Fórum témák
» Több friss téma |
Helló mindenki!
Egy modul terepasztal építésével fáradozom és szükségem lenne egy hurokmodulra. Aki már épített ilyet nem tudna megszánni egy kapcsolási rajzzal és egy nyák rajzzal? Előre is köszi! A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
Sziasztok!
2 éve kezdtünk el foglalkozni a Dcc protokollal unokabátyámmal, és ezidő alatt már építettünk boostert, locodecoder-t és vezérlőt egyaránt 99%-ban a tőletek - a fórum alapembereitől - szerzett információkkal. Itt kiemelném lidi-t mint, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy mára annyit tudunk erről amennyit. Amit már régóta szerettem volna megcsinálni, az egy felhasználóbarát vezeték nélküli vezérlő, melyen könnyen kihasználhatók a digitalizálás adta előnyök. Az utóbbi hónapokban megtanultam Android-ra fejleszteni, így csináltam egy Dcc vezérlő alkalmazást. Erről egy rövid videóösszeállítást itt láthattok: http://youtu.be/lcn8ZOQpEZw Trains Dcc Mint látható ez tulajdonképpen boltban kapható eszközökből összeállítható, így ha valakit érdekel ezt megcsinálni otthon segítek szívesen. Legalább tesztelitek ti is alkalmazást, amiben az a jó, hogy csak vasutazás közben lehet
Helló mindenki!
Szeretnék építeni egy fényjelző dekódert. Valaki ki tudna segíteni egy doksival, amiben le van írva ,hogy milyen biteket kellene várnom az erősítőtől? Előre is köszi!
Itt van a szabvány meg néhány link, segitségnek:
NMRA DCC MERG SIGNAL Paco A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2013
Hát ezt időigényes lesz leprogramozni. Esélytelen ,hogy valahol van készen erre egy header fájl?
Régebben volt valami programom, amivel a hálókártya segítségével lehetett nézni a dcc hálózatomon közlekedő csomagokat, de már nincs meg és nem is emlékszem mi lehetett a neve. A hardver meg van még hozzá. Esetleg valaki ismeri a programot?
Tegnap óta sokat gondolkodtam a témán ,de nem tudok rájönni ,hogy lehetne leprogramozni az egyes és a nullák közti különbséget. Hogy lehetne lemérni ,hogy a jel most 8Khz volt vagy annak a fele. Vagy csak én bonyolítom túl? Egyébként mi történhetett a linkel?
Nem tudom hova tünt a link, valoszinü, hogy rossz néven vették.
A dolog nem ilyen egyszerü, hogy csak igy hurrámunkában megold a feladatot. Egy kicsit el kell merülnöd a DCC kodban. Esetleg a hobbivasut.hu-n kapsz még néhány tanácsot. A kodnak nem a 8 kHz a lényege, hanem a 0 áltmenet, arra meg biztos találsz kész rutint ami elválasztja a cimet az adatcsomagoktól. A többi meg már a fantáziádra van bizva.
Közben megtaláltam azt a bizonyos programot. ShowDCC a neve. Hasznos lehet, ha valaki hasonló fába vágja a fejszéjét.
Idézet: „....amivel a hálókártya segítségével....” Nem ertek hozza, de nem a hangkartyaval tudtad nezzni?
Megszületett az elképzelésem ,hogy lehetne leprogramozni ezt az egészet, viszont hogy tudnám debugolni a programot?
Helló mindenki!
Építettem egy GenLi s88 -at ,de nem működik. Sajnos nem találom a hibát. A TrainController azt írja ki ,hogy nem tud csatlakozni a digitális rendszerhez, ellenorizzem. a csatlakozást! A hyperterminal hibát nem jelez, de nem jelenik meg az a menü, amit a leirasban írnak róla. Az alsó LED villog, hogy az RS32 kap információt. Szakadást zárlatot se találtam. Valakinek van ötlete mi lehet a gond? Melyik részen lehet a gond? Valami tapasztalat, bármi? Előre is köszönöm!
Ma tesztelgettem az áramkört és egy nagyon érdekes dolgot fedeztem fel. A 7805 ös elég durván melegszik, így megnéztem ,hogy a +5V és a GND zárlatos e. Hát a szakadás vizsgáló sípol, tehát ezek szerint elég durva zárlat van. Hát tesztelgetem a panelt ,de semmit nem találtam, hát kiforrasztottam a 7805 öst és hopp megszűnt a zárlat. Na mondom rossz a fesz. szabályzó! Beraktam egy újat a jelenség ugyan az. Melegszik és a szakadásvizsgálat szerint zárlat van. Kiveszem megszűnik a hiba. Rendkívül kicsi rá az esély ,hogy 2db fesz. szabályzó is rossz, tehát nem az lehet a gond. Valakinek van bármi elképzelése ,hogy ez a jelenség ,hogy jöhet össze?
Előre is köszi a hozzászólásokat!
Egyszerűen nem jutok előrébb, sehogy sem akar működni ez a szerkezet. Kezdek teljesen kifogyni a türelmemből. ****
Ennek nincs helye a fórumban! Frankye A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
Felesleges "blogot" csinálni a fórumból. Ha valaki tudja a megoldást a problémádra, meg fogja írni egyetlen hozzászólásra válaszolva is, de attól, hogy sorra teszed fel a hozzászólásaid, nem jutsz előrébb. Az elektronikához kell egy jó adag türelem, légy Te is türelmes, amíg választ kapsz!
Köszönöm a megértésed.
Üdv!
Az elképzelhető, hogy a szakadásvizsgáló magát a stabilizátort tekinti zárlatnak, még akkor is, ha az nem rossz. (A szakadásvizsgáló fordított polaritással is ugyanazt jelzi?) 1. Nézd meg, hogy az 5V valóban annyi-e! Ha annyi, akkor nincs durva zárlat, mert akkor sokkal kisebb lenne. (4.9-5.1V között még elfogadható) 2. Ha rendben van a feszültség, akkor próbáld megnézni mekkora áram folyik. (Jó lenne tudni, mekkora áramnak kellene folynia...) 3. A 7805 előtti és utáni feszültségek különbségét szorozd meg a mért árammal. A kapott teljesítmény az, ami hivatalosan fűti az IC-t. Ha ez pár W, vagy még több, akkor normális, hogy melegedjen, tehát hűtőfelületre kell szerelni az IC-t. 4. Ha a kapott teljesítmény kisebb pár száz mW-nál, akkor nem illene melegednie. Ekkor lehet, hogy gerjed (elő szokott fordulni rossz tervezés esetén). Ekkor tegyél a bemenet és a föld, illetve a kimenet és a föld közé 1-1 100nF-os kondit, lehetőleg minél közelebb az IC-hez. Nézd meg a szűrőkondikat, nincs-e valami gond velük (púpos, kifolyt elektrolit).
Vettem új alkatrészeket és megépítettem a kapcsolást újra. A hiba ugyan az mint elsőre. A 7805 -ös nagyon vadul melegszik ,pedig nem is kellene rá hűtőborda, illetve a 74LS245 -ös is melegszik. Ami még furcsább ,hogy van stabilan 5V. Mindezekből csak arra tudok következtetni ,hogy vagy nagyon komoly tervezési hiba van vagy én csinálok valamit rosszul. Bátorkodom föltenni 2 képet a panelről, hátha valakinek feltűnik valami banális hiba, amit nem vettem észre. Ja, és amikor tápot kap az áramkör, akkor felvillan egy pillanatra a sárga LED, aminek nem tudom ,hogy örüljek e vagy sem.
Elnézést a postért. Előre köszönök mindent!
Elöször is nem igy kell egy dologhoz hozzáállnod.
Egy ilyen áramkört részletiben kellene feléleszteni. Látom beforrasztgattad az IC-ket és már ez rossz. Ilyen kapcsolásnál nem kell sporolni az IC foglalatokon. Akkor egyenként berakhatnád az IC-ket és látnád mi és miért melegszik. Ha majd megy akkor 2. 3. áramkört már készre csinálhatod.
Ha bent van a 74LS245 melegszik ,ha nincs akkor nem. Azt még nem próbáltam ennél ,hogy anélkül csinál e valamit. Majd a hétvégén megnézem.
Én a PIC-hez nem értek, igy nem tudok segiteni, de a 74LS245 csak ugy szorakozás miatt nem melegszik. Vagy a bemenet vagy a kimenet rossz.
Persze azt sem tudom melyik áramkört bütykölöd, mert már elvesztettem a fonalat. (A PIC fel van programozva?)
Fel van programozva. Ezért állok értetlenül a dolog előtt. Zárlatot szakadást semmit nem találok. Jól van beültetve. Táp stabil. Másoknak működik. Nem értem miért nem akar üzemelni.
Valamit rossz helyre kötöttél, de erröl fogalmam sincs, hogy hol, hiszen te müvészkedtél.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
A nyákot és a kapcsolást, és a programot sem én terveztem, tehát ott nem lehet hiba.
Akkor még rosszul is forraszthattál.
1. Honnan van a nyákterv? Garantált-e hogy nem hibás.
2. Nem cseréltél-e alkatrészt önkényesen másra. HC-t LS-re, mikrovezérlő típust, kristályt, stb. 3. Miről táplálod, milyen áramforrást és feszültséget használsz. 4. Mi a mérési környezet amiben megállapítottad, hogy nem működik Ha nem adsz információt, senki nem is fog segíteni, mert nem szeretne senki fogóval kihúzni belőled, hamár ugye Neked van bajod/kérdésed.
Az áramkör teljesegészében Paco féle. Ami azt hiszem garantálja a működő képességét, mivel rosszat még nem hallottam róla és videó is van róla működés közben. Itt van a leírás es minden hozzá. Semmit sem módosítottam rajta.
http://usuaris.tinet.cat/fmco/download/GenLI-S88_Manual.pdf Az aramforras egy FZ1 es vasúti transzformátor, amire tervezték. Tesztelésnél pedig a PC soros portjára kötöttem plusz a ROCO központra, ahogy kell. Próbáltam Hyperterminalal és TrainControlerel csatlakozni. Előbbi semmit nem csinál, utóbbi azt írja ki, hogy nem tud csatlakozni és ellenőrizzem a kapcsolatot. Remélem most már mindent leírtam.
Attol, hogy a cucc nem megy, még nem kéne melegednie.
Ezt kellene elöször kiszürnöd, de ne várd, hogy most itt valaki utánnaépitse a cuccot (lehet, hogy lesz valaki akinek ez megvan az tud segiteni, de különben kizárolag magadra vagy utalva..
Azért vagyok tanácstalan ,mert ahhoz hogy melegedjen komoly gondnak kell lennie. Pedig én nem találok. Egyszerűen tanácstalan vagyok mitől lehet, ami ennyire észre vehetetlen ráadásul.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |