Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Színes LCD + PIC

Témaindító: pici, idő: Feb 19, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   31 / 46
(#) Peppe válasza watt hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Szia,
Én használtam PMP portot SSD1963+5" TFT párossal. Egy baj volt hogy lassú volt. Igaz nem DMA-val toltam ki neki az adatokat. Most STM32F417-re teszem át.
(#) watt válasza Peppe hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Szia!
PIC32 lassú volt még a frame puffer feltöltésére is?
Én direktben gondoltam erre használni a PIC-et. Más nem futna benne, csak a kijelzés kezelése, adatok átvétele pufferre. Nem drága, így megérné, ha bírná. 80MIPS-es minimum, elégnek kéne lenni, de lehet, hogy tévedek...
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
(#) Zsora válasza watt hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Egy 80 MIPS sebességű PIC32 szerintem bőven elegendő a feladatra, bár kérdés hogy mekkora felbontású és színmélységű LCD-t hajtanál meg. A PMP-s vezérléssel az lehet a gond hogy az LCD szinkron- ill. vezérlőjeleit is bele kellene tenni az adatfolyamba, ami így macerás lehet. Szoftveres megoldással viszont semmilyen korlát nincs. Egyszerűbb megoldás ha eleve LCD vezérlős mikrovezérlőt használsz, ilyenek a PIC24 és PIC32 családban is vannak.
Egy másik lehetséges megoldás ha egy külön PIC-et használsz, ami csak az LCD kezelésével foglalkozik. A fő mikrovezérlő (ami a felhasználói programot futtatja) és az LCD vezérlő PIC között lenne a PMP-s átvitel, az LCD kezérlő másik kimenete (az LCD felé) meg szoftveresen kezelt lenne. Esetleg lehetne használni felváltva egy külső RAM-ot is átmeneti tárként.
Én mindkét megoldást kipróbáltam már 40 MIPS-es PIC24H-val és egy 480x272@24bit-es LCD-vel. (Persze én a két PIC között nem PMP-t használtam - mivel ott nincs -, hanem egy közös SRAM-ot.)
(#) watt válasza Zsora hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Köszönöm a megerősítést és az infókat! Az órajel probléma jogos. Én is a külön vezérlőegységben gondolkodom, egyszerűbb. Fő programszálból is menne ciklusban, "bután". Legfeljebb nagyobb frissítéskor látszana valami akadás, de két SRAM-al ez is kiküszöbölhető. Csak statikus képek lesznek 7" kijelzőn, hasonló felbontásban, mint amit írtál, érintőképernyővel kombinálva.

Már régóta vergődöm ezen a témán, de még semmit nem haladtam, igaz mindenféle mással voltam elfoglalva, nem ez volt az elsődleges. Úgyhogy most már ideje lenne lépnem is, ha már tele van a fiók!
(#) pici válasza watt hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Szia Watt
Egy PIC32-esnek elégnek kellene lennie a teljes funció ellátásához.
Én használok 7" touchos LCD-ket vezérlésre (800x480). A teljes program, feldolgozással, PWM motorok, FET vezérlések, RS422 vezetékre rakott hálozati egységek lekérdezése, utasítása.
És ez mind egy XMega kontrollerrel ami 32Mhz.
Az LCD vezérlés time optimalizált kőkemény ASM. A user felület, időzítés és egyéb már nem időigényes. A teljes képernyős képek (startscreen, user windows, config...) eepromból jönnek. Kiküldöm a pár byte-os címzést, majd csak órajelet nyomok neki és szépen eepromból feltölti villámgyorsan a teljes képernyőt.
Grafika saját API.
Persze van ahova már ez is kevés, ott ARM procit használok.
(#) watt válasza pici hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Szia! Mágusnak könnyen megy! Nem könnyű nekiállni, mert eléggé bonyolultnak tűnik, de mostanra rengeteg infóm gyűlt össze és kedvem is lenne, mennie kéne! Először megpróbálom a kijelzés meghajtását csak csupaszon, utána majd ha úgy látom van elég hely időben a többinek, akkor mellészuszakolom, bár nekem már az is elég lenne, ha meghajtóként működne, igazán nem nagy összeg egy 32-es.
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Miért nem olyan TFT-t használsz, aminek van beépített vezérlője? Tudom, hogy ez már ott van, de miért vezérlő nélkülit vettél?
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Szia! Nem vettem, van itthon egy 12"-os 800x600-as, ezzel gondoltam tesztelni és talán megoldani is, ha találok rá touch fóliát. Vezérlővel jelentősen könnyebb lenne.
Egyébként milyet ajánlanál 7" környékén?
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Kicsit berágtam, mert igazából nem találtam a megoldást abban az irányban akárhogy keresgéltem. Vagy nem kezeli a felbontást, nincs elég RAM, csatlakozók, panel, drága, macerás stb.
Aztán találtam egy 5"-os mindentudót. 800x480, SSD1963, touch és van rajta egy SD kártyahely is. Megrendeltem (11e). Csatoltam a képét. Köszönöm az eddigi tanácsokat, segítségeket!
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Egyszerűbb lesz így Én is hasonlót vettem, csak ez kisebb méretű és felbontású, de ezen is ugyanezek vannak.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
(#) dannu hozzászólása Máj 22, 2013 /

Hali elolvastam végig a topicot és én is kedvre kaptam hogy építsek egy ilyen színes lcd és pickes témát . Mi előtt ész nélkül el kezdenék meg venni mindent azt szeretném meg kérdezni hogy ti mit ajánlatok ilyen célra ? Milyen pic és lcd lenne az ideális ami meg fizethető és lehet vele alkotni ?
(#) icserny válasza dannu hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Idézet:
„építsek egy ilyen színes lcd és pickes”
Mi a cél, mit csinálsz vele? Az egyszerűbbek SPI soros illesztőn keresztül hajthatók, viszont ennek megfelelően lassúbbak.
(#) dannu válasza icserny hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Léggélészőr szöveget ki íratni majd képek ki vetítése majd pc információ ki íratása processzor terheltsége s.t.b .

[off] Ha nagyon bele jövök megépítem a vasember sisakját vagy google szemüveget .[/off]
(#) rogers válasza watt hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Helló

Watt mivel fogod meghajtani?

24 v 32-es piccel? Én is egy ilyen kijelzővel próbálok birkózni nálam egy Pic24fj256da210 fogja meghajtani remélem elég gyors lesz.

üdv
(#) Peppe válasza rogers hozzászólására (») Máj 23, 2013 / 1

PIC32 kell ide. Én 4,3" 480*272 TFT-t hajtottam meg. Még éppen határon volt. A 800*480 már elég sok információt jelent, ha teljes képernyőt frissítesz. Ha jót akarsz akkor STM32F407(168MHz) és akkor nem szívatod magad. Most tervezem a 7" TFT hátára a nyákot. SSD1963+STM32F407 stb.

Peppe
(#) watt válasza rogers hozzászólására (») Máj 23, 2013 / 1

Szia! Mindenképpen 32-es lesz, de azon belül is DMA módszert igyekszem majd megoldani, ha odajutok hozzá. Nem csak a PIC a szűk keresztmetszet, hanem a memóriaforrás is, ami jelen esetben egy SD kártya. Az SPI módban lassúnak tűnik, SD(4 vezetékes) módban meg nincs hardveres DMA lehetőség. Igaz nem célom a teljes képernyő frissítése, inkább csak részeit fogom kezelni, így biztosan gyors lesz. Pár teljes képernyőlapozást meg kibírok.
(#) _vl_ válasza watt hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

SD módban meg azért lesz lassú, mert nincs hardveres támogatás semelyik PIC-ben hozzá. Ha az SPI teljesítménye nem elég, akkor komolyan elgondolkodnék egy olyan ARM-on, amelyik hardverből tud SD kártyát 4 vezetékkel kezelni. Sok Cortex M3 tudja ezt.
(#) watt válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Végül is most még képlékeny, lehet, hogy ez lenne a jó irány. Esetleg valami málna vagy hasonló erőmű, ha lehetne illeszteni...
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Vagy tegyél be egy CPLD-t, ami nyolc bitesre fordítja az SD buszt, és az már mehet hardverből a PIC32-vel DMA-val
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Gondoltam már erre, jó megoldás lenne, csak a fejlesztő környezet problémás nekem. Van is CPLD-m...
Egyébként most az ethernettel küzdök, tuti nem jól csinálok valamit a stack-ben, vagy nem tudom, néha lefagy, pedig ez nem PC.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2013
(#) pici válasza watt hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Akkor inkább használj MX epromokat. SPI-n kommunikál mint SD kártya és képes 1/2/4/8 biten kitolni az adatokat.
Még az a durva dolog is megy, hogy berakod az SSD protokolját is és csak megcímzed SPI-n (kb 4 adat) és utánna csak órajelet adsz neki és villámgyorsan ki is rakta akár a teljes képet...
(#) watt válasza pici hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Ez érekes, nem ismerem őket. Egy konkrét típus?
(#) rogers válasza rogers hozzászólására (») Máj 26, 2013 /

Gondolkoztam azon amit mondtatok. PIC32MX460F512L-rakok bele remélem igy már gyors lesz megnézzem Pici milyen ram-ra gondolt.
(#) _vl_ válasza watt hozzászólására (») Máj 26, 2013 /

Szerintem SPI soros flashekre gondolt. Ilyet sok gyártó csinál:
Winbond W25xxx
Macronix MX25xxx
Amic A25Lxxx
Atmel AT45xxx
SST(Microchip) SST25/26xxx
Spansion S25Fxxx
és még vannak páran
Ebből a Winbond és az SST a Chipcadnél beszerezhető.
(#) rogers válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 26, 2013 /

Melyik mire lehet jó?

512l parallel flash sst39lf400a
16mbit 2mb SPI flash SST25VF16B erre gondoltál?
512k sram IS61LV25616L

Az demo panelon ezek vannak rajta.

Microchip demo board
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
(#) _vl_ válasza rogers hozzászólására (») Máj 26, 2013 /

Én semelyikre nem gondoltam...
Watt kérdezte, hogy Pici milyen MX eepromra gondolhatott, én meg tippeltem, hogy mire gondolhatott.
(#) watt válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Szia! Olyan SPI flash-re gondolt, aminek van 8bites kimenete is.
(#) davexx hozzászólása Jún 11, 2013 /

Üdv Mindenkinek!
Azt szeretném megtudni, hogy a Nokia 3220 LCD háttér LED-jeit mekkora fesszel kell meghajtani.
8V-nál kezd valami derengeni, de nem mertem tovább húzni, mert a 6100-as kijelzőnél 7V-ot kellett adni.
(#) pipi válasza davexx hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Tegyél vele sorba ellenállást (kb 100ohm) és akkor tágabb határok között tudsz kiséreletezni
(#) Kisvé hozzászólása Júl 13, 2013 /

Nem tudja valaki, hogy hol lehet venni IPS technológiás 3..4"-os kijelzőt? Ebay-on egyszer sikerült, de azóta sem.
Köszi előre is!
Következő: »»   31 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem