Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   137 / 3986
(#) APN 4 válasza titi hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

igazad van lehet

(#) LANCIAZSOZSO válasza Medve hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

Szia Medve! Most már egy kicsit összazavarodtam! Ha megkérnélek rá, kreálnál egy rajzot, onnantól kezdve, hogy itt kötöm az érzékelő két lábára, és itt kötöm a PC MIC bemenetére??? Előre is köszönöm!
Üdv.
(#) titi válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Hali!

Átterveztem neked a kapcsolást.
Arra vigyázz, hogy ha kézzel rajzolod, hogy a tükörképét kell látnod a nyákon!
Ha valami nem tiszta, írj!

Üdv!
(#) Medve válasza LANCIAZSOZSO hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Hello, igy valahogy, inkább a "line-in" bemenetet javaslom, nem lesz szükség a mikrofonbemenet érzékenységére.

osztó2.JPG

(#) Peti_85 válasza APN 4 hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Háát használt kondiknál meglehet, hogy egy picit kevesebb, de zsír újaknál nincs nagy különbség!
(#) bancsi15 válasza nandras hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Szia!!

Konkrétan nem akarok mérni semmit vele , csak annyit szertnék( végülis önmagam szórakoztatására), hogy mondjuk pl.: ha lenne két gomb akkor az egyik nyomkodására nőne a szám(sor), a másik nyomkodására csökkenne a szám(sor) pl.: első gomb nyomására 1-ről 2-re, második gomb nyomására 4-ről 3-ra.
Végülis csak működtetni akarom a kijelzőt valamilyen egyszerű módon.
(#) Sztyopa hozzászólása Nov 5, 2007 /

Üdvözlet!

Meg tudná nekem mondani valaki hogy mi a különbség az egyen és a váltakozó feszültséget erősítő erősítők között. A műveleti erősítős elrendezésre gondolok, a képeken mellékelek egy-egy nem invertáló típust. Azt én is látom hogy az egyikben sokkal több alkatrész van . Nem ez érdekel, hanem miért szükséges kiegészíteni a kapcsolást kondenzátorokkal ha a bemeneten váltakozó feszültség van, hiszen ha nincsenek akkor is működnie kellene az erősítőnek, hiszen ugyanúgy a műveleti erősítő törekszik kiegyenlíteni a bemenetein lévő feszültséget az elrendezés miatt, ami végül úgy sikerül hogy a kimenetén felerősített jel jelenik meg. Milyen más hatás jön még be?
köszönöm
(#) Norberto válasza Sztyopa hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

A hangot (vagy váltakozó feszt) erősítő erősítőbe azért tesznek kondit pl. a becsatolásra is, hogy az esetleges DC feszültséget lekapcsolják a bemenetről, mert annak ott semmi keresnivalója nincs az adott alkalmazásban.

Legalábbis szerintem ez a legrövidebb magyarázat...
(#) mex válasza Sztyopa hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Tedd fel úgy magadnak a kérdést,hogy: milyen műveleti erősitős kapcsolást alkalmazzak,ha csak váltófeszültséget akarok erősiteni,az egyenfeszültséget le akarom választani,mert pl.nagyon eltolja a kimeneti jelet valamelyik tápfesz irányában. Megvan?
(#) Hroot hozzászólása Nov 5, 2007 /

Üdv!
A padláson találtam 1 ősrégi bakelit lejátszót. Szétkaptam láttam, hű nagy király ez az erősítő ami benne van, előerősítő, és végfok egyben. Beüzemeltem, mivel a kondik csak 16V-osak ezért 1 12 V-os adaptert kötöttem rá. Elejinte csak zúgott a hangszóró, ilyen egészséges alapjáraton 1,5 V volt mérhető a kimeneten, aztán elhalgatott a hangszóró és semmi... 0,01V a kimeneten
A végfok ic-s egy tba810as ic hajtja 3 egy előerősítő ic

Kérlek segítsetek hogy mit csináljak!
(#) fureszk válasza Hroot hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Mondjuk ez sokat segíthet:
TBA810-ES ADATLAPJA
(#) Sztyopa hozzászólása Nov 5, 2007 /

Köszönöm. Megvan!
(#) nandras válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

érdekes alkalmazás... (gyakorlásnak, ismeretszerzésre kiválóan megfelel!)
akkor neked előszőr egy számláló áramkörre van szükséged (pl.: gyűrűs számláló), annak a kimenete hajtaná meg a kijelzőt.
a számláló áramkör "órajele" a nyomógomb, a meghajtásra meg sztem éppen megfelelne a Medve által javasolt SN ic.
mivel ez egy digitális alkalmazás, a modellezésre, tervezésre kiválóan alkalmas pl.: a digital.exe nevű progi!
(#) Medve válasza nandras hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Vagyis, egy kétirányú számláló, amely órajelét pergésmentesítve a nyomógombokkal adjuk. Ez lehetne az SN74190,-191,-192,-193. Ennek bináris kimeneteiből a már említett 7 szegmenses kijelzőmeghajtó táplálkozna.
(#) nandras válasza Medve hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

igen, azt hiszem, ez a legegyszerűbb megoldás.
(#) LANCIAZSOZSO válasza Medve hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Nagyon köszönöm! Sokat segítettél!
(#) levii hozzászólása Nov 5, 2007 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem ha egy trafónak (vasmagos,nem toroid) rövidre zárom a kimenetét akkor mi ég el benne vagy miért megy tönkre? Mert az íróasztal lámpámmal játszottam és sajnos sikerült túl hosszú ideig rövidrezárni ezért meghalt. A trafón kivül csak egy kapcsoló van a lámpában ezért nem tudom hogy mi baja lett.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv.: Levi

u.i.:Remélem jó helyre írtam
(#) mex válasza levii hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

A trafón belül van egy hőbiztositék. Ez ment tönkre. Gyakorlat nélkül nem tanácsos javitani...
(#) levii válasza mex hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Kösz a segítséget
(#) csakip hozzászólása Nov 6, 2007 /

Sziasztok!
Egy sebességmérőn gondolkodom egyelőre szigorúan elméletben. Az alapvetés az, hogy két infrakapun való áthaladás adja a start és stop jelet. A két jel közt egy bináris számláló számol meghatározott frekvenciával. A kérdésem, hogy hogyan lehet megoldani az eredmény konvertálását táv/idő formátummá (konkrétan láb/sec (FPS) a cél). A kijelzés egy 3 digites 8 szegmenses ledkijelzőn történne.

A probléma ugye az, hogy minél tovább számol (tehát nagyobb a számolás eredménye), annál kisebb lenne az FPS. Tehát fordítottan arányos. Ezt az osztást kellene elvégezni valahogy. A probléma jelentős nehezítése ott következik, hogy mindezt PIC nélkül szeretném.
Megoldható? Köszönöm előre is.
(#) zsoltee0001 válasza levii hozzászólására (») Nov 6, 2007 /

Hi
mex-nek igaza van, a primer oldalra szokták rakni, nézd meg ohmmérővel , ha szakadt akkor csere, bár én már találkotram olyan (12VA-es) trafóval ahol ki volt vezetve egy láb (alig látszódott) ami a biztosítékot megkerülte, én arra ravaszul ráforrasztottam , és nem kellett trafót cserélni, azóta is műxik
üdv
(#) csakip válasza csakip hozzászólására (») Nov 6, 2007 /

Hehe. 7 szegmens.

Közben tovább gondolkodtam, és lehet, hogy megoldható kivonással is a probléma, miszerint a számláló visszafelé számol egy adott értékről a két jel közt.

Ilyen, adott számról való visszaszámolás megoldható PIC mentesen?
(#) Gafly válasza csakip hozzászólására (») Nov 6, 2007 /

> Közben tovább gondolkodtam, és lehet, hogy megoldható kivonással is a probléma,
> miszerint a számláló visszafelé számol egy adott értékről a két jel közt.

Ha invertalod a kimenetet akkor visszafele szamol

0 00 -> 11 3
1 01 -> 10 2
2 10 -> 01 1
3 11 -> 00 0

> Ilyen, adott számról való visszaszámolás megoldható PIC mentesen?

Hat ha a legkevesebb alkatresszel akarod megoldani,
akkor harom a fiokbol elokapart eprommal probalkoznek.
Azzal az atszamitason kivul meg a hetszegmenses
kijelzo dekodolasat is meg tudod oldani. Akar sajat
tervezesu karakterkeszlettel
(#) APN 4 hozzászólása Nov 6, 2007 /

Helo!Eleg kezdo vagyok ne nezzetek hulyenek de milyen mikrofon az aminek harom kivezetese van?Es szerintetek jo minoseguek e lehetnek?
(#) denes44 hozzászólása Nov 6, 2007 /

Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni, de BT136-600D helyett nem kaptam csak BT136-800E-t. Ez a adatlap szerint nem baj, viszont K3020P-t nem kaptam és 4N35-öt vettem helyette. Ezzal is működne ez a kapcsolás?
(#) bancsi15 hozzászólása Nov 7, 2007 /

Sziasztok!!

Mi a különbség az NE555 és az LM555 között??
Melyik a jobb(Egy fordulatszámmérőbe kellene)?

Üdv.
(#) Frankye válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 7, 2007 /

Szia!
Nincs gyakorlati különbség közöttük. Bármelyik jó a kapcsolásba.
Üdv!
(#) fongab válasza denes44 hozzászólására (») Nov 7, 2007 /

A 4N35 ne tedd bele. Az tranzisztor ami csak30V visel el. MOC3020 és MOC3021 ezek triakosok és nullátmenet nélküliek.
(#) APN 4 hozzászólása Nov 7, 2007 /

Sziasztok meg szeretnem kerdezni,hogy a mindegyik muveleti erosito szimetriku tappal mukodik?Tudo most lehet hogy sokan nevetnek majd rajtam de szeretnek konkret pontos valaszt kapni.
(#) bancsi15 válasza titi hozzászólására (») Nov 8, 2007 /

Szia!!!

Megcsináltam, az áttervezett nyákot . Gondoltam megmutatom(ezt be tudom szkennelni ).
Mit szólsz hozzá? Kézzel rajzoltam, lehet, hogy itt-ott egy kicsit rövidebb vagy hosszabb egy-egy vezetősáv, de majd hajlítok a lábakon( ez a legkevesebb )

Üdv.

ui.: Vigyáztam( hiszen ez a tükörkép ugyebár)!
Következő: »»   137 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem