Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   53 / 129
(#) johny999 válasza Szirty hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Hello,

igen de amit írtam, hogy kell hagyni valami időt arra hogy el tudja rendesen helyezni az alkatrészt a tartóban, oda kell a késleltetés. Hogy csak akkor induljon el ha legalább pld. 15 másodpercig bent van a helyén. Ez már az elsőre is érvényes.
(#) Szirty válasza johny999 hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Üdv johny999!

Akkor mégis sikerült kicsit félre menni, elnézést.
Így jelentősen változik a dolog, de legalább bonyolultabb nem lesz...

B011 késlelteti a berakás utáni indulást és B009 ideig tart a művelet.
Bármelyik bármilyen hosszú vagy rövid idő lehet (mondom én ismét
(#) johny999 válasza Szirty hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Üdv,

Köszi szépen. Most már tökéletesen működik.

circuit2.png

(#) 06smici hozzászólása Jan 28, 2013 /

Sziasztok!
Megépítettem ezt az áramgenerátoros tesztelőt. Csak hát van egy kis szórása a rendszernek (a szélső értékek pár tized mA-rel eltérnek a szabványtól). Nekem úgy tűnik ésszerűnek, hogy az ilyen ipari dolgok el vannak látva védelemmel, de azért biztos ami biztos megkérdem: ha 20mA-nél többet adok rá akkor hibát ad a plc, vagy olyankor is 20mA-ként dolgozza fel? (csak pár tized mA-ről van szó, leégni ettől talán nem fog)
(#) Thorus91 hozzászólása Jan 31, 2013 / 1

Sziasztok, van ket rovod programreszletem, nem teljesen ertem mit csinalnak, kerlek segitsetek, leirnatok lecci soronkent vagy csak a fontosabb sorok mit csinalnak, koszonom elore is!
A sorok utan --irtam mit ertek/nem ertek
1)

SET
AN "M20.3 PowerOn"
--??
JC ETP --??
L "ICB_1_1_Buffer".RCV_ConvStates --load ??
L W#16#800 --load ??
AW --??
L 0 --load 0
JC ETP -- ??
L 7 --load 7
T "OricessData".StatusMessages --transfer ??
ETP: NOP 0 --??

2)
L P#200.0 --load 200.0 memoriacimet
L #Offset --load offset valtozo
SLD 3
+D --valamihez hozzzad 3
T #Address --transfer address valtozo
OPN "ICB_1_1_Buffer" --open?
L DBB[#Address] --load?
T #Templ -- transfer Templ valtozo
L W#16#3D --load?
<>1 --megnezi hogy kulombozik-e 1tol?
JC WRD --??
INC 1 --noveli offset-et 1el
T #Offset --transfer offset
L P#200.0 --load 200.0 memoriacim
SLD 3 --??
+D --valamihez hozzaad 3at
T #Address --transfer address
OPN "ICB_1_1_Buffer" --open?
L DBB[#Address] --load?
L W#16#30 --load?
+1 --vmihez hozzaad 1et
T #Templn --transfer?
WRD: NOP 0 --??

Koszonom elore is az informaciot es a segitseget!!
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) Szirty válasza Thorus91 hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Helló Thorus91!

1. SET
  2. AN "M20.3 PowerOn"
  3. JC ETP
  4. L "ICB_1_1_Buffer".RCV_ConvStates
  5. L W#16#800
  6. AW
  7. L 0
  8. JC ETP
  9. L 7
  10. T "OricessData".StatusMessages
  11. ETP: NOP 0

Ha M20.3 merker bit FALSE, akkor a fenti kódrészletet nem hajtja végre
Utána betölti ICB_1_1_Buffer nevű DB-ből RCV_ConvStates változót, majd levágja az alsó 14 bitjét (5-6. sor). Betölt nullát aztán innen kimarad szerintem egy művelet, elugrik ETP-re ha RLO=1, de a fenti utasítások nem bántják az RLO-t.

Aztán betölt 7-et, meg a StatusMessages változót de innen megint hiányzik valami, mert a betöltött értékekkel nem végez semmilyen műveletet...

1. L P#200.0
  2. L #Offset
  3. SLD 3
  4. +D
  5. T #Address
  6. OPN "ICB_1_1_Buffer"
  7. L DBB[#Address]
  8. T #Templ

Igen betölti a 200.0 címet, majd az Ofset változót (ami egy byte index lesz a 200.0 címhez képest).
Az SLD 3-al Offsetet eltolja balra 3-al, így csinál belőle pointert (a pointer alsó 3 bitje a bit cím, és itt nem bitet fog címezni), majd az eltolt értéket hozzáadja a 200.0 címhez.
Az így kiszámított címet elteszi Address változóba (5. sor), majd megnyitja ICB_1_1_Buffer nevű adatblokkot (6. sor) és abból a blokkból kiolvas #Address címről egy bíte-ot, amit #Temp1 nevű változóban eltárol.

1. L W#16#3D
  2. <>1
  3. JC WRD
  4. L #Offset
  5. INC 1
  6. T #Offset
  7. L P#200.0
  8. L #Offset
  9. SLD 3
  10. +D
  11. T #Address
  12. OPN "ICB_1_1_Buffer"
  13. L DBB[#Address]
  14. L W#16#30
  15. +1
  16. T #Templn
  17. WRD: NOP 0

Az 1. sor betölto accu1-be a 3D hexa értéket.
A második sor megnézné hogy különbözik-e 1-től accu1 tartalma, de olyan utasítás nincs hogy <>1
Szerintem ez <>I akart lenni! Itt lényegében azt nézi meg, hogy az említett DB-ből az előző kód 7. sorában kiolvasott érték 3D-e vagy nem. Ha nem annyi, akkor a 3. sorban a JC WRD-vel átugorja a további kódot. Ha annyi, a kód tovább fut.
Utána megismétli ugyanazt a címszámítást, bár sok értelmét nem látom. a cím rendelkezésre áll még az #Address változóban.
Ismét megcímzi a számított eredménnyel ugyanazt a DB-t, és a kiolvasott byte-hoz hozzáad hexa 30-at. Szerintem.

A te kódod azonban azt csinálja, hogy a DB-ből olvasott bíte-ot leszarja, betölt 30 hexa értéket, ahhoz hozzáad egyet, majd az eredményt eltárolja #Templn változóban.
Szerintem ez nem így néz ki:

L DBB[#Address]
L W#16#30
+1
T #Templn

Hanem így:

L DBB[#Address]
L W#16#30
+I
T #Templn

Ismét keveredett az 1 és az I betű!
(#) Thorus91 hozzászólása Feb 1, 2013 /

Eloszor is koszonom a valaszt, az elso programreszletben a 7.es 8. sor kozott kimaradt egy ==I utasitas. Kerdeseim viszont meg akadnak: L W#16#800 betolti 800 hexat nem? - ez a muvelet es az AW levagja az also 14 bittet? a bitvagast az AW csinalja?miert pont 14?
Mikor figyelem hogy az rlo bit 1es? Es mit jelent az utolso sor ETP: NOP 0 -azt, hogy ha a kimaradt utasitas nem teljesul akkor oda ugorjon?(a kod vegere)
A masodik programreszletnel az tenyleg +I es nem 1, szoval az akkor hozzaad 30 hexat a DBB[#Address] cimhez?
Koszonom!
(#) Szirty válasza Thorus91 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Helló Thorus91!

Idézet:
„L W#16#800 betolti 800 hexat nem? - ez a muvelet es az AW levagja az also 14 bittet? a bitvagast az AW csinalja?miert pont 14?”

Elszámoltam, az alsó 11 bitet vágja. A hexa 800 binárisan: 100000000000
Az AW bitenkénti "ÉS" műveletet hajt végre, így ahol ICB_1_1_Buffer".RCV_ConvStates változónak csak a 11-es (tizenkettedik) bitje marad meg, a többi 0 lesz.

Idézet:
„Mikor figyelem hogy az rlo bit 1es?”

Az RLO bitet állítja be minden logikai művelet eredménye. (RLO = Result of Logic Operation).
Mindig azt figyeli, amikor logikai műveletet hajt végre, mert a logikai művelet egyik tagja az RLO, a másik az utasítás operandusa. Kivéve ha az FC bit aktív (First Contact) mert akkor pl. az A (AND) csak betölti az operandus állapotát RLO-ba, AND műveletet nem végez.

ETP: NOP 0

Az ETP egy címke, ami az utána lévő (NOP 0) utasítás címét jelöli. Ide ugrik a JC ha az ugrás feltétele teljesül. A NOP 0 utasítás semmit nem csinál (NOP = No OPeration)
Nincs feltétlen szükség a NOP-ra, a címke lehetne a következő utasítás előtt is. Azért használják mégis ezt a megoldást, mert így az ugrás helye nem tolódik el ha beillesztenek egy-egy utasítást a programba.

Idézet:
„A masodik programreszletnel az tenyleg +I es nem 1, szoval az akkor hozzaad 30 hexat a DBB[#Address] cimhez?”

Így van.
Lényegében az történik, hogy ACCU1-be betölti ICB_1_1_Buffer nevű DB-ből azt a byte-ot, ami 200+#Offset címen van. Ha az #Offset tartalma pl. 6, akkor a DBB206-ot tölti be.
Utána Azz ACCU1-hez hozzáad hexa 30-at, és az eredményt elrakja #Templn-be.
(#) Thorus91 hozzászólása Feb 1, 2013 /

Koszi szepen!
(#) kowi hozzászólása Feb 9, 2013 /

Sziasztok!
Plc-terén kezdő vagyok még. van egy ilyen plc-m omron sysmac cj1m cpu11 és van rajta két csatlakozó. Konkrétan engem az rs232 érdekelne rajta mivel van egy MT510TV Érintős lcd-m amin szintén van rs232. De bárhol néztem nem kaptam egyértelmű választ hogy rá lehet-e kötni illetve ezekbe a kábelekben létezik-e többféle kötési mód?
(#) Szirty válasza kowi hozzászólására (») Feb 9, 2013 / 1

Helló kowi!

Elvileg ez a bekötése.

MT500CJ1.png

(#) GPeti1977 hozzászólása Feb 10, 2013 /

CPM1a PLC-hez kellett egy időzítő amit 20-40 másodperc között lehet változtatni, ebben a típusban van poti aminek az értékét 0-200 között lehet változtatni, azaz egy timer-t 0-20 másodperc időzítésre lehet vele beállítani (TIM 000 251), mivel nekem 20-40 s kellett ezért egy fix 20s timer indította a második potival szabályozható timer-t, így jó is lett, de hogyan lehetne mondjuk a poti regiszer értékével számítást végezni (pl hozzáadok egy állandót, elosztom kettővel, stb.) és ezt az értéket megadni a timer modulnak?
(#) Szirty válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

GPeti1977!

használod a megfelelő matematikai utasítás (ADD, SUB, stb) és az eredményt elteszed pl. egy DM memória címre, majd azt adod át a timernek.
De vigyázni kell, mert van amelyik timer BCD-ben dolgozik!
(#) Thomas10100 hozzászólása Feb 11, 2013 /

Sziasztok!

Siemens TP277 HMI-nek halt meg a jobb felső sarka, ahol gépnek a hibatörlése gomb volt. Valószínű nyári leállásban cserélve lesz. Néztem a Wincc-ben hogy van backup lehetőség, ugyanez a PRosave-ben is benne vannak. Hogyan tudom leszedni a tartalmát úgy hogy szerkeszteni is lehessen Wincc-ben?

Köszönöm a segítséget!
(#) Szirty válasza Thomas10100 hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

Helló Thomas10100!

Ha a fejlesztő az utolsó töltésnél nem kapcsolta be az "Enable backtransfer" opciót, akkor sehogy! (szinte biztos hogy nem tett ilyet)
Ebben az esetben a panelről a prosave programmal készíthetsz egy biztonsági másolatot, ami egy bináris image file és nem lehet szerkeszteni semmivel, de át tudod majd rakni az új (ugyanolyan) panelre.
(#) Thomas10100 válasza Szirty hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

Köszi!

Sikeresen betörték a kijelzőjét ma, úgyhogy holnap ez lesz.
(#) Szirty válasza Thomas10100 hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

Helló Thomas10100!

Nálunk is előfordul.
Három tört be eddig.
(#) Thomas10100 válasza Szirty hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Helló!

Csak az érintőképernyő üvege törött be. Foglalkoznak csak az érintőpanel cseréjével valahol?

Amúgy a belsejét raktam át ideiglenesen egy ugyanilyen HMI-be.

Köszi!
(#) Szirty válasza Thomas10100 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Helló Thomas10100!

Lelkes amatőrök esetleg.
Hivatalos javítás ált. nem éri meg. Vagy azt mondják "nem javítható" vagy amennyiért megjavítják veszel két újat...
(#) kameleon2 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Advantechnél volt ilyen, de szerintem rendelni is lehet a gyártótól. Én is találtam egy kis HE-s segítséggel rezisztívet - azóta is működik és töredékáron az ebay-en.
(#) Szirty válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Hali!

A Siemens álláspontja jellemzően az ilyen (legjobb) esetben az, hogy beveszik javításra, és helyette adnak egy másikat ami használt és javított, az új árának 70-80%-áért.
Akkor is, ha annak amit bevittél csak annyi baja van, hogy 30 forintból javítható.
(#) kameleon2 válasza Szirty hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Elhiszem, sajnos sok cég ezt csinálja. De gyanítom, hogy nem akkora a baj, ugyanis gyártó azért nem olyan sok van. Lehet, hogy amint leveszed a burkolatot, máris a homlokodra ütsz . Érdemes Megnézni az ESA terminálokat is, és az Innovisionokat is górcső alá venném. Ha adott a méret, nem lehet nagy difi. A gond inkább az lehet, ha termelésből kell kivenni az eszközt. 30Ft-ból nem, de szerintem 10-15eFt-ból biztosan beszerezhető az alkatrész - mérettől függően. Mekkora a touch felületed? Rezisztív, vagy kapacitív? Fotó van esetleg az eszközről, és a fóliáról?
(#) Szirty válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Helló kameleon2!

Idézet:
„"Ha adott a méret, nem lehet nagy difi."”

Ezzel napokat vagy akár heteket is el lehet szórakozni. Ha óránként számolsz 2000-3000Ft-al, már ott is vagy annyinál, amennyiért a gyártó vállalja a javítást. Nem beszélve a dolog zsákbamacska jellegéről. Rendelsz egy méretre azonos panelt, minden szuper, csak épp a túloldalon van a kivezetése és az is másmilyen osztással. Akkor jön a taknyolás...

Idézet:
„"Mekkora a touch felületed? Rezisztív, vagy kapacitív?"”

Fogalmam sincs mekkora. Gyűlnek hűvös halomba.
(#) kameleon2 válasza Szirty hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Én nem szoktam taknyolni, éppen ezért érdeklődtem, van-e fotód, illetve mit tudsz róla. Mielőtt rendelek valamit meg szoktam nézni minden oldalról. Amit a sajáthoz rendeltem az cupp illeszkedett. Persze meg lehet kérdezni a gyártót is, hiszen pótalkatrészről van szó, nem hiszem, hogy elhajtanának. Ha olyan sok rossz van, csak le tudsz egyet fotózni.. Lemérni meg nem kunszt, csak egy jó centi kell hozzá.
(#) Szirty válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Helló kameleon2!

Ha mint technikai érdekesség , elrettentő példa vagy a fénykép albumba kell, én lefotózhatom, és lemérhetem, de más értelme nem nagyon lenne.
Te valószínűleg nem fogod megjavítani, én meg nem foglalkozok vele.
A három három féle egyébként. A gyártója, a mérete és a tudása is teljesen más.
Az egyiket sikerült megjavítani úgy, hogy egy másikból (aminek más baja volt) áthelyeztük az érintő felületet.
(#) kameleon2 válasza Szirty hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Szia! Nem mondtam, hogy ne javítanám meg. Főleg, ha úgyis a kukában végezné..
(#) Szirty válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Hali kameleon2!

Idézet:
„Nem mondtam, hogy ne javítanám meg.”

Nem is azért írtam mert a hajlandóságod vagy a hozzáértésed megkérdőjeleztem volna, hanem azért, mert valószínűleg a cégünk és közötted hivatalosan nem tud lebonyolódni a dolog.
Azért lefényképezem a jövő héten ha sikerül rá időt szakítani és még nem lopták el a törött paneleket.
(#) Szirty válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Helló kameleon2!

Az ígért képek a törött OP-król.

A kicsi touch, annak az érintő fóliája sérült és az előtte lévő üveglap. A nagy nem touch, annak tört az üveglapja és a kijelzője is.
(#) kameleon2 válasza Szirty hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Szia! Az ESA teljesen sima ügynek tűnik, mert van hozzá minden. A többi sem látszik olyan problémásnak. Már csak az a kérdés, hogy mi lesz ezeknek a HMI-knek a sorsa. Kell-e javítani és újból felhasználnád, vagy értékesítenéd, vagy kuka? Mivel jelenleg nincs főállásom rá is érek valamelyest ilyesmire, a többit akár magánban.
(#) Dokikaa hozzászólása Feb 20, 2013 /

Tisztelt Szirty!

Az ön által készített weboldalon találtam siemens s7-200-as plc-ről pdf-es leírásokat, de sajnos letölteni már nem tudtam. Ha ezek a pdf-ek megvannak még, eltudná nekem valahogy küldeni?
Előre is köszönöm.
Következő: »»   53 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem