Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1903 / 3968
(#) mps válasza zaza99 hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Szia! Akkuhoz létezik ilyen műszer, gondolom nem olcsó, én a seregben használtam ilyet. Az elv egyszerű, megméred terhelés nélkül a feszültséget, majd terheléssel, a két feszültség különbségét osztod az árammal. Azt azért tudni kell, hogy az akkuk belső ellenállása változik az terhelőáram függvényében, persze az állapotáról jó tájékoztatást ad.
A feszültség alatt lévő ellenállást úgy tudod megmérni, hogy méred a rajta átfolyó áramot és a rajta eső feszültséget, majd szintén Ohm bácsi képletével kiszámolod. De gyanítom Te nem erre a megoldásra vagy kíváncsi. Nos amiben egy áramkörben lévő ellenállást meg tudsz mérni egyszerűen, olyanról én nem tudok.
(#) Wuti91 hozzászólása Jan 16, 2013 /
 
Üdv!
Nekem olyan problémán van, hogy csináltam egy 6db 1,5V AA ceruzaelemből zsebtelepet (aminek a feszültsége ugye 9V), és nekem az áramerőssége kellene. Hogy tudom meghatározni????? (az AA elem hány amperes)
(#) bbalazs_ válasza Wuti91 hozzászólására (») Jan 16, 2013 / 1
 
Amennyit megprobalsz kivenni belole. A legerosebb aram a rovidzarlati aram, a legkisebb az onkisulesi.

Az aram fogja meghatarozni, hogy a KAPACITASA (amire szerintem kerdezni akartal) az mennyi ideig engedi meg ezt kivenni. Mivel sorba vannak kotve, a legkisebb kapacitasu fogja meghatarozni, hogy lenyeges feszultsegeses nelkul meddig birja.

A ceruzaakksira ra van irva, hogy hany mAh (a gyarto pofatlansagatol fuggoen ez akar 3800 is lehet, de inkabb 2000 korul erdemes szamitani ra hosszabb tavon). Ez durvan azt jelenti, hogy 2A-t tud leadni egy oran keresztul nagyjabol 9V fesz mellett.
De ha csak 2mA-t kell leadnia, azt ezer oran at tudja biztositani.

Szerk:
Bocsi, most latom, hogy elemrol van szo!
Az kisebb kapacitasu, de az is NAGYON erosen gyarto- es technologiafuggo. A legjobbak a tartoselemek, a leggagyibbak a cink-szen hagyomanyos elemek.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
(#) Wuti91 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Értem, köszi szépen!!!
(#) danydosster hozzászólása Jan 16, 2013 /
 
Sziasztok!
Keresek olyan csatlakozót amelyik rengeteg (kb 100) pinnel rendelkezik.
Van ilyen egyáltalán, és ha igen akkor melyik lenne az.
Természetes kellene belőle apa, anya, és legalább 1.5M vezeték amivel össze tudom kötni.
(#) Szpisti válasza danydosster hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
(#) proli007 válasza danydosster hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Hello!
HARTING-nál találsz pld. ilyen csatlakozókat.
Feszültséget és áramokat is illik egy kérdéshez odaírni. (De ma már nem szoktunk 100 vezetéket használni valamihez, csak ha nagyon indokolt a dolog.)
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
(#) gabrisherceg hozzászólása Jan 16, 2013 /
 
Sziasztok,
Tv-hez keresnék valami elosztó szerűséget, amivel felváltva lehetne a dvb-t légi és analóg kábel adást fogni, anélkül, hogy a kábeleket ki-be kelljen dugdosnom. Sima splitterrel nem jó, mert szerintem túl nagy a csillapítása. Találtam egy ilyet: http://www.paramega.hu/szatk_5.html Ez az amire nekem szükségem lenne? Mi ennek a pontos neve, mert típusra keresve máshol is megtaláltam, de 3-4e Ft. Vagy ebből más típus, márka is ennyibe kerül?
(#) Action2K válasza Szpisti hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Biztos? én csak 50 Pinest tudok max.
(#) Action2K válasza danydosster hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
A száz ér az nagyon sok. Mire, hova kell? Nem lenne valami egyszerűbb rá?
(#) Szpisti válasza Action2K hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Lehet hogy készleten nincs, de létezik
Amúgy én sem tartom praktikusnak, mert ha egy ilyenről a házilagosan megoldott forrsztásból csak egy leugrik, szívás van az egésszel.
Én elosztanám legalább 2 csatira.
Lehet gondolkodni SCSI duplaerezésű lapkábelben is esetleg, és abból létezik 100 pines dugó/tüskesor is. Mint a hagyományos ide HDD lapkábel, csak szélesebb.

Azért egy kis digitális technikával biztosan lehetne csökkenteni azt a 100 vezetéket...
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
(#) Szpisti válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Ha kiadná a dvbt a vezérlő egyent, esetleg... de tán még akkor sem, ha olyan csatolás van benne ami csak LNB frekin jó.
Én egy sima billenő kapcsolóval elintézném, az biztos
(#) nagygabor679 hozzászólása Jan 16, 2013 /
 
Sziasztok!
Szükségem lenne egy 0 - 5 Mohm tartományban állítható trimmer potenciométerre, ráadásul több fordulatosra, mint pl ez: http://www.hestore.hu/prod_10021046.html.
Olyat viszont sehol sem láttam Az lenne a kérdésem, hogy milyen trükkel lehetne összehozni, hogy mégis lehessen a fenti tartományban elleneállás értéket beállítani tekergetéssel? (Egyébként kb. 100 kohm és 5 Mohm körüli tartományban szerenék ellenállás értékekett állítgatni.)
Ha van ötlet, köszi előre is.
(#) kaqkk válasza nagygabor679 hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Ellenállás szekrényt láttál már ? Egy rakás ellenállás sorbakötve 1-2-2-5 lépésarányban és vagy forgókapcsolóval vagy banánhüvelyekkel van megoldva az érték beállítás . ha megjelölöd, akkor beállítás után rögtön le is olvasható az érték
(#) nagygabor679 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Egy érzékelő érzékenységét szeretném ilyen módon állítgani, és lehetőleg fokozat mentesen, ráadásul a méret is számít. Ezt csak nagyon-nagyon végszükség esetén szeretném, amit írtál. De azért köszönöm.
(#) danydosster hozzászólása Jan 16, 2013 /
 
Üdv!
Ehhez kellene nekem a 100 as csatlakozó. Az az igazság hogy ebből is legalább 2 darab kell. Ezért nem akarok a HDD 40 es, vagy pl 25LPT csatlakozóval dolgozni.
Ez egy terepasztal irányítópultja lenne. Meg akarom csinálni, hogy a pult különálló legyen az asztaltól ("hordozható"). Jobb oldalt látható milyen sok vezeték van benne. Jelzők, váltók, szakaszolók, stb. Arra gondoltam, hogy egy kofferszerű kistáskába beleépítem az egészet így valamennyire hordozható lesz és ehhez kell a 100 as csatlakozó.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013

pult.jpg
    
(#) Kovabe válasza nagygabor679 hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Szia esetleg több potméter sorbakötve?
(#) csuszo_zalan hozzászólása Jan 16, 2013 /
 
Helló!
Valaki pár mondatban el tudná nekem magyarázni a tranzisztormező fogalmát? Konkrétan az ULN2003AN-ről van szó. Az oldalon levőRGB LED-es futófény kapcsolásában találkoztam vele. Az angol nyelvű leírásában olyasmit ír, hogy egy magas feszültségű, magas áramú Darlington tranzisztor tömb. Meg 7 NPN párból áll. Mi szükség van rá akkor a LED-eknél?
Köszönöm a válaszaitokat!
(#) kadarist válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Ez azért praktikus, mert egy IC-tokba belegyömöszölnek egy csomó Darlington-tranzisztort, így helytakarékosan meg lehet oldani azt, ha sok kapcsolótranzisztorra van szükség.
(#) csuszo_zalan válasza kadarist hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Tehát akkor ebben az esetben a tranzisztorok a kapcsolás miatt vannak jelen? Vagy mi szüksége van az RGB LED-eknek rá?
(#) granpa válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Mert a vezérlő nem tudja azt az áramot, ami kell a LED-eknek, tehát erősít.
(#) Clyde8821 hozzászólása Jan 17, 2013 /
 
100 nf az milyen kondenzator? es honnan tudom melyik a +es a - labak?koszonom elore a valaszokat
(#) mps válasza Clyde8821 hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Szia! Olvasd át ezt a cikket: Bővebben: Link .
De a kérdésedből kiindulva az egész sorozatot elolvashatod: Bővebben: Link
(#) pucuka válasza Clyde8821 hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Ha úgy volt ráírva, hogy 100 nF, akkor feltehetően kerámia, vagy fólia kondiról van szó. Ezek a kondik nem polaritás érzékenyek, tehát nincs nincs +, és - lábuk. A fólia kondenzátoroknál szokás megjelölni a külső fegyverzet kivezetését, ezt kell lehetőleg testre kötni, ha szűrésre használjuk, ha csatolásra, akkor a kisebb impedanciájú oldalra.
Ha 0,1 µF ként van írva, akkor lehet polarizált elkó is, de akkor jelölve van általában a + láb, de előfordul a - láb megjelölése is.
(#) csabacsaba hozzászólása Jan 17, 2013 /
 
Sziasztok!
Valamelyik nap elromlott az asztali lampam aminek lehet szabalyozni a fenyerejet.
A fenyero szabalyzo reszebol kiment egy ellenalas es egy tranzisztor.
Valaki tudna segiteni hogy mik illenek oda?Bővebben: Link Ilyensmi a lampa.
Koszonom!
(#) zebra85 hozzászólása Jan 17, 2013 /
 
Sziasztok!
Egale-ben hogy tudom beállítani az auto gnd távolságait?
(#) kistrojak hozzászólása Jan 17, 2013 /
 
Üdvözlöm a mélyen tisztelt fórum társakat.

Segítségre lenne szükségem. Nagyon rég gondolkodom egy olyan oszcilloszkóp vételén ami tárolni is tud, és lehetőleg ne legyen nagyon drága. Motorszerelő műhelybe lenne rá szükség. A motorkerékpároknál nagyobb frekvencia talán a kijelzőknél tapasztalható, soros 4 hengeres motoroknál a befecskendezőfejek sem működnek nagy frekvencián, ezért nagyon komoly szerkezetre elméletileg nincs szükségem.
2 műszer között hezitálok, az egyik a Pico Scope sorozat, ami körülbelül 60-65000Ft-ért vásárolható meg, és az Ebay-en is fellelhető DSO203 szerkezet amin kijelző is van, ez körülbelül 40.000Ft-ért vásárolható meg.

Érdeklődnék tőletek hogy megfelelne-e nekem a a DSO203 készülék, kicsit jobban elnyerte a tetszésemet hogy beépített kijelző van rajta, de eddig a tanulópénz mindig oda vezetett hogy ami mindent tud az valójában semmit sem... Sok oldalt olvastam ez ügyben és az adatai a felhasználók szerint elfogadhatóak. Kérném akinek lenne véleménye bármelyikről, ne habozzon írjon nekem pár sort. Nagyon megköszönném.

Köszönöm.
(#) zoltan0801 válasza zebra85 hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Helo!
Szerintem itt előbb kapsz válaszokat.
(#) kérdező hozzászólása Jan 17, 2013 /
 
Sziasztok!
Lehet, hogy buta kérdés, de egy számítógépben hűtőpaszta helyett lehet használni gyurmát, esetleg az autóknál használt teflon tömítő pasztát?
(#) zolika60 válasza kérdező hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Szerintem nem tanácsos. Az általad javasolt két anyag hővezető képessége nagyon messze van a szilikonpasztáétól.
Következő: »»   1903 / 3968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem