Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1487 / 2208
(#) puffed válasza mofesa hozzászólására (») Jan 19, 2013
Amikor bekapcsolom a kütyüt a cső alsó része a lábak fölött fölvillan majd elhalványul lehet hogy ez normális de a másik cső az nem csinálja ezt.
(#) mofesa válasza puffed hozzászólására (») Jan 19, 2013
ECC82/83 RFT gyártmányúnál igen,EL84 -nél még nem találkoztam ilyen jelenséggel.Így ilyen irányú tapasztalatom nincs vele kapcsolatban.
(#) bakos13gab válasza puffed hozzászólására (») Jan 19, 2013
Léteznek ilyen csövek. Nekem egy-kettő csinálja (típustól függetlenül ECCXX, EL84, PXXX), nem tudsz vele mit csinálni és nem is megy tőle tönkre (hamarabb, mint amúgy...).
Egy Bulgár Resprom nevezetű rádióból mentettem ki.
(#) puffed válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 19, 2013
Köszi!
Nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek de akkor ez van!
(#) mofesa válasza puffed hozzászólására (») Jan 19, 2013
Minden esetre látványos.Ne foglalkozz vele csak akkor,ha úgy marad.
Ok!Köszönöm a segítséget!
Ha minden jó lesz akkor holnap teszek föl képet a szerkentyűről.
(#) bakos13gab válasza mofesa hozzászólására (») Jan 20, 2013
Egy dolog eszembe jutott. Ha esetleg valamiért egyenárammal fűtöd a csöveket, akkor meg lehet próbálni egy lassan felfutó karakterisztikájú feszültségforrást használni (például az LM317 adatlapján van ehhez kapcsolás - slow turn on).
(#) mofesa válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 20, 2013
Én nem szoktam ezzel igazából sokat bíbelődni.Leginkább az előfok csövek allergiásak a fűtés közepelésre,ott is csak váltó,és 2db ellenállást szoktam beiktatni,mert a simán testre kötést nem igazán díjazzák.De azért köszönöm.
(#) Tomi94 válasza mofesa hozzászólására (») Jan 20, 2013
Lengyel gyártmányú ECL86-osoknál is van ilyen, a bekapcsolás pillanatában szinte mint egy zseblámpaizzó, úgy világít - de semmi baja nem lesz tőle. Saját tapasztalat: az Unitra magnók csövei többnyire még mennek, a hasonló korú Tungsram ECL86-osoknak pedig már legalább a fele gázos. Szóval ez nem igazán rövidíti az élettartamát.
(#) akos70 válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 20, 2013
Nekem a Tesla EABC80 villan fel bekapcsoláskor.
(#) bakos13gab válasza mofesa hozzászólására (») Jan 20, 2013
Ez akkor érdekes szerintem, ha már amúgy is full extrás csövest építesz, mondjuk késleltetett, szintén lassan felfutó anódfeszültséggel. A végcsövek fűtőszálát biztosan kíméli, igazból ott lehet értelme (mondjuk egy LM338K-val). Ha már úgyis rak az ember bele félvezetős táprészt, akkor egy plusz IC nem számít.
(#) mofesa válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 20, 2013
Ha lesznek ilyen igényeim,akkor majd kipróbálom,addig meg jó ez így.Azon gondolkodtam,ha építek egy ehhez hasonló erősítőt,akkor a fent maradó 589.000ft -ból csak faragnék neki egy csini dobozt.
(#) sturbi válasza tyraw hozzászólására (») Jan 20, 2013
Idézet:
„The neon bulb N1 serves to limit the
heater-cathode voltage on both halves
of V1 to about 65V maximum during
warmup - ezt találtam róla.... Ez tulajdonképp minek kell?

Az N1 neon lámpa arra szolgál, hogy korlátozza a fűtés-katód közötti feszültséget, V1 cső mindkét felénél max. 65 V környékére, amíg az fel melegszik (anódárama feléledéséig). Erre azért van szükség, mert V1 cső fűtése testre van kiközepelve (lásd táp rajza) viszont katódjai -430 V-ra vannak kötve R7 (470 K)-en keresztül. Ebből következik, hogy bekapcsolás pillanatában enélkül a katódon -430 V lenne a fűtéshez képest, és átütés lenne a fűtés- katód között (mert hideg V1-nél még nem indul meg az anódáram, ezért annak 470 K-s katódellenállásán sem esik feszültség). Az erősítő üzeme közben már ez a neon nem működik, tehát nem a katódfeszt stabilizálja 65 V-ra. V2 és V3 csövek katódján -350 V-ra áll be a katódfeszültség, ezért ezek fűtését -430 V-ra kell kiközepelni. Az alsó 6sz33sz katódja -150 V-on van, ezért ennek fűtése -150 Vra van kötve.
(#) lorant hozzászólása Jan 20, 2013
Sziasztok! Lenne pár kérdésem az alkatrész választásban. Elég sokat olvastam az ellenállás választás témában és arra jutottam, hogy a legjobb lenne a szénréteg ellenállás azt hiszem. Néztem farnellon és kétféle szén ellenállás van Carbon Composition és Carbon Film. Úgy tudom, hogy a nagyobb teljesítményű ellenállások kisebb zajúak. Tehetek mindenhova tehetek 2 illetve 5-W os ellenállást ha nincs is rá ott szükség vagy felesleges? Illetve, hogy vannak ellenállásokban is különféle márkák ami szerint érdemes vagy nincs nagy különbség köztük?.
Az utolsó kérdésem az lenne, hogy a mellékelt kapcsolási rajzon a bal csatorna van és ha én megépítem a jobb csatornát akkor a táprészét is külön újból meg kell építenem külön trafóval, szóval két monoblokk kell vagy elég megépítenem a 2 csatornát és egy táp és egy trafó. Előre is köszönöm
(#) mayky válasza lorant hozzászólására (») Jan 20, 2013
Trafó ügyben nézd meg az eredeti erősítőt.

http://new.audiogon.com/listings/228174
(#) Orbán József válasza sturbi hozzászólására (») Jan 20, 2013
A helyettesítése ezek szerint (N1) megfelelő egy zener diódával? Mert ezt a neonot nem biztos, hogy könnyen lel az amatőr.
(#) Orbán József válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 20, 2013
Köszönöm! ha tudtam volna, hogy a glimmek itt gyújtanak - illetve van erre a feszültségre pontosan - nem kérdeztem volna. Mindenesetre az OTL építő fórumtársunknak is használt a felelet. Én a mezei glimm, parázsfény lámpaként ismertem, ez a neon kifejezés nekem olyan arisztokrata allűrnek tűnt...
(#) bakos13gab válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 20, 2013
Külföldi oldalakon mindenhol "neon bulbként" fut. Amúgy a parázsfény is pontatlan megnevezés (mert hogy a színén kívűl nincs köze a parázshoz), hivatalosan ködfénylámpa.
(#) Orbán József válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 20, 2013
...és a ködhöz mennyi köze van? Mondjuk ezt is ismertem, csak kimaradt...
(#) sturbi válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 20, 2013
Tartok tőle, hogy nem jó dióda. 0,77 mA folyik a 470 K-n bemelegedés kezdetén, később 0,46-0,46 mA folyik nyugalomban a csöveken, tehát 0,92 mA a 470 K katódellenálláson, ezzel a katód 2,4 V-ra kerül a testhez képest....hát hirtelen nem tudom mennyit szivárog egy zenner dióda...és rendesen letörik-e 0,7 mA-el...
(#) pucuka válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 20, 2013
A rózsaszín köd, úgy derengeni szokott
(#) sturbi válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 20, 2013
Nem kell pontosan arra a feszültségre, az adatlapi fűtés-katód feszen kell belül lenni.
(#) pucuka válasza sturbi hozzászólására (») Jan 20, 2013
Én is tartanék tőle. Jobb a glimm, meg olcsóbb, üzembiztosabb is.
(#) Orbán József válasza pucuka hozzászólására (») Jan 20, 2013
...és olyan kis univerzum jellege lesz az erősítőnek. Hol itt gyullad ki egy kis parázs csillag, amott egy hálózati szűrő, majd a tisztaszoba. Olyan romantikus, lehet, megépítem.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
(#) bakos13gab válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 20, 2013
Olvass utána...
Bővebben: Link

A jelenség neve ködfény kisülés.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
(#) Orbán József válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 20, 2013
Lári-fári...
(#) Orbán József válasza sturbi hozzászólására (») Jan 20, 2013
Pusztán kíváncsiságból utánajártam, mert én se tudtam biztosat. Ami nem egy nagy dolog lenne egyébként...
Egy ZY10-es zenerrel sorba 500 kOhm és a tápot elkezdtem növelni 10V-tól.
30-ig megy a tápegységem, de a Z feszültség meghaladásától végig a stabil feszültség jött le a dióda lábairól, vagyis ott behatárolt, 10V-nál. Ezzel nem akarom kötni a zénert a karóhoz, természetesen a ködölő lámpa praktikusabb, én se szívesen térek el a kitaposott cipőtől.
Mindenesetre az ottani feszültséghatárolás szükségességét csak a segítségeddel tudtam értelmezni, köszönet érte.
(#) puffed hozzászólása Jan 20, 2013
Elkészült a 6N2P-EL84 csövekre épülő gitárkombóm /AX84/ elektronikája köszönet érte mofesa sensei-nek.Van még egy pici brumi amit el kell még pusztítani meg némi sistergés ami szerintem a potik silány állapota miatt van azokat cserélnem kell.
Szépen szól és nagyon hangos tud lenni "hozzá illő" hangszóróval.
Én egy Isophone PT3031A 30cm-es 103dB érzékenységű hangszóróhoz készítettem amihez nagyon jó áron jutottam hozzá és megértettem hogy mi a különbség egy alap és egy az imént említett hangszóró között.Teszek föl néhány képet a jelen állapotról.
(#) marone hozzászólása Jan 20, 2013
Helló !
A Remix c313-ról ( fémezett papírkondenzátor) van valakinek tapasztalata hogy milyen csöves erősítőben ? Csatolónak, katódba....?
Következő: »»   1487 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem