Fórum témák
» Több friss téma |
Szép napot!
Segítségre szorulok. Az LM2575 modul struktúrájával megegyező, hasonlóan egyszerű, de 15A-es modul után kutattam fél éjszaka, sikertelenül. Esetleg tud valaki olyat, ami megfelelne nekem? A kapcsolási elv teljesen mindegy, 5 lábú kellene és elég gyors legyen ahhoz, hogy a szabályozó lábbal modulálni lehessen a kimeneti feszültséget. Teljesen hihetetlennek látszik, hogy nem gyárt senki ilyet.
Szóval a szórt induktivitásod 100uH és a teljes induktivitásod 9,6mH. A szórt induktivtiás nagyjából reális, ha osztott csévét csináltál (tehát ellentétes oldalra tekerted a kettőt). Az utóbbit én kicsit sokkalom, ugyanis az ETD29 Al-je 2250nH így 40 menettel 3,6mH-t kellett volna kapnod. (de még egy ETD39 sem lenne 40 menettel ennyi)
Azt ajánlom végezz méréseket más éretűkondikkal is az oszcillátorral. Gondolom nem ismered azt a fizkémes mondást, hogy "egy mérés nem mérés, két mérés majdnem mérés, három mérés már mérés, tíz mérés az már statisztika".
Ha nem tudsz akkora szót induktivitást elérni, akkor sorba kell kötni vele egy olyan tekercset, aminek az induktivitása kiegészíti, és nagyon fontos hgoy ez a tekercs a rövidzárkor fellépő áramnál se telítődjön. Ennek az értékét add hozzá a szórt induktivitáshoz
Mire használnád? Valamint fontos hogy direkt kisebb teljesítménynél lekorlátozzon? Mert lényegében ennek a rezonáns körnek az a lényege.
Ha olyan IC-t keresel, ami integrálja a kontrollert és a FETet is, akkor sajnálom ilyet nem fogsz tudni találni. A jelenlegi technológiákkal egy ilyen integrálása egy TO220 die méretére nehézkes.
Mi a bemeni és mi a kimenő fesz tartományod? Konkrétan mi a a terved ezzel? Mert 15A s ha<60V akkor az erősen szinkronbuck. Ezek lényegében mind elég gyorsak, ha a kimenetet változtathatóra akarod gyorsan, akkor a kimeneti puffert kell lecsökkentened, aminek akövetkező korlátai vannak: - a kimenet nem lesz jól szűrve - a kisebb kondi nem fogja elviselni a nagyfrekvenciás búgóáramot ezért túlmelegszik. A búgóáram nagyjából azonos (*0,5 - * 2) a kimeneti árammal, szóval 15A-ra számold ki milyne kondipark kell - ha kondi túl kisi akkor egy kapcsolóperidóus alatt akimeneti fezsültség értékéhez kéepst jelentőset változik, így a szabályzás jitterelni fog Ahogy látod az általad kért dolognak sok korlátja van.>
Végülis egy pwm erősítő esetleg tudja ezt, ha 0Hz-ig kiterjesztjük az átvitelét, az meg van akár SMD-ben is
És a bus pumping ?
Amúgy akár így akár úgy ez nem ez a téma. Itt 230VAC-ről működő tápokról van szó!
Ha egy eredetileg pwm erősítő célra készült céláramkört tápnak használunk, akkor az most erősítő vagy táp téma? Bár jogos, valószínűleg akkor sem 230V....
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
Köszönöm a választ.
Egy nagyméretű fénykijelző sormeghajtását kellene korszerűsítenem, mert a készülék tökéletes, de az eredeti analóg meghajtása mai szemlélettel rengeteget fogyaszt, ezért nem használják. A 60V tökéletes lenne és kb 15kHz-n kellene lennie a -3dB-es pontnak. A búgófeszültség a felhasználás jellege miatt lényegében mindegy, ahogyan a kapcsoló frekvencia is elég, ha csak 80-100kHz.
Nekem még mindig nem esett le pontosan, hogy mit szeretnél.
Szóval: bemenő feszültség ill. AC vagy DC? kimenő feszültség? Hogyan szeretnéd ezt "modulálni"? Mi a cél a modulálással? PWM-et akarsz?
Azt hozzátenném, hogy ez nem ETD29, hanem egy EI34.
Gyakorlás céljából szeretnék először kisebb teljesítményű tápot csinálni, ami fel is lenne használva, egy ismerősöm A osztályú végfokjába.
Így a terhelés állandó, nem is kellene szabályzás és akkor annál a teljesítménynél rezonálna. Csak itt keveredtem meg, hogy a Te LLC konvertered számolja a szükséges szórt induktivitást, de egy sima ZCS tápnál is kell számolni? Erre Cimopata cikkében és Skory oldalán se találtam utalást (lehet rosszul értelmeztem). Például Skory táblája az adott teljesítményhez egy maximális szórt induktivitást határoz meg, így ahogy én értelmezem: ahogy legjobbra sikerül megtekerni a trafót, ezek után ez alapján csak a kondit és a frekvenciát kell helyesen megválasztanom. Csak hogy legyen konkrét példa is, hátha megértem: a mini rezonáns tápod szeretném megépíteni, de kisebb teljesítményre, akkor ETD29-es maggal hogyan kell nekikezdenem kiszámolni ezeket az értékeket? A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
Ezeket a rezonáns tápokat én kvázirezonáns tápoknak nevezem, mivel a rezonáns jelleg kis terheléseknél nem érvényesül
Skory oldalán van egy "trafószámoló.xls", ami kiszámolja a szükséges rezonáns tagokat az adott frekvenciása és adott teljesítményre. Szórt induktivtiás, rezonáns kondi, frekvencia és teljesítmény. Ezek az egymástól függő értékek, és ezek ZVS/ZCS-től függetlenek. Szóval neked elég a szórt induktivitással és a rezonáns kondival foglalkoznod, ezeket számold ki egy terveztt teljesítményre és egy kb frekvenciára. Később pedig a mérés során a frekvenciát állítsd be terhelés mellett A szükséges rosos induktivtiás eléréshez vond le a szükséges szórt induktivisátból a trafód szórt induktivitás, és egy ilyen induktivitást köss a trafóddal sorba. Lényegében ennyire egyszerű.
Kezdem megérteni. Sejtettem, hogy ha megépítem, akkor nem fog menni a beállítás, mert ezt figyelmen kívül hagytam.
Köszönöm! Sokat segítettél! Csak egy kis gyakorlás utáni kérdésem lenne még (Skory táblázata): - a mini rezonáns tápodban 150-200W-ra méretezve, ha jól látom 80kHz körüli frekvencián 120-150uH-t ad, te 80uH-t ajánlottál. -Cimopata v1.1-es tápja 320W 75kHz, behelyettesítve 84uH, a kapcsolási rajzon 25uH van feltüntetve. Ezek alapján a kérdésem az, hogy nagyobb teljesítményeknél el lehet térni kicsit lefele a szórt induktivitással, maximum kicsit romlik a szinusz áramjelalak névleges terhelésnél és így alacsonyabb terhelésnél hamarabb lesz hard-switch jelleg?
A 150-200W a folymatos teljesítmény, valójában nagyobb csúcsteljesítméynre (kb 300W) van tervezve, amivel kijön a 80uH.
Cimopata 1.1 szintén végfokhoz készült és nagybb (kb 600W) csúcsteljesítménnyel lett számolva. Ha kisebbszórt induktivtiást alkalmazol és persze a frekvencián hozzákalkuláod a rezonáns kondit, akkor kisebb lesz af ezstlésgesésed, és a rezonáns kondin lévő diódák nagyobb teljesítményél fognak bekorlátozni. (meg maga a rezonáns kör nagyobb telejsítményél fog bekorlátozni) A hardswitch az megint más dolog. Kiszámolod a rezonancia frekvenciát. Ha nincs légrés és a terhelésed nagy, akkor a rezonancia frekvenia felett induktív, alatta kapacitív módban vagy. Ha kapacitív módban vagy, akkor a kikapcsolás ZCS mindig, a bekapcsolás keménykapcsoló. Ha az induktív módban vagy ÉS a holtidő elég ahhoz hgoy a mágnesező áram áttötlse a FET Cossját, akkor a bekapcsolás ZVS, a kikapcsolás keménykapcsoló. Ha pont a rezonanca frekvencián vagy ÉS a terhelés nagy ÉS a holtidő elég hgoy a mágnesező áram áttöltse a FET Cossját, akkor neked ZVS bekapcsolásod és ZCS kikapcsoölásod van. Az előbbi bekezdés csak akkor érvényes, HA a hotlidő elhanyagolahtó a kapcsolási periódushoz képest, ÉS a mágnesező induktivtiás nagyságrenddel nagyobb mint a szórt induktivitás. Ha a mágnesező indutkvitás >20* szórt (vagy soros) nem teljesül,a kkor LLC konverterről van már szó. FETek esetében a kikapcsolási veszteség általában kisebb a bekapcsolsái veszteséghez képest. IGBT-nél pont fordítva van. Az IGBT-nél a kikapcsolási veszteségek dominálnak, így azokat ZCS-ben érdemes hajtani. Még egy fontos dolog. A hagyományos PWM keménykapcsoló tápoknál a FET bekapcsolása után az áram felfele kúszik, és akkor van maximumon, amikor a FET kikapcsolna. Tehát itt a kikapcsolsái veszteséggel is számolni kell. A ZVS rezonáns tápoknak, az áram szinuszos, így amikor a FET kikapcsol, akkor az áram a szinuszos jelelg miatt sokkal kisebb. Ha neked nincs légrésed, és a tehrelésed nagy, akkor a max áramhoz képest ez is kicsi lesz. Induktív módban a FET kikapcsolási árama egyenlő az adott frekvencián lévő mágnesező áram csúcsával. A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
Na akkor megint figyelmen kívül hagytam, hogy végfokhoz készült... Így akkor már minden világos a számolással kapcsolatban.
Szép kis leírás! Azt hiszem ezt még egy kicsit emésztenem kell, mert így elsőre bonyolult. Köszönöm még egyszer a segítséget!
A magod nem EI33-as PC táp vasa? Mert EI 34-et még nem láttam, szerintem nincs is. Ha igen, akkor a kapott értéked nagyon sok, ha jól emlékszem annak 1500 körüli Al-je van.
Beletettem a feteket, az IC-t, és visszatettem a trafót. Az IC tápjából az ellenállást kiszedtem, és adtam neki 12V-ot labortápról, persze csak ezt, a 230-ra nem kötöttem rá. Ezt mértem a gateken.
Felül a felső fet gate-je, alul az alsóé. 2us/div, ha jól számolom, ez kb. 140kHz. A kapcsolás továbbra is ez, annyi változtatással, hogy már IRF730-ak vannak benn. Gee Lee, de igen, 33-as, nem tudom miért 34-et írtam. A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
Szép, mondhatnám nagyon szép
2us/div? Ha jól számolom 6-7 osztás tellik el ami 12-14us periódusidő, ami nem 140kHz hanem 71-83kHz. De javíts ki ha tévedek. Nagyon jól tetted, hogy először csak segédtápot adtál neki, én is mindig így szoktam. Most akár rárakhatod a 230V-ot egy nagy soros ellenállással (mondjuk 1 kOhm) vagy ha labortápod tudja, akkor 50-100V körüli feszt.
Jaj, ez amatőr volt. Én 1us/div-vel számoltam. Azt hiszem, kezdek fáradni így este felé. De inkább hülyülni, és figyelmetlen lenni.
A labortápom nem tudja, de tudok csinálni 50-100V egyenfeszt. Akkor visszateszem az 56k-t, és megpróbálom.
Mindenképpen először ne a nagyfesszel, hanem kisebbel próbáld meg.
A nagyfeszt hagyd meg inkább holnapra, ha fáradt vagy. Ekkor szoktak a galibák történni, mint például az hogy tegnap meghibásodott a kétcsatornás digitális szkópom
Nekem meg úgy adták el az analógot annak idején, hogy hibás volt (ez van ha nem tudsz elmenni személyesen kipróbálni). Viszont ezt megjavítottam, a digitálisra meg néznék mint Rozi a moziban...
Egy újabb gyöngyszem akadt a kezembe, USB csatis kimenetű töltő, dugasztáp, akármi. A képek magukért beszélnek. A legszebb a biztosíték, de az ál optó sem semmi (a tok alapján azt hinné az ember hogy az egy optó, de csak 2 lába van bekötve (a primer és a szekunder föld közé mint egy Y kondi), és a tokban sincs semmi). Egyutas egyenirányítás, 400V-os kistranyó mindenféle snubber és szupresszor nélkül, viszont a kimeneti feszt kb. 15%-on belül tartja 2-300mA-ig.
Találtam egy trafót, 48VAC. Rákötöttem a graetz elé. 63V van a pufferon. Az IC 8V-ot kapott. Tettem párhuzamosan egy 100k-t az 56k-val. Még mindig 8V. Kicseréltem a 10u-s kondit. Most 8,4V. Aztán adtam neki 12V-ot a labortápról.
Ráakasztottam a szkópot a 2-es pontra (trafó primerének egyik fele, a két fet közt, ahova megy az 1u-s kondi), és ezt mértem. Kalibrált mérésnél 62V-ot számoltam a kilengés figyelmen kívül hagyásával. Aztán eltekertem nem kalibrált állásba, mert nem fért rá az egész kilengés 10V/div-nél. Amúgy ez a kilengés normális? A pufferen is 62V körül van a fesz, szóval itt megvan az egész táp. Gondolom ez nem rossz. Ez is 2us/div.
Részben csak a szkópod hibázik. Szedd le a szkópodról a kampót, és csak a tüksével mérj. A földet pedig a lehető legközelebb csiptesd rá.
A következő értékek vannak, ugye? - Szórt induktivitás: 80uH - Rezonáns kondi: 22nF - Frekvencia: kb 80kHz - IC: IR2153 (vagy IR21531?) Ha ezek az értékek, akkor a frekvenciát állítsd át olyan 120kHz-re, vagy köss sorba egy 100uH-s induktivitást. Most erősen a kapacitív tartományban vagy, és a FETek bekapcsolása keménykampcsoló.
Kapaszkodj meg, a mérőzsinór egy tömör belső eres vezeték, ami meg van blankolva, 2cm-el feljebb az árnyékolás összetekerve, és rá zsugorcsövezve egy pár centis vezeték, aminek a másik felén van egy krokodilcsipesz. Végülis ugyan úgy néz ki, mint az eredeti mérőzsinór, csak itt nincs műanyag burkolat, és 1:10-es osztó.
Az előző oldalon beszéltük, hogy 100uH szórási induktivitást mértem az oszcillátorral, többféle kondi esetén is. A rezonáns kondi 22nF, az IC IR2153. Inkább a frekit tolom feljebb, nem szeretnék alkatrészt gányolni a nyákra. Ha jól nézem ki a grafikonból, 8,2k-s ellenállással és 330pF-s kondival 120kHz körül lesz a frekvencia. A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
Ha 100u, akkor elég ha 110kHz körülie állítod a frekit, úgy már induktív mdóban leszel.
Szerezz be egy rendes szkópzsínort, mert ilyen dolgokat msáhogy nem fgosz mérni rendesen
Holnap beállítom, először erről a 62V-ról, utána rákötöm egy gyenge 100ohmos ellenállással egy leválasztó trafóra, ott megmérem, aztán ha jól működik, rákötöm a hálózatra és mehet a terheléspróba. Mára viszont ennyi. Köszönöm az eddigi segítségedet, nélküled nem mentem volna sokra. Remélem a következő már zökkenőmentesebben fog működni.
Venni fogok mérőzsinórt, azzal mégiscsak könnyebb, és jobb mérni. A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
Körülbelül most fogom így hagyni az egészet. Megy róla a végfok, szépen zenél.. Lekapcsolom a zenét, 5mp-re rá felrobban az üvegbizti (szó szerint), összeér a két vége, és sötét van a szobában. Nem tudom mi lehet a baja. De kezdem megunni.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013
Ha nagyon egyszerű tápot akarsz akkor önrezgőt csinálj, ha meg komolyat akkor gate trafós meghajtást. Az IR bohóckodásra való.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |