Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el
 
Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   63 / 274
(#) Hroot hozzászólása Okt 31, 2007 /
 
ja rámmértem az 1ik diódára és vezetett kicseréltem és még mindig semmi ez nem igaz márrr
(#) Kovidivi válasza Hroot hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
ilyenkor jobban jár az ember, ha mindent elölről kezd, leellenőrizve minden egyes hibalehetőséget.
(#) Gergő90 hozzászólása Nov 1, 2007 /
 
Sziasztok!

Úgy döntöttem hogy én is megcsinálom az erősítőt és két kérdésem lenne:
1.Milyen poti kell bele?
2.Milyen biztosítékot rakjak bele?
(#) Hroot válasza Gergő90 hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
HELLÓ!
sztem bisztosíték az olyan 1-1.5 körüli ezt a biztit a nyákra akarod beültetni?
potiról annyit hogy ha hangerőszabályzásra akarod akkor ahoz nemárt akpcsolást is keresni mer a potinak a min.-re lecsavarod akkor is van ellenállása és lefogja a végfokot
(#) lamalas válasza Gergő90 hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
Szia!

1. Ha hangeroszabalyzasra akarod hasznalni (mi masra egy vegfoknal? ) akkor oda megfelelo egy 22kohmos logaritmikus potmeter az egyszeruseg kedveert kettos poti legyen ... felteve ha sztereo vegfokot csinalsz.

2. Visszakerdezek: hova szeretned a biztositekot tenni? A halozati oldalra, vagy az egyenfeszultsegu oldalra a tapagakba? Nem mindegy ugyanis!
(#) Kovidivi válasza Hroot hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
hello!
"potiról annyit hogy ha hangerőszabályzásra akarod akkor ahoz nemárt akpcsolást is keresni mer a potinak a min.-re lecsavarod akkor is van ellenállása és lefogja a végfokot" - elmagyaráznád, hogy pontosan mire gondolsz?
Csak azért, mert egy erősítőt úgy szoktunk "vezérelni", hogy a bemenő jel, és a föld közé rakunk egy potit feszültségosztóként, és a poti középső lábbal állítjuk, hogy mekkora jelet kapjon az erősítő, és ez egyáltalán nem fogja le a végfokot (a potinak min állásban az ellenállása közel 0 ohm, vagy éppen 0 ohm.).
Légyszi magyarázd el, hogy milyen körülményekre gondolsz!
Köszi!
Üdv: kovidivi
(#) Gergő90 hozzászólása Nov 1, 2007 /
 
Sztereó végfokot szeretnék építeni és a poti a hangerőszabályzáshoz kellene. A biztosítékot pedig a táp elé szeretném kötni!
(#) Peti_85 válasza Gergő90 hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
Ha a trafó elé, a 230-as primerbe szeretnéd a biztit kötni, akkor az egyszerű! Ha tudod a trafód teljesítményét, akkor : pl. egy 100VA-es trafónál 100VA/230V=0,435A , tehát egy 0,5 A-es bizti megteszi!
(#) Gergő90 válasza Peti_85 hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
Gyorsan vagy lassanolvadó kell?
(#) fureszk válasza Gergő90 hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
lassút, tehát "T" típusút ajánlok.
(#) cimbikem hozzászólása Nov 1, 2007 /
 
Sziasztok! Segítséget szertnék kérni.

Szimmetrikus táplálású (+-15V) TDA2030-as végfokozatom van amely több évig remekül működött, ám 2 hete egyszer csak elkezdett torzítani. Furcsa mód egy gyors újraindítás megoldotta a problémát, de hiába pár perc múlva ismét elkezdett lassacskán és egyre erősebben torzítani. Rámértem multiméterrel és kiderült, hogy elhúzza a tápot: bekapcsolás után tíz perc elteltével a +-15V-ból +4V és -26V lesz.

Ekkor még azt gondoltam, hogy a tápegység ősöreg pufferkondijait lecserélve vadiújakra, talán megoldódik a probléma, de nem. Azóta kicseréltem a TDA2030-asokat, de ez sem segített. Ja és a többi passzív alkatrészt is átvizsgáltam egyenként és hibátlanok egytől egyig.

De akkor mégis mi lehet a probléma? Plz segítsetek, ha van vmi ötletetek! Köszi!
(#) lamalas válasza cimbikem hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
Szia!

Ez azert eleg furcsa hibajelenseg. Evekig jol mukodott aztan egyszercsak meggondolta magat es torzit. Raadasul ugy, hogy amikor bekapcsolod akkor jo, de 10 perc mulva mar a tap elhuz az egyik iranyba ... :eek2: A csoves keszulekeknel szokott ilyen hiba lenni: amikor bemelegednek akkor elojon vmi nyavaja. Na de mindegy. En nem ajanlanam semmifele aramkorhoz azt a "kettos" tapegyseget ami a rajzon is lathato. Szimpla tapbol kettos tapot csinalni "csalassal" ... hat ebbol semmi jo nem sulhet ki. A lenyeg, hogy vagy csereld le a trafot olyanra aminek 2 egyforma szekundere van es akkor igazi kettos tapot csinalhatsz, vagy maradj a szimpla tapnal, de akkor az erositot alakitsd at ugy, hogy a szimpla tapot tudja kezelni. Ez nem bonyolult, en inkabb ez utobbit javasolnam ha nem tudsz konnyeden beszerezni egy masik trafot.

Meg vmi: ellenorizd hogy az egyeniranyito diodak is jok-e vagy sem.
(#) titi válasza cimbikem hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
Hali!

És a végfoknál lévő 2 db 100µF 25V-os kondikat is lecserélted?
Ha jól látom a rajzon C18, C19
Valamint a C16 6,8µF -ot is.
Esetleg cseréld le a 100n -kat is.
(#) Peti_85 válasza cimbikem hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
Hali
Én is inkább arra a "kettős táp" megoldásra szentelnék több figylemet! Az úgy valóban elmászhat...
(#) Pafi válasza cimbikem hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
Nem az a furcsa, hogy most rossz, hanem hogy eddig jó volt!

De nincs tragédia, csak két ellenállást (mondjuk 470 ohm) kell betenni az elkókkal párhuzamosan, és (többé-kevésbé) rendben lesz!

A tökéletes megoldáshoz egy elkóval több kellene, de nem tudom, hogy tudnád-e adaptálni.

Most linkelem be harmadszor, hátha valaki végre megérti.

SymAsym.GIF
    
(#) cimbikem válasza Pafi hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
Ezer köszönet a válaszokért! Pafi ötlete remek; oda pöttyintettem 2-2db 1k-s ellenállást és lám, müxik! Csupán tizedvoltos eltérés van már a két pólus közt. (Azért még megkérdezném, hogy arra a kondira gondolsz, ami az invertáló bemenetet földeli?)
Persze egyetértek, hogy a táp elég szütyök, de ezt az egy szekunderes trafót még akkoriban ajándékba kaptam - igy volt a legolcsóbb Még egyszer köszönöm skacok!
(#) lamalas válasza cimbikem hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
A 2 parhuzamos ellenallas az elkokkal jo lehet tuneti kezelesnek, de en direkt nem irtam, mert tovabbra sem ajanlanam, hogy az emberek igy csinaljanak szimpla tapbol kettos tapot.

Amit Pafi belinkelt az OK, de akkor mar inkabb az egytapos TDA2030 kapcsolast valasztanam es akkor nem kell 2 puffer a tapba, hogy egy "kvazi-kettős" tapot csinaljunk illetve megvan azaz elonyunk is, hogy az IC hutofelulete a tap 0 pontjara kerul (szimpla taprol beszelek most!) ami egyben a jelfold is es akkor nem kell sz@rakodni a hutoborda es az IC kozti szigetelessel sem. Nalam is igy mukodik ez az erosito es a hutoborda maga az alu doboz, ez a jelfold is ill. gyakorlatilag ez a csillagpont az egesz erositoben. Trivialis megoldas, adja magat es tokeletesen brummentes erosito epitheto igy.
(#) Hroot válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
Helló
én amikor rámértem a potira nem 0 volt az ellenállása hanem1-2K

és 1 kérdés végre megcsinálatam hogy megszólaljon a tda csak az a gond, hogy 4-5 másodpercig szól aztán meg semmi csak zúgás mindent lrmértem minden jó rajta

előre is kösz: Root
(#) Hroot válasza Hroot hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
ez a kapcsolási rajz alapján építettem
(#) DjPeat hozzászólása Nov 2, 2007 /
 
Sziasztok
Most építek egy TDA 2030-as erősítőt mit egy régi beltéri házba szeretnék bele rakni. Már nagy része kész is van csak az a problémám vele hogy nem tudom hogyan oldjam meg a hangerő állítást. Mivel a házba nem szeretnék bele fúrni mert így nagyon jól néz ki. De az elején van be épített négy mikro kapcsoló és arra gondoltam hogy azokat kéne újból felhasználni és arra jutottam hogy az első legyen a be kapcsoló gomb a másodok a hangerő fel és a mellette levő meg a hangerő lefelé állító gomb és a negyedik meg a st-by gomb lenne. És az a problémám hogy nem tudom hogy ezt hogyan tudnám meg oldani tanácstalan vagyok már néztem kapcsolásokat és nem nagyon találtam sehol sem. Remélem tudtok nekem segíteni mert nagyon fontos lenne előre is köszönöm a segítségeteket.
Bye
(#) Peti_85 válasza DjPeat hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
Hali!
A ki-be kapcsoláshoz, van egy leleményes kis rajz, bár nem tudom, hogy működik e... Bővebben: Link

Digitális hangerőszabályzásra meg itt van ez : Bővebben: Link

Úgy hirtelen ennyi jutott volna eszembe, bár mondom, én egyiket sem próbáltam.
(#) DjPeat hozzászólása Nov 2, 2007 /
 
Szia Peti_85
Köszönöm a segítségedet.
Bye
(#) Kovidivi válasza Hroot hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
hello!
ha bemész a boltba, és azt mondod, hogy kérsz egy potit, vagy trimmert, akkor olyat fogsz kapni, amin min. állásban 0 ohomot mérhetsz. találkoztam én is olyannal, hogy nem nulláról indul a skála, de az távirányítós autók távirányítójában volt. Vegyél újakat!
(#) Hroot hozzászólása Nov 3, 2007 /
 
Helló még 1 kérdésem lenne ezt a hídkapcsolást építeném meg csak nincs enek berajzolva az átkötések megnéznétek hogy jól rajzoltam?
(#) fureszk válasza Hroot hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
mondjuk kérdezd meg szabi83at.
(#) szabi83 válasza fureszk hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
(#) Gergő90 hozzászólása Nov 10, 2007 /
 
Sziasztiok!

Rasiel azt írta a TDA2030as kapcsolásnál ha jól működik az IC 4. lábán a tápfesz felét mérjük. Na most 2X próbáltam lemérni multivan az IC 4. lábát és mind két alkalommal felrobbant az IC. Esetleg nem tudjátok ez mitöl lehet? Azt hogy esetleg rövidrezártam volna a két lábát lehetetlen mert nagyon óvatosan csináltam.
(#) Peti_85 válasza Gergő90 hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Nem lehet, hogy a mérőzsinórók áram-mérésnél maradtak? Jó az a multi???
(#) Gergő90 válasza Peti_85 hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
A mérőzsinórok jóhelyrevannak dugva, a multit ellehet felejteni avval nincs semmi gond meg tudom hogykell használni
(#) szabi83 válasza Gergő90 hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Akkor túl óvatosan mértél :yes: :yes:
Következő: »»   63 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem