Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
A fontos az, hogy ne a megadott maximumon működtesd a LED-et, hanem 80-90%-on. Ha a maximum alatt maradsz, akkor megközelítheti az elméleti átlagélettartamot, egyébként drasztikus öregedésre lehet számítani.
Én úgy tudom, hogy a ledeknél 10x a szorzó és a energia takarékos fénycsöveknél 5x.
A 2.7x nem tudom mire van. De ha nem jól tudom, majd úgy is valaki kijavít.
Szerintem a fenycso meg igaz is lehet, de a LED esetleg HELYILEG ad 10x akkora fenyt, mint egy regi izzo. Ha mondjuk egy szobaban akarsz fenyt csinalni, akkor a 20W-os, gyari aramertekkel hajtott led valahol a regi 60-as es 100-as korte korul lehet, szerintem a legjobban a 75-osre hasonlit fenyaramban. Legalabbis szubjektiven.
Sziasztok, van még kérdésem a power led meghajtással kapcsolatban.
Ezt a dc buck konvertert néztem ki magamnak az ebay-en LM2596 -os ic van benne . 40V -ot is rá lehet kötni a bemenetére, de én csak kb.32V -ot tennék rá, a kimeneten 30V körüli értéket gondoltam a power lednek beállítani. A ledem 30V-36V és 30W és IF=780mA Az a kérdésem, hogy ez az LM2596 -os ic bírja kezelni a ledemet? Gondoltam jó nagy hűtőbordát teszek az ic-re. De mielőtt vásárolnák ilyen cuccot , érdekelne a véleményetek. Ha esetleg túl nagy lenne ez a terhelés ennek az ic nek , milyen típusút keressek? Esetleg kicserélhető ez az LM2596 ic egy úgyan ilyen bekötésűre , csak nagyobb teljesítményűre?
Nagyjából igazad van. Sok mindentől függ pl, színhőmérséklettől is. Ha csak az energia hatékonyságot nézzük, hagyományos izzó kb. 10-13 lm/W, LED 70-100 lm/W. Én 7x-es szorzónál többel nem számolnék. A 30W-os led 2700lm vagyis 2 db 100W-os izzónak felel meg a fényereje kb.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2013
Valami kapcsolást is linkelj mert az IC önmagában feszültséget szabályoz, a LED-nek pedig az áramát kell konstans értéken tartani. Az IC egyébként bírná, csak áram és nem pedig feszültséggenerátort kell csinálnod.
Gondolom valami ilyesmire gondolsz. Ennél áram állítási lehetőség is van.
Igen, de az amit én láttam azon csak a feszültséget lehet beállítani, egy van abból az állítható kék akármiből.
Gondolom az áramerősség is csökken, ahogy a feszültséget leveszem. Szóval ez a led driver meghajthatja a 30W-os ledemet? Valahogy hűtőt teszek arra az ic-re. Vagy lehet, hogy hűtve sem bírja a 30V-on 30W-ot?
Itt vannak kapcsolások is, igaz kisebb feszre, de ha az ic többet is bír, akkor jó lehet.
Nézem ezeket a kapcsolásokat, amiket feltettem, de nem látom rajta az állítható kondikat vagy ellenállásokat, de inkább kondinak néz az ki.
Ezeken a kapcsolásokon nincs állíthatóság. Biztos ki kell egészíteni kicsit a kapcsolást és használható lehet több led feszültséghez is, vagy a bemenő feszültséget kell , azt hiszem 2V -al nagyobbra tenni mint a kimenő feszt és jó lehet.
Zoli, kerlek, ertsd mar meg, hogy LEDet arammal kell hajtani.
Ha feszt adsz neki, ket eset lehetseges: Vagy joval kevesebbet adsz neki, akkor nem hasznalod ki a teljesitmenyet Vagy "nevleges" feszt adsz neki, akkor megfozi magat, ahogy az ellenallasa csokken. Ha mindenkeppen ragaszkodsz a feszultseghez, akkor az elso esetet javaslom. Ha van arammerod, azt kosd be a korbe (10A mereshatar, at kell dugni) es nezd, hogy par ora mulva hogy alakul az aram. Ha nem haladja meg a 0.7A-t, akkor jo lesz az a fesz. Kezdetnek allits be 0.5A-t, aztan nezd, hogy hogyan emekedik az aram es ha tul gyorsan megy, akkor vegyel vissza a feszbol. Ha nincs a 0.7 kozeleben, akkor emelheted a feszt. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
Igen , értem, hogy kell áram is a ledhez, de fesz nélkül nincs áram sem.
A fentebb lévő képen , ahol egy dc buck konverter linkje van, ott azért említettem a fesz állítást, mert az egyik ilyen dc buck konverter leírásában az szerepelt 1. lépésként, hogy azon az egy állítható kék akármin, ami a panelen van , a feszültséget kell beállítani a megfelelő értékre a ledhez és utána lehet rátenni a ledet. Biztos jobb az a dc buck, amelyen az áramot is be lehet állítani, valószínűnek tartom, hogy azon , amelyiken csak a feszt lehet állítani , arra olyan teljesítményű dc feszt adnak , ami nem haladja meg a led 0,7A-es terhelhetőségét. (Elnézést kérek, hogy ilyen birka vagyok az elektronikában)
Azert nem lattal allitasi lehetoseget, mert az LM2596 4 fele kivitelben letezik: fix 3.3; 5; 12 es allithato. http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm2596.pdf (a 12. 0ldalon a szabalyozhato kivitel meretezese)
"Igen , értem, hogy kell áram is a ledhez, de fesz nélkül nincs áram sem."
Ledeknel ez kicsit maskepp alakul, mivel aramgeneratorrol kell oket hajtani. A feszultseg az atfolyo aram fuggvenyeben alakul, ezt pedig a led adatlapjarol visszakeresheted.
Itt a linkje, amit vennék ehhez a 30V 30W-os ledhez.
Mehet vele a led? Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
Ez egy szimpla kapcsolouzemu tap modul, nem egy a ledekhez keszult aramgenerator. A kulonbseg oriasi. Mig azon amit megjeloltel, mint megvasarolando a kimeneti FESZULTSEGET tudod allitani, addig a ledekhez valonal a kimeneti ARAMOT tudod ALLANDORA beallitani.
Volna valami linked, hogy milyen ledet szeretnel meghajtani? (lehet nem is szimpla ledrol, hanem led lancolatrol kellene beszelnunk?) Elnezest, ha neha nem a megfelelo szot hasznalom, en nem magyarorszagon lakom es csak az angol megfelelojet ismerem a munkambol kifolyolag.
Igen , nagyon egyformák ezek a panelek.
Akkor van egy másik , ez 230V-ról megy , kicsit nagyobb a kimenő áram, nem tudom, hogy van -e rajta állíthatóság, mert ha nincs , akkor nem jó. Bővebben: Link
"Elvileg" pont hozza valo (30watt led driver), bar en meg mindig inkabb a ledre lennek kivancsi amit hasznalnal, mivel nagyban fugg a hozzaillo szabalyozo tipusa. Szamomra egy buck konverter 85% hatasfokkal igencsak gyengecske, de szamodra ez nem igazan relevans.
Mindenaron megeri china-bol importalnod? Szerintem EU-s ebay oldalon is talalsz, ha nem tudnal megepiteni.
Azt hiszem megtaláltam a ledemhez megfelelő drivert, tovább már nem keresgélek.
A ledem 30V 30W és IF=780mA Ezt néztem most ki: Bővebben: Link Az ára is jó és a teljesítménye sem fogja a ledemet tönkre tenni, és nem kell matatnom a szerelgetésekkel. (Azért, aki ért hozzá egy pillantást vethetne rá , nem szeretném, ha 1 nap után kipurcanna a ledem.) Köszönöm.
Kína ócsó, EU drága, lehetnek kivételek, de én még nem találkoztam vele.
Ez jó lesz hozzá, ráadásul minden benne van, nem kell még trafót biggyesztened elé stb. Egyik vége a hálózatba, a másik a LED-re és világít. Hogy meddig az meg majd kiderül.
Ahogy latod, ez max 600mA-t tud kiadni. A tied majdnem 800-at ker.
Ez azt jelenti, hogy kb 75%-os fenyaramod lesz.
Szerintem jó lesz az a LED 76%-on üzemeltetve. Legalább sose megy tönkre.
Hát igen kevesebb fényt adna ki ezzel, az előbbi linken lévőhöz pedig 880-1000mA -ig van írva, az meg lehet, hogy túl sok?
Szabályzót nem láttam rajta, vagy azt még bele kellene építeni?
Bocs mindenkitől a led , amit vettem 750-900mA van az adatlapján.
Nem tudom hol olvastam azt a 780mA-ert . A folyamatos működtetéshez kicsit kicsinek tartom.
Kedves Fórumtársak!
RGB modlight lámpát építek 9W RGB power ledből. Az RGB-ből két led meghajtása megoldott (A kék és a zöld) A következő problémába futottam. Szeretném meghajtani változó fényerővel a piros 3w ledet (2,4-2,6 V ) 5 Voltot kapna előtét ellenállással. Szeretném legalább 600 mA hajtani. A fényerő változását egy előre programozott pic végzi. A vezérlő fesz azonban csak 0 és 1,2 V között változik. (Sajna nem tudom átírni a programot) Sima tranyóval nem megy 160mA fölé. Milyen kapcsolással tudnám elérni a fentieket?[b][/b]
Árulj el további részleteket a projektről! Nekem elsőre az magas, hogy a kék és zöld LED meghajtása megoldott, de az alacsonyabb nyitófeszültségű pirosé nem. Milyen kapcsolás alapján építed?
Probald meg FET-tel. Az a 'vezerofeszultseg' nem veletlenul egy PWM jel?
Egyebkent egy kb 4 Ohmos ellenallas kell sorban vele. De legyen legalabb 3W-os terhelhetosegu. |
Bejelentkezés
Hirdetés |