Fórum témák
» Több friss téma |
Hát, ha értenék hozzá, akkor nem kérdezném!
De ha kicsit lejjebb olvasol, akkor meglátod akkor egy jó ideje ez a téma, hogy célszerű szétválasztani a jel és a teljesítmény földet, (mivel nem értek hozzá) nem sikerül külön választanom, mert valahogy valamelyik panel által találkozik a Puffekondim negatívjánál a kettő... (innen lefelé a legelső rajzomon láthatod).
Sziasztok! :wave:
Itt a végleges erősítőrajzom, amit kiegészítettem 2db koppanásgátló hangszóróvédelemmel! (A rajzon csak az egyik van). Nagyon szeretném, ha berajzolnátok a GND-ét a cuccba! Figyelembe véve a teljesítmény és jelföld különválasztását! Mert most már be akarom fejezni végre! Előre is köszönöm!
hy all!
Lenne egy kérdésem: Csináltam egy TDA2030-csal elátott erősítő modult, és sajnos én hülye fejjel megkínáltam 12V-tal és !3! A-rel! A NYÁK-on a tápfesznek a + vezetője megégett de ez nem is lenne akkora baj, mert egy hidalással meg lehetne oldani ezt. A gond ott kezdődik hogy nem szól az egész! Ez most miért van? Mindent kimértem a konik jók, az ellenállások jók, a diódáknál (ami sztem a probléma forrása) nem mutatott semmit a műszer. A végfokot pedig nem tudom hogy lehetne kimérni! Szóval akkor a diódák mentek ki? Előre is köszi!
A diódák biztos, hogy kimentek...
Valószínűleg a végfok is... Jó irányban voltak bent azok a diódák? Vagy nem adtál esetleg először fordított tápfeszültséget a rendszerre?
Hát az úgy volt, hogy először 12V-450mA-rel nyomattam neki. Ment is szépen. De ez a tápfesz csak egy olyan "próba" volt. Ezért raktam rá 12V- 3A-t. És ekkor volt a sülés. Szóval az a bizonyos 3A után füstölt el. Esetleg a végfokot nem tudom kimérni valahogyan? A diódákat azt sejtettem hogy kimentek, ugyanis ha jól tudom ők felelnek hogy mérsékelt áram jusson a rendszerre vagy vmi ilyensmi a feladatuk.
Hello!
Ha a tápod 3A-t bír, és arról hajtasz egy erősítőt, lehet, hogy csak 100mA-t fog felvenni a 3A-ból (pl: halk zene esetén). Ha az erősítő kis teljesítményű táppal ment, akkor valamit elrontottál. Vagy polaritáscsere lépett fel, vagy esetleg nem 12voltos volt a trafó, hanem nagyobb. Mekkora pufferkondit használtál (<- Erre kíváncsi vagyok)? Ha a diódák megszakadtak, akkor azokat cseréld ki, és vegyél egy új IC-t! nem nagy pénz! kimérni őket nem igazán lehet (vagy én nem tudom, hogy kell.)>
a tápról: biztos hogy 12V volt Polaritáscsere sem valószínű, mert arra direkt figyeltem. A pufferkondi 1000µF -os ha jól emléxem 25V -os.
Akkor csak egy dolgot tudok tanácsolni: képet rakj fel...tápról, erősítőről. De sztem ha kciseréled az IC-t, meg a diódákat, újra menni fog az erősítő. először próbáld meg a 450mA-es táppal, ha azzal megy, akkor jöhet a nagyobb.
Szerintem az az 1000µF picit kicsi! Nekem már elszállt emiatt a TDA. Ha kicsi a puffer nagy feszkó is létre tud jönni, amit nem hiszem, hogy az erősítő kedvelne.
csősztök az lenne a kérdésem h hány µF-es szűrést tegyek a tápra?
2200 µF amperenként-szokták mondani. Én többet ajánlanék. ENNYI MINDENKÉPPEN! 4700-at szoktam amperenként.
az alap az 1000µF/1A, és 2200µF/1A a javasolt. Legalábbis szerintem fölösleges több! :yes:
2200 elég amperenként, de persze egy komolyabb erősítőnél minél több, annál jobb...TDA2030nál csatornánként bőven elég a 4700 uF.
Ergo te úgy gondolod hogy 10000mikró a sztereóhoz.
Tapasztalatból mondom nem jó , puha brummogós és mosott lessz a hangja.4700mikró tökéletesen elegendő a két csatornához és akkor aránylag szép feszes és tiszta lessz a hangja.
a "2200 elég" nem azt jelenti, hogy 2200 a kötelező, hanem azt, hogy ennyivel nem lesz nagy gond.
és elírtam, én is 4700at raktam az enyémbe az egészre, nem csatornánként. elnézést.
csősztök
lenne még 1 kérdésem... a végfokom már megint rossz pár napja még ment most meg csak zúg.. mi lehet a gond
Zúg vagy 50Hz-es brumm van bent?Nem megy ki a tápfesz a hangszóróra véletlen mert akkor elszállt a TDA Tápban szűrőkondi nem szállt el jól érintkezik?
nem tom mien az 50herces brumm a kimenetnél 2.5 v körül van ha kapcsolok rá zenét eltorzítva de úgy is nagyon halkan hallani
Hát akkor lehet, hogy IC-csere lesz belőle!
A diódák jók? Az ellenállások? Stb...
Mekkora feszről járatod szerencsétlent?
Milyen tápegységről jár? Muti egy képet arról a panelról.
RÉGEBBEN HARMINCÖT VOLTRÓL MENT MOSTANÁBAN TIZENKETTŐ VOLTOS ADAPTERT TETTEM RÁJA...
Na édes drága bogaram essél neki és csinálj neki egy rendes panelt és ne adapterről járasd mert ha oda tekersz az adapteren neki beszippantja az adaptert.Ami meg nagyon fontos IC-T NEM HUZALOZUNK mert az minen szirszar gerjedéstől kezdve a rádióadásokig mindent összeszed , tessék beültetni a panelbe.
vettem új ic-t betettem a panelra és még mindig csak zúg lemértem az ellenállásokat a kondikat a diódákat mind jó... mi lehet a baj?
Tápegység lessz a baj hidd el nekem.
Ami pedig a panelt illeti nézd át nincs-e zárlat.
csináltam neki tátegységet (lsd. csatolt képfájl) és semmi ugyan úgy zúg és most + 1 tünet.. bedugtam a gépbe az audió kimenetre és mint a bolond elkezdett sípolni a gép és nem lehetett leállítani nem tom mi leltel
Akkor már csak panelprobléma lehet.
Apropó sose dugj rá semmi instabil dolgot a gépre mert könnyen a halálba lehet küldeni a hangkártyát.
áttettem másik panelba és ugyan úgy zúg rámértem a kimenetre:S 14V :no:
az közel a tápfesz fele, nem? annak a 14 voltnak szerintem nem kéne ott lennie.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |