Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   50 / 119
(#) BlackForce hozzászólása Jan 27, 2013 /

Üdv!
Van egy Chiefec CFT-560-A12S pc tápom,ami nem indul.
Mivel a chieftec nem akármi mezei táp,a felépitése sem klasszikus.
Egy PS222s IC figyeli a standbay (lila vezeték az alaplap konnektoron) 5 voltot (ami nálam pillanatnyilag 4.48V).
A PWR_OK (szürke vezetéken) feszültséget nem mérek.Viszont amikot a PS/ON (zöld vezetéket) a feketével rövidre zárom,a táp mintha indulna,a 3.3V egy pillanatra beindul,de 1-2 mp után lenullázódik,de kattogás hallatszik a tápból.+5v és 12v semmi.Igyekeztem kifülelni honnan jöhet a hang (a régi sztetoszkóp elődje módszerrel,egy szigetelt csavarhúzó vándorolt komponensről komponensre a másik végén meg hallgatóztam a fülemhez tapasztva),és a fő ferittrafónál volt a leg erőteljesebb a kattogás.Lehetséges hogy átütött a trafó?
Hajtott már át valaki ilyet?Vagy esetleg más tipp?
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
(#) kadarist válasza BlackForce hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Szia!
Inkább zárlat van valamelyik tápágban. Azt nézd meg, hogy melyik kimeneti feszültség nem jelenik meg egy pillanatra sem a bekapcsoláskor.
(#) BlackForce válasza kadarist hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Az 5V és a 12V kivezetéseken egy pillanatra sem jelenik meg fesz.
Nem lehetséges hogy a két tekercs között kattog(5v és 12v,hogy esetleg ott van zárlat)?
A kondik jónak tünnek(egyik sem pufi),de igazság szerint ott nem ellenőriztem hogy zárlatos é valami
(#) kadarist válasza BlackForce hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Mérj rá a kimenetekre ellenállásméréssel, tehát fekete-piros és fekete-sárga között. Meg persze a többit sem árt átnézni. Ezen kívül még lehet elkóhiba is a nemindulás oka.
(#) BlackForce válasza kadarist hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Most mértem rá,de semmi jelét nem találtam a zárlatnak.Viszont van még egy dolog,a trafó után a ferit fojtó minden ága egyazon gyűrűre van hajtva,csak a 3.3v nem.Ezért is gondoltam hogy a ferit tekercs körül kéne keresgélnem,na meg onnan jön a kattogó hang.
(#) _vl_ válasza BlackForce hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Szerintem ez inkább rögeszme. Az az alkatrész tud kattogni, ami fizikailag képes meg/elmozdulni. Egy tápban ez szinte csak a tekercs. Azért kattan, mert ki-bekapcsolgat a táp, és olyankor meg-megmozdul fizikailag.

Egyenirányító dióda, szekunder oldali kondik. Ezeket nézném meg legelőször. Ha nem látható/mérhető rajtuk semmi, akkor ki kell forrasztani őket.
(#) BlackForce válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Az összes félvezető átnyálazva,primer sekunder oldalon(egyiket sem találtam zárlatosnak).
Sajna még ESR méterem nincs(de hamarosan épitenem kell egyet),de holnap délután megpróbálom a kondikat egyesével kiszedni,átmérni (van gyári kapacitásmérőm Uni-t UT 601,ami 20mF-ig tud mérni).Hátha az segit.
(#) Ge Lee válasza BlackForce hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Kapacitásméréssel itt nem sokra mész, ESR-t kell mérni (egy nagyon egyszerű és bevált rajzot tettem fel az erről szóló topikba, egy 60Ft-os IC van benne a passzív körítéssel, meg az alapműszer). Ha ki-be forrasztgatod a kondikat az nem fog használni nekik, az ESR-jüket viszont meg tudod mérni a helyükön is.
Kattogni pedig a trafó kattog, más nem is nagyon tud.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2013
(#) zoli0078 válasza 1984white hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Szia,

Hétvégén sikerült szétszedni a Zalman tápot. Kicseréltem a két kis kondit (22uf/50V és 100uf/ 25V) és a következőképpen lalakult a helyzet. SB5V tökéletes hang nincs (ez eddig is így volt) indításnál első körben egy régebbi vinyót használtam ami nagyon hangossan pörgött így a 3.3V, 5V és 12V-ot ellenállásal terheltem így már hallottam a táp hangját. Miután mindhárom ágat leterheltem úgy hallottam, hogy a zizegés talán megszünt, de viszont a primer oldalon valami "visító" (ahoz tudom hasonlítnai mintha valamelyik kondi túltöltődne) hang. A puffer kondi 220uf/420V (csak egy van benne) alapból 310V-ra töltődik fel, vistont amikor megy a táp akkor 377V-ot mértem.
Lehet a puffer kondit is cserélnem kellene? Vagy még valami más lehet a hibás?

Üdv
(#) 1984white válasza zoli0078 hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

A puffer a pfc miatt töltődik fel annyira. Szerintem egy cserét megér az is. (voltra figyelj)
A sivítóhang kb honnan jön?
A pfc körül érdemes még szétnézni, szerintem ott lesz még kondihiba. Keress meleg helyekhez közeli elkókat általában azok hamarabb tönkremennek.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2013
(#) zoli0078 válasza 1984white hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Köszi, hazafelé veszek puffer kondit és kicserélem. A sivító hang valahonnan a pfc körül jön. Ott már nincs több kicsi elkó csak kerámia kondik, nagy méretű (~2W-os) ellenállások és pár dióda van.
Estefelé átnézem mégegyszer a PFC részt hátha találok benne valami gyanusat.

Megírom mire jutottam
(#) 1984white válasza zoli0078 hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

A kerámia kondik tapasztalatom szerint nem nagyon szoktak elhasalni.
Valószínű a pfc "rángatja" a rossz pufferkondit és ha cseréled, akkor megoldódik a hiba.
(#) zoli0078 válasza 1984white hozzászólására (») Jan 29, 2013 /

Szia,

Tegnap sikerült kicserélnem a Zalman tápban a Puffer kondit is így mostmár a PFC csendben van. Ahogyan mondtad terhelés nélkül nem nagyon indul csak zizeg, de ahogyna minden ág le lett terhelve szépen csendben indult.
A javítás sikere után elővettem egy régebben félrterakott Chieftec tápot ami zizegett és nem indult rendesen. Itt egy 100µF-os kondit cseréltem ki a primer hűtőborda mellett a pfc vezérlő panelon és máris csendbe lett és szépen el is indult.

Mégegyszer köszi a segítséget.
(#) 1984white válasza zoli0078 hozzászólására (») Jan 29, 2013 /

Szívesen, ezért van a fórum.!
(#) Tomy27 hozzászólása Jan 31, 2013 /

Üdv.

Adott egy kis méretű, mindössze max. 90W-os ATX-es PC tápegység.
Ami a következőt csinálja, készenléti 5V stabilan meg van, viszont ha
a zöld-feket rövidre van zárva és bedugom, akkor 1 másodperce megjelennek
a táp kimenetek, majd el is megy teljesen.A készenléti az természetesen akkor is
ugyanúgy stabilan meg van, de a többi 3,3,5,12 csak egy pilanatra van jelen.
Valami ötlet, mert a kondikat átmértem, igaz csak sima digi szakadás mérésnél
mert nincs ESR mérőm, de szépen sípol mind, ahogy illik, meg púpos sincs közte.
(#) 1984white válasza Tomy27 hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Idézet:
„Valami ötlet, mert a kondikat átmértem, igaz csak sima digi szakadás mérésnél
mert nincs ESR mérőm, de szépen sípol mind, ahogy illik, meg púpos sincs közte.”

A sípolás ugye megszűnik?? Biztosan zárlatod lesz valahol a panelon. Nézd át a schottky-kat és a környéküket!
(#) Tomy27 hozzászólása Jan 31, 2013 /

Még jó hogy megszűnik a sípolás, bár ha nem szűnne
meg jobb lenne,mert akkor tudám hogy zárlat van. :d
De a kimeneteket végig mértem, nincs zárlat sehol.
(#) 1984white válasza Tomy27 hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Forraszd ki a schottky-kat és mérd meg! Forrasztás nélkül hogyan lehet megjavítani valamit? Ha tudod elárulhatod nekünk!
(#) Tomy27 hozzászólása Feb 1, 2013 /

Rendben, majd ki forrasztgatom.
De ha zárlatos lenne, akkor nyílván a
kimeneten is zárlat lenne, azon az ágon.
(#) 1984white válasza Tomy27 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Ez kapcsolásfüggő!
(#) BlackForce hozzászólása Feb 1, 2013 /

Csupán megirnám hogy meddig jutottam a tápegység hiba keresésével.
Először kicseréltem az U7 431-et,de semmi változás nem történt.
Majd megpróbáltam egy diódán keresztül külső tápról külön külön 3,3v/5v/12v tápot adni a kimenetekre,de nem vezetett eredményre.
Utána következett az u3a feszültség beállitása ellenálláson keresztül.Mivel a PS222s IC 3 lába az FPO egy tranzisztor,ami kinyit testre ha minden figyelt jel OK.Itt jelentkezett a kimeneteken feszültség,méghozzá 3,33v/3,7v(az 5v helyett)/12,7-13v.Megjegyezzem egy DVD iróval terheltem.
Utána az elektroda pl oldalán találkoztam egy rajzot,ami szerint ha az U3b tranyóját rövidre zárom,akkor be kell indulni a tápnak.Be is indul,de a helyzet hasonló,mint az előző esetnél.Persze itt is DVDvel terhelve.
Ebből nekem az jött le hogy csak az 5v részben kell lennie a hibának.De hol???Esetleg valakinek van még tippje?
A táp kényszeritett inditási rajza:
(#) huszi10d hozzászólása Feb 3, 2013 /

Sziasztok!
Okozhat olyan problémát egy hibás tápegység, hogy a PC a hangkimenetéből valami ordenáré torz hangokat hallat, a normál hangok helyett?
A konfig eddig /a winyót és a házat (táppal együtt) leszámítva/ kiválóan működött egy másik gépházban, másik táppal.
(#) zoli0078 hozzászólása Feb 6, 2013 /

Sziasztok,

A múltkor siekeresn felélesztettem egy Coole Master tápt vagyis akkor úgy gondoltam sikerült.
Az akkori javítás után most került vissza a gépbe és pár másodperc után megállt minden és sötétség lett az egész lakásba. A táp ismét megadta magát. Szétszedtem és látható volt, hogy szintén az Aktív PFC FET-je adta meg magát, de most vitte magával a dióda hidat is. Volt egy régebbi donor Chieftek és abból kicseréltem a hibás alkatrészeket és a táp újta elindult igaz ekkor még csak tehelés nélkü. Ezek után következett az ismét próba először tehelésnek egy vinyó itt még minden oké szépen csendbe megy a táp, majd két vinyó még it szincs semmi rendellenes, következett 3 db vinyó és még itt is minden oké. Ezek után következett a "nagyobb" terhelés egy 55W-os 12V-os auto izzó a 12V-os ágba. A táp ekkor is elindult igaz itt már egy kis zizegést lehetett hallani és kb 10 másodperc után meg is állt minden. Kiment a bizti és a fet is ismét.
Eddig nem találtam semmi hibásnak tűnő alkatrészt a primer oldalon.

Mit érdemes még megnézni, esetleg a PFC vezérlésében lessz a hiba?

Segítségeteket előre is köszi.
(#) BlackForce válasza zoli0078 hozzászólására (») Feb 9, 2013 /

Ez a kérdés jó,mert nekem is van egy cooler master tápom aminek az SPP16N50C3 (hyperfast 560v/16A) tranyója,meg az RHRP860 (hyperfast 600v/8A) diódája ment ki,na meg a biztije.Még nem jutottam oda,hogy kicseréljem,meg átnézzem,van-é még valami bűnös alkatrésze.
(#) mythbuster hozzászólása Feb 13, 2013 /

Sziasztok!

Zavarszűrési problémával kapcsolatosan kérném a segítségeteket. Az történt, hogy van egy LCD TV, alatta egy szerver HDMI -vel csatlakoztatva, és van egy asztali gép szintén HDMI -vel csatlakozik a TV -re. A szerver napi 24 -ben megy, és sokszor arról mozizok nincs is vele semmi baj. Azonban a nagyobb teljesítményű asztali gép ami szintén HDMI -vel kapcsolódik a TV -re valamiért zavart okoz, ami alatt az erősítő berezonál. Érdekesség az is, hogy ha kihúzom az asztali gépből a HDMI -t, akkor gyengül a sistergés, ha kikapcsolom az asztali gépet akkor még gyengül de még mindíg zavar van, mindaddíg míg a tápkábelt ki nem húzom az asztali gépből. Gyanúm elsősorban a közös földelésen alapszik(szerver,TV,asztali PC), vagy a hálózatba visszaáramló zavar amit nem hinném hogy zavart okozna, mivel 10e-s Thermaltake tápról van szó. Hogyan tudnám szűrni a tápegység földelését, hogy megakadályozzam az erősítő álltal felerősített hálózati zavart?
(#) pittti válasza mythbuster hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Idézet:
„...mivel 10e-s Thermaltake tápról van szó”

Nem biztos, hogy egyszerűen megoldható a problémád. Sajnos az olcsóbb aktív PFC-s tápok rendesen megszórják zavarjellel a hálózatot. Ez csak nagyon gondos elektronikai tervezéssel és kivitelezéssel védhető ki (egy 25.000 Ft-os Seasonic például mentes ettől a hibától), vagy pedig passzív PFC-s tápot használj.

Jóegypár gépet raktam már össze olyan helyekre ahol ez kifejezetten számított (hangrögzítés, digitalizálás, zenei utómunkálatok) - ezekbe a gépekbe kizárólag az FSP passzív PFC-s tápjait szereltem be (PNF350 - 400) hiszen itt nem a teljesítmény számít, hanem az abszolut zavarmentes működés. A passzív PFC működési elvéből adódóan (nem más mint egy megfelelően méretezett vasmagos induktív tekercs), igen hatékonyan megakadályozza a nagyfrekvenciás zavarok hálózatra kijutását. Drágább megoldás, mert vasmag és réz kell hozzá, azonkívül kicsivel rosszabb hatásfokú (az aktív pedig 300 Ft-nyi elektronikával megoldható, viszont ide nagyon jóminőségű szűrőáramkörök kellenek, kellenének).

Tehát inkább ebben az irányban próbálkozzál.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
(#) 1984white válasza mythbuster hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Nekem is volna egy kérdésem: Kábeltv vagy valamely lépcsőházas kábeles szolgáltatás be van dugva a szerverekbe vagy a tv- be? Ha igen húzd ki és próbáld meg úgy. Ha ilyen hibád van akkor a hiba neve: földhurok. Egy ún. galvanikus leválasztó tud segíteni ez esetben.
(#) mrrack válasza mythbuster hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Csak tippelek, de a hdmi vezeték hossza nem lehet ludas, vagy legalábbis rásegít a problémára? A server gépé gondolom rövidebb.
(#) bandi777 válasza mythbuster hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Hali!

Még egy elsőre talán hülyének hangzó felvetés: Lehet, hogy nem is közvetlenül (csak) a gép csinálja a zavart, hanem valami a gép közelében, ami megtámadja a gépházat, és az a földelésen keresztül premierplánban csodálható. (Igaz, ez nem igen ad magyarázatot arra, hogy miért gyengül a zaj, ha kikapcsolod a gépet, de sose tudni...) Nem csak tipikus zavarkeltőkre lehet gondolni, pl. műszálas függöny.

Sok sikert a hibakereséshez!
(#) 1984white válasza 1984white hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Kábeltv megszüntetése (kihúzás) nem oldotta meg a problémát?
Következő: »»   50 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem