Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Nem publikus az áramgenerátorod kapcsolási rajza? Illetve leírod, hogy milyen DAC-ot használsz? Ha nem gyári belinkelnéd annak is a kapcsolási rajzát? Üdv!
Közben,elkészitettem-végre- azt a hidegpont kompenzációs lézer teljesitmény mérőt.
Egy kis gikszer után (kimaradt az offset kompenzáció egyik pontjának bekötése) végül sikerült életre kelteni. Az alapötlet és a konstrukció ampervolt kollegától való.A szenzor egy 20*20-as peltier.(Ha jól emlékszek a lehető legkisebbet a legkevesebb elempárral javasolják igy ez majd cserés lesz egy 10*10-esre) Az a bizonyos abszorber jelenleg korom,tehát szén. Nemsokára kiderül mit tud,mit mutat a lézer sugárzásra.445-638-532nm-ekkel tudom kipróbálni,hamarosan. Az alap egy LPC826-os dióda lenne,ennek az ismert mW-ja 420mA-en 250-260mW Egyenlőre csak DMM-vel tudok mérni,de majd szerzek bele egy panelműszert(vagy kibontom a rossz M830B-ből) A fej doboza még nincs kész.
whisper:
Ha jó tudom PET-Laser DAC.Nem gyári,de ne akard lemásolni
Sziasztok!
Így van de hamarosan le fogom cserélni egy gyárira, mert nincs megfelelő progi hozzá. Az áramgenerátor fent van itt is de supepe féle, smd kivitelben, a nyákot az egyik haverom tervezte, és tőle kaptam egy pár darabot. De most akarok egy teljesen új, minimum 10-30KHz analog modulácios áram generátort készíteni. mert ez nem igazán tökéletes. Közben megérkezett kintről a 40kpps scan,max 60kpps és a 300mw-os 532 modul kicsit tuningolva, nem volt olyan olcsó, de nagyon jó minőség. Pár kép: A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
Idézet: „hamarosan le fogom cserélni egy gyárira,” Ne ragaszkodj feltétlen a Pangolin QS-hez. A PL-en olvasni még erről-arról,ami tudásban felülmúlja az egyébként hobbi felhasználásra tervezett QS-t.(igaz,otthonra a Beyond vagy neadj' isten LD2000 luxus lenne) LSX például(etherdream DAC-val) vagy a német Phoenix. Ha áramgenyát akarsz,jót gyorsat szépet,akkor javaslom vedd meg Flexmod P3-at.Vagy a PL-en van még pár ajánlat. Amúgy nekem a generátor BD234 tranzisztorral megy(saját moddingolt féle kapcsolás ezzel-azzal kiegészitve) és nagyon jól.Annó a PET DAC-val volt rossz,mert az ha 8 bites akkor megeszem a billnetyűzetem.(lépcsőzetesen emelkedett a fényerő)A FB3QS-vel viszont már folyamatos és lineáris.Megfelelő IC-vel és FET-vel még jobb lehet,ezeket még keresem.Az itthoni kinálat gyenge és azok is drágák.Sajnos kimeritettem a sample rendelést a Lineartól,mástól meg nem lehet rendelni.
nullÜdv T.Kolégák!
Egyből egy kérdés vagy kérés - beteszek 2 db képet és mondjátok el milyen szrkó ez-az egyik hirdetési oldalon találtam-és pot ilyesmire van nagy szükségem 230V-ról müködik az eladónak semmi infója - 5000Hft-megéri?-mivan,lehet benne?Köszönöm,ha segítetek! Voal lézer - legalábbi aztmondják. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
Azért azzal az infóval rendelkezik,hogy egyáltalán működik?Vagy csak 5000 Ft,ennyit tud?!?
Amúgy benne van a nevében: VONAL LÉZER...vagy lézer vonalzó. Beépitett AC/DC táppal egy sima mezei 10mW vörös dióda előtte egy spéci üveglap,ami a pontból vonalat csinál.5ezert egyálatlán nem ér meg SZVSZ. De ha ilyen kell,hát ilyen kell,alkudd le. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
Köszönöm - nemértek a lézerekhez-sem- tud esetlg valami olcsóbb megoldást - vagy egy olyan oldal vagy link ahol hasonló tudású szerkezet leírása,rajza van-/esztergapad ágyát akarom megnézni,rendbehozni/ 1-2.5m-re ha kivetíti a vonalat az nagyszerű!Kössz!
Nos,meg is történt az első lézer dióda teljesitmény mérésem.
G71 diódát élesztettem fel(300mW tipus) 3 tagú AR bevonatos lencsével.A hűtést passzivan hagytam. A gyári grafikonokhoz hasonlitgattam a saját mért eredményeimet,meglepően hasonlóak. Pl a gyárin 300mW nyers direkt /koli lencse nélküli/kimenő teljesitmény (vegyünk 35C°-ot alapul) 450mA dióda áram környékén van. Az általam mért teljeitmény 288mW volt kerek 450mA meghajtással.Ez a kollimátorral mért adat,tehát elég közeli a gyári értékhez.Ahogy hagyom futni a diódát,melegszik,úgy esik vissza a teljesitmény is.10 perc után kb. 20mW-ot csökkent. A beállási idő eléggé gyors 20 sec és stabilizálódik a mérési adat.Hamarosan készitek pár képet is ill. bekötöm a 445nm-t a 660nm-t .A zöld még nem állt össze,várok egy nagyobb méretű 1%-os YVO4-re. *szerk.:* kipróbáltam kollimátor nélkül,450mA-en 330mW-ra kúszott fel a teljesitmény,de elég közel 3cm-re tettem a peltier-hez,hogy a lehető legtöbb fényt,legalább a 3/4-t befogja a kerámialap. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2013
Sziasztok!
Közben sikerült be szereznem egy Fiesta 2-öt és hát meg kell mondanom hogy jó szoftver hiányában nem igazán lehet tudni, hogy hogy is kellene egy technikának, jól működni, Na hát ma én meg tapasztaltam mert a jól be állított 25kpps galvo mintha meglovasodott volna. szóval rá kellett jönnöm, hogy nem csak hardver de szoftver is sokat számít Tökéletes szín keverés és kiegyensúlyozott galvo müködés. Képek még mindig csak telóval.
Sziasztok!
Közben volt időm és teszteltem a fiesta2-öt és hát meg kell mondanom, hogy nagyon meg vagyok elégedve vele. Párvideó:Bővebben: Link Bővebben: Link Még mindig csak mobil. videó A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
Még egy vid:Bővebben: Link
Jó lesz!
Gratulálok az új vezérlődhöz.Eszembe sem jutott a showtactle.Bár szerintem túl van árazva a tudásához képest.De legalább 16 bites scan és true analóg kimenete van,a minőséggel biztos nem lesz gond.Egy kérdés:képes valós időben operálni zenei jellel? Közben nekem is megjöttek a Stanwax-os dichrók és az 5W diódám is,igy neki is állhatok folytatni a 4W-os RGB whitelight modulomat.ADe addig befejezem az LPM-et Jó pénzért elküldhetném külföldre,ahol be tudnák hitelesiteni (Profi mérőeszközzel)és megkapná a titkos abszorbert is thermopile.Vagy megkérem ampervolt kollegát De nekem elég igy is. A 445nm-es 900mA-on 825mW-ot mutat /AR445 3 rétegű lencsével prizmák nélkül/nem is nagyon kell ezt hitelesitgetni,mert ez hellyel közzel pontos érték.
A legegyszerűbb lézeres vonalzó,ha egy pici DC motor tengelyére párhuzamosan felragasztasz egy tükröt,annaka hátlapját a tengely szárára.Ez körbe fog forogni,de tökéletes egyenes vonalat fog a lézerrel kivetiteni ~270°-ban.
6-12V-os DC motorok AC feszültségről (pl csengőtrafó,fali dugaszttáp adapter trafója)rezegni,tehát nem forogni fognak,igy a kivetitett egyenes "rövidebb" és fix méretű lesz.A motorok rezgésének nagyságát /-a tengelynek a bal jobb irányú kitérését/0.5-1W-os párszáz ohm os potival vagy ellenállással lehet állitani,hogy ne pördüljön át,hanem csak rezegjen. Értelem szerűen ezzel a lézer vonal hosszát állithatjuk be. A rezgésszám állandó 50Hz lesz(hálózati pl csengőtrafó) A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
Szia Epyn!
Ez még nem az enyém csak kölcsön kaptam, de ö a magyarországi hivatalos forgalmazó, és nagyon jó barát. Még kezdeti ismerkedésen vagyok túl de elég jól kezelhető, csak még nem jöttem rá hogyan tudok ildát inportálni vele mert csak eddig a saját bankjából tudtam Show-t össze állítani. Viszont nagyon könnyen kezelhető kis progija van. Ahogy én tapasztaltam :1-es kép ezeket tudja. Körben készül a Harmadik nem kicsi projektem is. Ha ki próbáltad a dicrokat kíváncsi vagyok a paraméterekre. Üdv
Egyszerű drag and drop-val be tudod húzni a bank-ba az .ild file-t! CSinálsz egy üres bank-ot és telitöltheted ILDA file-okkal.Szerencsére ez már támogatja a Pangolin szabványú ILDA v5 file-okat,nem úgy mint a tört mamba.
Kipróbáltam a stanwax téglalap dichrókat épp nincs 5 perce A kinai gagyit a Telectronic Zsolttól kapottat 10 másodperccel a lézerdióda lekapcsolása után széttörtem.Mindkettőt.Azok nem valók semmire. A vörös dióda fényéből szinte semmit sem engedte át,vagyis sokkal többet tükrözött vissza,mint a telectronikos sz@r.(igaz nekem az ingyenbe volt) Az angol importot ajánlom,ha nem akarsz veszteséget.Cserébe 18ezret ki kell adnod érte.... Nem kicsit vagy te sem őrült...Kiváncsi leszek a nagy gépre.Lehet tudni mi lesz a takaró alatt? A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
Nem akarom keverni a hsz-eket
Tudtommal a fiesta2 300 fölött van magyar forintban.Jobban jársz akkor a Phoenix4-val vagy a Pango QS-val.Fele annyi sincs.A QS hivatalosan 600as.(dollárban)de 475-ért meg lehet venni.Jenebala kollega és én is annyiért vettük (ebben a DHL benne van),ugyanott. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
Juteszembe,hisz van nekem egy "mérőeszközöm,meg tudom mérni a telectronikos és a Stanwax dichrók közti különbséget,számadatokkal!
Én láma...Sebaj,csak kettő darabra sikerült törni,még használható erre a megszégyenitési célra.
Köszönöm epyn a tippeket -mindenképp megpróbálom - márcsak anyi volna a kérdésem,hol tudok beszerezni lézerdiódát mekkora teljesítményüt javasolsz és kb meny Hft/db?
Hú
Opció és rengeteg ötlet(ezzel együtt még több kérdés ) http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_3818.html Amúgy a vonalzó célra 10mW vörös elég.(zöld DPSS-t a hideg miatt nem alkalmaznak,mert azt bár 10X jobban látható mint a piros,de a hidegben,kinti munkákon télen sajnos nem fog lézerezni)A gyári ipari lézeres szintezőkben sincs nagyobb.De ilyen dióda drága ha csak úgy diszkrét veszed.Ezért is javaslom a fenti témát egy kicsit átolvasgatva mielőtt bármit is kérdezel! A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
Hát nem az Őrültség csak Az előző 2 projekt árát fogom bele tenni.Már az egyik árát el költöttem a zöldre és a Galvo-ra.
Paraméterek 1- 1,5w 532nm, 2db 445nm olyan 800mA-ral jó optikával, és vagy 3 vagy 4db 638nm 500mW-os michu dióda, és ez mind korrekcios optikával, pbs kocka, jo dicrok és gyári réz modulokkal, tec hűtéssel, Ja és nem utolso sorban 40Kpps Scan-el. Tehát a cél 5 5.5W Ful RGB
Ne sértődj,nem azért irtam,én is őrült vagyok...De te túllősz rajtam is,én anyagilag ennyire nem vagyok eleresztve
1,5W zöld egy jó alap....Ha van rá pénzed.....Ma már simán túl lehet lőni a másik két szinnel(kék-vörös) 100mW is jó alap,50-60* olcsóbb mint 1500mW Amúgy a réz foglalat a diódáknak DTR-től jó ötlet,4X jobban vezeti a hőt,mint amit mi használunk.(az sárgarézzből van) A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
Nagyon szép munkák csak azt nem értem mi hűti le itt a diódákat.
Egy buliba a levegő hőmérséklete akár 35 fok is lehet ha a diódákat csak fél teljesítményen is fogod hajtani akkor is problémáid adódhatnak az élettartalmukkal. Ez a vinklis ötlet megtetszett és ezt ha megenged valószínűleg lopni fogom
Nagyon szép munkák csak azt nem értem mi hűti le itt a diódákat.
Egy buliba a levegő hőmérséklete akár 35 fok is lehet ha a diódákat csak fél teljesítményen is fogod hajtani akkor is problémáid adódhatnak az élettartalmukkal. Ez a vinklis ötlet megtetszett és ezt ha megenged valószínűleg lopni fogom
Szia GTomex!
Hát pont azért készült minden aluból mert jó a hőelvezetés képessége, a másik hogy ez már nem olyan kis buliba készül, hanem főleg kinti használatra, bulira már készen van a 1.5W-os RGB LÉZER. És nem utolsó sorban azért ekkora mert, tervbe van bele egy tükör pad is a látvány fokozása érdekében, ez is emeletes lesz és a modulok alatt 120w-os peltier cellák lesznek, a tetején egy 12x12 profi ventilátor húzza ki a levegőt, cserélhető nagy sűrűségű micro szürök lesznek az oldalába. Készül az SD kártya ilda lejátszó is Komoly Safety is lesz benne azért hogy ne menjen tönkre semmi benne. Ha kell akkor le van dokumentálva a doboz minden mérete és el tudom küldeni a készen lesz. Tybord
30-35% a különbség a kettő dichró között.
A nyers teljesitményt G71 diódával 250mW-ra állitottam(~390mA) A telektronicos szemét az aperatúra 250mW-jából 181mW-ot tükrözött A minőségi Stanwax 10*20mm-es dichro pedig 250ből 234mW-ot. Ezek a konkrét általam mért adatok.Ennyit ér ha az ember fizeti a minőséget és nem elégszik meg a szeméttel.
Tetszik az ötlet hasonlít az enyémhez
Nekem 90w peliter van és hát eléggé melegszik a másik oldal, nem csak a ventilátorba kell a kakó hanem jó sűrű bordákat használj nem utolsó sorba minőségről nem is beszélve Maximalista lettem mióta tönkre-vágtam 2 darab új 445-ös diódát Pedig hallgathattam volna Epyn kollégára ő anno figyelmeztetett, hogy nem jó ötlet bármin is spórolni a laser építésben. Ennek ellenére saját hibáimon tanultam. Vettem még 2-őt meg a galvóm az megy azóta is 30K elég az nekem de most fogok rendelni még 2-ő kicsikét hadd legyen Nemsokára fel lvílantok én is valami képet
Beteg módon hűteni a diódákat csak akkor érdemes,ha extrém áramokat etettek meg vele.
Pl a G71 300mW -os vörös elviseli az 1A-t is,ha fagyasztod. Egyéb esetben 5-600mA és 25C°.Nem lesz gond a melegedéssel sem a TEM cella részéről. Tomi! Sajnálom hogy szétbarmoltad a drága diódákat.Legközelebb vigyázz rájuk.Tartalék jó ha van.Nekem is volt egy,aztán 1 évig nem is láttam,most vettem elő hogy épitem a fehér lézer modulomat.KApóra jött,nem kell venni A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
Már közeleg nálad a 10 000 üzem óra hogy ezt tutinak lehet venni? Dióda pdf dokumentumába szépen leírták: a hűtő test hőfokának maximum 30 fok lehet, viszont kitudja hogy milyen teljesítményen határérték ez az infó. Jobb vigyázni, szobába órákat megy-eget majd jönnek az extrém bevetések Feri oszt kiderül hogy állta meg. Én már csak 9 mm-ereseket veszek ezután jobb paraméterei miatt
Rengetegen járatják ezeket a csöpp diódákat,ki 1A-on használja,másnál 700mA-on megpukkad.Darabja válogatja.
A 10e óra adat nem jó semmire. Fontosabb,hogy a diódák exponenciálisan mennek tönkre.Ha nagy áramon használod akkor egyre inkább veszit a fényéből és mindig magasabb áramot kell neki adnod,hogy ugyan azt a teljesitményt leadja. Vagy a balfékség miatt egyszerűen LED-vé változik. Nekem a régi G71 diódáim 500mA-on mentek,a mostani P73ak 900mA-on sorosba kötve,a kék pedig szintén 900mA-on,a zöld 3W-os infrája kerek 3000mA-re van beállitva,de ezt a jövő héten nyugdijazom,mert be akarom épiteni az 5W-os infrát. Egyiknek sincs semmi baja. 9mm-est nem akarok venni,amig itt van 2 darab 5,6mm-es 1,2W-os.Ezek éltükrözve lesznek prizmával csinositva igy simán meglesz a 2W kék.Minek több?1W zöld és 1,5W vörös mellé ez bőséggel elegendő. Az meg aki 2W kéket tesz egy 300mW zöld mellé,annak úgy kell... A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |