Fórum témák
» Több friss téma |
Ezek szerint négy csatornád van? Ezt majd pihenten át kell gondolni.
Ebből tehetsz kettőt egy IC alá, gondosan egymás mellé illesztve.
Igen négy. Kettőt szeretnék mélynek, kettőt pedig középnek(kis méllyel).
Nagyok köszönöm a linket! pedig ezen az oldalon is kerestem de nem találtam. De pasztát azért gondolom kell tenni... A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
Kérlek rajzold le, hogyan kapcsolódnak az egyenirányító hidak a trafóhoz! Hány szekunder tekercs vesz részt a táplálásban és azok függetlenek, vagy középen megcsapoltak?
A trafóból három szál jön ki(bal oldalt fent a képen látható) onnan egyenest megy a graetz hídhoz és innen megy a másik graetez hídhoz, a többi látható a képen.
A trafóból még kijön két szál, azon 12V a hűtésnek. Egyébb információm nincs a trafóról.
Amit készítettél az papír forma szerint jó, de mint látod a két erősítő rész GND-je között búgó-feszültség keletkezik.
Egy közös GND pontot kell kialakítani! Az ábrán piros nyíl mutatja, hogy mind a négy végfok tápját és testét (ez lesz a csillagpont) egy helyről kell indítani. A puffermezőt úgy tudod a leghatékonyabb szűrésre bírni, ha a zöld vonalakkal jelölt módon fűzöd őket sorba. Ha a NYÁK alatt ettől eltérő átkötés lenne, vágd el! Az egyik egyenirányító híd feleslegessé válik. Ha eltérőek, a nagyobbat hagyd meg. Remélem a száma KBPC25xx, vagy nagyobb.
Szóval a trafótól egyenest egy egyenirányítóhoz vezessem a szálakat, az egyik oldalról amelyiket nem fogom használni, rakjam át a kondikat a másik oldalra(a nagyobb szürés érdekében) és onnan vezessem a négy TDA hídhoz?!
De ha ez így van akkor nekem miért nem volt rendbe a két TDA híd , mert mikor probáltam akkor csak az egyik egyenirányitóra volt kötve(és ott közösek voltak a pontok). Mindkét egyeniranyító 25A 400V.
Igen egy greats hídat használj. Egy puffer mezőt. Azért volt jó külön külön mert akkor nem alakult ki GND között bugás GND húrok. Gondolj bele ahogy most van kötve a két híd két külön álló GND-ből alakít ki magának GND ami zavarja egymást nem pedig egy azonos GND-ből. Ahogy reloop megcsinálta ott egy GND van létrehozva és abból az egyből alakítja ki a kettő egymásnak a sajátját amit a rajzon is látsz.
Az egyenirányító az jó. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
Ha közös pontról tápláltál két hidat, és úgy keletkezett búgás a bemeneti GND-k összekötésekor, akkor csak a bordán keresztüli hurok jelenthetett alapvető problémát.
Szóval ha el lesz szigetelve a bordától(vagy külön bordán lesz) akkor meg fog szünni a búgás?
Ha jól értelek van még egy bordád (oda megy két garnitúra tápvezeték), ezért legegyszerűbb módja ha kipróbálod. Természetesen csillagpontosan indítva a kábelezést.
Előszőr is csináld meg úgy ahogy reloop lerajzolta mert felesleges két greats szerintem mert egy is elég. Ha úgyse fog meg szűnni a bugás akkor szigeteld vagy tedd külön bordára.
Na megcsináltam ahogy beszéltük de ha külön bordán van, akkor még nagyobb a búgás, mint mikor egy bordán volt.
Ha mindent a megbeszéltek szerint csináltál, akkor más hibalehetőség után kell kutatni.
Ezt az átalakítást a stabil üzemszerű működés érdekében úgyis el kellett volna végezni. A transzformátortól jövő vezetékeket told meg vagy fél méterrel, hogy távolabb tudd vinni az erősítőtől. Meg fogod ebből látni, a trafó induktív szórása okoz-e a brummogást.
Nem a transzformátor a hibás.
Valki probálta már így közösíteni a bemenő jelet?
Hát figyelj, bemenő jelet akarsz közösíteni gondolom a jobb illetve a bal csatornának a jelét.
Sztereó-Mono átalakítónak hívják. Találsz is egy olyan fórumot. Ha külön-külön kötöd be úgy persze hogy jó. Fórum pedig itt van: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_8493.html
Sziasztok ! Egy kérdésem lenne szerintetek ez a táp megfelelő a TDA hoz?
szerintem nem.
elég egy egyszerű szimpla táp is itt a legalsó nyákterv nekem is ez van tökéletesen megfelel.
Szia!
Az elrendezés megfelelő, de a 30V váltóból kb. 40V vagy kicsivel több lesz az egyenirányítás és szűrés után. Ez a 7294 esetében még a határeset kategória. A 7293 jobb választás lenne ekkora feszültség esetén. Minden gnd-t ide köss majd (pl. a hangfalét is) a pufferkondik közös lábára (csillagpont).
Szia! Vedd figyelembe, hogy még egészen széles vezető-sávon is feszültséget ejt a pufferek töltőárama. A két tápfelet csak a szűrések után kösd össze! A mellékelt rajzon a fölösleges fóliát kitakartam. Részletes magyarázatot Király Tibor írásában találsz a Tápellátás címszónál.
Szia!
Ez a táp már meg van építve és 43V jön ki belőle,szerinted ez sok a 94 es nek? Elképzelhető mert már párat kinyírtam vele,egyébként a Pedro féle hidalt kapcsolás van meg építve.Kérdésem az lenne hogy ugyan ebbe az áramköbe be lehet e tenni 93 as típust,és marad e ugyan az a teljesítmény? Még szeretnék kérdezni egyet,a gnd re kössem a hangfalét is és a bemenet gnd jét is? Előre is köszi!
Szia! Már látom hogy mi volt a baj, igazad van hogy csak szűrés után lehet össze kötni a két táp részt, lehet ezért is volt benne a búgás? Átfogom alakítani ahogy javítottad a hibát, és remélem megszűnik a bugás!Köszönöm a segítséged!
A búgás számtalan okból keletkezhet, a táp csak az egyik lehetőség. Ha már kész a panel, elég a jelölt módon a fóliát kivágni.
A bemeneti testet legjobb volna a végfoktól vinni a jelforrás felé. A végfok és a táp közötti GND vezetéken sajnos szokott lenni búgófeszültség, az behallatszódhat a jelbe. Az adatlap ajánlja ugyan az IC közelében elhelyezett 1000µF kondikat, de sajnos ez a helyi szűrés erősen terheli a testvezetéket, hiszen a táphullámosságból még marad valamennyi a pufferek után is és ennek további simítása áramfolyást eredményez. A végfok helyi szűrését 100µF-nél nem nagyobb kondenzátorral szoktam végezni, így rendkívül csendesre lehet az erősítőt megépíteni. A TDA7293-ra váltás nem hoz érdemi változást. A terheletlen +/-43V-os táp várhatóan le fog esni a biztonságosnak számító +/-40V-ra. Mindkét IC esetén egyformán lép be az áramkorlátozó, mely már a tápfeszültségtől egészen távol korlátozza a legnagyobb kiadott jel csúcsértékét. Az alkalmazott tápfeszültséged a híd 16 ohm terheléséhez volna ideális. 8 ohm-nál a maradék-feszültség (a táp és a max. jelcsúcs különbözete) eléri, esetleg meghaladja a 10V-ot! Az eredmény egy óriási disszipáció, miközben ezzel a szélsőségesen magas tápfeszültséggel alig +2dB kivezérlést lehet elérni. Egy TDA7294 tokra 60-70W ladását érdemes betervezni. Ott a hőtermelés (hatásfok), torzítás optimálisabb. A tápfeszültség megválasztásához tettem fel egy saját tapasztalaton alapuló tervezési segédletet: Bővebben: Link
Szia! Köszi a válaszod,de én ezekhez a számításokhoz nem értek, nagyon amatőr szinten foglalkozom az elektronikával,persze ha van kis időm ,a burkoláshoz jobban.A bemenet eddig sem volt a gnd re kötve egy árnyékolt vezetéken megy a hídba.A hídnak a két TDA ja külön külön számítógép proci bordán van egy egy ventivel, és teljesen függetlenek egymástól,sőt még a fém háztól is el van szigetelve.Szerinted ez így jó?
A TDA7294 hűtőzászlóján ott a negatív tápfeszültség. Ha nem szigetelted a bordától, nagyon kell ügyelni, hogy a borda ne érintkezzen fémesen az erősítő többi részével még véletlenül sem.
Nincs elszigetelve, csak hővezető paszta van alatta, de a háztól tökéletesem el van,még egy kérdés, ha közös bordán lennének és szigeteletlenül az baj e?
Amennyiben külön biztosíték védi a negatív tápokat, akkor semmi estre se kerüljenek egymással kontaktusba közös bordán. Ha közös a táplálásuk meg lehet kockáztatni, de a kialakuló hurok nem mondható szerencsésnek. Búghat, gerjedhet.
100k potit használok és jól írtad lineáris. Ma jött meg az Lm 1036-os IC.. kezdődik a továbbfejlesztés.
Sziasztok!
Építettem 2db urbán elektrónikás tda 7294 erősítő panelt, mert kiváncsi voltam a hangjára. * * Törölve, a többit az aprónkban! A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |