Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Amikor bekapcsolom a kütyüt a cső alsó része a lábak fölött fölvillan majd elhalványul lehet hogy ez normális de a másik cső az nem csinálja ezt.
ECC82/83 RFT gyártmányúnál igen,EL84 -nél még nem találkoztam ilyen jelenséggel.Így ilyen irányú tapasztalatom nincs vele kapcsolatban.
Léteznek ilyen csövek. Nekem egy-kettő csinálja (típustól függetlenül ECCXX, EL84, PXXX), nem tudsz vele mit csinálni és nem is megy tőle tönkre (hamarabb, mint amúgy...).
Egy Bulgár Resprom nevezetű rádióból mentettem ki.
Köszi!
Nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek de akkor ez van!
Minden esetre látványos.Ne foglalkozz vele csak akkor,ha úgy marad.
Ok!Köszönöm a segítséget!
Ha minden jó lesz akkor holnap teszek föl képet a szerkentyűről.
Egy dolog eszembe jutott. Ha esetleg valamiért egyenárammal fűtöd a csöveket, akkor meg lehet próbálni egy lassan felfutó karakterisztikájú feszültségforrást használni (például az LM317 adatlapján van ehhez kapcsolás - slow turn on).
Én nem szoktam ezzel igazából sokat bíbelődni.Leginkább az előfok csövek allergiásak a fűtés közepelésre,ott is csak váltó,és 2db ellenállást szoktam beiktatni,mert a simán testre kötést nem igazán díjazzák.De azért köszönöm.
Lengyel gyártmányú ECL86-osoknál is van ilyen, a bekapcsolás pillanatában szinte mint egy zseblámpaizzó, úgy világít - de semmi baja nem lesz tőle. Saját tapasztalat: az Unitra magnók csövei többnyire még mennek, a hasonló korú Tungsram ECL86-osoknak pedig már legalább a fele gázos. Szóval ez nem igazán rövidíti az élettartamát.
Nekem a Tesla EABC80 villan fel bekapcsoláskor.
Ez akkor érdekes szerintem, ha már amúgy is full extrás csövest építesz, mondjuk késleltetett, szintén lassan felfutó anódfeszültséggel. A végcsövek fűtőszálát biztosan kíméli, igazból ott lehet értelme (mondjuk egy LM338K-val). Ha már úgyis rak az ember bele félvezetős táprészt, akkor egy plusz IC nem számít.
Ha lesznek ilyen igényeim,akkor majd kipróbálom,addig meg jó ez így.Azon gondolkodtam,ha építek egy ehhez hasonló erősítőt,akkor a fent maradó 589.000ft -ból csak faragnék neki egy csini dobozt.
Idézet: „The neon bulb N1 serves to limit the heater-cathode voltage on both halves of V1 to about 65V maximum during warmup - ezt találtam róla.... Ez tulajdonképp minek kell? ” Az N1 neon lámpa arra szolgál, hogy korlátozza a fűtés-katód közötti feszültséget, V1 cső mindkét felénél max. 65 V környékére, amíg az fel melegszik (anódárama feléledéséig). Erre azért van szükség, mert V1 cső fűtése testre van kiközepelve (lásd táp rajza) viszont katódjai -430 V-ra vannak kötve R7 (470 K)-en keresztül. Ebből következik, hogy bekapcsolás pillanatában enélkül a katódon -430 V lenne a fűtéshez képest, és átütés lenne a fűtés- katód között (mert hideg V1-nél még nem indul meg az anódáram, ezért annak 470 K-s katódellenállásán sem esik feszültség). Az erősítő üzeme közben már ez a neon nem működik, tehát nem a katódfeszt stabilizálja 65 V-ra. V2 és V3 csövek katódján -350 V-ra áll be a katódfeszültség, ezért ezek fűtését -430 V-ra kell kiközepelni. Az alsó 6sz33sz katódja -150 V-on van, ezért ennek fűtése -150 Vra van kötve.
Sziasztok! Lenne pár kérdésem az alkatrész választásban. Elég sokat olvastam az ellenállás választás témában és arra jutottam, hogy a legjobb lenne a szénréteg ellenállás azt hiszem. Néztem farnellon és kétféle szén ellenállás van Carbon Composition és Carbon Film. Úgy tudom, hogy a nagyobb teljesítményű ellenállások kisebb zajúak. Tehetek mindenhova tehetek 2 illetve 5-W os ellenállást ha nincs is rá ott szükség vagy felesleges? Illetve, hogy vannak ellenállásokban is különféle márkák ami szerint érdemes vagy nincs nagy különbség köztük?.
Az utolsó kérdésem az lenne, hogy a mellékelt kapcsolási rajzon a bal csatorna van és ha én megépítem a jobb csatornát akkor a táprészét is külön újból meg kell építenem külön trafóval, szóval két monoblokk kell vagy elég megépítenem a 2 csatornát és egy táp és egy trafó. Előre is köszönöm
A helyettesítése ezek szerint (N1) megfelelő egy zener diódával? Mert ezt a neonot nem biztos, hogy könnyen lel az amatőr.
Köszönöm! ha tudtam volna, hogy a glimmek itt gyújtanak - illetve van erre a feszültségre pontosan - nem kérdeztem volna. Mindenesetre az OTL építő fórumtársunknak is használt a felelet. Én a mezei glimm, parázsfény lámpaként ismertem, ez a neon kifejezés nekem olyan arisztokrata allűrnek tűnt...
Külföldi oldalakon mindenhol "neon bulbként" fut. Amúgy a parázsfény is pontatlan megnevezés (mert hogy a színén kívűl nincs köze a parázshoz), hivatalosan ködfénylámpa.
...és a ködhöz mennyi köze van? Mondjuk ezt is ismertem, csak kimaradt...
Tartok tőle, hogy nem jó dióda. 0,77 mA folyik a 470 K-n bemelegedés kezdetén, később 0,46-0,46 mA folyik nyugalomban a csöveken, tehát 0,92 mA a 470 K katódellenálláson, ezzel a katód 2,4 V-ra kerül a testhez képest....hát hirtelen nem tudom mennyit szivárog egy zenner dióda...és rendesen letörik-e 0,7 mA-el...
A rózsaszín köd, úgy derengeni szokott
Nem kell pontosan arra a feszültségre, az adatlapi fűtés-katód feszen kell belül lenni.
Én is tartanék tőle. Jobb a glimm, meg olcsóbb, üzembiztosabb is.
...és olyan kis univerzum jellege lesz az erősítőnek. Hol itt gyullad ki egy kis parázs csillag, amott egy hálózati szűrő, majd a tisztaszoba. Olyan romantikus, lehet, megépítem.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
Olvass utána...
Bővebben: Link A jelenség neve ködfény kisülés. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
Lári-fári...
Pusztán kíváncsiságból utánajártam, mert én se tudtam biztosat. Ami nem egy nagy dolog lenne egyébként...
Egy ZY10-es zenerrel sorba 500 kOhm és a tápot elkezdtem növelni 10V-tól. 30-ig megy a tápegységem, de a Z feszültség meghaladásától végig a stabil feszültség jött le a dióda lábairól, vagyis ott behatárolt, 10V-nál. Ezzel nem akarom kötni a zénert a karóhoz, természetesen a ködölő lámpa praktikusabb, én se szívesen térek el a kitaposott cipőtől. Mindenesetre az ottani feszültséghatárolás szükségességét csak a segítségeddel tudtam értelmezni, köszönet érte.
Elkészült a 6N2P-EL84 csövekre épülő gitárkombóm /AX84/ elektronikája köszönet érte mofesa sensei-nek.Van még egy pici brumi amit el kell még pusztítani meg némi sistergés ami szerintem a potik silány állapota miatt van azokat cserélnem kell.
Szépen szól és nagyon hangos tud lenni "hozzá illő" hangszóróval. Én egy Isophone PT3031A 30cm-es 103dB érzékenységű hangszóróhoz készítettem amihez nagyon jó áron jutottam hozzá és megértettem hogy mi a különbség egy alap és egy az imént említett hangszóró között.Teszek föl néhány képet a jelen állapotról.
Helló !
A Remix c313-ról ( fémezett papírkondenzátor) van valakinek tapasztalata hogy milyen csöves erősítőben ? Csatolónak, katódba....? |
Bejelentkezés
Hirdetés |