Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nem sok, az pont jó (265 V*0,044 A=11,66 W az anód diszipáció, 12 W a megengedett az EL84-nek). A 48 mA 250 V-ra vonatkozik az adatlapon.
Ejj ejj, megérkeztek a zsír új 807-es csövek, jó kis tungi, és hozzá siemens E81CC csövek. gondolom ezek jók hozzá meghajtásnak. Láttam egy rajzot, ott ECC81-es voltak hajtva, az E81CC ha jól sejtem ugyanez lenne.
Ok viszont akkor nem értem miért dereng kéken a belseje a csőnek a rácsok körül. Túláramra gyanakodtam de ezek szerint nem. Van 9-10db EL84-em és mind kékül míg mondjuk más készülékben pl rádió nem. Úgyhogy a gázosságot elvetném hacsak az összes nem gázos bár ezt elég valószínűtlennek tartom.
Sziasztok!
Keres * * Törölve! A fórumszabályzatot neked kell elolvasni, én hiába tudom, ha te nem! A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
Szia.Az EL84 rácslevezetője nem szakadt véletlenül?Akkor is szokott ilyet művelni.Meg van a megfelelő negatív előfeszültsége?
A 470k-s ellenállásra gondolsz? ezen a rajzon nem tudom honnan kéne negatív előfeszültséget kapnia.
Igen arra.Csak mérj egyet a vezérlőrács és a gnd között.
Hülye kérdés tudom de a vezérlőrács a G1 igaz amihez a 470k csatlakozik?
Akkor nem 44 mA lenne a nyugalmi áram, ha a rácslevezető meg lenne szakadva. Inkább valami gerjedés lehet a segédrács környékén. Először is meg kell próbálni a kimenőtrafó primerjének és szekunderének is egyidejű megfordítását (azért mindkettőt, hogy ne legyen pozitív a hurkos visszacsatolás), valamint meg kell próbálni kivenni az anód és a segédrács közül a 470 nF-ot...
No mértem:
Katód,G3: 5.45V G1: +70mV G2: 215V Rácslevezető: 469K A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
Kimenőtrafó kivezetéseit forgasd meg először, ahogy javasoltam, ha nem javul a helyzet, vedd ki a 470 nF-ot, g2 és anód közül.
Ok majd már csak holnap! Mezítláb gatyában méricskéltem így is. Holnap újra jelentkezem.
Ez igaz.A vezérlőrácsra nem szoktak előtét ellenállást is rakni?Mondjuk 5.6K vagy ilyesmi?
Hasonló jelenség van nálam is, mint wadembernél. Bár nálam ez egy gitárerősítőnél jelentkezik (kicsit konkrétabban)
A segédrácson a 2.7K ellenállást oszd ketté mondjuk 1K -t a helyére és 1K-t a segédrácsra,közvetlenül a foglalatra.Az gerjedésgátló is egyben.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
A tápot nem így raktam össze, mit ahogy a rajzon van. Úgy csináltam, hogy EZ80 - 50µF - kapcsoló - 1K (innen van a végcső anódja és egy 1K-os ellenállással a segédrács) - 50µF - 10k (előfok katódkövető része) - 50µF - 100k (előfok bemeneti része) - 50uF.
Idézet: „meg kell próbálni kivenni az anód és a segédrács közül a 470 nF-ot” Egyáltalán, minek az oda? Először fel se tűnt, azt hittem, hogy a HF sáv teteje környékén triódásítani akart a konstruktőr, annak talán még lenne valami értelme. Javítana a magasátvitelen. De így éppen a fordítottját éri el, hiszen a 470 nF a tápszűrő kondin keresztül beterhel az EL84 anódjára, továbbá a gyakorlatban gerjedést is okozhat. Szerinted mi lehetett vele a célja? A rácsok körül derengő kékes fénynek akár RF gerjedés is lehet az oka. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2013
Én alapból a két triódát nem értem.Egy is meghajtaná,és akkor egy elő-fokcső is elég lenne a két oldalhoz.
Idézet: „Úgy csináltam, hogy EZ80 - 50µF - kapcsoló - 1K (innen van a végcső anódja és egy 1K-os ellenállással a segédrács) - 50µF - 10k (előfok katódkövető része) - 50µF - 100k (előfok bemeneti része) - 50uF.” Nem túl alacsony így a bemeneti fokozat tápfeszültsége?
Egy pentódás végfokot a pentódák tipikusan n*10kohm belső ellenállása miatt mindenképpen vissza kell csatolni, ehhez pedig magasabb nyílthurkú erősítésre van szükség. (Más lenne a helyzet ultralineárban vagy kvázitriódaként bekötött végcsővel.)
Idézet: „EZ80 - 50µF - kapcsoló - 1K (innen van a végcső anódja és egy 1K-os ellenállással a segédrács)” Én oda a kimenőtrafó primerének egyik végét szoktam kötni.A kimenőtrafó másik végét pedig az EL84 anódjára. Ha ez így van,akkor nem szóltam. Biztosan jó az az EZ80? A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2013
Nem kétlem,de nálunk a válság miatt sem építeném meg így.
Nos! Kivettem a 470nF-ot változás semmi sem hangban, sem kékes derengésben. Kimenőtrafót is megfordítottam de semmi változás. Betettem a katód és a föld közé egy 10µF-os kondit de az sem módosított semmit kezdem azt hinni csinálhatok én ezzel amit akarok ugyanúgy működik.
Szerintem ott rosszul lett visszarajzolva a kapcsolás, kimaradhatott egy ellenállás a segédrács és a 120 K között...
Még a vezérlőracsokra rá lehetne próbálni a szokásos 1-2 K-s soros gerjedésgátló ellenállást azért.
Én is féltem, hogy az lesz, de kipróbáltam így és semmi gond nem volt. 230 V körül kap és teljesen jól működik. A katód követő 240V körül kap a végcső pedig 250V. Hangjával sincs semmi baj. elég nagy hangerőt produkál. Csak ez a derengés nem világos, bár többen is mondták, hogy semmi baja nem lesz, ne foglalkozzak vele.
Mofesa, jogos a feltevés pontatlan volt a leírás. De úgy van bekötve, ahogy mondtad. Több EZ80-at is kipróbáltam, mindegyiknél ugyan ez a helyzet.
Akkor az lehet,hogy csak koszos.Azzal pedig tényleg nem igazán kell foglalkozni.
Hol van válság? Itt, otthon, eu-ban, vagy a világon?? Szerintem plusz egy cső, ami max. 2.000 HUF nem akaszthat meg egy csöves építését. A két fél E80CC-e azért van szükség, mert ezek a csövek igen kis erősítéssel rendelkeznek, és szükség van a nagy nyílhurkú erősítésre, de ez előttem már leírták.
Előtte 6n2p volt benne,vagy tévedek?Nálam,sajnos 2.000ft is számít.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |