Fórum témák
» Több friss téma |
Szia,
Én használtam PMP portot SSD1963+5" TFT párossal. Egy baj volt hogy lassú volt. Igaz nem DMA-val toltam ki neki az adatokat. Most STM32F417-re teszem át.
Szia!
PIC32 lassú volt még a frame puffer feltöltésére is? ![]() Én direktben gondoltam erre használni a PIC-et. Más nem futna benne, csak a kijelzés kezelése, adatok átvétele pufferre. Nem drága, így megérné, ha bírná. 80MIPS-es minimum, elégnek kéne lenni, de lehet, hogy tévedek... A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
Egy 80 MIPS sebességű PIC32 szerintem bőven elegendő a feladatra, bár kérdés hogy mekkora felbontású és színmélységű LCD-t hajtanál meg. A PMP-s vezérléssel az lehet a gond hogy az LCD szinkron- ill. vezérlőjeleit is bele kellene tenni az adatfolyamba, ami így macerás lehet. Szoftveres megoldással viszont semmilyen korlát nincs. Egyszerűbb megoldás ha eleve LCD vezérlős mikrovezérlőt használsz, ilyenek a PIC24 és PIC32 családban is vannak.
Egy másik lehetséges megoldás ha egy külön PIC-et használsz, ami csak az LCD kezelésével foglalkozik. A fő mikrovezérlő (ami a felhasználói programot futtatja) és az LCD vezérlő PIC között lenne a PMP-s átvitel, az LCD kezérlő másik kimenete (az LCD felé) meg szoftveresen kezelt lenne. Esetleg lehetne használni felváltva egy külső RAM-ot is átmeneti tárként. Én mindkét megoldást kipróbáltam már 40 MIPS-es PIC24H-val és egy 480x272@24bit-es LCD-vel. (Persze én a két PIC között nem PMP-t használtam - mivel ott nincs -, hanem egy közös SRAM-ot.)
Köszönöm a megerősítést és az infókat! Az órajel probléma jogos. Én is a külön vezérlőegységben gondolkodom, egyszerűbb. Fő programszálból is menne ciklusban, "bután". Legfeljebb nagyobb frissítéskor látszana valami akadás, de két SRAM-al ez is kiküszöbölhető. Csak statikus képek lesznek 7" kijelzőn, hasonló felbontásban, mint amit írtál, érintőképernyővel kombinálva.
Már régóta vergődöm ezen a témán, de még semmit nem haladtam, igaz mindenféle mással voltam elfoglalva, nem ez volt az elsődleges. Úgyhogy most már ideje lenne lépnem is, ha már tele van a fiók! ![]()
Szia Watt
Egy PIC32-esnek elégnek kellene lennie a teljes funció ellátásához. Én használok 7" touchos LCD-ket vezérlésre (800x480). A teljes program, feldolgozással, PWM motorok, FET vezérlések, RS422 vezetékre rakott hálozati egységek lekérdezése, utasítása. És ez mind egy XMega kontrollerrel ami 32Mhz. Az LCD vezérlés time optimalizált kőkemény ASM. A user felület, időzítés és egyéb már nem időigényes. A teljes képernyős képek (startscreen, user windows, config...) eepromból jönnek. Kiküldöm a pár byte-os címzést, majd csak órajelet nyomok neki és szépen eepromból feltölti villámgyorsan a teljes képernyőt. Grafika saját API. Persze van ahova már ez is kevés, ott ARM procit használok.
Szia! Mágusnak könnyen megy! Nem könnyű nekiállni, mert eléggé bonyolultnak tűnik, de mostanra rengeteg infóm gyűlt össze és kedvem is lenne, mennie kéne! Először megpróbálom a kijelzés meghajtását csak csupaszon, utána majd ha úgy látom van elég hely időben a többinek, akkor mellészuszakolom, bár nekem már az is elég lenne, ha meghajtóként működne, igazán nem nagy összeg egy 32-es.
Miért nem olyan TFT-t használsz, aminek van beépített vezérlője? Tudom, hogy ez már ott van, de miért vezérlő nélkülit vettél?
Szia! Nem vettem, van itthon egy 12"-os 800x600-as, ezzel gondoltam tesztelni és talán megoldani is, ha találok rá touch fóliát. Vezérlővel jelentősen könnyebb lenne.
Egyébként milyet ajánlanál 7" környékén? A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
Kicsit berágtam, mert igazából nem találtam a megoldást abban az irányban akárhogy keresgéltem. Vagy nem kezeli a felbontást, nincs elég RAM, csatlakozók, panel, drága, macerás stb.
Aztán találtam egy 5"-os mindentudót. 800x480, SSD1963, touch és van rajta egy SD kártyahely is. Megrendeltem (11e). Csatoltam a képét. Köszönöm az eddigi tanácsokat, segítségeket!
Egyszerűbb lesz így
![]() A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
Hali elolvastam végig a topicot és én is kedvre kaptam hogy építsek egy ilyen színes lcd és pickes témát . Mi előtt ész nélkül el kezdenék meg venni mindent azt szeretném meg kérdezni hogy ti mit ajánlatok ilyen célra ? Milyen pic és lcd lenne az ideális ami meg fizethető és lehet vele alkotni ?
Idézet: Mi a cél, mit csinálsz vele? Az egyszerűbbek SPI soros illesztőn keresztül hajthatók, viszont ennek megfelelően lassúbbak. „építsek egy ilyen színes lcd és pickes”
Léggélészőr szöveget ki íratni majd képek ki vetítése majd pc információ ki íratása processzor terheltsége s.t.b .
[off] Ha nagyon bele jövök megépítem a vasember sisakját vagy google szemüveget .[/off]
Helló
Watt mivel fogod meghajtani? 24 v 32-es piccel? Én is egy ilyen kijelzővel próbálok birkózni nálam egy Pic24fj256da210 fogja meghajtani remélem elég gyors lesz. üdv
Szia! Mindenképpen 32-es lesz, de azon belül is DMA módszert igyekszem majd megoldani, ha odajutok hozzá. Nem csak a PIC a szűk keresztmetszet, hanem a memóriaforrás is, ami jelen esetben egy SD kártya. Az SPI módban lassúnak tűnik, SD(4 vezetékes) módban meg nincs hardveres DMA lehetőség. Igaz nem célom a teljes képernyő frissítése, inkább csak részeit fogom kezelni, így biztosan gyors lesz. Pár teljes képernyőlapozást meg kibírok.
SD módban meg azért lesz lassú, mert nincs hardveres támogatás semelyik PIC-ben hozzá. Ha az SPI teljesítménye nem elég, akkor komolyan elgondolkodnék egy olyan ARM-on, amelyik hardverből tud SD kártyát 4 vezetékkel kezelni. Sok Cortex M3 tudja ezt.
Végül is most még képlékeny, lehet, hogy ez lenne a jó irány. Esetleg valami málna vagy hasonló erőmű, ha lehetne illeszteni...
Vagy tegyél be egy CPLD-t, ami nyolc bitesre fordítja az SD buszt, és az már mehet hardverből a PIC32-vel DMA-val
![]()
Gondoltam már erre, jó megoldás lenne, csak a fejlesztő környezet problémás nekem. Van is CPLD-m...
Egyébként most az ethernettel küzdök, tuti nem jól csinálok valamit a stack-ben, vagy nem tudom, néha lefagy, pedig ez nem PC. ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2013
Akkor inkább használj MX epromokat. SPI-n kommunikál mint SD kártya és képes 1/2/4/8 biten kitolni az adatokat.
Még az a durva dolog is megy, hogy berakod az SSD protokolját is és csak megcímzed SPI-n (kb 4 adat) és utánna csak órajelet adsz neki és villámgyorsan ki is rakta akár a teljes képet...
Ez érekes, nem ismerem őket. Egy konkrét típus?
Gondolkoztam azon amit mondtatok. PIC32MX460F512L-rakok bele remélem igy már gyors lesz megnézzem Pici milyen ram-ra gondolt.
Melyik mire lehet jó?
512l parallel flash sst39lf400a 16mbit 2mb SPI flash SST25VF16B erre gondoltál? 512k sram IS61LV25616L Az demo panelon ezek vannak rajta. Microchip demo board A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
Én semelyikre nem gondoltam...
Watt kérdezte, hogy Pici milyen MX eepromra gondolhatott, én meg tippeltem, hogy mire gondolhatott.
Szia! Olyan SPI flash-re gondolt, aminek van 8bites kimenete is.
Üdv Mindenkinek!
Azt szeretném megtudni, hogy a Nokia 3220 LCD háttér LED-jeit mekkora fesszel kell meghajtani. 8V-nál kezd valami derengeni, de nem mertem tovább húzni, mert a 6100-as kijelzőnél 7V-ot kellett adni.
Tegyél vele sorba ellenállást (kb 100ohm) és akkor tágabb határok között tudsz kiséreletezni
Nem tudja valaki, hogy hol lehet venni IPS technológiás 3..4"-os kijelzőt? Ebay-on egyszer sikerült, de azóta sem.
Köszi előre is! |
Bejelentkezés
Hirdetés |