()
Ez nemsemmi,nagyon szépek.Ez az igazi sztereó hangzás!!!
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
Sziasztok!
A TK785/A kimenőt melyik EAG erősítőben használták? AE785-ben? A válaszokat köszi előre is.
Most nem nézem meg a 785A erősítőmet de tutira veheted, hogy T(trafó)K(kimenő) 785A pedig a típus.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |