Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
BUÉK!
Egyszerű, 1,66 Vpp (csúcstól csúcsig) jellel kell meghajtani 33 kOhm-os ellenálláson keresztűl. Fontosabbik paraméter: a megfelelő minőségű 33nF-al párhuzamos rezonanián (85-90 kHz) 150-200 közötti Q már elég jó. Ha figyeled a szkópon a jelet, ekkor 300-400 mVpp jelnek kell lennie. Lehet vizsgálni a maximális frekvencián (470-500 kHz) is 1 -1,1 nF polisztirollal, ekkor a jóságnak legalább 200-300-nak kell lennie, ez kb. 1,2 Vpp jelet jelent. A 3dB pont vizsgálatával kicsit körülményesebb a mérés, mert ekkor kalkulálni kell a generátor (33 k) impedanciájával is a terheletlen jósághoz. A szkóp mérőfejét 1/10 állásban használd, de gondolom ezzel nem mondok újat. Üdv. István
Köszönöm a jótanácsot, így fogok cselekedni
Az 1/10 állásra nem gondoltam, de teljesen jó ötlet
Üdv. Megépítettem a saját LCM3-mat. Fazékvasmagos AL 630 vassal, 1.35 szoftverrel. Az Usr értéke 172 mV. elegendő az? Csereberéltem a 33 nF kondenzátort, de nem ment feljebb.
Szervusz!
Azt a 33 nF-ot és a jobb oldali 1 nF kondit vedd ki, majd hajítsd el jó messzire! Ezek nem műszerbe -még ha csak hobbiról van is szó- való poliészter kondenzátorok. Már nagyon sokszor volt szó a javasolt kondi típusáról: Bővebben: Link Szintúgy az 1 nF-okról is, az rendben van hogy csak a Ccal kondinak kell pontosnak lennie, de a másik 1nF-nak azért jó minőségűnek kell lennie, ha pontosnak nem is, és ha nincs polisztirol, akkor legalább polipropilén legyen.
A kép alapján itélve polipropilénnek tűnik, elfogadható.
Köszönöm a segítségedet. Találtam még itthon ilyen 33 nF-t. De ezzel csak 142 mV volt. Nem tudom, hogy ez milyen fajta kondenzátor. Ha véleményeznéd, örömmel venném.
Ha már a kondi szóba került... 1nF-os csillámkondikkal mennyire lenne jó a műszer?
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
Tisztelt István!
A nippur esr műszernél olvsatam, hogy akku belső ellenállását is meg tudja mérni. Ez a mi műszerünknél megoldható lenne, esetleg egy In-circuit szerű zsinor használatával?
Üdvözöllek!
Ezért kár volt erőlködni a fazékvasmaggal! Sima induktivitással és egy normális X2-es kondival is el lehet érni a 200mV-ot! Szerintem az induktivitás sem százas, a kondik meg egyáltalán nem idevalók!
Szervusz!
Igen, kell még egy kondenzátor és egy ellenállás:
Kérnék egy kis segítséget LCM3-mal kapcsolatban. Élesztéskor a kapacitás mérés rendben, de az induktivitást nem lehet nullázni. Összezárt kapcsoknál is 100mH(!) körüli értékkel tér vissza és mérésnél is. Frekire 12,4kHz-et és 1,5mV-ot ír ki. Vajon mit nézzek meg? (A relére és a 33nF-os kondira gyanakszom...)
A kondi és a relé rendben (mivel én küldtem ), míg a 100uH teljesen alkalmatlan (túl nagy és a kapcsoló fém része lerontja a jóságát)! A csepp tantálok helyettesítése sima elkókkal nem tudom mit eredményez!
Ja a panel lemosása alapkövetelmény, 1. nem látszik semmi 2. a gyanta nem része az áramkörnek! A honlapukon van ilyen hiba: Bővebben: Link Postázd le és megnézem! Lehet, hogy még alkatrész is kerül! Leiszt Jani A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
Köszönöm szépen tökéletesen működik. 3 és 10 ohm-nál 3-4%-al többet mutat mint a szonda nélkül persze sima ellenállással tesztelve. Gondolom ennyi kis hibatűrése van. 1 ohm alatt tökéletes. Ezt az eltérést okozhatja az hogy 3.3uf kondikat tettem bele?
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2013
Üdv neked is. Köszönöm a biztatást. 430 mV lett a vége.
A kondenzátorok kapacitása a mért érték szempontjábol nem érdekes. Azt a kis eltérést 1 ohm felett inkább a 22 ohm pontatlansága okozhatja, vagy egyszerűen csak a PIC ADC-jének linearitás hibája is okozhatja a kis mért jelszint miatt.
Esetleg lehet pontosítani a 22 ohm-ot (jelen esetben 500 - 1000 ohm párhuzamosan), ha mégis zavaró...
Érdekes a dolog mert ha 10 ohm-nál beállítom akkor 3 ohm-nál alig változik valamenyit. De nem lényeg marad így.
In-circuit nélkül a 10 ohm 1% ellenállást 10.8 ohm-nak méri ezzel lehet valamit kezdeni, vagy ez a műszernek már túl nagy? Köszönöm.
Ha az InCircuit nélkül is többet mér akkor a 22 ohm-ot nem kell módosítani.
10 ohm-nál már elég kicsi a mérendő fesz ami nem tesz jót a pontosságnak. Mindent figyelembe véve 1 ohm körül várható el a legnagyobb pontosság. Az ESR pontoságot befolyásolhatják: - a 3x100 k ohm nem pontos értéke, - az induktivitás állásban történő nullázás elmaradása (elég egyszer, nem kell ismételgetni, eltárolódik az érték) - rossz minőségű induktivitás, alacsony Uesr0 érték - rossz minőségű 33 nF, - túl hosszú mérővezeték.
10µF cserélve csepptantálra, 100uH cserélve hosszú lábra és elhajlítva a kapcsoló fémházától, panel lemosva/sterilizálva alkohollal. 1,24-es verzióval semmi nem jó, kalibr. freki nincs. 1.2 hex-el elindul. Viszont az LX állásban folyamatoson "kalibrációs hiba"-t ír ki. Eddig ez legalább meg volt. Nyitott kapcsokkal 39mH-t ír ki. Vajon mit kellene csinálnom? A saját verzióm pöcc-röff indult és abban is a hagyományos vasmagos tekrencs volt tövig beültetve. Már kezdek beleunni....
Szervusz!
- A kapcsoló rendben van? - Nyákon hajszálrepedést-zárlatot kerestél? - Az 1nF nem zárlatos?
Hoppá, Gyuribá! Ugy néz ki, hogy az LC átkapcsoló egyik fele nem kapcsolóba ment át. Vettem egy szakadást fém tokban, kapcsoló pöcökkel ellátva? Na, ezt álmomban sem gondoltam volna... Vazz....!
Köszi!
Kapcsoló cserélve és 1nF kimérve. Mindkettő jó, a kalibrálási hiba maradt.
Mert nincs oszcilláció, vagy a jel nem jut el a PIC bemenetére! Valahol még mindig folytonossági hiány vagy zárlat van, esetleg a PC beteg.
Egy jó felbontású kép a nyákról? (több szem...) Ui. Vagy a kapcsoló megint nem birta a beforrasztást. A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013
Készítettem 1-2 jó képet: Bővebben: Link
(Mit és hol kellene mérnem?) A kapcsoló most jó.
Szia!
A kapcsoló lehet hogy jó, de a fénykép alapján a forrasztóón össze van folyva a lábainál. Üdv.: Feri
Nincs, csak úgy tűnik. A kapcsoló üzem közben is kimérve. Nincs zárlat.
Az élesztésnél szükséges méréseket Hp41C kolléga szépen összefoglalta, Bővebben: Link
A 3 x 100 és a 47 k ohm-ot is nézd meg! Az utolsó előtti szinjelölésnek narancsnak kellene lennie, ha jól gondolom, de az én monitoromon inkább lilának tűnik... lehet optikai csalódás, de ki tudja! A gyanta valóban nem való egy műszerbe, meglepő dolgokat művelhet, nemrég én is tapasztaltam egy MAX4239-el épített érzékenyebb áramkörben, amit pedig előzőleg lemostam izopropil alkohollal, de még utána is maradt valahol egy kb. 3-400 M ohm-os átvezetés. További denaturált szeszes, majd izopropilos tisztítás után lett tökéletes. (Mellékeltem azt első tisztítás utáni képet, ami után még volt némi átvezetés)
Bocsásd meg nekem,kövezz meg,de ez a panel nekem nem tetszik.Nem igazán tudtam megállapítani,hogy kémiai ónozott e vagy sem,de ha az enyém lenne,én egy az egyben átfuttatnám a vezetősávokat ónnal,a nagy felületeket csak annyira,hogy legyen egy biztos vezetési vonal.Egy kémiailag ónozott panelt nemrég kellett átfuttatnom ónnal (Alkatrészteszter) mert 3 ókuláréval és 2 nagyítóval sem találtam meg a hibát.A kapcsolóknál mintha hideg forrasztást vélnék látni.István által említett ellenállás színkódjában én is lilát látok.Van még pár forrasztási pont ami nem igazán jó szerintem,de Te biztosan jobban látod.Megkockáztatom,ezt a panelt nem Te készítetted és mintha nem is Te forrasztottad volna.Bocsáss meg nekem,ha túl nyers voltam.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni LCM3 műszerrel kapcsolatban. Az ESR mérés kijelzése nem teljesen világos és nem is találtam rá egyértelmű magyarázatot. Mérés közben az érték (például 1000µF 16V kondi esetén) 20-130m ohm között ugrál. Közben a C mellett m16 és m25 között változnak az értékek de néha megjelenik egy pillanatra sz17 is. A verziószám 1.30 és kalibrálva van a leírás szerint. Mitől lehet ez az ESR ugrálás, egyáltalán normális? Ha igen akkor honnan lehet tudni melyik a helyes érték? Nem mindegy, hogy 20 vagy 130 m ohm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |