Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Régi a téma, ezért elnézést is kérek, de még egy megoldást szeretnék hozzátenni a felsorolásodhoz. Ez árban a VCA-k alatt van, és relatíve egyszerű dologról van szó.
A kapcsolás lelke az NSL32 szériájú optocsatoló család. Különlegessége, hogy ellenállás kimenete van, így 2db-ból készíthető egy mono potmétert "utánzó" applikáció. Más oldalakon Lightspeed Attenuator-ként említik. Rengeteg változatban létezik, de az alapkapcsolás, ami a lelke a dolognak, változatlan. Dióhéjban: egy potméterrel szabályzod az optocsatolókra érkező áram erősségét, ezáltal a bennük lévő led-ek fényerejét, ezáltal a kimeneti ellenállásukat (persze ellenütemben). És kész is a recsegésmentes potméter.
Ezt a fényerőszabályozott elvet a Diszkónika című könyvben is vázolták annak idején, azt hiszem Beszéd-zene átkeverő automatikát építettek ilyen elven. Sipos erősítős könyvében pedig FET-et vezéreltek, az meg is építettem valamelyik keverőpultomban anno. Mára változott a helyzet annyiban, hogy már könnyebben beszerezhetőek jó minőségű potenciométerek külföldről, annak aki áldoz rá. Az ALPS kék bársonya az elérhető alsó szintje a potiknak. Aztán Noblel, a TKD, Conex, Audio Note, vagy ha pénz ékszer nem számít akkor a 640€-s ALPSRK50112.
Idézet: „vagy ha pénz ékszer nem számít akkor a 640€-s ALPSRK50112.” Igen, -sajnos a csillagos ég sem vethet határt az áraiknak.. Bővebben: Link
Na, egy cipőbe járunk, én nekem ma égetően kellett volna egy BF244, életre halálra kerestem, minden volt, csak ez nem... váá
Sziasztok!
Egy egyszerű hangszín szabályozóra lenne szükségem, amit meg tudnék építeni. Egy keverőerősítőnek a monitor kimenete, és a monitor végfok közé. Most ugyan is a monitoron ugyan az a hangszín, ami kifelé megy. Ez nem mindig jó így. Köszönöm!
LM1036. Van hozzá dokumentáció is a témájában.
(Egyszerű, DC vezérelt (tehát nem poti érzékeny), monó potikkal üzemel, kicsi, univerzális.)
Építettem egy diszkós cimborámnak egy aktiv monitort, és pont LM1036-ot tettem bele én is, nem panaszkodott rá. Neki is ez volt a gondja, mint neked.
Sziasztok! Most többet olvasgattam a fetes erősítőkről,és teljesen meg zavart pár oldal.Na most azt kérdezném,hogy ez a fetes erősítő mennyi kimenő teljesítményt szolgáltat valójában?A rendelkezésemre álló feszültség,2x85v,és tudni szeretném hogy mennyit ad le 4,és 8 ohmról.Köszönöm.
Tényleg a Pa300 jó választás. Én megépítettem és remekül muzsikál. De egy ilyen végfok ára az húzós lesz arra készülj fel.
Szia!2x85V vagy +-85V nem mindegy mert ha AC 2x85V az egyenirányitva elég sok lenne a feteknek.Ha jól látom csak 2 pár fettel van elátva a kapcsolás.Szerintem ez édes kevés.Ilyen tápfeszre legalább 4pár kellene 8Ohmra de min 3 pár.4 ohm-ra 5-6pár.Ilyen tápfeszűltséggel kb 300-350W 8 ohm-on és négyen ennek duplája.Minden 100W-hoz egy fet pár kell szerintem hogy ne terheld túl a feteket.Igy is jó és műkődik de nagyon megvannak rángatva a fetek.8 ohm-ra rá teném (de még az is rizikós) 4-en bisztos nem lenne hoszú életű.Egykis táblázat ebből kb megvannak a tápfesz és hozzá kimenő telyesitmény.Bővebben: Link
A kollega 85v +- ra gondolt,a 85vDc az elméleti max.8ohmra amit ajánlanak hozzá.A készitője
Szia.
A rajz amit korábban csatoltam a régi erősítőé . A berendezés több ilyen áramkört használ , ami egy 24 V , 200VA trafóról van meghajtva . A cél az , hogy min. dupla ekkora feszültséget és áramot tudjak átvinni . Az alap áramkör megtartásával , ellenállás módosításokkal próbálom ezt elérni egyelőre , illetve kicseréltem a végtranzisztorokat BD249 , BD250-re . Ez a verzió melegszik túlzottan . Az új trafó 42V 400VA-es.
Ez használható fél oldallal is? LM1036
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
Én is úgy kötöttem az aktiv monitorba, teljesen jó.
A kétszeres feszültség valamint a kétszeres áram négyszeres disszipációval jár egy ilyen analóg erősítőnél. A hűtőfelületet meg kell növelned.
Jobb hatásfokra csak PWM vezérléssel számíthatsz.
Hali .
Csak nagyobb hűtőbordával lehet csökkenteni a végtranzisztor melegedését ? Esetleg lehet veled beszélni a fórumon kívül is ? Köszönöm az eddigi segítséget . Üdv
A kapcsolási rajzon, az IC 7-es lábán van egy kapcsoló. Ez mi célt szolgál? LM1036
Szia!
Ez a fiziológiai hangerőszabályzás (Loudness) ki-bekapcsolója.
Loudness, fiziológiai hangerő-szabályozás. Halkításkor kiemeli a mélyeket, hogy telt maradjon a zene.
Inkább fordítva. Hangerő szabályzáskor a mélyeket, és a magasakat kevésbé csökkenti, mint a középhangokat, ahol a fül amúgy is érzékenyebb. Az adatlapon a 9 - 12 ábra mutatja a lehetőségeket.
Az IC 8-as, és13-as lábon van a két kimenet. Itt milyen értékű kondit kell alkalmazni? LM1036
Szia! Attól függ milyen bementi ellenállású a következő fokozat. Miért nem a témájában érdeklődsz?
Sajnos elfelejtettem berakni a topikot a figyelőbe...
Nos. Akkor szétszedtem az egészet, átnéztem minden forrasztást, ahol gyanúsnak találtam felolvasztottam az ónt. Meg csipogós műszerrel végignéztem. Akkor összeraktam, jó is volt, majd ismét egyik pillanatról a másikra elment... Aztán a másik csatornát használtam. Tegnap beraktam autóba egy 250W-os 3 utassal nagyot szólt
Helló!
Leírnád a nagyobb tételeket kb. mennyibe kerültek és a trafót kinél tekertetted?
Aha. És a trafót megkérdezhetem, hogy hol csináltattad és hány VA-st a 2 oldalhoz?
Én személy szerint az effajta puffermezőt kicsit túlzónak tarom, pedig én szeretem, ha van egy erősítőben tartalék. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |